Ash5 06.11.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Ależ tempo! Szacuneczek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 06.11.2007 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 @Rom: muszę Ci powiedzieć, że były już chwile zwątpienia (szczególnie przy liczeniu kasy), ale efekt końcowy faktycznie rekompensuje wszelkie nerwy. @Ash5: tempo to dopiero teraz troche doszło do normy bo do tej pory to już chcialiśmy ekipe kijami poganiać... no ale takie czasy, że trzeba zacisnąć zęby i miło prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLONTEK 06.11.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Chatka prawie jak z bajki. Teraz trochę kosmetyki, zasadzić drzewo i do dzieła...ps. dzięki za poradę w sprawie ekipy bud,,, pozdro Klontek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLONTEK 06.11.2007 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Chatka prawie jak z bajki. Teraz trochę kosmetyki, zasadzić drzewo i do dzieła... ps. dzięki za poradę w sprawie ekipy bud,,, pozdro Klontek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLONTEK 06.11.2007 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Chatka prawie jak z bajki. Teraz trochę kosmetyki, zasadzić drzewo i do dzieła... ps. dzięki za poradę w sprawie ekipy bud,,, pozdro Klontek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLONTEK 06.11.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Chatka prawie jak z bajki. Teraz trochę kosmetyki, zasadzić drzewo i do dzieła... ps. dzięki za poradę w sprawie ekipy bud,,, pozdro Klontek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ash5 07.11.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Ależ Ci się spodobało Klontek A jaki domek Ty wybrałeś? Ja się zdecydowałam na Karmen II. Tylko zastanawiam się nad dachem. W projekcie jest karpiówka, a MazaQ77 zrobił gont i całkiem fajnie wygląda. Widzę dodatkowe okna w małych pokojach- na pewno dobrze doświetlą... Hmmm... super jest tak podejrzeć, jak Wam wyszło. Te okna, stryszek, cudny dach... Zakochałam się w Karmen. MazaQ, czy mógłbyś się pochwalić planem Waszego domku po zmianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLONTEK 07.11.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Szczerze mówiąc, to razem z żoną mamy mały dylemat co do projektu, a raczej rozbieżne gusta ale planujemy ok 160-180 m2. Na razie zbieramy informację i szukamy ekipy. Planujemy ruszyć z fudamentami w kwietniu i liczę, że do tego czasu uda nam się uporać z biurokracją i otrzymać pozwolenie na budowę, a potem marzę o nie natrafieniu na "historyczne" sączki.Co do gontów to osobiście mam mieszane uczucia. Obecnie mieszkamy w domu trzyrodzinnym z dachem 450 m2 pokryty właśnie gontem. Pokrycie ma 13 lat i po obfitych opadach (zwłaszcza po zimie) z rynien leci dywan ziarenek (nie mówiąc o tym co w nich zalega). Chodzenie po takim dachu w lecie przypomina trochę lodowisko, no i na zagięciach zostają ślady lub popękania(w razie nadepnięcia), ale może po 13 latach technologia i materiały są lepsze.A swoją drogą dach MazaQ77'a to istne arcydzieło. Też uważnie ślędzę zdjęcia z dziennika.pozdro KLONTEK z przyszłego DŻOZEFINA (czyt. Józefina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 08.11.2007 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Miło nam ze dach zachwalacie, ale to była istna mordęga. Najpierw nie było drewna, potem nie wiedzieli jak wyciąć łuki, potem czy deskowac wole oczka, czy klaśc płytę i czy karpiowka czy gont. W końcu staneło na tym, że przy tej konstrukcji dachu (tak jak pisalismy, mocno go pozmienialiśmy) musi iść tylko gont, a jak gont to musi iść płyta, bo deski sa nierowne i wszystko widać. Praca szła jak krew z nosa, do tej pory nie wiemy jak zdążyli przed wtorkowymi opadami. Jedyne co jest paskudnie zrobione (nie widac tego na zdjęciach) to pionowe zakonczenie wolich oczek, obili to ohydnie blacha z masa gwoździ, wygląda jak ruski czołg. Psuje to cały efekt , no ale beda poprawiać. A okna dachowe daja naprawdę bardzo, bardzo dużo swiatła. Przy całym koszcie budowy, nie odczuwa się ich zakuou, a pokoje sa bardzo jasne, nawet te północne. Pozdrawiam Inka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ash5 09.11.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Klontek: wybór projektu to strategiczna sprawa- fakt. My zastanawialiśmy sie nad LMP36 od Lipińskich albo nad Karmen. Padło na Karmen, ale może Wam się spodoba ten drugi? Też styl dworku MazaQ: też chciałam zrobić okna połaciowe w małych pokojach, bo obawiam się, czy nie będą za ciemne ( u nas pd- zach). Jednak zdecydowaliśmy się na kolektory słoneczne i jest to jedyna miejsce, gdzie można je sensowanie zamontować. Albo- albo, niestety. Boję sie wysokich kosztów ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 19.11.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Schody do salonu full wypas Na razie ich jescze za bardzo nie widać ale widzę je już wykończone oczami wyobrażni Jreżeli chodzi o zdjęcia to ja chce jescze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josin 04.12.