Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czyszczenie kominka


anpi

Recommended Posts

Postanowiłem założyć nowy wątek, bo problem dotyczy chyba wszystkich posiadaczy kominków, nie tylko tych z PW.

 

Na początek mam takie pytanie - palę drewnem dębowym, niesezonowanym (ścięte kilka miesięcy temu). Podczas palenia wydziela się z niego taka czarna maź, która zastyga i przykleja się np. do szyby i ścianek kominka. Dzisiaj taki "glut" zablokował mi szyber. Co to jest i jak z tym walczyć? (oczywiście wiem, że najlepiej palić sezonowanym drewnem, ale teraz nie ma na to szans)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Agduś, coś w tym jest, bo ostatnie 2 doby paliłem przy przymkniętym szybrze. Zaleta takiego rozwiązania jest taka, że po załadowaniu kominka do pełna pali się (a raczej żarzy) przez ponad 8 godzin, a woda w instalacji ma 40-50 stopni. Można np. zostawić na noc i rano jeszcze się pali.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 years później...
Pewnie masz kominek z płaszczem wodnym, a w tym przypadku raczej nie warto stosować takiej "oszczędności", bo ta maź zbiera się nie tylko na szybie wkładu, ale także z czasem potrafi zapchać komin. Nawet jak się pali całkiem suchym drewnem, to po zamknięciu szybra kondensuje się na ściankach.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...