Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kotlem na Eko groszek

Recommended Posts

Ale ostatnio brakło mi groszku i kupiłem 10 worków na szybko ( bo mam zamówione 2 tony na wtorek ) i kurde te 10 worków to normalnie mokry groszek i powiem tylko że tak ciulato się pali że hej

Ani temperatury nie osiąga i się bryli lub nie dopala :evil: :evil: :evil: :evil:

Mam podobną sytuację, połowa retorty się pali a druga nie, węgiel przesypuje się do popielnika, temperatura bardzo szybko spada i te koszmarne spieki. Doszedłeś już może jak zmienić ustawienia, żeby chociaż się węgiel cały spalał?

Na tym mokrym węglu mam\

11 sekund podawanie

43 sekundy przedmuch

i chyba 19 minut przestój

Dmuchawa na 4 i otwarte może na 2 zapałki czyli taka szpara 0,5 cm

Dmuchawa mi sie na 1-3 coś po czasie jakby dusi raz mocniej raz słabiej ( muszę serwis wezwać )

Jakby dmuchawa nie szalała to bym dał na 2 i kolo 1- 1,5 cm szparki na wentylu

A przy suchym węglu przedmuch daje na 45 i dopala na popiołek i idealnie temperature 65 stopni utrzymuje :)

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na tym mokrym węglu mam\

11 sekund podawanie

43 sekundy przedmuch

i chyba 19 minut przestój

Dmuchawa na 4 i otwarte może na 2 zapałki czyli taka szpara 0,5 cm

Dmuchawa mi sie na 1-3 coś po czasie jakby dusi raz mocniej raz słabiej ( muszę serwis wezwać )

Jakby dmuchawa nie szalała to bym dał na 2 i kolo 1- 1,5 cm szparki na wentylu

A przy suchym węglu przedmuch daje na 45 i dopala na popiołek i idealnie temperature 65 stopni utrzymuje :)

Ja mam ustawione 5 sekund podawanie, 40 przerwa, jak zwiększe podawanie to po otwarciu drzwiczek po nocy niespalony węgiel mi się wysypuje. Na szczęście zostały mi jeszcze dwa worki tego dziadostwa, mam nadzieję, że następny węgiel będzie dobry, bo już nie mam nerw do tego eko-groszku.