Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jedna czy dwie pompki cyrkulacyjne c.w.u.?

Recommended Posts

Witam ponownie :wink:

Zastanawiam się jak połączyć cyrkulację c.w.u. z dwóch gałęzi instalacji? Czy dać oddzielną pomkę na każdej gałęzi, a za pompkami połączyć i tak wprowadzić do wejścia cyrkulacji w zasobniku, czy najpierw połączyć, następnie dać jedną pompkę i wprowadzić do wejścia cyrkulacji...?

Z mojego punktu widzenia wygodniejsze byłoby pierwsze rozwiązanie z dwoma pompkami, ponieważ byłyby one sterowane oddzielnymi czujkami ruchu z dwóch łazienek. Tylko czy hydraulicznie będzie o.k.? Na "chłopski rozum" wydaje się, że to bez znaczenia?

Sebastian

Nie ma sensu dawać 2 pomp. Właśnie robię instalację gdzie jest 5 pionów cyrkujacyjnych. Też nie wiedziałem jak to rozwiązać. Z pomocą przyszedł projektant. Otóż jedna pompka cyrkulacyjna i pięć specjalnych zaworów cyrkulacyjnych zamontowanych na każdym pionie. Zawory Danfossa

http://www.danfoss.com.pl/main/produkty_40.php?pro=7

No tak, ale ja nie chcę, aby cyrkulacja cały czas pracowała utrzymując temperaturę w rurach. Ona ma się włączać tylko i wyłącznie wtedy, gdy ktoś wejdzie do łazienki, albo tuż przedtem. Mogę to zrealizować albo za pomocą czujki ruchu, albo podpiąć pompki do włączików oświetlenia w łazienkach. Lubię proste rozwiązania, ze względu na niezawodność, a tępię wszelkie automaty... stąd mój opór w stosunku do zaworu Danfosa.

Dlatego chodzi mi tylko o to, czy hydraulicznie będzie działać?

Sebastian

Witam

ArtMedia

Można zastosować to rozwiązanie z zaworami i dołożyć na zasilaniu pompki zegar który będzie włączał jej zasilanie w porach korzystania z łazienki, jak pion się nagrzeje to zaworki termo się przymkną i pompka też zwolni - nie będzie niepotrzebnie pędzić wody w cyrkulacji

Odnośnie Twojego pomysłu: "Zastanawiam się jak połączyć cyrkulację c.w.u. z dwóch gałęzi instalacji? Czy dać oddzielną pomkę na każdej gałęzi, a za pompkami połączyć i tak wprowadzić do wejścia cyrkulacji w zasobniku" tak będzie działać na tę gałąź (pion) w którym będzie pracować pompka - jedyny problem to zwarcie hydrauliczne jakie powstanie przy pracy jednej pompki (część wody popłynie prosto do zasobnika CWU ale reszta popłynie przez rurkę cyrkulacji do drugiego pionu "pod prąd":wink: -> aby mu zapobiec trzeba dać zaworek zwrotny pomiędzy pompką a połączeniem obu przewodów cyrkulacji, zaworek oczywiście na każdej gałązce cyrkulacji na schemacie byłoby to tak:

' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' '----o>----pompka1----przewód cyrkulacji z pionu1

zasobnik cwu_____/

. . . . . . . . . . . . . . \---o>---pompka2------przewód cyrkulacji z pionu2

nie patrzcie na ... i ''''' - odsuwałem nimi wiersze

Pzdr

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Pablo_45 dnia 2003-05-13 19:42 ]

jesli zamkniemy zawory to pompa bedzie pracowac tez z wiekszym obciazeniem a tego mozna tez uniknac. cel artmedia i pomysl jest dobry a zawory na obiegach powoduja ze mozemy jedna pompka skutecznie i rownomiernie zasilac obiegi. pomka moze byc zalaczana przez kilka czujnikow ruchu (np z kazdej lazienki i kuchni). wody w obiegach nie jest tez znow tak duzo aby byla koniecznosc rozdzielania obiegow cwu (stosowania dla kazdego obiegu oddzielnej pompy).