nosek5 27.12.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Jak w temacie mam problemik piec nie chce osiągnąć zadanej temperatury Zadana jest 60 a ma ciągle 46-48 Ustawienia standardowe kociołek Per eko 17 Kw Wiec:Czas podawania 9sPrzerwa podawania 18 sCzas podtrzymania 7-8 minut Wentylator na 3 predkosci i przysloniety na 3/4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 27.12.2006 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 27.12.2006 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Piec dmucha dmucha i dmucha a temperatura stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 27.12.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Może węgla mało? Zwiększ czas podawania, albo zmniejsz przerwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 27.12.2006 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 No właśnie węgla jest dużo bo jest mały kopczyk I co zauważyłem mam mokry groszek i sie robi żużel po spaleniu Otwarłem przesłonę na turbince na połowę zobaczymy co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 27.12.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Mały kopczyk to wg mnie za mało. U mnie jest zawsze żar aż na talęrzu.Zamias powietrzem daj więcej węgla i zobacz co będzie. Przecież z niczego nie "nadmucha" tej temperatury.Ten żużel to najczęciej powód podania za dużej ilości powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 27.12.2006 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 ok idę spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 27.12.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 To napisz później jakie rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 27.12.2006 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 No wiec rozgrzewa sie do zadanej temperatury Ale teraz druga sprawa nie mam jeszcze sterownika pokojowego i jak piec sie nagrzeje do zadanej temperatury to przechodzi w stan podtrzymania. Tylko czemu ten stan trwa max 3 minuty i później znowu pompuje powietrze i węgiel żeby dobić temperaturę Mam nadzieje ze ze sterownikiem pokojowym sie to zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 28.12.2006 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Grzeje fajnie ale tak jak napisalem żużlu dużo a pozatym duże zużycie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 28.12.2006 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Jężeli żużluje to teraz spróbuj zmnieszyć ilość powietrza, z tym, że trzeba obserwować, by nie przegiąć w drugą stronę, tz.kocioł musi dopalać paliwo.Idea jest taka, by kocioł wogóle nie wchodził w stan wstrzymania ( czy nadzoru).Najlepiej, gdy tak dobierze się ilość paliwa i powietrza, by kocioł utrzymywał zadaną temperaturę ( lub okolice) bez wchodzenia w nadzór.Na forum dużo było o sposobach doboru parametrów. Wpisz w szukaj ekogroszek i coś znajdziesz.W moim kotle dmuchawa nie podaje powietrza cały czas z tą samą mocą. Gdy temp. na kotle zbliża się do zadanej to spadają obroty dmuchawy i wydłuża się czas przerwy pomiędzy podaniami.Ja nie mam sterownika pokojowego tylko głowice termostatyczne na grzejnikach, a grzejniki na klatce schodowej i w holu są bez głowic, tylko przykręciłem je zaworem.Sterownik w moim kotle nie jest przystosowany do współpracy ze ster. pokojowym i musiałbym podłączyć go bezpośrednio do pompy c.o. Jednak, uważam, że to za duże ryzyko, kocioł nie ma kontroli nad temp. wody. Załóżmy, że sterownik pokojowy zatrzyma pompe co, bo temp w pomieszczeniu została osiągnięta, a na kotle z jakiś przyczyn temp. wzrośnie do "alarmowej" to kocioł nie będzie wstanie włączyć pompy w celu schłodzenia się. Myślałem o dodatkowym układzie z termostatem, który całkiem niezależnie mierzyłby temp wody w instalacji i po przekroczeniu alarmowej wartości np 90 st. włączył by pompę, bez względu na temp w pomieszczenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 28.12.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Jak w temacie mam problemik piec nie chce osiągnąć zadanej temperatury Zadana jest 60 a ma ciągle 46-48 Ustawienia standardowe kociołek Per eko 17 Kw Wiec: Czas podawania 9s Przerwa podawania 18 s Czas podtrzymania 7-8 minut Wentylator na 3 predkosci i przysloniety na 3/4 a ja mam zupełnie inne ustawienia czas podawania 60s, przerwa 250s i też jest ok, tak więc nie wiem czy lepiej podawać częściej a mniej czy tak jak ja to robię. co wychodzi ekonomiczniej? ps. żar mam tylko na w środku talerza a na samym talerzu jest już tylko popiół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 28.12.2006 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Zadana jest 60 a ma ciągle 46-48 Ustawienia standardowe kociołek Per eko 17 Kw Wiec: Czas podawania 9s Przerwa podawania 18 s Czas podtrzymania 7-8 minut Wentylator na 3 predkosci i przysloniety na 3/4 Trudno mi dyskutować, czy przy powyższych parametrach to dużo czy mało podaje węgla. Jeśli nie osiąga temp. to moim zdaniem za mało. Różne kotły mają pewnie i różne ślimaki. Mój kocioł przy takich nastawach wywaliłby połowę zasobnika do popiołu. Może kocioł nosek5 w 9s podaje tyle węgla co mój w 5s. - skąd mi to wiedzieć. U mnie przy osiągnietej temp. czas podawania 120s czas 5s (orginalnie 7s, ale nie wyhamowywał i wchodził w nadzór), dmuchawa 4-6%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 28.12.2006 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Jężeli żużluje to teraz spróbuj zmnieszyć ilość powietrza, z tym, że trzeba obserwować, by nie przegiąć w drugą stronę, tz.kocioł musi dopalać paliwo. Idea jest taka, by kocioł wogóle nie wchodził w stan wstrzymania ( czy nadzoru). Najlepiej, gdy tak dobierze się ilość paliwa i powietrza, by kocioł utrzymywał zadaną temperaturę ( lub okolice) bez wchodzenia w nadzór. Na forum dużo było o sposobach doboru parametrów. Wpisz w szukaj ekogroszek i coś znajdziesz. W moim kotle dmuchawa nie podaje powietrza cały czas z tą samą mocą. Gdy temp. na kotle zbliża się do zadanej to spadają obroty dmuchawy i wydłuża się czas przerwy pomiędzy podaniami. Ja nie mam sterownika pokojowego tylko głowice termostatyczne na grzejnikach, a grzejniki na klatce schodowej i w holu są bez głowic, tylko przykręciłem je zaworem. Sterownik w moim kotle nie jest przystosowany do współpracy ze ster. pokojowym i musiałbym podłączyć go bezpośrednio do pompy c.o. Jednak, uważam, że to za duże ryzyko, kocioł nie ma kontroli nad temp. wody. Załóżmy, że sterownik pokojowy zatrzyma pompe co, bo temp w pomieszczeniu została osiągnięta, a na kotle z jakiś przyczyn temp. wzrośnie do "alarmowej" to kocioł nie będzie wstanie włączyć pompy w celu schłodzenia się. Myślałem o dodatkowym układzie z termostatem, który całkiem niezależnie mierzyłby temp wody w instalacji i po przekroczeniu alarmowej wartości np 90 st. włączył by pompę, bez względu na temp w pomieszczenu. W moim sterowniku jest możliwośc wpięcia się bezpośrednio do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 28.12.2006 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Ustawienie obezcne podawanie 12przerwa 52 wentylator 3 biegprzeslona na 2 cm otwarta I calkiem ladnie spala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natart 28.12.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Mam pytanie czy zadana temp. zostala osiągnieta? Ja mam ten sam piec i mam ten sam problem, o ktorym pisales na poczatku, wegiel w ogole sie nie przepala i nawet przy zaleconych parametrach zadana temp. nie zostaje osiagnieta... zaraz wyprobuje parametry o ktorych pisales,pozniej napisze o rezultatach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 28.12.2006 23:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Wkurzyłem sie bo nie mam jeszcze pokojowego sterownika i nie doszły jeszcze glowice termostatyczne i miałem saunę w domu, więc ustawiłem to co wyżej + temperature zadaną na 50 Wiem że za mało i że sie skrapla coś ale pare dni dopóki nie przyjdzie sterownik i głowice nic się kotłowi nie stanie A odnośnie ustawień na 60 stopni to mam zamiar na serwis dzwonić żeby doradzili ale mają remanent do 8 stycznia i nie pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 30.12.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 zapytam jeszcze raz - na jakim poziomie retora powinien palić się węgiel żeby była to wysokość optymalna? głębiej, czy może już na samym talerzu? w tej chwili mam żar w retorze a na talaerzu już wygaszony popiół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 30.12.2006 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Chyba powinien byc taki wiekszy kopczyk zeby nie wgryzalo sie tak w glab A odnosnie palenia zakupilem dzis inny groszek i w koncu rozumiem co to palenia niema porownania do starego Osiga temperature zadana 2 razy szybciej nie zostaja zadne spieki itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 30.12.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 jaki kupiłeś ten ekogroszek, z jakiej kopalni? ja palę retopalem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts