Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zużycie drewna do kominka

Recommended Posts

Przejrzałam tematy kominkowe i znalazłam zaledwie szczątkowe informacje na temat zużycia drewna kominkowego. Dlatego pozwolę sobie zapytać:

czy zużywanie 2,5 m sześciennych drewna na miesiąc mieści się w normie? :o Dodam, że mamyTarnavę 18 kW i jest to nasze podstawowe źródło ogrzewania ok. 100m dobrze ocieplonego domku.

Do tego stopnia zaskoczyła nas żarłoczność kominka, że zostaliśmy teraz bez drewna... Spodziewaliśmy się, że 5 m na sezon będzie akurat (ktoś nam tak powiedział w sklepie z innymi wkładami, ha ha :evil: ).

To wszystko zalezy od tego jak palisza i czy masz szyber we wkładzie. Wszystko zalezy takze czy drewno masz suche czy wigolne i jakiej grugosci dajesz drewno im ciensze tym szybciej sie spala. A 5 metrów drzewa na sezon to chyba mozna zuzyc jak kominek jest alternatywnym zródłem ciepla w domua a nie jak u ciebie jedynym.

ppp.j - no widzisz, Ty masz piec + kominek, więc możesz sobie liczyć ten drewniany opał w szczapkach!

Swoja drogą, w naszym kominku nie dałoby się palić dwiema szczapkami przez cały dzień czy zużyć 0,5 mp przez miesiąc - zgasłby i już. To może być kwestia naszego braku wprawy albo zbyt wilgotnego drewna (paliliśmy dębem, niby sezonowanym - wciąż gasło, przerzuciliśmy się na brzozę - dużo lepiej, teraz brzoza się skończyła, kupimy chyba wierzbę, tylko ona została w naszej okolicy...).

Dzięki, brzoza, za ten ranking, przyda się!

Wierzba mimo niezłej pozycji przepadła, bo wzięliśmy dwa polana na próbę i okazały się mokre. :(

Teraz mamy na oku brzozę :D od faceta z allegro, podobno sezonowana.

Dąb + brzoza to może być niezły pomysł, sam dąb nie bardzo nam się chciał palić.

Gdybyśmy umieli palić na przymkniętym dopływie powietrza (te pokrętełka to chyba właśnie szyber), pewnie zużycie drewna byłoby mniejsze - ale gaśnie...

A jak wygląda kaloryczność akacji? Mam jej 7 mp.

Mobby

Akację postawił bym w górnych przedziałach. Nie piszę tego w oparciu o rankingi tylko doswiadczenia własne.

Ostatnio porównywałem osikę, klon jesionolistny z dębem i akacją oraz bukiem. Jesli ktos przepala okazjonalnie to i osika i klon jesionolistny sa całkiem dobre porównując jeszcze ceny gdzie wychodza taniej o około 50%. Jednak na mroźne zimy trzeba by trochę pobiegać i dokładać. Przy obecnej temperaturze załadunek akacji mieszanej z dębem starcza od 10 do 14 godzin a osika i klon wytrzymywały max 6 godzin.

Gdybyśmy umieli palić na przymkniętym dopływie powietrza (te pokrętełka to chyba właśnie szyber), pewnie zużycie drewna byłoby mniejsze - ale gaśnie...

Ja rozpalam drobnym i srednim drzewem, a potem wrzucam grube szczapy (brzoza, sredniowilgotna - sprzed 4 m-cy). Zakrecam soplyw powietrza. Drzewo nie spala sie plomieniem, tylko zarzy. Efekt pozadany: w miare stala temperatura palenia i powietrza z DGP. Efekt niepozadany: czarna szyba kominka.

Efekt pozadany: w miare stala temperatura palenia i powietrza z DGP. Efekt niepozadany: czarna szyba kominka.

Oj tak! Jeżeli ktoś zamierza palić w kominku oszczędnie to musi niestety pogodzić się z czarną szybą. Paliłem i czteroletnim dębem i roczną brzozą, olchą i grabem. Zawsze jak tylko zredukowałem dopływ powietrza występowało zakopcenie szyby. Nie ma co się dziwić. Przecież gdy ograniczymy dopływ powietrza następuje niepełne spalanie i gdzieś te sadze muszą osiąść. Zauważyłem że jak nie szaleję z czyszczeniem i elegancją, to tygodniowe sadze łatwiej schodzą.