Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Źródło ogrzewania a zapisy w MPZP

Recommended Posts

§ 132. 1. Budynek, który ze względu na swoje przeznaczenie wymaga ogrzewania, powinien być wyposażony w instalację ogrzewczą lub inne urządzenia ogrzewcze, niebędące piecami, trzonami kuchennymi lub kominkami.

2. Dopuszcza się stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach o wysokości do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie, jeżeli nie jest to sprzeczne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.......

Tyle przepisy prawa o ogrzewaniu zasadniczym - kominkiem.

Pozdrawiam

Tak, ale gdzieś już było poruszane, ze wyłaczenie to nie dotyczy kominków z płaszczem wodnym lub stałopalnych.

• 4 weeks później...

Wpadłem w końcu na wątek, który spędza mi ostatnio sen z powiek. W moim MPZP (nie mylić z PZPN :wink: ) znajduje się zapis: ogrzewanie - z indywidualnych kotłowni (z wyłączeniem paliw stałych). Zjeżyłem się trochę, bo planuję budowę domu drewnianego i marzę o kominku. Kontaktowałem się z Wydziałem Środowiska UM i dowiedziałem się, że kominek no good. Wcześniej jednak rozmawiałem z ekologiem współpracującym z FOŚ, który stwierdził, że obecna technologia kominków z zamkniętymi komorami i kontrolą emisji mogłaby być podstawą do wystąpienia o pozwolenie. Pani z UM na ten argument odparła, że musiałbym przyjść do nich ze specyfikacją techniczną konkretnego kominka i wtedy zadecydują. Czyli o "stałości" paliwa decyduje poziom emisji spalin.

Nadzieje odżyły, choć dotąd nie mogę namierzyć żadnych norm odnośnie emisji w Obszarach Chronionego Krajobrazu - miał ktoś z Was taki problem?

Wycztałem też, że można spróbować wskazać źródło ogrzewania z indywidualnej kotłowni np. prąd, czy gaz, a kominek potraktować jako nie główne źródło ogrzewania. Przejdzie, czy mocno naciągane?

Pozdrawiam.

Literówka :-?

Byłem wczoraj w UM, gdzie urzędnik, oczywiście nieoficjalnie, potwierdził, że kominek nie może tam być głównym i jedynym źródłem ogrzewania, ale generalnie może być. Niebawem będę miał rozporządzenie, które określa dokładne normy emisji. Potem po prostu trzeba będzie szukać odpowiedniego urządzenia.

Chciałbym jednak jakoś wpasować się w ten Obszar Chronionego Krajobrazu. Są z tego przecież określone plusy, mimo że czasem wywołuje komplikacje.

Nawet gdyby ten kominek zamiast spalin "produkował" czysty tlen, to i tak nie może być głównym (jedynym) źródłem ogrzewania, bo zabraniają tego inne przepisy - przytoczone wcześniej.

Bez sensu jest trawienie czasu i energii, skoro mozna bardzo prosto.

Jesli kominek jest z płaszczem wodnym, zainstalować kocioł elektryczny i "podać" ogrzewanie elktrycznością. Czysto, ekologicznie, zgodnie z prawem, bez kłopotów, wygodnie ( w razie wyjazdu na kilka dni). Koszt takiego kociołka nie jest duży.

Jesli kominek z rozprowadzeniem gorącego powietrza, doinstalować nagrzewnicę elektryczną i tez zgłosić jako elektryczne.

W MPZP zabroniono stosowania kotłowni na paliwo stałe. Ty ten wymóg spełniasz. :o Masz kotłownię elektryczną :wink: Zapis dotyczy tylko kotłowni, a kominek w salonie nie jest kotłownią - zgodnie z prawem.

Powodzenia

Oczywiście wiem, że na forum spotykają się wyłącznie ludzie świadomi, którzy nigdy śmiecia do pieca nie włożą, ale nie mam złudzeń, że tylko tacy wybudują się wokół mnie. Gdyby nie to zastrzeżenie, pewnie wdychalibyśmy sobie przez cały rok wszystkie związki chemiczne, które wydzielają się podczas spalania wszelkiego śmiecia. Tymże byłyby nawożone nasze zdrowe i ekologiczne warzywka i owocki prosto z ogródka. Czekałaby nas walka z wiatrakami, bo jak komuś udowodnić, że to nie był przypadkiem zaplątany kawałek kalosza górniczego tylko reklamówki ze sklepu.

A ja wiem z doświadczenia, a konkretnie z jednej wsi, że wprowadzenie możliwości łatwego pozbycia się odpadów (bo wystarczy w określony dzień wystawić worek przed bramę) radykalnie rozwiązało sprawę. Chłop może nie kształcony, ale głupi nie jest. Dawno przetestował spalanie PET-ow w piecu i czyszczenie komina potem. I od jakiegoś czasu wie, że się nie opłaca.

Kontaktowałem się z Wydziałem Środowiska UM i dowiedziałem się, że kominek no good. Wcześniej jednak rozmawiałem z ekologiem współpracującym z FOŚ, który stwierdził, że obecna technologia kominków z zamkniętymi komorami i kontrolą emisji mogłaby być podstawą do wystąpienia o pozwolenie. Pani z UM na ten argument odparła, że musiałbym przyjść do nich ze specyfikacją techniczną konkretnego kominka i wtedy zadecydują. Czyli o "stałości" paliwa decyduje poziom emisji spalin.

A co za dureń uznał spalanie drewna za "nieekologiczne"? Czy taki tuman nie zauważył, że gdyby tak było, to świat nigdy nie doszedłby do etapu "cywilizacji"?

tak czy siak oceniam palenie dla ludzi jak ja pracujacych po 16h/dobe jako bzdet (nie jestem w koncu rolnikiem czy urzedasem i nie mam na to czasu)

Dla ludzi pracujących po 16h / dobę nie tylko palenie jest bzdet.

I ja im współczuję.

Kominek opalany drewnem po prostu... chcę mieć. To jednak klimat domu drewnianego. Nie byłoby to nic nowego, bo palę cały czas, tyle że w kozie. Nie jest to szczególnie uciążliwe (pracuje kontraktowo).

Co do norm emisji, to dotarłem do rozporządzenia ministra środowiska (Dz. U. z dnia 27 czerwca 2002 r.), które wprowadza normy dla terenów uzdrowiskowych i parków narodowych. I tak między innymi:

dwutlenek azotu 200 mikrogramów/m3 w ciągu godziny (uzdrowiskowe)

dwutlenek siarki 350 mikrogramów/m3 w ciągu godziny (uzdrowiskowe)

tlenek węgla 5000 mikrogramów/m3 w ciągu 8 godzin (uzdrowiskowe)

w parkach narodowych dwutlenku siarki 15 mikrogramów/m3 (średnia roczna)

tlenki azotu 15 mikrogramów/m3 (średnia roczna).

Myślę, że spełniając normy dla terenów uzdrowiskowych powinno przejść. Poszukam producentów.