dawor 27.12.2006 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Witam Mam juz działkę, bardzo dużą więc rozmiar w dalszej częsci wywodu nie będzie miał żadnego znaczenia (oczywiście rozmiar działki ) Otóż z zoneczką zdecydowaliśmy sie na budowe domu... Jako że jesteśmy młodzi bardzo licza sie dla nas pieniądze...Żona jeszcze bezrobotna wychowuje córeczke..tylko ja pracuje.. Przegladamy obecnie w necie projekty i nasuwa nam sie jedno pytanie..Sam parter czy perter z zaadoptowanym poddaszem... Generalnie marzy nam się cos takiego co na parterze będzie miało małą łazieneczkę, salon, kuchnie, pomieszczenie gospodarcze, spiżarnie i jeden polok gościnny. Na piętrze chcielibyśmy sypialnie, dwa pokoje dziecięce, łazienkę i garderobe.. to wszystko najlepiej w 150 m .. nie wiem jednak jak jest z kosztami, co wychodzi taniej, sam parter (tu jak rozumiem dach jest większy) czy parter z zaadoptowanym poddaszem ( tu dach mniejszy ale dochodzą schody) ..pewnie jeszcze inne czynniki majace wpływ na koszt mają tu wpływ... Dlatego prosiłbym o poradę w tej kwestii... no i moze znacie jakis odlotowy projekcik który odpowiadałby temu co napisałem wyżej... osoby które udzielą pomocy zapraszam na parapetówe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 27.12.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Dawor, nie buduj domu "aby taniej" tylko pomyśl nad wygodą mieszkania.Koszty budowy domu parterowego i piętrowego czy z poddaszem użytkowym są podobne.Masz dużą działkę, po co Ci piętro? Wygodne schody zajmują tyle miejsca co średni pokój, jeśli się uwzględni miejsce potrzebne w poziomie parteru i w poziomie poddasza.Teraz jesteście młodzi i chodzenie po schodach nie sprawia Wam trudności, a za 30-40 lat?Moja mama ma 79 lat. Niedługo przeprowadzi się do nas. Nie wyobrażam sobie jej codziennie chodzącej po schodach.Zbudowałem dom parterowy i uważam że mieszkanie na jednym poziomie jest wygodniejsze. Niedawno w sąsiedztwie spałiła się "piętrówka".Szczęście, że nikogo na górze nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 27.12.2006 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 taniej , nie taniej... ale jeżeli mozna połaczyc wygodę, gust i mniejsze koszty to dlaczego nie... generalnie bardziej podobają mi się domy z użytkowym poddaszem.. tylko zazwyczaj te ładne mają udziwnienia na dachu a jak czytam posty to to strasznie boli po kieszeni.. wiec teraz sobie ogladam a jak poznam koszty to i tak nie bede mógł sie zdecydowac... liczę na opinie w tej kwestii gdyż rozstrzygnięcie tego problemu bardzo ułatwi mi wybór projektu... To początek mojej bytoności na tym forum... na razie mam takie pytania..czytam tez inne posty...pewnie na bieżaco bede pytał...i z góry dzięki za pomoc.. PS. Andre59 - fajna kronika :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 27.12.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ja mam taką teorię patrząc jak inni budują. Jeżeli taniej to trzeba budowę rozłożyć conajmniej na dwa etapy, niektórzy nawet na trzy. Po pierwsze zaraz do mieszkania, póki dzieci małe może wystarczyć parter, ale po kilku latach gdy dzieci dorosną takie mieszkanie blisko siebie "na kupie" znudzi się wreszcie wszystkim i warto pomyśleć aby dzieci wyekpediować na wcześniej przygotowane poddasze. Tu każdy z domowników znajdzie dla siebie azyl. Mogą tu się znaleźć np. wszystkie sypialnie. Dołączomny do domu garaż, bo tylko ten wariant gwarantuje niskie opłaty (garaż wolnostojący opłata 8, lub 10 razy wyższa z 1m2). więc jak mówiłem garaż przyklejony do budynku może być alternatywą na wybudowanie nad nim w przyszłości jeszcze jednego pokoju.To tylko nasze przemyślenia, nic nikomu nie narzucam, ale to chyba rozsądne rozwiązanie, kto to wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.12.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Wybudowałem i mieszkam w domu z poddaszem użytkowym. Teraz wybudowałbym parterowy. Dlaczego, bo jest wygodniejszy a przy małych dzieciach schody to ogromny kłopot. Też balem się, że parterowy będzie droższy. W jakimś Muratorze pisali, że nawet o 30% ale po doświadczeniach z budowy oceniam, że nie jest to wiarygodna informacja. Większe są koszty stanu surowego otwartego i dachu ale w całości kosztach ten stan kosztuje poniżej 50% całości kosztów. Wiele zależy od sposobu pokrycia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 28.12.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Mając większą działkę wybudowałbym sobie parterowy. A co do kosztów to i tak najwięcej można zaoszczędzić (przedrożyć) wybierając odpowiedni projekt. I nie zawsze projekty typowe są najtańsze w realizacji, chociaż również takie się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 28.12.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 dawor to i ja dorzucę swoje 3 grosze do tematu Do 25 roku życia mieszkałem w piętrówce. Dzisiaj dom który buduję buduję parterowy o taki http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=470&CanBack=1 Za - jest wiele - wymienię te które są wg. mnie naiistotniejsze. Przeciw też jest sporo aspektów ale głównie raczej ekonomiczne. - brak schodów (nie musisz po każdą pierdołę biegać góra dół a takowych rzeczy po które biegać trzeba jest zadziwiająco dużo gazeta, ksiażka, skarpetki, zegarek, tel kom, niezamknięte okno, biżuteria, płyta CD itd itd można pisać godzinami ) - brak schodów - ważne przy małych dzieciach (zakazane jest najciekawsze) choć spaść i dorosły może- brak schodów - kiedyś napewno się zestarzejesz jak normalny człowiek wtedy schody to nie tylko kilka sptopni w górę lub dół, wtedy to do pokonania wielki kłopot- brak skosów i prawdziwa powierzchnia, proste ściany (dla mnie zaleta)- jeśli jesteś na jednym poziomie czujesz obecność domowników, gdy są rozproszeni po kątach to już jest inaczej poprostu... Jeśli chodzi o koszty... parterówka i parterówka z poddaszem koszty wybudowania są bardzo zbliżone i zacierają się przy standardzie jaki chce się stwożyć a przy wielu indywidualnych cechach może szala się przechylić zarówno na jedną jak i drugą stronę. W tym miejscu trzebaby porównać konkretnie dwa wybrane projekty P i P z poddaszem. Parterówka ma wyższe koszty eksploatacji bo przy tej samej powierzchni ma większe pole powierzchni elementów tj ścian, podłóg i dachu (bądż też stropu) stykających się z otoczeniem zimnym. Idealną formą patrząc pod tym kątem jest kostka szcześcian... ale kto dzisiaj buduje domy z tamtych czasów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.12.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Jeśli miałbym dużą działkę (5-10tys.m2) zbudowałbym parterówkę.O nowoczesnych kształtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 28.12.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Jeżeli nie masz zbytnich ograniczeń terenowych to tylko parterówka. Nie dość że wygodna w użytkowaniu, bardziej funkcjonalna, to nie jednokrotnie dużo tańsza na etapie budowy stanu surowego. Gdyż z wykończeniówką wszystko zależy od ciebie.A co do wyboru projektu - tego są setki : http://www.twojprojekt.pl/szukaj/10718 Zawsze coś dopasujesz do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 28.12.2006 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Oj... dotychczas byłem 70% parter z poddaszem , 30% sam parter. Teraz , po przeczytaniu kilku opinii i to wszystkich za parterem zaczynam sie zastanawiac..Tylko nadal zastanawiam sie nad kosztami.. Wiadomo ze w stanie surowym najdroższy jest dach... A przy projekcie na 150 m dach będzie dośc spory... Najbardziej przekonuje mnie argument ze parter jest bezpieczniejszy dla dziecka...mam urwisa 11 miesiecy...potem pewnie przyjdzie drugie a moze i trzecie.... Z kolei chyba nie ma wpływu na ogrzewanie... bo powieszchnia narażona ze tak powiem na chłodne powietrze jest chyba podobna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.12.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Koszty parterówki mogą być wyższe niż piętra.Większy dach i fundamenty,ale za to nie ma stropu ,ścianek kolankowych ,wieńca na nich,kominy niższe i wiele innych czynników na plus lub minus.Ciężko wyczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur K. 28.12.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Koszty parterówki mogą być wyższe niż piętra. Większy dach i fundamenty,ale za to nie ma stropu ,ścianek kolankowych ,wieńca na nich,kominy niższe i wiele innych czynników na plus lub minus. Ciężko wyczuć. Cóż - niekoniecznie. Po pierwsze, w domkach parterowych dach najczęściej jest pod mniejszym katem 15-30 stopni , pokrycie dachu też może być lżejsze. Często domki parterowe widziałem kryte gontem bitumicznym. Przy lżejszym pokryciu dachu możesz zastosować lżejszą konstrukcję nośną - kratownicę. Nie dosyć że będzie tańsza, to przyjedzie już na budowę gotowa - szybszy montaż. Izolację dachu możesz poprowadzić po płaszczyżnie stropu - mniejszy wydatek i łatwiejszy montaż. Strop przy strychu nieużytkowym może być tani. Sufity wykonasz na stelażach z płyt KG, odpada Ci tynkowanie ich. Co lepsze, przestrzeń strychu można wykorzystać na poprowadzenie wszelkich instalacji - łatwiejszy dostęp w razie potrzeby, nic nie trzeba kuć. Jest jeszcze wiele innych plusów budownictwa parterowego, ale najważniejsze jest w nim to iż przy dobrej ekipie budowlanej możesz mieć swój dom już w ciągu 3-6 miesięcy. A to oszczędność jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 28.12.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 To powinno spełnić Twoje oczekiwania. Taki wybudowaliśmy. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-154,172,61,opis.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 28.12.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 dawor jeśli chodzi o koszty ogrzewania to nie będzie to wielka różnica ale będzie Co do kosztów budowy to niezgodze się z opinią że parterówka wyjdzie drożej niż parter z poddaszem. Mój brat buduje pater z poddaszem ja parterówkę. on 150 m2 ja 135 u mnie 246 m2 dachu u niego wyszło 250 m2 dachu. Jednakże z tych 150 i skosach kolejne kilka ładnych metrów jest nie do przyjęcia. Ja docieplam 135 m2 bo docieplam strop, natomiast u brata trzeba docieplić grubo ponad 200 m2. U mnie wystarczy wrzucić wełnę między belki (20 cm) i przykryć 2 warstwą 10 cm. U niego max wchodzi 25 bo inaczej będzie przejść ciężko pod skosami i musi wrzucać dodatkowe ruszty... Ja mam strop drewniany, bezsensu było robić żelbetowy bo i po co a u niego dochodzi koszt ciężkiego stropu + schody. U niego wieniec + ściany kolankowe i znów wieniec. Dalej proponuję policzyć długości kominów (to zależy od usadowienia) ale w p.z poddaszem wyjdą sporo dłuższe. Koszt nierzadko pojawiających się balkonów w p. z poddaszem i balustrad itd itd. W parterówce więcej mb fundamentów ale za to mniejsze niż w p. z poddaszem itd itd I tak można bez końca jednakże aby porównać koszty trzeba porównać dwa konkretne projekty a nie ogólnikowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 28.12.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 A kto wypowiedział opinię,że parterówka jest droższa? Napisałem,że może być droższa ale nie musi. pokrycie dachu też może być lżejsze. Często domki parterowe widziałem kryte gontem bitumicznym. A piętrowych domów nie można pokryć gontem? Wszystko zależy od projektu i wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawor 28.12.2006 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 To powinno spełnić Twoje oczekiwania. Taki wybudowaliśmy. http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-154,172,61,opis.html hmm..ten projekt mi sie nawet podoba... i chyba nie wydaje sie byc kosztowny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2006 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Ja buduje parterówke i pierwsze co słysze od osób które zaglądaja na budowę to:- dlaczego jak ja budowałem to mi nie odradziłes piętra? - takie coś bez schodów sobie kiedyś wybuduje....... Co do kosztów to tak jak napisano będą podobne. Sporo zależy jaka wybierzesz technologie. Jak np zdecydujesz sie na krycie dźwiagarami kratowymi to musisz wykonać ścieny nośne tylko po obrysie, fundamenty tylko po obrysie, nie robisz stropu, schódów. Te wszystki pozycje coś obniżaja koszt budowy. Najdroższym roziązaniem jest budowa parterowego z poddaszem "na zaś" a może kiedys sie przyda. Osobiście mam parter pokrry dźwigarem - brak mozliwosci na wykonanie poddasza- nic nie kusi przynajmniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 28.12.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Jak wybudowałam parterówkę, sąsiad z piętrem chciał się zamienić. Jestem zadowolona, zwłaszcz brak schodów jest bardzo wygodny. Minusem są wyższe koszty ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 28.12.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 U mnie na działce parterówka wygladała by idiotycznie jak buda dal pas tym bardziej ze wokoło same z poddaszami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 28.12.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Moim zdaniem budowa domu ponizej 200 m2 nie ma sensu, ale to już każdy musi zdecydować sam. Przy tej powierzchni parterówka wygląda moim zdaniem dziwnie. Zalty parterówki są spore, ale inni już pisali. A ja uważam że pietro daje możliwość lepszego oddzielnia przestrzeni "oficjalnej" od "prywatnej". Na dole spotkanie, a na górze inni domownicy (dzieci) mogą chodzić w pidżamach bez skrępowania. Dla mnie np. warunkiem są schody, które nie schodzą w przestrzeń pokoju dziennego tylko są wyraźnie oddzielone. Jeśłi brać parterówką, to koniecznie z wyrażnie oddzieloną częścią prywatną, a może nawet z oddzielny wejściem. Można wtedy pomyśleć o przygotowaniu do póżniejszego podziału na 2 mieszkania. Kosztami się na razie nie kieruj, bo to co piszą wyżej trzeba czytać ze zrozumieniem. Np. koszty kominów są wogóle śmieszne (oczwiście w porównaniu do kosztu całej inwestycji), więc oszczędność na kilku metrach żadna, taniej instalacje poprowadzić w poddaszu, drożej ogrzać, słabsze fundamenty, ale więcej, większy dach, ale mniej nachylony itd., itp. więc wróżką trzeba by być. A tak to po prostu uogólnienia.A tak przy okazji większość gotowych projektów z poddaszem użytkowym to po prostu pomyłki architektoniczne, więc trzeba patrzeć bardzo szczegółowo na rozkład pomieszczeń i ich powierzchnie, gdzie są skosy, miejsca na szafy, spiżarnię, kosiarkę, narzędzia itp.PozdrawiamŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts