Tomm1927 29.12.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam i zapraszam wszystkich do komentowania i radzenia i wszelkich innych wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.02.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 No, aż wstyd przyznać, że wcześniej nie znalazłam Twojego dziennika . A przecież Ty sąsiad zza miedzy . Za jaką grubość Ytonga 125 zł? Co do ocieplenia - zależy czym chcesz ocieplić i jakiej grubości. (wełna w tym roku to instny horror - w kińcu grudnia kosztowała 120 zł/m2, teraz staniała do 70 zł). Co do styropianu, my płaciliśmy za styropian w końcu grudnia (Termo-Organika) FS 15 - 160 zł/m3. Po ile jest teraz, nie mam pojęcia. W każdym razie na maxa musisz dać minimum 12 cm. My na silkę dajemy 18 cm. Jeśli dałbyś np. 15 cm styro na ścianę -m2 kosztowałby Cię 24 zł+siatka, klej, tynk i robocizna. My znaleźliśmy gościa, który skasuje nas 22 zł za m2 + obróbki typu montaż parapetów, dziwactwa na ścianach. Czyli w sumie m2 ocieplenia będzie kosztował Cię około 60 zł (zależy jaki tynk dasz). Musisz przekalkulować sam, co Ci się bardziej opłaci. Oczywiście ściany z Ytonga też trzeba będzie kiedyś otymnkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 13.02.2007 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 ooo widzę 1 wpis w moich komentarzach - DZIĘKI co do ytonga to mówiliśmy o ścianie 1 warstwowej więc 36,5cm zresztą dziś jadę do gościa po dokładną wycenę to będę wiadział więcej i siętą wiedzą podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 A tej ściany nie musisz już na bank ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 14.02.2007 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 A tej ściany nie musisz już na bank ocieplać? no właśnie ponoć nie trzeba ocieplać ytonga o gr. 36,5cm 24cm trzeba ocieplać to jest zdanie nie tylko fachowców ale i mojego znajomego który ma domek z ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 A ile jeden bloczek kosztuje? B.k. o takiej grubości z Żelisławic coś koło 10-11 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 15.02.2007 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A ile jeden bloczek kosztuje? B.k. o takiej grubości z Żelisławic coś koło 10-11 zł. robiłem ostatnio rozeznanie w materiałach na ściany, a że zdecydowaliśmy się na ścianę dwuwarstwową to sprawa ma się mniej więcej tak: podaje tylko dane dot. materiału na ściany zewn. o gr. 25-29 a w nawiasie ile mi wychodzi za mury -247m2 po uwzględnieniu wielkości bloczków beton komórkowy: -prefabet - bielsko biała - 7,56pln/szt (14.938) -Betoniarnia "OŁA-BET" - 7,07pln/szt (12.224) -Grupa Prefabet S.A. -Żelisławice - 6,73pln/szt (11.636) silikaty - silikaty-teodory - 3,46pln/szt (14.528) - SILIKATY - LUDYNIA - 3,39pln/szt (14.241) MAX`y - MAX`y - KOZŁOWICKIE -3,60pln/szt (14.760) - MAX`y - cegielnia "GRODZISKO" 2,76pln/szt (11.316) wnioski nasuwają się same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 o, a ja myślałam, że Ty chcesz budować z Ytonga. A dowiadywałeś się o Solbet? My z Solbetu będziemy brać ołyty kanałowe na strop. Nie ma nigdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 16.02.2007 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 chciałem początkowo budować z Ytonga, ale sam nie wiem, bo 5 na 6 fachowców go odradza a wręcz mówi że jak będę chciał z ytonga to oni rezygnują i nie będą budowali. dziwni ludzie wg mnie. gość który mi robił kosztorys w Ytongu to mu wyszło na stan surowy bez dachu - tylko z więźbą - materiału za 96tys.zła z innej materiałówi wychodzi mi razem: robocizna + materiał na dom z garażem wraz z pokryciem dachu Euronitem i obróbkami ok. 110tys.zł czekam na wycene z jeszcze jednej firmy i pokaże efekty w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 17.02.2007 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Hej. Nie rozumiem dlaczego Twoi murarze nie chcą murować z ytonga. Jest równiutki, łatwiej się muruje i wychodzi dokładniej. U nas będzie ytong i to właśnie ze względu na to,że nie trzeba do tego super murarza.U nas będzie murował tato i jestem pewna,że sobie poradzi. Wystarczy się przyłożyć i podobno idzie jak klocki lego. Również wydaje mi się, przy obecnych kosztach robocizny wcale nie wyjdzie drożej niż inny materiał + ocieplenie. My będziemy budować jedowarstwową z 36,5. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.02.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Z Ytongiem jest jak z Silką. Murarz boi się, bo pierwsza warstwa musi być idealnie wypoziomowana. Jeśli to spieprzy będzie się męczył z całą ścianą. Na klejf fuga jest milimetrowa, tu nie ma miejsca na fuszerkę. Widocznie murarz sam wie, że się do tej roboty nie nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 17.02.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Wiem, że pierwsza warstwa jest bardzo ważna, dlatego kupując ytong dogadaliśmy się w ten sposób, że w ramach ceny będzie fachowiec z od ytonga i pomoże w wyciągnięciu pierwszej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 23.08.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Hej! A tak w ogóle, to co u Ciebie? Są jakieś postępy? Rzuć coś na pożarcie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 23.08.2007 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Hej! A tak w ogóle, to co u Ciebie? Są jakieś postępy? Rzuć coś na pożarcie ... no hejka postępy są tylko czasu nie ma żeby zrobić porządek z pikczersami i powrzucać je tu. niemniej jednak obiecuję poprawę postaram się w niedalekiej przyszłości znaleźć trochę czasu i powklejać zdjątka z odpowiednimi opisami p.s. na chwilę obecną murują się ściany zewnętrzne parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikach 23.08.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 No to czekamy na szybką i szczegółową relację z placu budowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomm1927 23.08.2007 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 No to czekamy na szybką i szczegółową relację z placu budowy ... oki a Wy gdzie się budujecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts