michall.m 04.01.2007 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Tak, tak... ja oczywiście rozumiem, że pomysłów jest wiele, inspirację można czerpać z fachowych wydawnictw, można też oczywiście zatrudnić projektanta on samodzielnie lub razem coś wymyślimy, myslałam że to oczywiste..., od kilku lat systematycznie czytam tzw. literaturę fachową, ale... Ja zapragnęłam kontaktu z ludzmi, którzy sami sadzą, dbają, obserwują swoje roślinki i wiedzą, że bez nich ich ogród ne byłby taki piękny, forum to takie miejsce, w którym można sobie właśnie powymieniać swoje poglądy... Wychodzi na to, że ciekawska jestem i chcę wiedzieć co ludziska mają w ogrodach Serdecznie dziękuję tym, którzy zechcieli podzielić się swoimi preferencjami! Botanicznymi, rzecz jasna! Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 05.01.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Hej, jak nie chcesz mieć za wiele problemu to posadź rośliny typowo polskie, wystepujące w Twoim regionie, zaoszczędzi Ci to wiele pracy i pieniędzy. Najpiękniejszym świerkiem jest Świerk Kłujący /picea omorika/ o niebieskawym zabarwieniu. Mały wygląda tak sobie ale duży ... po prostu pięknie!! Mi podobają się ogrody typowo polskie, w takich , w których wiosną pachną kwiaty czereśni, jesienią czerwienią się jarzębiny i kolorowo przebarwiają tawuły ( najładniejsza Tavuła Von Houtena) jakoś tak się to pisało sięga ponad 2 metry.. Wiosną kwitnie na biało a jesienią przebarwia liście na czerwono-żółty kolor. No i trochę iglaków właśnie ten świerk serbski. Jak posadzisz same iglaki to Twój ogród będzie wyglądał o każdej porze roku tak samo ...ale nuda Miałam - więc wiem. W ogóle nie czuło sie w takim ogrodzie wiosny. Nie rozkwitały liście, pąki.. itd...po prostu nic się nie działo. Wiosna , jesuień zima to samo. Oczywiście uważam , że trochę iglaków musi być. Zimą ładnie wyglądaj. Kiedy nigdzie nie ma nic zielonego. Poza tym im więcej egzotycznych roślin tym więcej roboty z nimi a efekty ...rózne zwłąszcza po mroźnej zimie..... Wydaje mi się, że średnio wyglądają rododendrony czy azalie koło porzeczek... wybrałabym porzeczki A jak mam ochotę na oglądanie tropikalnych czy śródziemnomorskich roślin to jadę na wakacje w ciepłe strony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 06.01.2007 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Agdula I o to chodzi, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 06.01.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Hej, jak nie chcesz mieć za wiele problemu to posadź rośliny typowo polskie, wystepujące w Twoim regionie, zaoszczędzi Ci to wiele pracy i pieniędzy. Najpiękniejszym świerkiem jest Świerk Kłujący /picea omorika/ o niebieskawym zabarwieniu. Mały wygląda tak sobie ale duży ... po prostu pięknie!! . A te świerki, które wymieniasz to są typowo polskie? :D Na czym ta ich polskość polega? Świerk kłujący (Picea pungens) - pochodzii z płd-wschodniej Ameryki. W Europie i w Polsce znany dopiero od połowy XIX wieku Świerk serbski (Picea omorika) - endemit i relikt trzeciorzędowy w górach Serbi. Świerk ten jak sama nazwa wskazuje jest typowo polski .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 06.01.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Hej, jak nie chcesz mieć za wiele problemu to posadź rośliny typowo polskie, wystepujące w Twoim regionie, zaoszczędzi Ci to wiele pracy i pieniędzy. Najpiękniejszym świerkiem jest Świerk Kłujący /picea omorika/ o niebieskawym zabarwieniu. Mały wygląda tak sobie ale duży ... po prostu pięknie!! . A te świerki, które wymieniasz to są typowo polskie? :D Na czym ta ich polskość polega? Świerk kłujący (Picea pungens) - pochodzii z płd-wschodniej Ameryki. W Europie i w Polsce znany dopiero od połowy XIX wieku Świerk serbski (Picea omorika) - endemit i relikt trzeciorzędowy w górach Serbi. Świerk ten jak sama nazwa wskazuje jest typowo polski .. Hej Pinus Doskonale wiem skąd pochodzą te rośliny Zadna filozofia... prawie większość roślin ktoś kiedyś z jakiegoś kontynentu , kraju przywiózł, tylko jedne się przyjmują świetnie...mają może trochę mniejsze rozmiary ale nie przemarzają i radzą sobie z ziemia ( chodzi o składniki pokarmowe) . CZy nie mówi sie o np poznaniakach "poznańska pyra" ? Wspaniale rosną tu ziemniaki, A czy są typowo polskie...... każdy wie , że pochodzą z Peru. Parę wieków temu nikt ich u nas nie znał a teraz ....podstawowa potrawa...można spotkać wiele pól ziemniaków.. przynajmniej w wielkopolsce. A.. posadź sobie drzewo pomarańczy w swoim ogródku ciekawe czy będziesz miał co jeść I to miałam na myśli pisząc co dobrze sadzić a co nie..... Sama miałam kiedyś trochę egzotycznych roślin....zrezygnowałam..... stąd moje zdanie. Z dugiej strony nasze polskie drzewa {(które kiedyś przyszły do nas gdzieś z Azji środkowej...) musiałabym sprawdzić dokładnie...ale to nie teraz... (więc nie wiem czy wg Pinusa są polskie.....ale możesz uzupełnić moją wiedzę)} też są atakowane przez szkodniki i nawet coraz więcej...ale cóż..każdy wybiera to co chce. Jeszcze dodam specjalnie dla Pinusa np groch -pochodzi ze wschodu z nad Morza Kaspijskiego, Śródziemnego, z zachodniej Azji aż z Tybetu i Indii, gdzie do tej pory rośnie dziko..ale każdy pamięta go z ogódka babci.. więc nie moge o nim powiedzieć, że jest Polski??? Mozna by tak wymieniać....i wymieniać ale po co..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 06.01.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 .. Hej Pinus Doskonale wiem skąd pochodzą te rośliny Zadna filozofia... prawie większość roślin ktoś kiedyś z jakiegoś kontynentu , kraju przywiózł, tylko jedne się przyjmują świetnie...mają może trochę mniejsze rozmiary ale nie przemarzają i radzą sobie z ziemia ( chodzi o składniki pokarmowe) . CZy nie mówi sie o np poznaniakach "poznańska pyra" ? Wspaniale rosną tu ziemniaki, A czy są typowo polskie...... każdy wie , że pochodzą z Peru. Parę wieków temu nikt ich u nas nie znał a teraz ....podstawowa potrawa...można spotkać wiele pól ziemniaków.. przynajmniej w wielkopolsce. A.. posadź sobie drzewo pomarańczy w swoim ogródku ciekawe czy będziesz miał co jeść I to miałam na myśli pisząc co dobrze sadzić a co nie..... Sama miałam kiedyś trochę egzotycznych roślin....zrezygnowałam..... stąd moje zdanie. Z dugiej strony nasze polskie drzewa {(które kiedyś przyszły do nas gdzieś z Azji środkowej...) musiałabym sprawdzić dokładnie...ale to nie teraz... (więc nie wiem czy wg Pinusa są polskie.....ale możesz uzupełnić moją wiedzę)} też są atakowane przez szkodniki i nawet coraz więcej...ale cóż..każdy wybiera to co chce. Jeszcze dodam specjalnie dla Pinusa np groch -pochodzi ze wschodu z nad Morza Kaspijskiego, Śródziemnego, z zachodniej Azji aż z Tybetu i Indii, gdzie do tej pory rośnie dziko..ale każdy pamięta go z ogódka babci.. więc nie moge o nim powiedzieć, że jest Polski??? Mozna by tak wymieniać....i wymieniać ale po co..... Dziękuję za objaśnienie ale nadal nie wiem jakimi kryteriami kierujesz się zaliczając rośliny do grupy typowo polskie. Czy wyodrębnianie takiej grupy ma jakiś sens? Te same rośliny można przecież nazwać tez jako typowo niemieckie , itd. W procesie np. introdukcji (wprowadzaniu obcych gatunków do kraju) roślin iglastych dzieli się je na 6 stopni przystosowania (aklimatyzacji) do warunków klimatycznych występujacych w danym kraju. A.. posadź sobie drzewo pomarańczy w swoim ogródku ciekawe czy będziesz miał co jeść A co ma piernik do wiatraka? . Rośliny te nie są przystosowane do warunków klimatycznych w naszym kraju i tyle ale nie można mówić, że nie są typowymi polskimi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.01.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Czego nie może zabraknąć w ogrodzie?! Ogrodnika, czyli troski o rośliny. Im bardziej egzotyczne, tym więcej pielęgnacji i czasu potrzebują. Nawet "dziki" ogród angielski, jest starannie przemyslanym nasadzeniem, które bazuje minn. na zróżnicowaniu wysokości roślin i ich wzajemnym oddziaływaniu. W każym ogrodzie musimy od czasu do czasu ingerować w szatę - a to wyciąć zamarłe pędy, a to wspomóc glebę w odżywianiu, podlać gdy katastrofalna susza, uzupełnić nasadzenia w sezonie. A to jakie rośliny MUSZĄ być - to takie pytanie jak " jaki samochód MUSI mieć rodzina". Taki, jaki lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 06.01.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 A to jakie rośliny MUSZĄ być - to takie pytanie jak " jaki samochód MUSI mieć rodzina". Taki, jaki lubi Popieram dodając: „ ...i na jaki samochód oraz na jakie rośliny tego kogos stać (chodzi nie tylko o finanse ale i o umijętnosci obsługi)" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 06.01.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 .. Dziękuję za objaśnienie ale nadal nie wiem jakimi kryteriami kierujesz się zaliczając rośliny do grupy typowo polskie. Czy wyodrębnianie takiej grupy ma jakiś sens? Te same rośliny można przecież nazwać tez jako typowo niemieckie , itd. W procesie np. introdukcji (wprowadzaniu obcych gatunków do kraju) roślin iglastych dzieli się je na 6 stopni przystosowania (aklimatyzacji) do warunków klimatycznych występujacych w danym kraju. A.. posadź sobie drzewo pomarańczy w swoim ogródku ciekawe czy będziesz miał co jeść A co ma piernik do wiatraka? . Rośliny te nie są przystosowane do warunków klimatycznych w naszym kraju i tyle ale nie można mówić, że nie są typowymi polskimi . Pinus.... fajnie się z Tobą dyskutuje... ale dlaczego zwracasz uwagę na szczegóły ( czyli po prostu czepiasz się słówek) Ok przyznam, że może nie precyzyjnie się wyraziłam. Używając zwrotu "typowo polskie" miałam na myśli strefę klimatyczną, tak jak Ty to ładnie ująłeś Czyli ..wycofuję zwrot "typowo polskie" i zastępuję go "odpowiednią strefą klimatyczną". A tak w ogóle to piernik to wiatraka ma chyba dużo, przecież robi się go z mąki....itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.01.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 A to jakie rośliny MUSZĄ być - to takie pytanie jak " jaki samochód MUSI mieć rodzina". Taki, jaki lubi Popieram dodając: „ ...i na jaki samochód oraz na jakie rośliny tego kogos stać (chodzi nie tylko o finanse ale i o umijętnosci obsługi)" ... no, tak ! O tym nie pomyślałam Ale...ogród powstaje latami i zawsze można zaoszczędzić na jakąś wymarzoną roślinkę lub OKAZ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 07.01.2007 01:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Pinus.... fajnie się z Tobą dyskutuje... ale dlaczego zwracasz uwagę na szczegóły ( czyli po prostu czepiasz się słówek) : A ja mam wrażenie, że to nie Pinus jest czepialski, ale Ty wyrażasz się w sposób mało przemyslany. Od razu mi się rzuciło w oczy cóż to za "polskie" rośliny wymieniłaś. Poprawione, OK, luzik , ale tacy jak Pinus na takich forach to skarb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 07.01.2007 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Czego nie może zabraknąć w ogrodzie?! Ogrodnika, czyli troski o rośliny. Im bardziej egzotyczne, tym więcej pielęgnacji i czasu potrzebują. Nawet "dziki" ogród angielski, jest starannie przemyslanym nasadzeniem, które bazuje minn. na zróżnicowaniu wysokości roślin i ich wzajemnym oddziaływaniu. W każym ogrodzie musimy od czasu do czasu ingerować w szatę - a to wyciąć zamarłe pędy, a to wspomóc glebę w odżywianiu, podlać gdy katastrofalna susza, uzupełnić nasadzenia w sezonie. A to jakie rośliny MUSZĄ być - to takie pytanie jak " jaki samochód MUSI mieć rodzina". Taki, jaki lubi A gdzie ja napisałam, że coś być MUSI Czytać się musi ze zrozumieniem, ot co... A tak w ogóle to peace people "nie piszta jak nie chceta, nie musita" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 07.01.2007 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Ale ogrodnik faktycznie MUSI być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts