Ew-ka 09.01.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 niestety od 18,oo do teraz miałam problem aby wejść na jakąkolwiek stronę forum -wciąż i wciąz nie znajdowało strony .....ręce opadają na taką przypadłość dlaczego nie ma reakcji na nasze apele ? Redakcja nie czyta czy jest bezradna ? Jakaś odpowiedź powinna chyba się ukazać .....trochę za długo to trwa ...niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 09.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Jest na dole link "kontakt z Redakcją". Jeśli nie czytają forum, to może poczytają maile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 09.01.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Oni mają nas...gdzieś najtrudniej przyznać się do błędu... do tego kombinują jak koń pod górkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 09.01.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Co drugie polaczenie w forum mi nie dziala a co jakis czas, mimo ze strona zaladowana do konca forum wyglada tak: http://www.cleo.risp.pl/murator.jpg Nowa skorka? Mufka!! Bardzo czesto mam podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.01.2007 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Wtedy się chiba nie dławił ja przynajmniej nie zauważyłem Owszem, ale to czysty zbieg okoliczności... Gdyby nawet nie zmienili szaty graficznej (ostatecznie te kolorki, które widzisz to zaledwie kilka liczb w pewnym pliku, pozostałe pliki sa bez zmian, wiem, bo znam ten typ forum i tez potrafię zmienić kolorki....) to w tej chwili byłby ten sam problem i te same trudności z dostępem do forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 10.01.2007 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Moim zdaniem nasze forum zarzyna się samo. 1,5 miliona postów średnio 5 kB każdy, to daje bazę około 7,5 GB. Niby niewiele, ale przy przestarzałych narzędziach jej obsługi będzie to chodzić coraz wolniej. Rozwiązania są dwa: 1 zainwestować i przenieść bazę do innego narzędzia, ale nie sądzę aby się to dało zrobić, bo prawdopodobnie nikt go nie stworzył z braku potrzeb, a jeśli stworzył to działa w tak niewielu egzemplarzach, że cena będzie nieosiągalna. 2 zamknąć stare forum do zapisu, utworzyć nowe. Stare będzie można wyłącznie czytać, a zanim nowe się ilością postów zadławi potrwa kilka lat. Kłopot tylko taki, że straci się pewną ciągłość dyskusji na niektórych cały czas aktywnych wątkach. Można fora rozdzielić bardziej inteligentnie - stare wątki w których nikt nie pisał od np. miesiąca zostawić w archiwalnym, a resztę łącznie np. z dziennikami i tematami przyklejonymi przenieść do nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.01.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Można fora rozdzielić bardziej inteligentnie - stare wątki w których nikt nie pisał od np. miesiąca zostawić w archiwalnym, a resztę łącznie np. z dziennikami i tematami przyklejonymi przenieść do nowego. Ja to bym stare wątki, to znaczy takie, w których nikt nie pisał powiedzmy od 6 miesięcy usuwała, no chyba, że sa naprawde ciekawe i niosą ze sobą ładunek informacji. Jednak wątpię aby cos takiego nastąpiło. Do takiej mrówczej pracy trzebaby zapędzić sztab ludzi, którym trzeba by zapłacić. Tymczasem redakcji nie stac na jednego człowieka, który poinstalowałby zabezpieczenia na forum a co dopiero mówić o grupie ludzi. Z drugiej strony duża ilość starych postów w bazie nie może być, moim zdaniem, powodem takich kłopotów. Przecież jak sie ogląda forum to jednorazowo z bazy ładowane sa tylko te posty, które widać na jednej stronie. Moim zdaniem to nie ten problem... No a może jakiś pożalsięboże informatyk dorwał się i usiłuje zabezpieczać forum przed spamerami i zabezpiecza je tak skutecznie, ze nikt się nie może zalogować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bełatka 10.01.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 nie ma co mamy przymusowy odwyk od internetu, coby tu zrobić w ramach wolnego U mnie rano działa dobrze , a wieczorem przy dużym ruchu źle , najczęstszy komunikat : przekroczono limit czasu na połączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 10.01.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Tomek, może teraz nadają bardziej na północ? Ja w tej chwili na południe od Warszawy. Okolice Piaseczna. To po 18 zapraszam na kawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.01.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Dziękuję Michale Dziś nie wpadnę, bo zaraz jadę na kilka dni do "komturii", ale chętnie skorzystam z zaproszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 10.01.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Dziękuję Michale Dziś nie wpadnę, bo zaraz jadę na kilka dni do "komturii", ale chętnie skorzystam z zaproszenia. Telefon na privie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 10.01.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Ja to bym stare wątki, to znaczy takie, w których nikt nie pisał powiedzmy od 6 miesięcy usuwała, moze nie usuwac (no bo kto bedzie decydowal czy watek jest ciekawy i wazny czy tez nie - jakas...komisja?! ) ale... archiwizowac czyli chyba to co po trosze zaproponowal ged Stare watki - "nieaktywne" na ktore nikt nie odpowiedzial np - tak jak proponuje joShi - od pol roku- wrzucac do archiwum [ nie wiem jak to dziala ale do jakiegos "innego worka"] Nie mozna juz by bylo np tam nic dopisac ale przeczytac owszem i ew. zalozyc nowy watek - wrzucic link do tego zarchiwizowanego - i rozpoczac nowa dyskusje gdyby... byla taka potrzeba Ja tam lubie czasem poczytac starutenkie watki - w tym tez te "glupie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.01.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Dziękuję Michale Dziś nie wpadnę, bo zaraz jadę na kilka dni do "komturii", ale chętnie skorzystam z zaproszenia. Telefon na privie. Mój też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 10.01.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Można fora rozdzielić bardziej inteligentnie - stare wątki w których nikt nie pisał od np. miesiąca zostawić w archiwalnym, a resztę łącznie np. z dziennikami i tematami przyklejonymi przenieść do nowego. Ja to bym stare wątki, to znaczy takie, w których nikt nie pisał powiedzmy od 6 miesięcy usuwała, no chyba, że sa naprawde ciekawe i niosą ze sobą ładunek informacji. Jednak wątpię aby cos takiego nastąpiło. Do takiej mrówczej pracy trzebaby zapędzić sztab ludzi, którym trzeba by zapłacić. Już sam pomysł dezintegracji Forum mnie przeraża Pomijam oddanie władzy decydowania, co jest ważne, jednej osobie [czy nawet jakiemuś szanownemu gremium czy też kolegium ] Forum tworzyli Forumowicze i powinno być jedną, nierozdzielną całością. Miesiąc to jest bardzo krótki czas na Forum, pół roku to pół sezonu budowlanego.. nie ma recepty czasowej. Co do sztabu ludzi, najpierw trzeba byłoby wypracować jakiś schemat Forum, przede wszystkim z podziałem "Wymiany doświadczeń" na wątki tematyczne. Ale prawda, to gigantyczna praca. Tymczasem redakcji nie stac na jednego człowieka, który poinstalowałby zabezpieczenia na forum a co dopiero mówić o grupie ludzi. [...] No a może jakiś pożalsięboże informatyk dorwał się i usiłuje zabezpieczać forum przed spamerami i zabezpiecza je tak skutecznie, ze nikt się nie może zalogować ? Zdaje mi się [gdy śledzę informacje z paska postępu ładowania stron], że powodem może być - czasami - bardzo długa kolejka do serwera,, który się dusi i nie odpowiada szybciutko. Niestety nie zawsze, bo czasem tak dzieje się także w nocy - chyba że wtedy przychodzi jakiś atak DoS-owy przydałaby się jednak odpowiedź Redakcji, czemu mamy tak jak mamy ostatnio - bo obecna sytuacja wyjatkowo zniechęca do korzystania z Forum, zwałaszcza tych najaktywniejszych, ograniicza ilość postów itp. Co do zabezpieczeń, to radość widzieć, że od paru dni nie ma nowych nicków spamerskich >> http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1556945#1556945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 10.01.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 A mnie smutek ogarnia, gdy otwieram strone po 15 razy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 10.01.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 „Psy szczekają a karawana idzie dalej" .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 10.01.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 wiem z własnego doświadczenia, że przekonać kogokolwiek w muratorze do swoich racji, a zwłaszcza pokazać że coś jest nie tak i udowodnić to, to zadanie nie do zrealizowania, to między innymi jeden z powodów dla których zrezygnowałem z funkcji moderatoratak więc pozostaje nam tylko i wyłącznie czekać, aż ktoś coś niechcący zauważy i naprawipozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 10.01.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Moim zdaniem nasze forum zarzyna się samo. 1,5 miliona postów średnio 5 kB każdy, to daje bazę około 7,5 GB. Niby niewiele, ale przy przestarzałych narzędziach jej obsługi będzie to chodzić coraz wolniej. Rozwiązania są dwa: niestety błąd w założeniu, postów które mają 5 kb i więcej jest niestety niewiele, w stosunku do ogólnej liczby postów. widziałem rok temu bazę forum, gdy byliśmy w okolicach 1 mln postów, miała lekko ponad 1 GB pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 10.01.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Zróbcie coś z tym forum, bo sie wypiszę i pożałujecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 10.01.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 PISZEMY I PISZEMY ŻE FORUM ŹLE DZIAŁA A ADMINISTRAOR NIC SOBIE Z TEGO NIE ROBI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts