NOTO 27.12.2006 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Czy "suszyć" drewno w klockach takich jak z lasu czy od razy rąbać je na wymiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 27.12.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 wydaje mi się, że suche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziarutek 27.12.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Tylko i wyłącznie MOKRE !!!! Poparte osobistym doświadczeniem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mockba 27.12.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 lepiej sie dziabie mokre... i najlepiej zamarzniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 27.12.2006 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Drewno trzeba rąbać jak wcześniej, ponieważ znacznie lepiej (szybciej) wysycha. Nie jest zalecane dłuższe przechowywanie drewna nie pociętego i nie połupanego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2006 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ile więcej miejsca zajmuje drewno porąbane.np. 10mp drewna w klockach porąbanych na ćwiartki o dł 50 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.12.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 wg mnie mniej ...(dla jasności mam na mysli porąbane i ułożone) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 27.12.2006 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 drewno w klocach to raczej butwieje a nie schnie. Mnie nie chciało się rąbać brzozy, przeleżała w "metrówkach" i widać wyraźnie różnicę pomiędzy pierwszą turą pociętą i połupaną od razu i tą drugą co jak wspomniałem przeleżała lato. Zaczęła normalnie butwieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 27.12.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Dla mnie, czy mokre czy suche nie ma znaczenia dobry topór, solidny zamach i po kłopocie suche czy mokre ofiarą paść musi ale tak na serio to rąbę jak jest przywiezione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 27.12.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 ... Mnie nie chciało się rąbać brzozy, przeleżała w "metrówkach" i widać wyraźnie różnicę pomiędzy pierwszą turą pociętą i połupaną od razu i tą drugą co jak wspomniałem przeleżała lato. Zaczęła normalnie butwieć. Akurat brzoza wymaga przerąbania nawet małych średnic bo łatwo pruchnieje. Drzewo polecam rąbać natychmiast po ścięciu i przywiezieniu. I nigdy nie kupujcie akacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leśna 27.12.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 A wierzbę kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.12.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Wierzba nie jest dobrym drewnem do palenia,pali sie jak papier(choć ładnie pachnie)Do rozpalania owszem ale do ciągłego palenia za szybko sie wypala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.12.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 ... Mnie nie chciało się rąbać brzozy, przeleżała w "metrówkach" i widać wyraźnie różnicę pomiędzy pierwszą turą pociętą i połupaną od razu i tą drugą co jak wspomniałem przeleżała lato. Zaczęła normalnie butwieć. Akurat brzoza wymaga przerąbania nawet małych średnic bo łatwo pruchnieje. Drzewo polecam rąbać natychmiast po ścięciu i przywiezieniu. I nigdy nie kupujcie akacji Akacja,dąb,buk to jedne z najlepszych drzew do palenia(pali sie nawet mokra) może za mocno iskrzy ale mój piec CO sie nie skarży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 27.12.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ja odradzam wiąza bo tego nie przerąbiecie i bardzo dużo popiołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 27.12.2006 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 popieram moich interlokutorów - jak najwcześniej zanim zaschnie - własne experience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 28.12.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 jabko.... hehe nadziałeś się na akację?? nie dziwię się.... siekiera się gięła?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himi 01.08.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Wiąz rąbie się ciężko, podobnie jak suchą dębinę. Właśnie walczę z górą 30-tek dębu pociętych po rocznym sezonowaniu w metrówkach, ciężko. Kupuję siekierę fiskarsa - ciężką 2 kg sama głowica i mam nadzieję, że pokonam dębinę. Moja siekiera (80 cm - 1,5 kg głowica) często nie daje rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.08.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 bo, niezależnie od gatunku, najlepiej mokre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 01.08.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 Bo każdy chłopiec wie że mokre dobrze rąbie się JackD Miałem 10m3 akacji do porąbania w jeden dzień. Tragedia. A swojądrogą po co to było wyciągać ten stary wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 01.08.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2007 lepiej sie dziabie mokre... i najlepiej zamarzniete Tak zawsze robił mój dziadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts