Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

poddasze użytkowe , zabudowa płytami KG

Wojtek33

Recommended Posts

Czy mógłbym poprosić forumowiczów o namiary na rozsądnych ludzi do płyt GK oraz rozsądne wynagrodzenie za robociznę. U mnie jeden Pan policzył 30 zł/m2 bez docieplenia - mam już zrobione + folia- jaka jest rozsądna cena za poddasze przy dachu czterospadowym 3 lukarny - w pokajach są co najmnej 3 płaszczyzny? Ile kostuje obróbka okna dachowego ???? [email protected]

Co do postu matio to że położona wełna może utrudnić lub ułatwić prace zależy jak zostało wykonane.

Zależy jak wyglądają różnice w skokach między płaszczyznami, mogę podejżewać ceny będą słone granicy niema 84złm2 do 34zlm2, okna nie liczę chyba że jest dość nietypowe obrobienie.

dzięki Zdzisiek77 za odpowiedz, u mnie wełna jest bardzo precyzyjnie położona- sam kładłem ze szczególną starannością. Co do sufitu - w każdym pokoju jest taki układ : część płaska + 2 płaszczyzny pod kątem 45 st zbiegające się w "koszu" dachu + lukarna na jednej ściance kolankowej zaś na drugiej ściance kolankowej okno połaciowe h=1,4m. Mimo wszystko cena 84 złm2 jest dla mnie nieosiągalna - dzięki za wypowiedz. Pozdrawiam

To ja mam jeszcze jedno techniczne pytanie dotyczące zakresu prac przy wykonywaniu ocieplenia poddasza i kładzeniu płyt G-K.

Czy po przykręceniu płyt, kładzie się siatkę na łączenia i szpachluje tylko łączenia płyt i narożniki oraz miejsca po wkrętach, czy też szpachluje się najpierw łączenia, a potem naciąga się gips na całą powierzchnię płyt?

Różne opinie słyszałem, a moi majstrowie planują szpachlować tylko łączenia płyt (raz już zaszpachlowali, teraz przeschło i przymierzają się do "ostatecznego" szpachlowania, a potem będą docierać).

Jak należy te prace prawidłowo wykonać?

Pozdrawiam

Piszcie bardzo proszę czy w koszt jest włączone szpachlowanie tylko łączeń czy całych płyt. I dorzucajcie lokalizację bo ceny są jedank różne w Warszawie i daleko od niej.

Jaki może być koszt robocizny samego szpachlowania płyt?

Można dodać tylko tyle że po położeniu pierwszej warstwy też należało by dotrzeć, szpachlowanie całości zależy od Ciebie jak będzie gruntowane, na zielonychi i zwykłych płytach jeżeli dasz tani gips może ale nie musi przebijać łczenia płyt, wkrętów.

A czy bez szpachlowania płyt - tylko po pomalowaniu będazie widać te wkręty?

A czy bez szpachlowania płyt - tylko po pomalowaniu będazie widać te wkręty?

bedzie widac napewno, nie nalezy szpachlowac calych plyt bo nie ma to sensu, srubki szpachlowac pownno sie na raz grubsza masa a laczenia plyt na 2 razy gips szlpachlowy i potem rzadsza np gladz dobra jest masa sniezki akryl putz wychodzi optymalnie cenowo