Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kotlem na Eko groszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No wiec rozgrzewa sie do zadanej temperatury :lol: :lol:

Ale teraz druga sprawa nie mam jeszcze sterownika pokojowego i jak piec sie nagrzeje do zadanej temperatury to przechodzi w stan podtrzymania.

Tylko czemu ten stan trwa max 3 minuty i później znowu pompuje powietrze i węgiel żeby dobić temperaturę

Mam nadzieje ze ze sterownikiem pokojowym sie to zmieni

Jężeli żużluje to teraz spróbuj zmnieszyć ilość powietrza, z tym, że trzeba obserwować, by nie przegiąć w drugą stronę, tz.kocioł musi dopalać paliwo.

Idea jest taka, by kocioł wogóle nie wchodził w stan wstrzymania ( czy nadzoru).

Najlepiej, gdy tak dobierze się ilość paliwa i powietrza, by kocioł utrzymywał zadaną temperaturę ( lub okolice) bez wchodzenia w nadzór.

Na forum dużo było o sposobach doboru parametrów. Wpisz w szukaj ekogroszek i coś znajdziesz.

W moim kotle dmuchawa nie podaje powietrza cały czas z tą samą mocą. Gdy temp. na kotle zbliża się do zadanej to spadają obroty dmuchawy i wydłuża się czas przerwy pomiędzy podaniami.

Ja nie mam sterownika pokojowego tylko głowice termostatyczne na grzejnikach, a grzejniki na klatce schodowej i w holu są bez głowic, tylko przykręciłem je zaworem.

Sterownik w moim kotle nie jest przystosowany do współpracy ze ster. pokojowym i musiałbym podłączyć go bezpośrednio do pompy c.o. Jednak, uważam, że to za duże ryzyko, kocioł nie ma kontroli nad temp. wody. Załóżmy, że sterownik pokojowy zatrzyma pompe co, bo temp w pomieszczeniu została osiągnięta, a na kotle z jakiś przyczyn temp. wzrośnie do "alarmowej" to kocioł nie będzie wstanie włączyć pompy w celu schłodzenia się. Myślałem o dodatkowym układzie z termostatem, który całkiem niezależnie mierzyłby temp wody w instalacji i po przekroczeniu alarmowej wartości np 90 st. włączył by pompę, bez względu na temp w pomieszczenu.

Jak w temacie mam problemik piec nie chce osiągnąć zadanej temperatury

Zadana jest 60 a ma ciągle 46-48

Ustawienia standardowe kociołek Per eko 17 Kw

Wiec:

Czas podawania 9s

Przerwa podawania 18 s

Czas podtrzymania 7-8 minut

Wentylator na 3 predkosci i przysloniety na 3/4

a ja mam zupełnie inne ustawienia czas podawania 60s, przerwa 250s i też jest ok, tak więc nie wiem czy lepiej podawać częściej a mniej czy tak jak ja to robię. co wychodzi ekonomiczniej? ps. żar mam tylko na w środku talerza a na samym talerzu jest już tylko popiół

Zadana jest 60 a ma ciągle 46-48

Ustawienia standardowe kociołek Per eko 17 Kw

Wiec:

Czas podawania 9s

Przerwa podawania 18 s

Czas podtrzymania 7-8 minut

Wentylator na 3 predkosci i przysloniety na 3/4

Trudno mi dyskutować, czy przy powyższych parametrach to dużo czy mało podaje węgla. Jeśli nie osiąga temp. to moim zdaniem za mało. Różne kotły mają pewnie i różne ślimaki. Mój kocioł przy takich nastawach wywaliłby połowę zasobnika do popiołu. Może kocioł nosek5 w 9s podaje tyle węgla co mój w 5s. - skąd mi to wiedzieć. U mnie przy osiągnietej temp. czas podawania 120s czas 5s (orginalnie 7s, ale nie wyhamowywał i wchodził w nadzór), dmuchawa 4-6%.

Jężeli żużluje to teraz spróbuj zmnieszyć ilość powietrza, z tym, że trzeba obserwować, by nie przegiąć w drugą stronę, tz.kocioł musi dopalać paliwo.

Idea jest taka, by kocioł wogóle nie wchodził w stan wstrzymania ( czy nadzoru).

Najlepiej, gdy tak dobierze się ilość paliwa i powietrza, by kocioł utrzymywał zadaną temperaturę ( lub okolice) bez wchodzenia w nadzór.

Na forum dużo było o sposobach doboru parametrów. Wpisz w szukaj ekogroszek i coś znajdziesz.

W moim kotle dmuchawa nie podaje powietrza cały czas z tą samą mocą. Gdy temp. na kotle zbliża się do zadanej to spadają obroty dmuchawy i wydłuża się czas przerwy pomiędzy podaniami.

Ja nie mam sterownika pokojowego tylko głowice termostatyczne na grzejnikach, a grzejniki na klatce schodowej i w holu są bez głowic, tylko przykręciłem je zaworem.

Sterownik w moim kotle nie jest przystosowany do współpracy ze ster. pokojowym i musiałbym podłączyć go bezpośrednio do pompy c.o. Jednak, uważam, że to za duże ryzyko, kocioł nie ma kontroli nad temp. wody. Załóżmy, że sterownik pokojowy zatrzyma pompe co, bo temp w pomieszczeniu została osiągnięta, a na kotle z jakiś przyczyn temp. wzrośnie do "alarmowej" to kocioł nie będzie wstanie włączyć pompy w celu schłodzenia się. Myślałem o dodatkowym układzie z termostatem, który całkiem niezależnie mierzyłby temp wody w instalacji i po przekroczeniu alarmowej wartości np 90 st. włączył by pompę, bez względu na temp w pomieszczenu.

W moim sterowniku jest możliwośc wpięcia się bezpośrednio do niego

Mam pytanie czy zadana temp. zostala osiągnieta?

Ja mam ten sam piec i mam ten sam problem, o ktorym pisales na poczatku, wegiel w ogole sie nie przepala i nawet przy zaleconych parametrach zadana temp. nie zostaje osiagnieta... zaraz wyprobuje parametry o ktorych pisales,pozniej napisze o rezultatach

Wkurzyłem sie bo nie mam jeszcze pokojowego sterownika i nie doszły jeszcze glowice termostatyczne i miałem saunę w domu, więc ustawiłem to co wyżej + temperature zadaną na 50

Wiem że za mało i że sie skrapla coś ale pare dni dopóki nie przyjdzie sterownik i głowice nic się kotłowi nie stanie

A odnośnie ustawień na 60 stopni to mam zamiar na serwis dzwonić żeby doradzili ale mają remanent do 8 stycznia i nie pracują