Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parter czy piętro..wybór dokonany..teraz jaki projekt

Recommended Posts

Niestety nie zgodę się z Tobą. W projekcie jest mozliwość adaptacji. Ale nie każdy to robi, bo znam ludzi co robią Kornelię bez schodów. A strop i tak trzeba zrobić, czy to z Terivy, lany, czy drewniany to i tak są ogromne koszty, bo już to przerobiliśmy, chyba że ktoś zrobi z płyt żerańskich(u nas niestety nie ma ich w pobliżu, więc musieliśmy inny zrobić). No i zależy wielkość parterówki. Można zrobić parterówkę 110m2 to wtedy wyjdą podobne koszty. Ale jak chce się mieć parterówkę z dużymi pokojami itp. to wychodzi drogo, bynajmniej na dzień dzisiejszy. My jak kupiliśmy projek to koszty miały zamknąć się w granicy 250-300tyś, a na dzień dzisiejszy jak zamkniemy się 380tyś to będzie super.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nie zgodzę się z tobą.Strop drewniany wychodzi znacznie taniej od żelbetowego.Ja nie mam stropu i typowych schodów na strych i nie mam możliwości adaptacji pomieszczeń na górze.Sa jeszcze setki projektów domów typowo parterowych- Twój do nich nie należy. I nie kłóć się bo nie masz racji.

BTW. nie widzę na rzutach dużych pokoi-raczej standardowe 12-14m2.

BTW 2. mnie dom kosztował z urządzeniem czyli na gotowo 280tys.I wliczam w to jeszcze rzeczy których mi brakuje -podbitki i okładzin z płytek tarasu i schodów wejściowych.Nie licze płotu frontowego. Zakończone prace we wrześniu 2006r.Sądze,że przy podobnej powierzchni użytkowej 120-140m2 ale przy prostszym dachu dwuspadowym i odpowiednich sensownych rozwiązaniach konstrukcyjnych można zbudować dom parterowy za 240-250tys na gotowo z tzw. "paluszkiem w pupci".

Sorry ale Kornelia nie jest tanim domem.Koło 400tys trzeba będzie wydać niestety....

To ja wiem, że teraz ten dom nas tyle wyjdzie. Dlatego piszę, że taniej wyszłedłby dom z poddaszem. I drugi raz bym taki wybrała. Wiem, że nie jest to typowa parterówka, ale jak szukaliśmy projektu to nik nam tego nie powiedział. Dopiero gdy rozpoczęła się budowa, wszsycy zaczeli mówić, że to skomplikowane ławy itd. I dlatego zrobiły się koszty. I tak naprawdę ta sama powierzchnia domu z poddaszem wyszłaby taniej. Bo ławy mniejsze, strop mniejszy, dach mniejszy.

Szkoda ,że nie popytaliście się wcześniej.:(:(:(

Fajny ten projekcik.Często inwestorzy decydują się na podniesienie ściany kolankowej o dwa-trzy pustaki.Koszt niewielki a powierzchni na poddaszu wychodzi zdecydowanie więcej.W tym momencie wydalibyście niewiele więcej a dom zamiast 120+33m użytkowej miałby 120+60-70m2.Odrębną sprawą jest to ,że wygląd zewnętrzny budynku nieco by sie pogorszył po podniesieniu ściany kolankowej

Twój dom nie jest mały !!! Zwróć uwagę,że to 190m2 zabudowy z pełnofunkcjonalnym stropem i poddaszem do możliwej adaptacji.Wierz mi ,że dom z poddaszem użytkowym o podobnej powierzchni użytkowej,nawet przy założeniu dwuspadowego,prostego w budowie dachu kosztowałby także około 350-380tys

Dom naprawdę jest W Dobrym Guście. Lubię projekty Cybulskiej-Marks.

Czyżbyś chciał pozbyć się garażu?

Salon faktycznie można powiększyć kosztem tarasu. Zaplanowane wyjście na poddasze przez klapę - dodatkowa powierzchnia na chowanie tych wszystkich niepotrzebnych rzeczy.

Tak, garaz dwustanowiskowy planuje wybudowac obok domu... Musze przemyslec kwestię powiekszenia salonu kosztem tarasu... Tego nie barłem pod uwage a przeciez cały czas szukałem projektu z dośc sporym salonem....

Tam gdzie garaz - pokój, ewentaulnie pokój + garderoba ...a tam gdzie jest garderoba i WC ..planuje zrobic WC i moze pralnie ....

W sumie 4 pokoje + salon nie są mi potrzebne wiec moze pokombinuje w kiwerunku powiekszenia pozostałych pomieszczeń kosztem jednego..(Tam gdzie janmniejszy pokój łazienka) a dwa pokoje złączone w jedno ..

• 1 year później...

Witam

Bardzo podoba mi się Twój projekt, spore sypialnie, wiele możliwości adaptacji, m.in. przeniesienie łazienki w miejsce, gdzie można wstawić okno, mam jednak jedno "ale" - strop Terriwa, czy naprawdę jest potrzebny? Poza tym dom jest naprawdę rozłożysty - 141 metrów, a gdy powiększysz salon, będzie jeszcze większy. Ale wiem, że dla mnie może być to duży dom, a dla ciebie w sam raz, więc pewnie ta uwaga jest nie na miejscu.

Ja wybrałam tomaszka II

http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=66&unset=2

Na forum nikomu chyba się nie podoba, nikt go nie buduje :cry:

Wiem, że nie jest to projekt idealny (ślepa łazienka, kopertowy dach, nie chcialam już za nic dwuspadowego :oops: ), ale tego własnie szukaliśmy - niewielkiej powierzchni, zwartej bryły. Wiem też , że tego idealnego projektu nie znajdę, a na indywidualny nie mam czasu i pieniędzy. Już przy adaptacji architekt robił insynuacje , aby zmienic strop na betonowy, podnosić ściankę kolankową, robić poddasze. Mimo wielu rozterek, bo przecież to nasz pierwszy dom, nie znamy się na budowaniu, zostaliśmy nieugięci, dom będzie taki, jak w projekcie, nie będzie żadnej góry, schodów, będzie tylko duży strych. Nie będzie jedynie tego filara w salonie :D

Jedno jest pewne, warto dobrze przemyśleć, jaki domek chce się budować, i dopiero kupić projekt. Pierwszy projekt jaki kupiliśmy to włąsnie domek z poddaszem, i też 112 metrów. http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w2112b Wydaje mi się, że w parterówce jest więcej przestrzeni, jest na jendnym poziomie, domek jest ciekawszy, mimo że też bardzo prosty (mam taką nadzieję). A który tańszy, nie wiem , nie znam się, wiem tylko że chcę parterówkę, skoro chcę taki mały domek. Mam nadzieję też, że nie będę żałować tej zmiany. Życzę dobrych wyborów. :wink:

P. S. Jeśli dom ma mieć do 120 m2, ja polecam parter, ew. z poddaszem nieużytkowym. Jeśli ma być większy, lepiej pomyśleć o poddaszu.