ArtMedia 11.05.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Witam ponownie Zastanawiam się jak połączyć cyrkulację c.w.u. z dwóch gałęzi instalacji? Czy dać oddzielną pomkę na każdej gałęzi, a za pompkami połączyć i tak wprowadzić do wejścia cyrkulacji w zasobniku, czy najpierw połączyć, następnie dać jedną pompkę i wprowadzić do wejścia cyrkulacji...? Z mojego punktu widzenia wygodniejsze byłoby pierwsze rozwiązanie z dwoma pompkami, ponieważ byłyby one sterowane oddzielnymi czujkami ruchu z dwóch łazienek. Tylko czy hydraulicznie będzie o.k.? Na "chłopski rozum" wydaje się, że to bez znaczenia? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.05.2003 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Ja osobiście stosuję jedna pompkę cyrkulacyjną na całą inst cwu. Dwie nie będą wadą .Nie wiedziałem że budujesz w Zabłudowie mogę coś doradzić na miejscu z Siemiatycz to ok. 70 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 12.05.2003 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 ja dalbym dwie pomki jesli koniecznym okazaloby sie zastosowanie dwoch obiegow cwu. w innych przypadkach unikalbym tego rozwiazania. jesli z kilku czujnikow bedziesz zalaczal jedna pomke to uzyskasz na pewno mniejszy koszt (inwestycja + serwis + uzytkowanie) niz przy jedej pompce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 12.05.2003 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Nie ma sensu dawać 2 pomp. Właśnie robię instalację gdzie jest 5 pionów cyrkujacyjnych. Też nie wiedziałem jak to rozwiązać. Z pomocą przyszedł projektant. Otóż jedna pompka cyrkulacyjna i pięć specjalnych zaworów cyrkulacyjnych zamontowanych na każdym pionie. Zawory Danfossa http://www.danfoss.com.pl/main/produkty_40.php?pro=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.05.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 VPSczy te zawory sluza do wyregulowania ukladu czy do czegos innego?nie moge wejsc na strone danfossa [ Ta wiadomość była edytowana przez: tom soyer dnia 2003-05-13 08:28 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 13.05.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Podejrzewam że są to zawory na bazie termostatycznych o nastawie ok. 60°C jeżeli temperatura spadnie to się otwierają a jak wzrośnie to się zamykają i nie ma obawy że piony o najwyższych oporach będą zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.05.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 to w takim razie to dobre rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 13.05.2003 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 No tak, ale ja nie chcę, aby cyrkulacja cały czas pracowała utrzymując temperaturę w rurach. Ona ma się włączać tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś wejdzie do łazienki, albo tuż przedtem. Mogę to zrealizować albo za pomocą czujki ruchu, albo podpiąć pompki do włączików oświetlenia w łazienkach. Lubię proste rozwiązania, ze względu na niezawodność, a tępię wszelkie automaty... stąd mój opór w stosunku do zaworu Danfosa.Dlatego chodzi mi tylko o to, czy hydraulicznie będzie działać? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 13.05.2003 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 WitamArtMedia Można zastosować to rozwiązanie z zaworami i dołożyć na zasilaniu pompki zegar który będzie włączał jej zasilanie w porach korzystania z łazienki, jak pion się nagrzeje to zaworki termo się przymkną i pompka też zwolni - nie będzie niepotrzebnie pędzić wody w cyrkulacji Odnośnie Twojego pomysłu: "Zastanawiam się jak połączyć cyrkulację c.w.u. z dwóch gałęzi instalacji? Czy dać oddzielną pomkę na każdej gałęzi, a za pompkami połączyć i tak wprowadzić do wejścia cyrkulacji w zasobniku" tak będzie działać na tę gałąź (pion) w którym będzie pracować pompka - jedyny problem to zwarcie hydrauliczne jakie powstanie przy pracy jednej pompki (część wody popłynie prosto do zasobnika CWU ale reszta popłynie przez rurkę cyrkulacji do drugiego pionu "pod prąd":wink: -> aby mu zapobiec trzeba dać zaworek zwrotny pomiędzy pompką a połączeniem obu przewodów cyrkulacji, zaworek oczywiście na każdej gałązce cyrkulacji na schemacie byłoby to tak:' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' '----o>----pompka1----przewód cyrkulacji z pionu1zasobnik cwu_____/. . . . . . . . . . . . . . \---o>---pompka2------przewód cyrkulacji z pionu2 nie patrzcie na ... i ''''' - odsuwałem nimi wierszePzdr [ Ta wiadomość była edytowana przez: Pablo_45 dnia 2003-05-13 19:42 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.05.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 jesli zamkniemy zawory to pompa bedzie pracowac tez z wiekszym obciazeniem a tego mozna tez uniknac. cel artmedia i pomysl jest dobry a zawory na obiegach powoduja ze mozemy jedna pompka skutecznie i rownomiernie zasilac obiegi. pomka moze byc zalaczana przez kilka czujnikow ruchu (np z kazdej lazienki i kuchni). wody w obiegach nie jest tez znow tak duzo aby byla koniecznosc rozdzielania obiegow cwu (stosowania dla kazdego obiegu oddzielnej pompy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts