Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa garażu

przemek3pk9

Recommended Posts

witam,

szanowni forumowicze muratora!

czy mogę postawić na swojej działce budowlanej garaż bez pozwolenia na budowę ? Działka 1010 m2 , dom już mam z przodu działki, słyszałem ,ze na każde 500m2 działki moge postawić 25 m2 budynku np. garaz.

Czy w oparciu o nowy D.U.z 2005 roku cos takiego mogę zrobić?

Teoretycznie przy mojej wielkości działki mogłbym postawić 3 takie budynki .

Czy te budynki mogłyby mieć wspólną ścianę np.boczną?

Lub wspołny dach?

Jak do tego podejść by jak najmniej formalności i opłat ponieść przy formalnościach i budowie garażu- budynku gospodarczego?

Ponoć ma być nowelizacja w 2007 ? Wie ktoś na czym ma to polegać? Może poczekać?

Pozdrawiam :wink:

możesz budowac parterowy budynek gospodarczy (nie garaż - garaże są na pozwolenie :roll: ) wolnostojący do 25m2 na zgloszenie (art. 29 ust 1 pkt 2 prawa bud.) przy czym łaczna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwoch na każde 500m2 powierzchni działki.

poniewaz jest napisane że są wolnostojące więc nie moga sie stykac :lol:

Z tego co ja płace mogę ci powiedzieć, ze za budynek gospodarczy też płaci sie podatek... i do tego wyższy niż za powierzchnię mieszkalną. A może ktoś mnie wpuścilł w kanał ?? to co używamy może było stawiane jako garaż+część gospodarcza a my użytkujemy tylko jako bud. gospodarczy ..... no ładnie ;)))

• 1 month później...

dolaczam sie do pytania o aktualny stan prawny

mam dom odebrany i potrzebuje do jednej ze scian dobudowac garaz w lekkiej-taniej konstrukcji (no wlasnie np jakiej pronoujecie btw)

nie bylo go nigdy w zadnym projekcie (podkreslam dom po odbiorze)z gory dzieki

wymarzylo mi sie cos takiego:

http://images22.fotosik.pl/18/e1b590f9d542e1ba.jpg[/url]

a jak sadzicie jakie sa szanse otrzymac takie pozwolenie jesli ta nowa sciana garazu bedzie praktycznie 0,6m od granicy dzialki- dodam ze ta strone granicze z pasem przyddroznym, nastepnie jest chodnik kolejny pas przydrozny i droga asfaltowa (musze sprawdzic wobec tego czy granicze z terenem spoldzielni (takie tam mamy osiedle-ze wszelkie tereny wspolne sa pod zarzadem spoldzielni) czy z gmina- bo zaraz jest droga....

jak oceniacie realne szanse na otrzymanie zgody?

No własnie, muszę to przemyśleć.

Czy za takie budynki gospodarcze obowiązuje mnie podatek od nieruchomości? :lol: Chciałbym po prostu upiec dwie pieczenie naraz: nie mieć projektu, mieć zgłoszenie i nie płacić podatku. :lol:

Za budynek gospodarczy płaci się podatek i to o wiele wiele wyższy niż za budynek mieszkalny.

U mnie wygląda to tak:

b. mieszkalny coś ok. 0,60 zł/mkw

b. gospodarczy: 6,17 zł/mkw

musisz wystąpić o pozwolenie na dobudowę garażu do budynku mieszkalnego.

....pozwolenie na budowę ??? z projektem itd???? Ja dokładnie tak samo chcę dobudować garaż i arch. powiedział, że jeszcze trzeba pobrać , zrobić nawierty podłoża :( :( .... ojej :( i po co to wszystko.............

Co do podatków.... to faktycznie za bud. który styka się z bud mieszkalnym podatek jest naliczany . np, u mnie 0,55zł za m2 , a bud wolnostojący-gospodarczy 5,99zł za m2.......... zgroza :-? :-?

Ten pomysł z dobudowaniem garażu do istniejącego domu jest super!

Chociaż mam okna z tej strony- od łazienki, to chyba tak zrobię.

Umówiłem sie już z architektem, tak więc zbadam temat.

Długość domu 12m, tak więc swobodnie dwa samochody wjeżdżają, mam juz dwie bramy, czyli zrobie przejazdowy garaż na tył działki.

:lol:

Jeśli Was to zainteresuje

http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2003/2016.htm

Prawo budowlane

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

2) budynków gospodarczych, wiat i altan o powierzchni zabudowy do 10 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów nie może przekraczać dwóch na każde 1.000 m2 powierzchni działki;

Pozdrawiam