Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam działkę 2000m2, od bardzo, bardzo niedawna. Gleba gliniasta, poza kilkoma brzózkami nic na niej nie ma (oprócz fundamentów).

Proszę napiszcie bez jakich drzew, krzewów, pnączy, kwiatków, a także elementów małej architektury nie moglibyście się obejść...

Bardzo mi na tym zależy, bo chcaiałabym na bazie Waszych doświadczeń zaplanować sobie ogród, poszukać inspiracji, a najważniejsze dowiedzieć się na co tak naprawdę warto wydać pieniądze by mogło cieszyć w przyszłości, a nie zmarnieć :wink:

https://forum.murator.pl/topic/68404-ulubione-ro%C5%9Blinki-czego-nie-mo%C5%BCe-zabrakn%C4%85%C4%87-w-ogrodzie/

probowalam ci odpisac , ale stwierdzilam , ze to nierealne , jest tyle roslin , ktore chcialabym miec u siebie :oops:

jest tego po prostu za duzo , a niektorych nie znam nawet nazw :oops:

kup ogrodnicze pisma ( Moj piekny ogrod , Dzialkowiec, itp), tam jest wiele aranzacjizi poradami dotyczacymi wymagan poszczegolnych roslinek

zycze ci wiele radosci i satysfakcji przy zakladaniu ogrodu :D

no i powodzenia ......

Witam

Na początek,zaproponowałbym ,drzewa leśne;brzozy,sosny ,świerki,modrzewie,kilka dąbków

Ja tak zrobiłem, chcę mieć na działce kawałek własnego lasu......... :p :p :wink:

pozdrawiam

Jak dla mnie to ogród nie może sie obejść bez kamieni, one są wieczne w przeciwieństwie do bardziej lub mniej krótkowiecznych roślin.

Jeśli nie ma dużego tarasu przy domu to konieczna zadaszona altanka z grilem bądz miejscem na ognisko

Rośliny oczywiscie też ze wskazaniem na obecnosc wysokich drzew ale niekoniecznie w bezpośredniej bliskosci domu

Witam

Na początek,zaproponowałbym ,drzewa leśne;brzozy,sosny ,świerki,modrzewie,kilka dąbków

Ja tak zrobiłem, chcę mieć na działce kawałek własnego lasu......... :p :p :wink:

pozdrawiam

Coś mi się wydaje że nie koniecznie świerki i modrzewie razem. Albo jedno albo drugie.

Koniecznie:

- jałowiec sabiński albo jakikolwiek

- cis

- bukszpan

- kalina

- czeremcha

- jaśminowiec

- lilak (bez)

- mahonia

- mirabelka

- pigwowiec albo pigwa

- leszczyna

- groszek pachnący

- lawenda

- kocimiętka

- astry

- floksy

- goździki

- dąbrówka rozłogowa

- hosty

- houtujnia (chyba tak się to pisze)

- macierzanka

- gipsówka

- smagliczka

- żagwin

- dąbik ośmiopłatkowy

- rojniki

- dzwonki

- konwalie

- słoneczniki

- malwy

- tulipany

- irysy

- dalie

- lilie...

Właściwie można by tak w nieskończoność, tylko ułożyć nie według mojego planu w ogrodzie, a wg. alfabetu, albo wg. innego, dowolnego kryterium. Pewnie już łatwiej otworzyć dowolną książkę - atlas - album z roślinami ogrodowymi i skopiować spis treści :D

o różanecznikach zapomniałeś :wink:

ja szukam bylin, bo nie mam czasu na jednoroczne.

Nornice i krety wpierniczyły mi 150 posadzonych cebulek tulipanów :evil:

napalm poproszę 8)

Majka, kup koszyczki do sadzenia cebulek (małych), a plastikowe donice z dużymi otworami w dnie do sadzenia większych cebul i sprawa załatwiona. Łatwiej przesadzać w inne miejsce, łatwiej wykopywać na zimę (np. dalie), nornice mogą tylko powąchać, nic się kłączami nie rozłazi po działce same zalety :)

a niech się kłączami rozłazi ja mam dużą działkę :wink:

Z koszyczkami ciężko, bo sadzenie przezemnie cebulek wyglądało nastepująco:

w lewej ręce przecinak, w prawej - młot. Po zrobieniu dziury - cebulka w nią i zasypać garścią ziemi z wiaderka. Miała być w krokusach łąka przed domem :roll:

ehhh :(

mi własnie wpierniczają.....nornica sobie łazi......w zeszłym roku myslałam ze zezarła wszystko....ale jednak nie...łaskawa zostawiła troszke....
Do tych wszystkich pięknych roślin które wymieniliście dorzucę jeszcze coś do "wrzucenia na ruszt" ;-) czyli drzewka czereśni, jabłoni, grusz, wiśni, śliwki, no i krzaczki borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki, aronia czyli wszystko to co sprawia że moja córka z żoną buszują latem po ogrodzie ;-)

A może przyjmij kryterium kwitnienia tak, by przez cały sezon coś kwitło na działce. Wiosną tulipany, konwalie,floksy, latem lawenda, róże, jesienią astry, wrzosy.

Można tez pomyśleć o ogrodzie utrzymanym mniej więcej w jednym kolorze kwiecia. Pomysłów jest wiele.