Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

awarie podajnika w piecu na eko groszek

staxx

Recommended Posts

non stop zrywa mi zawleczkę na końcu ślimaka podajnika nie jest to raczej wina groszka bo wcześniej prze miesiąc paliłem i było ok

mam kielara eco 2

czy w razie takiej awarii trzeba zupełnie wyczyścić podajnik z węgla a więc co za tym idzie wybrać cały węgiel z zasobnika. Jak wygląda krok po kroku naprawa takiej awarii?

1opróżnianie zasobnika otworem rewizyjnym

2wybranie poiolu i resztek węgla z retorty

3ręczne wypchnięcie resztek węgla do retorty za pomocą "klucza i silnych rąk"

4nowa zawleczka

zasypanie pieca , rozpalenie, itd

ostatnio wykręciłem nawwet motoreduktor i wyjąłem śłimak - żadnych spieków, wydawał się normalny, w rurze prowadzącej też nic specjalnego

:evil:

już nie wiem co robić

1opróżnianie zasobnika otworem rewizyjnym

o cholera, a jak nie ma otworu rewizyjnego to trzeba od góry opróżniać zasobnik?

czy rozumiesz przez to ręczne wypchnięcie resztek węgla z przewodu gdzie znajduje się ślimak? Czy należy w jakiś sposób kręcić ślimakiem "za pomocą klucza i silnych rąk"

...

4nowa zawleczka

...

Cze !

Chwila moment ! W zależności o sterowinka, ale chyba możemy przełączyć na ręczny tryb i włączyć podajnik( PROWIZORYCZNA ZAWLECZKA ), który poda resztę węgla do retory, gdzie wybieramy ręcznie resztę ???

Pozdrówki, Mike.

w podajnikach tłokowych czy innaczej jak kto mówi szufladowych też się zdaża blokowanie szuflady ale tylko w tych do 2,5cm.ale czy niewarto zastanowić się nad kotłem z podajnikiem szufladowym do 4 cm. Mam taki stalmark .na południu polski robią takie już od dawna .nawet wcześniej niż podajniki ślimakowe i dopracowali swe konstrukcje.Niema problemów z blokowaniem się podajnika bo granulat jest do 4 cm. Raz mi zablokowało przez większy kamień co był w opale .włączył się alarm .a odblokować to wcale nietrzeba nurkować w zasobniku wystarczy czyszczakiem popchać szufladę do tyłu i się odblokuje.I można palić i groszkiem i miałem i ponoć owsem .

sprawdzcie sami polecam http://www.eko-kotly.pl Tam jest opis i zdięcia kotłów.

W ciągu 2 lat palenia tylko raz mi zerwało zawleczkę i to z mojej winy.

Dostawcy kazałem wysypać węgiel na zaśnieżony podjazd, i podczas jego przewożenia do garażu trochę się zmieszał z tłuczniem granitowym z podbudowy :evil:

Od tamtej pory spokój:

Mam zamiast niby zawleczki (u mnie była 1 śrubka fi 5mm) włożone 2 gwoździe 3 calowe i jest superowo.

W opisywanym przypadku skupiłbym się nad zakończeniem ślimaka w retorcie.

hehe przyjechał serwis kielara i stwierdził że to uszkodzenie własne ślimaka w retorcie

Xawi miał rację...

palę ciągle od 4 dni i odpukać nic się nie dzieje złego...

zaproponowali mi założenie zaworu trójdzielnego ale nie wiem czy to opłacalne w niewykończonym domu (niezamieszkałe poddasze użytkowe)