Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do "Ula na Romantycznej"

terka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może jednak zastanów się nad Ytongiem - tak naprawdę różnice wkosztach ścian w różnych technologiach przy stosunkowo małym domu to niezbyt duża kwota. Trzeba też wziąć pod uwagę późniejsze koszty. Ytong pozwala na łatwiejsze i tańsze wykonanie instalacji i wykończeń. Bardzo łatwo i szybko prowadzi isę instalacje. Tynki mogą być cienkowarstwowe, nie wykonuje się ocieplenia. Ja budowałam pierwszy dom z Ytonga i drugi też taki będzie. Konkretne, prawdziwe oszczędności są na etapie dachu, stolarki i wykończeń.

A co z ociepleniem tego Ytonga? My w planie mamy ściany zewnętrzne o grubości 36,5. Mąż mówi, że robiąc elewacje trzeba dawać jakieś siatki i kleić więc koszt styropianu to nieduży wydatek. Od architekta wyszliśmy z przekonaniem że budujemy z ytonga 24 cm i ocieplamy styropianem, ale gdy dojechaliśmy do składu budowlanego to tam dowiedzieliśmy się ze chcemy budować najdrożej tzn. wybraliśmy najdroższą opcję.

Więc teraz wiemy że nic nie wiemy :)

A co z ociepleniem tego Ytonga? My w planie mamy ściany zewnętrzne o grubości 36,5. Mąż mówi, że robiąc elewacje trzeba dawać jakieś siatki i kleić więc koszt styropianu to nieduży wydatek. Od architekta wyszliśmy z przekonaniem że budujemy z ytonga 24 cm i ocieplamy styropianem, ale gdy dojechaliśmy do składu budowlanego to tam dowiedzieliśmy się ze chcemy budować najdrożej tzn. wybraliśmy najdroższą opcję.

Więc teraz wiemy że nic nie wiemy :)

No bo jeśli Ytong to jednowarstwowo ma sens. Czyli 36,5 - a nie 24. Jesli chcecie dodatkowo ocieplać to budujcie z czegokolwiek :):)

Pogemraj na forum w tym temacie - jest mnóstwo postów - a i tak decyzję musisz podjąć sama.

Ja mam silkę i wełnę w projekcie. A nie wiem czy nie stanie na Porothermie....

Czas pokaże.

damy radę i z torami oddalonymi 200 metrów, a zresztą jak jedzie pociąg to tylko widać jego dach bo w tym miejscu jedzie sobie "wąwozem"- w sumie to nie wiem jak to się nazywa

terka nie przejmuj sie tym pociągiem, ja mieszkam teraz w bloku w Zgierzu gdzie w podobnej odległości jeżdżą pociągi i też w tunelu- wcale ich nie słychac ...no może jedynie gdy jedzie towarowy ale tylko troszeczkę :lol:

czy ta romantyczna nie znajduje sie na Radogoszczu? w okolicy Łucji, świtezianki?

Pozdrawiam :lol:

Tu Cię mam :)

Ty z Łodzi tutaj sobie kupiłaś działkę, a my z żoną cztery lata temu prowadziliśmy ostre poszukiwania ziemi w tym rejonie. I nic ciekawego nie było :(

Sami mieszkaliśmy po drugiej stronie torów kolejowych, więc okolice są nam bliskie

Pozdrawiam

Przemek

Ja jeszcze nie wiem czy to ciekawa działka, okaże się jak zamieszkamy.

W symbiozie z pociągami jeszcze nie żyliśmy, a trawaje już nam się zdecydowanie znudziły. :evil:

Pozdrawiam

Terka :)

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

teraka

a warunki już masz???

do lata jeszcze trochę czasu masz , nie przejmuj się ... ja mam zamiar zacząć pod koniec marca i jak czytałaś to wiesz, że warunki czekają na poprawkę :wink: i do końca nie wiem jak będzie :roll:

masz jeszcze duuużo czasu ale lepiej wszystko pozałatwieć prędzej niż później mieć nieprzespane noce jak ja :(

pozdrawiam :lol:

Hej

My kupując działkę mieliśmy warunki wydane na poprzednich właścicieli, więc z tym akurat nie było problemu - wystąpiliśmy tylko o zmianę. W następnym tygodniu dopinamy wszystko na ostatni guzik i z końcem lutego występujemy o pozwolenie.

Budowa nie ruszy wcześniej niż z początkiem czerwca więc jeszcze troszkę czasu jest.

Tobie z tymi warunkami to naprawdę współczuję, jak o tym opowiedziałam mężowi to też się wzburzył. No właśnie kupuje się działkę wydaje sporo kasy a takie ludki z urzędu jeszcze rządzą gdzie będziesz miała ogród a gdzie stanie twój dom.

Nie daj się im Olu

Pozdrawiam

:D

• 1 month później...