Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kotlem na Eko groszek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

u mnie wyszło ze instalatorzy nie uszczelnili talerza po prostu "fachowcy"

ale byli od producenta i usterka wyeliminowana teraz dopala równo na całym talerzu

niestety piec dalej pali strasznie dużo :(

z serwisantem ustawiliśmy piec na nieco dziwnych ustawieniach

podawanie 22 s czas przerwy 17 (przy takich ustawieniach pali sie nad talerzem a nie w talerzu)

przyznam temperaturę szybciutko łapie nawet trochę trzyma ale muszę sie zastanowić jeszcze nad zaworem trójdzielnym bo niestety "fachowcy " mimo że prosiliśmy o instalacje powiedzieli że u nas nie trzeba i takie tam a chyba z tego co sie zaczynam w tym wszystkim orientować to może spalanie o polowe by spadło teraz spalamy zasobnik w 2 - 2,5 dnia trochę dużo

a miało być tak pięknie .....

przyznam temperaturę szybciutko łapie nawet trochę trzyma ale muszę sie zastanowić jeszcze nad zaworem trójdzielnym bo niestety "fachowcy " mimo że prosiliśmy o instalacje powiedzieli że u nas nie trzeba i takie tam a chyba z tego co sie zaczynam w tym wszystkim orientować to może spalanie o polowe by spadło teraz spalamy zasobnik w 2 - 2,5 dnia trochę dużo

a miało być tak pięknie .....

Z tego co ja juz sie zorientowalam to ten zawor byc musi.

U mojego sasiada fachofcy zamontowali go odwrotnie , wiec musisz pilnowac co robia jak juz sie namyslisz.Moj Maz robic sam instalacje i dziala dobrze.Na zawore sa strzalki i nie da sie go zle zamontowac.

Moim zdaniem powinnas zmienic fachowcow

Z tego co ja juz sie zorientowalam to ten zawor byc musi.

U mojego sasiada fachofcy zamontowali go odwrotnie , wiec musisz pilnowac co robia jak juz sie namyslisz.Moj Maz robic sam instalacje i dziala dobrze.Na zawore sa strzalki i nie da sie go zle zamontowac.

Moim zdaniem powinnas zmienic fachowcow

ja sie może sama w to bawić nie będę ;)

a fachowców napewno zmienię z tamtymi nie chcę mieć już do czynienia

i polecić też nikomu ich nie polecam

a zaworek w takim razie postaram sie jak najszybciej zamontować powinno trochę te spalanie obniżyć

Ale ostatnio brakło mi groszku i kupiłem 10 worków na szybko ( bo mam zamówione 2 tony na wtorek ) i kurde te 10 worków to normalnie mokry groszek i powiem tylko że tak ciulato się pali że hej

Ani temperatury nie osiąga i się bryli lub nie dopala :evil: :evil: :evil: :evil:

Mam podobną sytuację, połowa retorty się pali a druga nie, węgiel przesypuje się do popielnika, temperatura bardzo szybko spada i te koszmarne spieki. Doszedłeś już może jak zmienić ustawienia, żeby chociaż się węgiel cały spalał?

W poniedziałek przywożą mi Zębca 20kW. Często u mnie są przerwy w dostawie prądu. Co zainstalować by kocioł sam nie ruszał w sytuacji gdy włączą światło a płomień wygaśnie? Słyszałam, że takie sytuacje prowazą do częstych awarii kotłów.

Jak rozwiązaliście ten problem u siebie?

Mój kocioł spokojnie wytrzymuje 3 godz przerwy w dopływie prądu. Po prostu utrzymuje się żar a on wystarczy żeby kocioł rozpalił się na nowo. Zrób parę prób żeby sprawdzić jak będzie w Twoim kotle. Mój sterownik Tech ST-37 ma zabezpieczenie od "nie mania wzrostu temperatury";-). Działa to (chyba) tak, że jeżeli kocioł jest w trybie pracy i nie umie dogrzac do temperatury zadanej przez czas dłuższy niż 30 minut to przerywa podawanie i włącza alarm. Jedyny skutek przy wygaszonym piecu to przesypanie się kilku garści węgla do popiołu. Nie bardzo czuję co miałoby powodować uszkodzenia kotła.

Nastawy 22 podawanie na 17 sek przerwy są trochę ekstremalne. Ja mam 25 sekund podawania 90 sekund przerwy. Podany węgiel musi mieć czas na spalenie się. jeżeli wypadnie poza"kupkę" na której się pali to po nim.

No to mój hybraulik jednak nie czuje piecy na ekogroszek. Takie miałam wrażenie od początku a teraz to mam i obawy czy to dobrze podłączy :roll: Powiedział mi, że jak długo nie bedzie prądu (u nas tak bywa) to żar zniknie a po włączeniu ślimak ruszy i bedzie podawał węgiel psując (zapychając) w ten sposób piec :o Moze on nie wie o sterowniku? No teraz to mam pietra co on mi zrobi

Nastawy 22 podawanie na 17 sek przerwy są trochę ekstremalne. Ja mam 25 sekund podawania 90 sekund przerwy. Podany węgiel musi mieć czas na spalenie się. jeżeli wypadnie poza"kupkę" na której się pali to po nim.

są ekstremalne ale przy takich nastawieniach żar utrzymuje sie na wysokości ok 2 - 3 cm nad talerzem i sie wypala ładnie jak ustawie nawet 1 do 1 to żar schodzi to środka talerza :((

nadmuch mam na 4 przesłona na wentylatorze ma ok 1 cm otworu

a sterownik mam też Tech ST-37

nie wiem czemu tak jest ale teraz przynajmniej szybciutko łapie temperaturę

Trofik

Mam podobną sytuację, połowa retorty się pali a druga nie, węgiel przesypuje się do popielnika, temperatura bardzo szybko spada i te koszmarne spieki

U mnie przyczyna tego był brak uszczelnienia talerza (ewentualnie uszczelnienie mogło sie wykruszyć)

Ja mam nowy piec, palę dopiero dwa miesiące, więc chyba jeszcze wszystko jest sprawne :) Poza tym jak mam inny węgiel to wszystko jest w porządku, po prostu trafiło się pare worków kiepskiego eko-groszku i muszę go spalić, więcej od tego oszusta nie kupię.

No to mój hybraulik jednak nie czuje piecy na ekogroszek. Takie miałam wrażenie od początku a teraz to mam i obawy czy to dobrze podłączy :roll: Powiedział mi, że jak długo nie bedzie prądu (u nas tak bywa) to żar zniknie a po włączeniu ślimak ruszy i bedzie podawał węgiel psując (zapychając) w ten sposób piec :o Moze on nie wie o sterowniku? No teraz to mam pietra co on mi zrobi

Szczęśliwie mnie udawało się uniknąć fachowców w tym temacie. Całą instalację zrobiłem sam włącznie z podłączeniem pieca. Niestety część flachowców zgrywa mądralów a jak przyjdzie co do czego to nie dość że spieprzą to jeszcze wciskają kit że niby jest OK. Węgiel nie zapcha pieca, tylko ślimak "przepompuje" zasobnik do komory spalania i popielnika. Jeżeli tam byłoby za mało miejsca to możnaby poteoretyzować co się stanie.

Jaki masz sterownik na piecu? Najlepiej sprawdzić w instrukcji.

Szczęśliwie mnie udawało się uniknąć fachowców w tym temacie. Całą instalację zrobiłem sam włącznie z podłączeniem pieca. Niestety część flachowców zgrywa mądralów a jak przyjdzie co do czego to nie dość że spieprzą to jeszcze wciskają kit że niby jest OK. Węgiel nie zapcha pieca, tylko ślimak "przepompuje" zasobnik do komory spalania i popielnika. Jeżeli tam byłoby za mało miejsca to możnaby poteoretyzować co się stanie.

Jaki masz sterownik na piecu? Najlepiej sprawdzić w instrukcji.

Ja też robiłem wszystko sam :D i wszystko pracuje jak należy.Jeżeli chodzi z tym ślimakiem to ja mam ustawione na sterowniku, jeżeli przyjdzie prąd piec zacznie pracować, a temperatura na piecu nie wzrośnie w ciągu 60min to wszystkie urządzenia na piecu zostaną wyłączone

Jutro przyjedzie piec. Nie wiem co jeszcze. Pewnie resztę bedę musiała dokupić. Przyłącze, sterownik i nie wiem co jeszcze.... :-?

Piec powinien być kompletny, przyłącze itp musisz dokupić.

Wcześnie pisałś co z brakiem prądu, ja u siebie mam przetwornicę :D w przypadku braku prądu przełącza z akumulatora,na ile wystarczy prądu z akumulatora 12V/75ah to niewiem bo przerwę w dostawie prądu mialem raz jedną godzinę i było ok.Ale to mam po to jak jestem w pracy,a po za tym to mam agregat :D