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witam serdecznie! Oklaski za zaangżowanie w prowadzeniu dziennika! Zdjęcia dają pogląd jak wygląda projekt w rzeczywistości. Bardzo dobry pomysł, że zrezygnowaliście z dwóch okien w salonie (elewacja ogrodowa), również planuję to zrobić. Widać, że wprowadziliście więcej zmian. Nam bardzo brakuje bepośredniego przejścia z garażu do domu, czy Wam się udało to zmienić? Z mężem ruszamy na wiosnę (jeśli do tego czasu uda się załatwić wszystkie formalności!). Życzę powodzenia, trzymam kciuki i z niecierpliwością czekam na dalsze zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 04.12.2007 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 dzięki za kibicowanie tak dorobiliśmy przejście z garażu do domu, generalnie spooooro rzeczy zrobiliśmy pod siebie (m.in. pomieszczenie w garażu na dwa piece, gabinet na gorze w miejscu duzego holu, studio na poddaszu itp) w tej chwili przerwa do wiosny i az szkoda czlowiekowi ze tyle czasu ucieknie no ale nie mamy wyjscia... zyczymy powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anitka_radomianka 06.03.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Hejka ciszę że zaczeliście kontynuować dziennik no i że prace wykończeniowe nabierają rozpędu. Czy możesz powiedzieć dlaczego wybraliście gont bitumiczny a nie dachówke ceramiczną? Ponawiam prośbę o przesłanie planów domu Trzymam kciuki za was i wasz domek? Pozdro, Anita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 06.03.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Cieszę się ,że ruszyliście dalej z budową.Liczę na częste wpisy w dzienniczku i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abata 19.03.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 dzięki za kibicowanie tak dorobiliśmy przejście z garażu do domu, generalnie spooooro rzeczy zrobiliśmy pod siebie (m.in. pomieszczenie w garażu na dwa piece, gabinet na gorze w miejscu duzego holu, studio na poddaszu itp) w tej chwili przerwa do wiosny i az szkoda czlowiekowi ze tyle czasu ucieknie no ale nie mamy wyjscia... zyczymy powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grall 20.03.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 witam, mam male pytanka, czy pamietasz jaka wysokosc ma scianka kolankowa? i jak rozwiazales wejscie na stryszek? w koncu do studia musi byc stabilne wejscie:) ze wzgledu na sprzet:) wiem cos o tym, pozdrawiam, czy moglbys zrobic kilka fotek stryszku? czym ogrzewacie domek?pozdrawiam i zycze samych sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MazaQ77 21.03.2008 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 @Grall: wysokość ścianki muszę sprawdzić , wejście na stryszek będą stanowić ściągane schody drewniane zamocowane między belkami stropu (szer ok. 80 cm) - nic innego nie da się zastosować więc mam nadzieję, że wystarczy... Stryszek jak się zabuduje to oczywiście zamieszczę Ogrzewanie planujemy pellet + gazowe (w razie jakby co ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grall 21.03.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 no widze, ze szybko robota idzie, chcialbym juz byc na takim etapie ale niestety architekt projektujacy nasz dom troche sie ociąga. no i jeszcze swoje odczekac trzeba, wiadomo. czytałem ile Wy mieliscie problemow wiec zaczynam sie juz bac:) mam jednak nadzieje ze na dniach architekt skonczy. w sumie bardzo podobny domek do waszego nam projektuje. chodzi mi tu o bryle i mniej wiecej podobny polozenie pomieszczen. na wole oko nie zdecydowalismy sie z powodow finansowych no i poza tym malo ekip daje sobie rade z wolim okiem wiec zdecydowalismy sie na zadaszony erkiel od frontu i podcieniem na filarach w wejsciu. o scianke kolankowa pytam dlatego, iz wahaliśmy sie jaka wysoka ma byc. chcielismy 80 cm jednak po namysle i radzie architekta wybralismy wariant z metrowa , co ma duzy wplyw na wysokosc dachu, okna polaciowe, erkle w elewacji bocznej itp. no ale jakos to bedzie. poza tym pod garazem bedze piwnica, w ktorej zrobi sie mini kotlownie a reszte przeznacze na wyciszona sale do prob, bo gram na basie, wiec bede mial gdzie cwiczyc:) w kazdym razie zycze powodzenia i czekam na kolejne fotki:)ps. jak bedzie wygladala elewacja?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abata 23.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2008 Gratulujemy ślicznego domku .Jesteśmy pod wrażeniem tempa budowy mimo wszystkich perypetii urzędniczo papierkowych (brrrrr)Obydwoje z mężem już od dłuższego czasu szukaliśmy wymarzonego domku i znaleźliśmy .......KarmenII. Na forum pytałam czy ktoś może buduje Karmen i może podzielić się swoimi uwagami ale nikt nie odpowiadał juz się martwiliśmy aż ......trafiłam na Wasz dziennikNapiszcie proszę czy po zbudowaniu ścianki po łuku na parterze przy schodach powstała tam pusta niewykorzystana przestrzeń czy macie tam jakiś schowek ?Sądzę że mieliście w zamyśle aby odgrodzić salon od holu budując ściankę i robiąc pełne schody i ten pomysł bardzo nam się podoba ale czy przez to salon nie zmniejszył się optycznie ?Mąż ma obawy oglądając projekt Karmen że ciepło z kominka będzie uciekało na górę co może być uciążliwe ,ale czytając o Waszych doświadczeniach z przestawianiem kominów to raczej nie będziemy nic zmieniać .Czy możemy Was prosić o rzut poddasza bo raczej fajnie je rozplanowaliście albo chociaż rysuneczek odręczny . Czy bardzo powiększyliście dom? ile macie teraz metrów. Będziemy wdzięczni za każdą informację .Podaję mojego maila [email protected].Pozdrawiamy i życzymy szybkiego zamieszkania w waszym domkuBeata i Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts