a_kacper 27.12.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Szukam ale nie moge znaleźć może ktoś mnie pomoże?Chciałbym założyć w kotłowni wentylator z jakimś czujnikiem dymowym. Coś podobnego do wentylatora z czujnikiem wilgotności w łazience...Czy ktoś coś takiego widział lub ma podobne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.12.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Nie szukaj wentylatora tylko szukaj przyczyny, dla której szukasz tego urządzenia.Skoro sie dymi to usuń tego przyczynę. Jeśli zamontujesz tam wentylator to może sie jedynie pogorszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 28.12.2006 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Nie szukaj wentylatora tylko szukaj przyczyny, dla której szukasz tego urządzenia. Skoro sie dymi to usuń tego przyczynę. Jeśli zamontujesz tam wentylator to może sie jedynie pogorszyć. A gdzie napisał, że mu się już dymi To jakbyś napisał komuś kto szuka czujek p-poż, żeby ugasił pożar zamiast je montować Osobiście nie znam takiego typu, może należałoby połączyć czujnik czadu z jakimś wentylatorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.12.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 W kotłowni nie wolno montować wentylatorów mechanicznych, no chyba że będzie to uzupełnienie wentylacji grawitacyjnej. Jeśli się nie dymi to po co szukać wogóle takiego urządzenia? Na zapas? Może rzeczywiście lepiej będzie powiesić czujkę czadu, ale nie może ona wisieć w samej kotłowni Polecam czujki Gazexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 28.12.2006 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Ten wentylatorek ma być dodatkowy do istniejącej już wentylacji grawitacyjnej.Zastanawiam się czy połączyć jakoś czujnik dymu/czadu żeby załączał wentylator zamiast syreny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 28.12.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 W kotłowni nie wolno montować wentylatorów mechanicznych, no chyba że będzie to uzupełnienie wentylacji grawitacyjnej. Jeśli się nie dymi to po co szukać wogóle takiego urządzenia? Na zapas? Może rzeczywiście lepiej będzie powiesić czujkę czadu, ale nie może ona wisieć w samej kotłowni Polecam czujki Gazexa. bosze ale wy dretwi jestescie ... nie wolno ble ble przecież napisal z czujnikiem dymu ! przykład : (mieszkańców w domu nie ma ma piec na eko groszek) - zaczyna się dymic z komory zasobnika włancza się czujnik - uruchamia sie wentylator i "wysysa" dym" a gdyby tego niwe było ciemno w kotłowni i dymu jak po pożarze . raczej nie znajdziesz "typowych" rozwiazań tego typu ale mozna to zrobić -> czujka dymu np: taka http://www.aldom.pl/katalog_produktow/systemy_alarmowe/czujki/czujki_dymu/polonalfa/adr20_r/ która ma wyjsie i mozna do niej podłączyc przekaźnik który uruchamia dowolny wetylator który zastosujesz. inne rozwiazanie jezeli masz np. centralke alarmową satel integra można ja wykorzystac do awaryjnego uruchamiania wentylatora w przypadku wykrycia dymu przez czujkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 28.12.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Nie szukaj wentylatora tylko szukaj przyczyny, dla której szukasz tego urządzenia. Skoro sie dymi to usuń tego przyczynę. Jeśli zamontujesz tam wentylator to może sie jedynie pogorszyć. 100% racji. Jeśli się dymi, to oznacza, że coś jest zdecydowanie źle i usuwanie skutków tego zła, a nie przyczyny jest działaniem nieraconalnym. Przy pełnej automatyzacji usuwania skutków, użytkownik może zapomnieć o przyczynie i może dojść do prawdziwego nieszczęścia. w związku z powyższym radzę zrezygnować z pomysłu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 28.12.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 100% racji. Jeśli się dymi, to oznacza, że coś jest zdecydowanie źle i usuwanie skutków tego zła, a nie przyczyny jest działaniem nieraconalnym. Przy pełnej automatyzacji usuwania skutków, użytkownik może zapomnieć o przyczynie i może dojść do prawdziwego nieszczęścia. w związku z powyższym radzę zrezygnować z pomysłu. Pozdrawiam jasne ze jest zle jak sie dymi ale tego typu wentylacja to zabezpieczenie jak , bezpieczniki czy czujniki przeciw pożarowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.12.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 "...bosze ale wy dretwi jestescie ... nie wolno ble ble przecież napisal z czujnikiem dymu ! przykład : (mieszkańców w domu nie ma ma piec na eko groszek) - zaczyna się dymic z komory zasobnika włancza się czujnik - uruchamia sie wentylator i "wysysa" dym" a gdyby tego niwe było ciemno w kotłowni i dymu jak po pożarze ..." Prezentujesz zbyt pochopne podejście do tematu, tu trzeba podejść kompleksowo: może się zdażyć, że przyczyną zadymienia będzie np. przerwa w dostawie prądu i co wtedy z Twoim wentylatorkiem.....Najlepsza będzie sygnalizacja "zadymienia"- tlenku węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 28.12.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 "...bosze ale wy dretwi jestescie ... nie wolno ble ble przecież napisal z czujnikiem dymu ! przykład : (mieszkańców w domu nie ma ma piec na eko groszek) - zaczyna się dymic z komory zasobnika włancza się czujnik - uruchamia sie wentylator i "wysysa" dym" a gdyby tego niwe było ciemno w kotłowni i dymu jak po pożarze ..." Prezentujesz zbyt pochopne podejście do tematu, tu trzeba podejść kompleksowo: może się zdażyć, że przyczyną zadymienia będzie np. przerwa w dostawie prądu i co wtedy z Twoim wentylatorkiem..... Najlepsza będzie sygnalizacja "zadymienia"- tlenku węgla. kompleksowe ... kolega czyta dokładnie i sprawdza linki które się w postach dodaje to i obraz bedzie bardziej kompleksowy tego typu czujki wyposazane są w sygnalizatory dzwiekowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 28.12.2006 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 jak piec dymi z zasobnika to albo servis albo samemu trzeba uszczelnica teraz pytanie poco komu taka automatyka ? jak sie nie dymi i na zapas ? to troche bez sesu bo jak sie dymi w kotlowni no to sie dymi ale przecież sa drzwi oddzielające kotlownie od domu wiec nie dymi sie do domu a jak zacznie wyc alarm to trzeba wstac i sprawdzic co sie stalo - jesli w kotlowni jest dym to trzeba otworzyc okno i przewietrzyc -jesli niema wyżej rzeczonego to recznie uruchomic wentylacje mechaniczna i sprawdzic co sie stalo ze sie dymi jesli niema nas w domu podczas dymienia to jesli dymi sie z pieca np przez zasobnik to wywietrzymy po powrocie do domu No a teraz weźmy czarny scenariusz w kotlowni dymi sie bo cos sie tli np jakies papiery czy drewno (lub oststecznie nastapil pozar zasobnika)nagromadzilo sie juz tyle dymu ze wlaczyla sie czujka ktora wlaczyla wentylator i co wtedy ? wentylator zwieksza ruch powietrza w pomieszczeniu co moze spowodowac ze to co do tej pory sie tlilo zacznie sie palici nie chodzi tu o dretwosc tylko realna mozliwosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 28.12.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 a_kacper dostał odpowiedz na zadane przez siebie pytanie - coś takiego da się zrobic bez większego problemu i wkładu finansowego jak dymi wzywamy serwis - jasne i logiczne popieram w 100 % tylko ja zakładam tu sytuacje awaryjną a nie ciagłe dymienie z pieca którego nie mozemy sie pozbyc i stosujemy wetylator (nie do przyjecia) teraz wypadało by się dowiedzieć co z przepisami odnosnie stosowania wentylatorów "DO AWARYJNEGO USUWANIA DYMU" w kotłowniach na paliwo stałe i tyle. a po co automatyka ? własnie dla wygody i bezpieczeństwa nie trzeba sprawdzać czy się dymi bo wprzypadku pojawienia sie dymu zostaniesz o tym ostrzeżony przez czujkę ! która jak ktos chce automatycznie uruchomi wetylator przykład: dziadek zapomniał zamknąć drzwi i do piwnicy i do kotłowni a domownicy poszli spać 3.30 w nocy wystapił problem kłęby dymu wydostaja sie z kotłowni do domu nie ma zadnych czujnikow więc domownicy spia spokojnie i ... aha jak ktos chce napisać -"a jak nie bedzie pradu? " odp. mozna zrobic podtrzymanie akumulatorowe a co do tlenia się czegokolwiek w kotłowni - niedopuszczalne w kotłoeni ma być pożądek jutro pogadam ze znajomym strazakiem co na ten temat mysli ps przepraszam za drętwi i ble ble ble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 28.12.2006 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Fajnie że wymieniamy się swoimi poglądami po to jest właśnie te forum. Swój pomysł na "awaryjne usuwanie dymu" uważam za dobre rozwiązanie i mam tylko problem z wykonaniem.Po pierwsze to ma być dodatek do wentylacji grawitacyjnej.Po drugie ma zadziałać w sytuacji awaryjnej. Hipotetycznie zakładając dymienie z różnego rodzaju kotłów jest bardzo możliwe to jest tylko maszyna często naszpikowana elektroniką coś może się zepsuć. Kotłownie z reguły są małe więc szybko się zadymiają. Nawet jak ktoś bedzie w domu to wejście do takiej kotłowni w celu otwarcia okna będzie utrudnione!!!Osobiście widze więcej zalet niż wad mojego pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_kacper 28.12.2006 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Bez trudu znalazłem na naszym forum mase postów typu"mam problem z kominem""wsteczny ciąg w kominie""problem z piecem na ekogroszek"i jeszcze więcej! Więc problem nie jest taki błachy jakby się wydawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 28.12.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 slucajcie jak przyjrzycie sie jakiemus nowemu wiekszemu obiektowi to zobaczycieze w niektórych miejscach jest przycisk opisany jako "klapy" lub "oddymianie"jak myslicie dlaczego oddymianie obsluguje sie manualnie a nie automatycznie ?zastanowcie sie nad tym prosze dlatego mysle ze mechaniczne oddymianie kotlowni jest dobrym pomyslem ale nie automatyczne a jak bedziesz mial 2 czujki - dymowa i czadu to zawsze zostaniesz wpore ostrzerzonyczadu zareaguje przy powolnym procesie spalania a dymowa przy gwaltownym pożarze wlacza sie alarm idziesz sprawdzic co sie dzieje i albo zaczynasz gasic albo wlaczasz recznie oddymianiea jak musisz koniecznie miec cos takiego to kupujesz systemowy czujnik dymowy np satel do tego potrzebujesz zasilacz 12v i przekaznik do zalaczania wentylatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 29.12.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 to co napisał ghostt jest w zupełności wystarczające:"...wiec nie dymi sie do domu a jak zacznie wyc alarm to trzeba wstac i sprawdzic co sie stalo - jesli w kotlowni jest dym to trzeba otworzyc okno i przewietrzyc - jesli niema wyżej rzeczonego to recznie uruchomic wentylacje mechaniczna i sprawdzic co sie stalo ze sie dymi jesli niema nas w domu podczas dymienia to jesli dymi sie z pieca np przez zasobnik to wywietrzymy po powrocie do domu..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 29.12.2006 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 slucajcie jak przyjrzycie sie jakiemus nowemu wiekszemu obiektowi to zobaczycie ze w niektórych miejscach jest przycisk opisany jako "klapy" lub "oddymianie" jak myslicie dlaczego oddymianie obsluguje sie manualnie a nie automatycznie ? zastanowcie sie nad tym prosze dlatego mysle ze mechaniczne oddymianie kotlowni jest dobrym pomyslem ale nie automatyczne i tu się nie zgodzę ... nie każde oddymianie steruje się tylko manualnie !!! układy addymiania przewaznie mają po2-jne sterowanie - automatyczne i manualne. i się zastanawiam zastanawiam .... i nie wiem czemu automatyczne ma być fuj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.12.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Kaczorek. zrób jak chcesz, widzisz proste pytanie, a odpowiedzi powoli natury psychologicznej się robią Wg mnie automatyczne oddymienie może być pomocne. ja tez mam kilka rozwiązań w projekcie za które połowa znajomych i część forumowiczów by mnie wyśmiała i co ? i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 29.12.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Kaczorek. zrób jak chcesz, widzisz proste pytanie, a odpowiedzi powoli natury psychologicznej się robią Wg mnie automatyczne oddymienie może być pomocne. ja tez mam kilka rozwiązań w projekcie za które połowa znajomych i część forumowiczów by mnie wyśmiała i co ? i nic masz rację - Mice ja też jestem za tym jak chcesz automata to zakładaj ! - tylko sprawdz czy to zgodne z przepisami. ja osobiscie takiego rozwiazania nie przewiduje tylko a_kacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violator_uk 05.07.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2021 A ja mam pytanie czy można coś takiego zamontować w garażu. Czyli wjeżdża samochód, czujnik wykrywa spaliny i włącza wentylator. Macie na to patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts