michall.m 27.12.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Mam działkę 2000m2, od bardzo, bardzo niedawna. Gleba gliniasta, poza kilkoma brzózkami nic na niej nie ma (oprócz fundamentów). Proszę napiszcie bez jakich drzew, krzewów, pnączy, kwiatków, a także elementów małej architektury nie moglibyście się obejść... Bardzo mi na tym zależy, bo chcaiałabym na bazie Waszych doświadczeń zaplanować sobie ogród, poszukać inspiracji, a najważniejsze dowiedzieć się na co tak naprawdę warto wydać pieniądze by mogło cieszyć w przyszłości, a nie zmarnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 28.12.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 probowalam ci odpisac , ale stwierdzilam , ze to nierealne , jest tyle roslin , ktore chcialabym miec u siebie jest tego po prostu za duzo , a niektorych nie znam nawet nazw kup ogrodnicze pisma ( Moj piekny ogrod , Dzialkowiec, itp), tam jest wiele aranzacjizi poradami dotyczacymi wymagan poszczegolnych roslinek zycze ci wiele radosci i satysfakcji przy zakladaniu ogrodu no i powodzenia ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 28.12.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam Na początek,zaproponowałbym ,drzewa leśne;brzozy,sosny ,świerki,modrzewie,kilka dąbków Ja tak zrobiłem, chcę mieć na działce kawałek własnego lasu......... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 28.12.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Witam Tak naprawdę to zależy od ziemi jaką masz, ale ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez jaśminowca wonnego! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel Starzec 28.12.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Jak dla mnie to ogród nie może sie obejść bez kamieni, one są wieczne w przeciwieństwie do bardziej lub mniej krótkowiecznych roślin.Jeśli nie ma dużego tarasu przy domu to konieczna zadaszona altanka z grilem bądz miejscem na ogniskoRośliny oczywiscie też ze wskazaniem na obecnosc wysokich drzew ale niekoniecznie w bezpośredniej bliskosci domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 29.12.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam Na początek,zaproponowałbym ,drzewa leśne;brzozy,sosny ,świerki,modrzewie,kilka dąbków Ja tak zrobiłem, chcę mieć na działce kawałek własnego lasu......... pozdrawiam Coś mi się wydaje że nie koniecznie świerki i modrzewie razem. Albo jedno albo drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 29.12.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Coś mi się wydaje że nie koniecznie świerki i modrzewie razem. Albo jedno albo drugie. Mógłbyś napisać coś wiecej. Dlaczego nie mogą być obok siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 29.12.2006 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Może niekoniecznie w ogrodzie, ale z roslinek to lubię: - chmiel - konopie - mak - tytoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 29.12.2006 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 oj ESKIMOS Ty to jesteś ładnie chcę mieć, a nie karalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 29.12.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 oj ESKIMOS Ty to jesteś ładnie chcę mieć, a nie karalnie... Toż mówię że niekoniecznie w ogrodzie. Co muszę - to u kolegi za działką, pod lasem w krzakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 31.12.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Swierki zwyczajne i modrzewie nigdy razem . Mszyca swierkowo-modrzewiowa i świerki pełne galasów, a modrzewie otulone białą watą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalewka 03.01.2007 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Koniecznie: - jałowiec sabiński albo jakikolwiek - cis - bukszpan - kalina - czeremcha - jaśminowiec - lilak (bez) - mahonia - mirabelka - pigwowiec albo pigwa - leszczyna - groszek pachnący - lawenda - kocimiętka - astry - floksy - goździki - dąbrówka rozłogowa - hosty - houtujnia (chyba tak się to pisze) - macierzanka - gipsówka - smagliczka - żagwin - dąbik ośmiopłatkowy - rojniki - dzwonki - konwalie - słoneczniki - malwy - tulipany - irysy - dalie - lilie... Właściwie można by tak w nieskończoność, tylko ułożyć nie według mojego planu w ogrodzie, a wg. alfabetu, albo wg. innego, dowolnego kryterium. Pewnie już łatwiej otworzyć dowolną książkę - atlas - album z roślinami ogrodowymi i skopiować spis treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 03.01.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ludzie co Wy wypisujecie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.01.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 o różanecznikach zapomniałeś ja szukam bylin, bo nie mam czasu na jednoroczne. Nornice i krety wpierniczyły mi 150 posadzonych cebulek tulipanów napalm poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalewka 03.01.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Majka, kup koszyczki do sadzenia cebulek (małych), a plastikowe donice z dużymi otworami w dnie do sadzenia większych cebul i sprawa załatwiona. Łatwiej przesadzać w inne miejsce, łatwiej wykopywać na zimę (np. dalie), nornice mogą tylko powąchać, nic się kłączami nie rozłazi po działce same zalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 03.01.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 a niech się kłączami rozłazi ja mam dużą działkę Z koszyczkami ciężko, bo sadzenie przezemnie cebulek wyglądało nastepująco: w lewej ręce przecinak, w prawej - młot. Po zrobieniu dziury - cebulka w nią i zasypać garścią ziemi z wiaderka. Miała być w krokusach łąka przed domem ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.01.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 mi własnie wpierniczają.....nornica sobie łazi......w zeszłym roku myslałam ze zezarła wszystko....ale jednak nie...łaskawa zostawiła troszke.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.01.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 aha ...Trzmielina oskrzydlona.....piękny krzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 04.01.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Do tych wszystkich pięknych roślin które wymieniliście dorzucę jeszcze coś do "wrzucenia na ruszt" czyli drzewka czereśni, jabłoni, grusz, wiśni, śliwki, no i krzaczki borówki, truskawki, poziomki, agrest, porzeczki, aronia czyli wszystko to co sprawia że moja córka z żoną buszują latem po ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 04.01.2007 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 A może przyjmij kryterium kwitnienia tak, by przez cały sezon coś kwitło na działce. Wiosną tulipany, konwalie,floksy, latem lawenda, róże, jesienią astry, wrzosy.Można tez pomyśleć o ogrodzie utrzymanym mniej więcej w jednym kolorze kwiecia. Pomysłów jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts