staxx 28.12.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 non stop zrywa mi zawleczkę na końcu ślimaka podajnika nie jest to raczej wina groszka bo wcześniej prze miesiąc paliłem i było okmam kielara eco 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staxx 28.12.2006 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 kupiłem inny groszek na próbę(kazimierz) bo miałem wcześniej z juliana - bez zmian zrywa dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 28.12.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 non stop zrywa mi zawleczkę na końcu ślimaka podajnika nie jest to raczej wina groszka bo wcześniej prze miesiąc paliłem i było ok mam kielara eco 2 czy w razie takiej awarii trzeba zupełnie wyczyścić podajnik z węgla a więc co za tym idzie wybrać cały węgiel z zasobnika. Jak wygląda krok po kroku naprawa takiej awarii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staxx 28.12.2006 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 1opróżnianie zasobnika otworem rewizyjnym 2wybranie poiolu i resztek węgla z retorty 3ręczne wypchnięcie resztek węgla do retorty za pomocą "klucza i silnych rąk" 4nowa zawleczka zasypanie pieca , rozpalenie, itd ostatnio wykręciłem nawwet motoreduktor i wyjąłem śłimak - żadnych spieków, wydawał się normalny, w rurze prowadzącej też nic specjalnego już nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 28.12.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Radzę sprawdzić czy piec chodzi bez opału "na sucho"bo może to wina nie węgla a materiału ślimaka bądźsłabej jakości zawleczki, a poza tym jest to niestetyspory argument za kotłami z podajnikiem szufladowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JBL 29.12.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Mam taki sam piec (11 miesięcy) i szczęśliwie nie zerwało mi jeszcze zawleczki. Na twoim miejscu, po zerwaniu zawleczki, wypróbowałbym jakąś "udoskonaloną" na zasypanym ślimaku (czyli bez czyszczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 30.12.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 1opróżnianie zasobnika otworem rewizyjnym o cholera, a jak nie ma otworu rewizyjnego to trzeba od góry opróżniać zasobnik? 3ręczne wypchnięcie resztek węgla do retorty za pomocą "klucza i silnych rąk" czy rozumiesz przez to ręczne wypchnięcie resztek węgla z przewodu gdzie znajduje się ślimak? Czy należy w jakiś sposób kręcić ślimakiem "za pomocą klucza i silnych rąk" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staxx 03.01.2007 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 ad1. jak nie ma otworu rewizyjnego to sorry ale nurkujesz w zasobniku... i wyglądasz ajk brat Kalegoad3. na koncu podajnika jest nasada na klucz 19 jak troxhe pokręcisz to ślimak wypchnie resztki węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 05.01.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 ad3. na koncu podajnika jest nasada na klucz 19 jak troxhe pokręcisz to ślimak wypchnie resztki węgla czy trzeba w jakiś sposób wysprzęglać ślimak od silnika? Jesli tak to jak się to robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 06.01.2007 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 ...3ręczne wypchnięcie resztek węgla do retorty za pomocą "klucza i silnych rąk"4nowa zawleczka...Cze ! Chwila moment ! W zależności o sterowinka, ale chyba możemy przełączyć na ręczny tryb i włączyć podajnik( PROWIZORYCZNA ZAWLECZKA ), który poda resztę węgla do retory, gdzie wybieramy ręcznie resztę ??? Pozdrówki, Mike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WIKTOR. KNAPIK 06.01.2007 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 w podajnikach tłokowych czy innaczej jak kto mówi szufladowych też się zdaża blokowanie szuflady ale tylko w tych do 2,5cm.ale czy niewarto zastanowić się nad kotłem z podajnikiem szufladowym do 4 cm. Mam taki stalmark .na południu polski robią takie już od dawna .nawet wcześniej niż podajniki ślimakowe i dopracowali swe konstrukcje.Niema problemów z blokowaniem się podajnika bo granulat jest do 4 cm. Raz mi zablokowało przez większy kamień co był w opale .włączył się alarm .a odblokować to wcale nietrzeba nurkować w zasobniku wystarczy czyszczakiem popchać szufladę do tyłu i się odblokuje.I można palić i groszkiem i miałem i ponoć owsem .sprawdzcie sami polecam http://www.eko-kotly.pl Tam jest opis i zdięcia kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 07.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 ponoć owsem . he he tylko na poczatku tego "palenia" trzeba najpierw wymyslic sposob na automatyczne rozpalanie pieca bo z tego owsa masz duzo ciepla a zero zaru wiec samego uzywac nie mozna ale jako dodatek do groszku moze byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 09.01.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 W ciągu 2 lat palenia tylko raz mi zerwało zawleczkę i to z mojej winy. Dostawcy kazałem wysypać węgiel na zaśnieżony podjazd, i podczas jego przewożenia do garażu trochę się zmieszał z tłuczniem granitowym z podbudowy Od tamtej pory spokój: Mam zamiast niby zawleczki (u mnie była 1 śrubka fi 5mm) włożone 2 gwoździe 3 calowe i jest superowo. W opisywanym przypadku skupiłbym się nad zakończeniem ślimaka w retorcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staxx 09.01.2007 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 hehe przyjechał serwis kielara i stwierdził że to uszkodzenie własne ślimaka w retorcie Xawi miał rację... palę ciągle od 4 dni i odpukać nic się nie dzieje złego... zaproponowali mi założenie zaworu trójdzielnego ale nie wiem czy to opłacalne w niewykończonym domu (niezamieszkałe poddasze użytkowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts