Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wspomóżcie mnie z parapetówką :(

Monika B

Recommended Posts

W piątek przychodzi do mnie kilka rodzin z nastoletnimi pociechami, a ja mam grypę i kompletną pustkę co zrobić. Nie dość, że się muszę wykurować i coś ugotować, to mnie kompletnie zaćmiło co podać. Chaiałabym się nie przemęczyć (na razie wogóle ledwo chodzę :evil: ). Może podpowiecie coś nietrudnego, a smakowitego? Myslę, że to będzie prawie :wink: szwecki stół, tzn... nawet sobie tego do końca nie wyobrażam.

No poratujcie mnie please...

Ja w sytuacja kryzysowych staram się nie gotować wcale.

Wbrew pozorom wcale nie wychodzi to drożej, a co raz częściej jest docenianie przez gości pozostających na co raz dziwniejszych dietach. Robię więc tak że dostarczam składniki a goście wybierają na co mają ochotę. Oczywiście szwedzki stół.

Kupuję sporo wędlin (od razu pokrojone, więc ułożenie na półmiskach zajmuje chwilę i nie da się spieprzyć), trochę serów też krojonych, trochę warzyw (papryka, pomidor, ogórek) które pokrojone bez dodatków stawiam na stole. Robię jedną lub dwie sałatki (na bazie puszek - instrukcja niżej), i ewentualnie moje ulubione śledzie. Dodaję lamaną bagietkę, chleb razowy, ewentualnie oliwki, śliwki w occie, chrzan czy inne dodatki, które mam w domu. Sprawy płynów zwalam na małżowinka. Z ciastami generalnie walczę. Ale ostatecznie coś podaję (jeśli to moje imieniny, to zamawiam u kogoś zamiast prezentu blachę czegośtam, albo kupuję uzupełniając jakimiś drobnymi ciasteczkami).

Sałatka 1 - puszka kurkurydzy, puszka ananasa, ugotowana i pokrojona pierś z kurczaka 2 łyżki majonezu (kopiaste), 2 łyżki śmietany - wymieszać.

Sałatka 2 - paczka łososia sałatkowego, 4 duże i smacznie ogórki kiszone pokrojone, oliwka, sól pieprz (ewentualnie odrobina drobniutko posiekanej cebulki, ewentualnie oliwki zielone)

P.S.

Wszystko wyżej wymienione da się zamówić mężem ;) Nie trzeba wychodzić z domu.

Odwołaj spotkanie. Wszyscy bądą się męczyć, a niedaj Boże ktoś zachoruje po spotkaniu i może mieć pretensje, że go zaraziłaś :cry:

Mogę rozumieć, że ktoś czasem przychodzi chory do pracy (co też nie jest fair wobec zdrowych), ale spotkanie prywatnie w domu to co innego.

Zyczę szybkiego powrotu do zdrowia.

Myśle że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie cos w rodzaju bufetu. Jeden duzy stół a na nim zakąski zimne i ciepłe. Proponuje Ci sałatki , małe kanapeczki , koreczki , a na ciepło np mięsko z piersi kurczaka czy indyka pokrojone w małe kawałeczki i usmażone np w cieście naleśnikowym na ostro , zapiekanki tez będą ok.

Ale jeśli jesteś chora, to lepiej przełuz parapetówkę na późniejszy termin.

Myśle że chyba najlepszym rozwiązaniem będzie cos w rodzaju bufetu. Jeden duzy stół a na nim zakąski zimne i ciepłe. Proponuje Ci sałatki , małe kanapeczki , koreczki , a na ciepło np mięsko z piersi kurczaka czy indyka pokrojone w małe kawałeczki i usmażone np w cieście naleśnikowym na ostro , zapiekanki tez będą ok.

Ale jeśli jesteś chora, to lepiej przełuz parapetówkę na późniejszy termin.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Paweł, Ty to niezły teoretyk jesteś!!! :D Masz pojęcie jaką szychtę jej zaproponowałeś? Dla kogoś wymęczonego chorobą, nawet już nie "prątkującego" to porównywalne z rozładowaniem wagonu węgla.

Sałatka nr 1.

seler naciowy , 2 jabłka czerwone słodkie, 2 jabłka zielone kwaskowate , trochę orzechów włoskich pogniecionych, ser zółty łagodny, 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego.

seler, jabłka i ser kroisz na kawałki proporcjonalnie do selera , a zatem dość spore więc sałatka jest dobra a krojenia w sumie mało.

Sałatka nr 2. tzw wypełniacz

makaron ugotować, do tego dodajemy pokrojoną w paski lub kostkę ( zależy od kształtu makaronu ) wędlinę , szynkę lub mortadelę można jeszcze puszkę kukurydzy i groszku , teraz jakiś sosik raczej pikantny czyli majonez 1/2 czegoś , musztarda 1 czegoś ( np. filiżanki) , sok z cytryny , sól , pieprz , kolendra, zamiast majonezu może być jogurt a nawet śmietana.

w tej sałatce też w sumie kroisz tylko wędlinę aby była dostosowana do makaronu

a reszta , to chlebek kup krojony , wędlinkę pokrojoną , paluszki herbatniki albo jakieś ciasto, a jak się da odwołaj imprezę z grypą nie ma żartów

Hej!

Ano żyję, żyję, tylko nie mogłam pisać postów :evil:

Baardzo podnieśliście mnie na duchu, bo ja to od tej choroby nie mialam siły myśleć. Wydawało mi się, że łatwiej pole zaorać niż coś wykombinować. Natchnęliście mnie po prostu! Jesteście kochani. Zwłaszcza post Bratki postwił mnie na nogi - no kurcze - sałatka, galareta, ciasto i po sprawie. Wyszło suuper. Teraz dzieciaki już rewizytują sąsiadów. :lol:

A impreza była dla znajomych z okolicy i niezręcznie było ani odwołać ani cateringować.

W każdym razie teraz został Sylwek i... na odpoczynek do pracy :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam wszytskich

Monika

PS. Bełatka - przepisy przydadzą się na następną imprezkę, bo jakoś duża ja znajomych posiadam i koncept mnie się kończy :wink:

Hej!

Ano żyję, żyję, tylko nie mogłam pisać postów :evil:

Baardzo podnieśliście mnie na duchu, bo ja to od tej choroby nie mialam siły myśleć. Wydawało mi się, że łatwiej pole zaorać niż coś wykombinować. Natchnęliście mnie po prostu! Jesteście kochani. Zwłaszcza post Bratki postwił mnie na nogi - no kurcze - sałatka, galareta, ciasto i po sprawie. Wyszło suuper. Teraz dzieciaki już rewizytują sąsiadów. :lol:

A impreza była dla znajomych z okolicy i niezręcznie było ani odwołać ani cateringować.

W każdym razie teraz został Sylwek i... na odpoczynek do pracy :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam wszytskich

Monika

PS. Bełatka - przepisy przydadzą się na następną imprezkę, bo jakoś dużo ja znajomych posiadam i koncept mnie się kończy :wink: