anpi 29.12.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Postanowiłem założyć nowy wątek, bo problem dotyczy chyba wszystkich posiadaczy kominków, nie tylko tych z PW. Na początek mam takie pytanie - palę drewnem dębowym, niesezonowanym (ścięte kilka miesięcy temu). Podczas palenia wydziela się z niego taka czarna maź, która zastyga i przykleja się np. do szyby i ścianek kominka. Dzisiaj taki "glut" zablokował mi szyber. Co to jest i jak z tym walczyć? (oczywiście wiem, że najlepiej palić sezonowanym drewnem, ale teraz nie ma na to szans) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 29.12.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 My mamy podobnie. Palimy teraz drugi sezon no i teraz mamy roczną brzozę i jest o niebo lepiej, chociaż syf i tak zostaje. Poczytaj też tu:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=48611 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.12.2006 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Czyli sadpal? Używałem raz, ale wielkiej różnicy nie zauważyłem. Muszę spróbować jeszcze parę razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 29.12.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Też się o to pytałam i ktoś oświecony odpisał mi, że smoła to efekt palenia przy małym dostępie powietrza. Po przepaleniu na full, zniknęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 29.12.2006 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Agduś, coś w tym jest, bo ostatnie 2 doby paliłem przy przymkniętym szybrze. Zaleta takiego rozwiązania jest taka, że po załadowaniu kominka do pełna pali się (a raczej żarzy) przez ponad 8 godzin, a woda w instalacji ma 40-50 stopni. Można np. zostawić na noc i rano jeszcze się pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 30.12.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Anpi. Przymykając dopływ powietrza można mieć gorący żar nawet 12 godzin.Tylko po co? Budynku na zapotrzebowanie kaloryczne nie oszukasz, a wkład będzie zasyfiony. Lepiej palić krócej , ale bardziej intensywnie. Brak powietrza powoduje, że holcgaz wylatuje kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.12.2006 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Ale ja nie przymykam dopływu powietrza, tylko szyber (czyli zmniejszam ciąg komina). Powietrza sobie drewno bierze ile chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saip 27.10.2013 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Do czyszczenia szyby polecam Alexa bez szorowania zresztą jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Krzychu_ 28.10.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Pewnie masz kominek z płaszczem wodnym, a w tym przypadku raczej nie warto stosować takiej "oszczędności", bo ta maź zbiera się nie tylko na szybie wkładu, ale także z czasem potrafi zapchać komin. Nawet jak się pali całkiem suchym drewnem, to po zamknięciu szybra kondensuje się na ściankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts