Leśna 27.12.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Przejrzałam tematy kominkowe i znalazłam zaledwie szczątkowe informacje na temat zużycia drewna kominkowego. Dlatego pozwolę sobie zapytać: czy zużywanie 2,5 m sześciennych drewna na miesiąc mieści się w normie? Dodam, że mamyTarnavę 18 kW i jest to nasze podstawowe źródło ogrzewania ok. 100m dobrze ocieplonego domku. Do tego stopnia zaskoczyła nas żarłoczność kominka, że zostaliśmy teraz bez drewna... Spodziewaliśmy się, że 5 m na sezon będzie akurat (ktoś nam tak powiedział w sklepie z innymi wkładami, ha ha ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 27.12.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 W lutym startowałem na 5C a skończyłem na 22C pod koniec miesiąca. Wypaliłem 2 mp drzewa.(było bardzo mroźnie)W grudniu utrzymuję temperaturę w granicach 15-19C i spaliłem może 0.5mp drzewa a kocioł działał tylko 3,42h (jak nie chciało mi się palić) Dom 120m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 To wszystko zalezy od tego jak palisza i czy masz szyber we wkładzie. Wszystko zalezy takze czy drewno masz suche czy wigolne i jakiej grugosci dajesz drewno im ciensze tym szybciej sie spala. A 5 metrów drzewa na sezon to chyba mozna zuzyc jak kominek jest alternatywnym zródłem ciepla w domua a nie jak u ciebie jedynym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 27.12.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Mój system grzewczy opisałem tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=60961&postdays=0&postorder=asc&start=240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 27.12.2006 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 ppp.j - no widzisz, Ty masz piec + kominek, więc możesz sobie liczyć ten drewniany opał w szczapkach! Swoja drogą, w naszym kominku nie dałoby się palić dwiema szczapkami przez cały dzień czy zużyć 0,5 mp przez miesiąc - zgasłby i już. To może być kwestia naszego braku wprawy albo zbyt wilgotnego drewna (paliliśmy dębem, niby sezonowanym - wciąż gasło, przerzuciliśmy się na brzozę - dużo lepiej, teraz brzoza się skończyła, kupimy chyba wierzbę, tylko ona została w naszej okolicy...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 27.12.2006 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 W sumie, trochę się jednak uspokoiłam po Waszych odpowiedziach, chyba nie takie dziwne to nasze zużycie. Dokupimy drewna i tyle. Może ktoś ma doświadczenia z paleniem wierzbiną? (nie chcę mnożyć wątków) Jaką ona ma energetyczność? Załóżmy, że jest sucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2006 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 1. grab 10 2. dąb 9.90 3. jesion 9.20 4. klon 9.10 5. brzoza 8.90 6. wiąz 8.40 7. buk 8.00 8. wierzba 7.10 9. swierk 7.00 10. olcha i Sosna 6.70 11. modrzew 6.60 12. osika 6.5 13. lipa 5.70 14.topola 5.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 28.12.2006 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Wynika z tego że jesteś na piątym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.12.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 nie jest zle - bo wyprzedzam buk, który w obiegowej opinii jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 28.12.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 no tak - ja tam lubie do kominka wrzucić olchę bo się ładnie pali (tak dla gości) - ale kominek tylko w celach przyjemnościowych. Drewna do ogrzewania domu nie używamPSPaliłem tylko olchą i dębem. z innymi nie miałem przyjemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.12.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 A ja obecnie staram się mieszać tj. wrzucam dąb z brzozą. Brzoza fajnie startuje - korę wykorzystuję nawet jako rozpałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 29.12.2006 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Dzięki, brzoza, za ten ranking, przyda się! Wierzba mimo niezłej pozycji przepadła, bo wzięliśmy dwa polana na próbę i okazały się mokre. Teraz mamy na oku brzozę od faceta z allegro, podobno sezonowana. Dąb + brzoza to może być niezły pomysł, sam dąb nie bardzo nam się chciał palić. Gdybyśmy umieli palić na przymkniętym dopływie powietrza (te pokrętełka to chyba właśnie szyber), pewnie zużycie drewna byłoby mniejsze - ale gaśnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 02.01.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Ja obecnie nie przykręcam dopływ powietrza. Lepiej się pali i zacieki na kominie już się nie pojawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 02.01.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 A jak wygląda kaloryczność akacji? Mam jej 7 mp. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.01.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 A jak wygląda kaloryczność akacji? Mam jej 7 mp. Mobby Akację postawił bym w górnych przedziałach. Nie piszę tego w oparciu o rankingi tylko doswiadczenia własne. Ostatnio porównywałem osikę, klon jesionolistny z dębem i akacją oraz bukiem. Jesli ktos przepala okazjonalnie to i osika i klon jesionolistny sa całkiem dobre porównując jeszcze ceny gdzie wychodza taniej o około 50%. Jednak na mroźne zimy trzeba by trochę pobiegać i dokładać. Przy obecnej temperaturze załadunek akacji mieszanej z dębem starcza od 10 do 14 godzin a osika i klon wytrzymywały max 6 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warkot 02.01.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 rafałek - jak załadować i jak ustawić żeby tyle czasu działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.01.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Moje doswiadczenia opieram na paleniu w kociołku - chodziło mi tylko o porównanie różnic miądzy gatunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 02.01.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Gdybyśmy umieli palić na przymkniętym dopływie powietrza (te pokrętełka to chyba właśnie szyber), pewnie zużycie drewna byłoby mniejsze - ale gaśnie... Ja rozpalam drobnym i srednim drzewem, a potem wrzucam grube szczapy (brzoza, sredniowilgotna - sprzed 4 m-cy). Zakrecam soplyw powietrza. Drzewo nie spala sie plomieniem, tylko zarzy. Efekt pozadany: w miare stala temperatura palenia i powietrza z DGP. Efekt niepozadany: czarna szyba kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 02.01.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Efekt pozadany: w miare stala temperatura palenia i powietrza z DGP. Efekt niepozadany: czarna szyba kominka. Oj tak! Jeżeli ktoś zamierza palić w kominku oszczędnie to musi niestety pogodzić się z czarną szybą. Paliłem i czteroletnim dębem i roczną brzozą, olchą i grabem. Zawsze jak tylko zredukowałem dopływ powietrza występowało zakopcenie szyby. Nie ma co się dziwić. Przecież gdy ograniczymy dopływ powietrza następuje niepełne spalanie i gdzieś te sadze muszą osiąść. Zauważyłem że jak nie szaleję z czyszczeniem i elegancją, to tygodniowe sadze łatwiej schodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.01.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 ...a potem wrzucam grube szczapy (brzoza, sredniowilgotna - sprzed 4 m-cy) 4 miesiące to nie średnio wilgotne... to raczej mokre dobrze powierzchniowo obeschniete. Drewno wilgotne bedzie sprzyjać zabrudzeniu szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts