Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ulubione roślinki :) Czego nie może zabraknąć w ogrodzie?!

Recommended Posts

Mam działkę 2000m2, od bardzo, bardzo niedawna. Gleba gliniasta, poza kilkoma brzózkami nic na niej nie ma (oprócz fundamentów).

Proszę napiszcie bez jakich drzew, krzewów, pnączy, kwiatków, a także elementów małej architektury nie moglibyście się obejść...

Bardzo mi na tym zależy, bo chcaiałabym na bazie Waszych doświadczeń zaplanować sobie ogród, poszukać inspiracji, a najważniejsze dowiedzieć się na co tak naprawdę warto wydać pieniądze by mogło cieszyć w przyszłości, a nie zmarnieć :wink:

probowalam ci odpisac , ale stwierdzilam , ze to nierealne , jest tyle roslin , ktore chcialabym miec u siebie :oops:

jest tego po prostu za duzo , a niektorych nie znam nawet nazw :oops:

kup ogrodnicze pisma ( Moj piekny ogrod , Dzialkowiec, itp), tam jest wiele aranzacjizi poradami dotyczacymi wymagan poszczegolnych roslinek

zycze ci wiele radosci i satysfakcji przy zakladaniu ogrodu :D

no i powodzenia ......

Jak dla mnie to ogród nie może sie obejść bez kamieni, one są wieczne w przeciwieństwie do bardziej lub mniej krótkowiecznych roślin.

Jeśli nie ma dużego tarasu przy domu to konieczna zadaszona altanka z grilem bądz miejscem na ognisko

Rośliny oczywiscie też ze wskazaniem na obecnosc wysokich drzew ale niekoniecznie w bezpośredniej bliskosci domu

Koniecznie:

- jałowiec sabiński albo jakikolwiek

- cis

- bukszpan

- kalina

- czeremcha

- jaśminowiec

- lilak (bez)

- mahonia

- mirabelka

- pigwowiec albo pigwa

- leszczyna

- groszek pachnący

- lawenda

- kocimiętka

- astry

- floksy

- goździki

- dąbrówka rozłogowa

- hosty

- houtujnia (chyba tak się to pisze)

- macierzanka

- gipsówka

- smagliczka

- żagwin

- dąbik ośmiopłatkowy

- rojniki

- dzwonki

- konwalie

- słoneczniki

- malwy

- tulipany

- irysy

- dalie

- lilie...

Właściwie można by tak w nieskończoność, tylko ułożyć nie według mojego planu w ogrodzie, a wg. alfabetu, albo wg. innego, dowolnego kryterium. Pewnie już łatwiej otworzyć dowolną książkę - atlas - album z roślinami ogrodowymi i skopiować spis treści :D

Majka, kup koszyczki do sadzenia cebulek (małych), a plastikowe donice z dużymi otworami w dnie do sadzenia większych cebul i sprawa załatwiona. Łatwiej przesadzać w inne miejsce, łatwiej wykopywać na zimę (np. dalie), nornice mogą tylko powąchać, nic się kłączami nie rozłazi po działce same zalety :)

a niech się kłączami rozłazi ja mam dużą działkę :wink:

Z koszyczkami ciężko, bo sadzenie przezemnie cebulek wyglądało nastepująco:

w lewej ręce przecinak, w prawej - młot. Po zrobieniu dziury - cebulka w nią i zasypać garścią ziemi z wiaderka. Miała być w krokusach łąka przed domem :roll:

ehhh :(

Do tych wszystkich pięknych roślin które wymieniliście dorzucę jeszcze coś do "wrzucenia na ruszt" ;-) czyli drzewka czereśni, jabłoni, grusz, wiśni, śliwki, no i krzaczki borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki, aronia czyli wszystko to co sprawia że moja córka z żoną buszują latem po ogrodzie ;-)