Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak obejść przepisy(jednorodzinny-blizniak)?

stukpuk

Recommended Posts

witam! :D

W wypisie mam podane,że mogę zbudować dom jednorodzinny.My chcemy postawić blizniaka.Chcemy kupic dwa projekty i je połączyć.Ale jak obejśc przepisy i zrobić w papierach blizniaka?Podobno architekt może zaprojektować jedno wejście(plus jakieś dla ściemy przejście z jednego domu do drugiego),a potem po odbiorze wybić drugie?!Można?Bo chyba po odbiorze mogę wybijać,wstawiać nowe okna,zamurować okno,itp?!

Może macie jakieś inne sposoby? 8)

Ilekroć w ustawie jest mowa o:

budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku;

więc bez zbędnych kombinacji...

Wybijanie otworów drzwiowych i okiennych po odbiorze przez organy nadzoru budowlanego jest samowolą budowlaną które podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Jak się to ma do znowelizowanego prawa budowalnego według którego otwory okienne i drzwiowe są mało istotną zmianą w projekcie? A jak ktoś robi remont to też musi lecieć do nadzoru po odbiór?

Jak się to ma do znowelizowanego prawa budowalnego według którego otwory okienne i drzwiowe są mało istotną zmianą w projekcie? A jak ktoś robi remont to też musi lecieć do nadzoru po odbiór?

W znowelizowanej ustawie "prawo budowlane" jest wyraźnie napisane co jest remontem a co nie. Zmiana parametrów użytkowych lub technicznych jest przebudową a taka nie jest wyszczególniona w prawie budowlanym jako niewymagająca pozwolenia lub zgłoszenia.

ja na działce przeznaczonej pod zabudowę jednorodzinną wolnostojącą wybudowałem dom "jednorodzinny dwulokalowy" czyli faktycznie bliźniak http://www.kbprojekt.pl Sarnaki sie nazywa. Jest to zgodne z prawem, bo przez dom jednorodzinny może mieć wydzielone dwa lokale mieszkalne lub jeden i 30% pod działalność tak jak madrze napisał Robert S.

Tak, mój projekt był akurat w wersji bloźniaczej więc nic nie scalano, dokonałem tylko małych zmian. W warunkach (wystąpiłem o warunki dla budynku dwulokalowego) miłem zaznaczone, że nie może byćwidocznych elementów oddzielających obie części np. przedzielenie połaci dachu murem p.poż.

Architekt poza zmianami, które wymysli sobie inwestor nie ma nic do roboty. Projekty bliźniaków zazwyczja są dostępne w "zestawie", czyli strona lewa i prawa na jednym rzucie. Niestety koszt takiego projektu policzyli mi jak dwa oddzielne. Jeżeli w warunkach pisza o budynku jednorodzinnym to wszystko jest zgodne z prawem.

Autor wątku wspomina o scaleniudwóch domów/projektów jednorodzinnych. To jest moim zdaniem wyzwanie - ale też polecałbym kupno gotowego projektu + zmiany , lub projekt całości od początku.

W przypadku 2 projektów - cena powinna być fajna.

Za dwa projekty skasują mnie 2800.A ile moż mnie kosztować na zamówienie.Słyszałem że sporo więcej!Poza tym nie możemy znaleźć takiego gotowego bliźniaka z dużym pomieszczeniem gospodarczym.(albo żle szukamy?)może ktoś coś widział?

Wyzwanie?Scalenie?To chyba powszechna robota,czy nie?

Chyba w życiu nie wybierzemy tego projektu!

Wyzwanie?Scalenie?To chyba powszechna robota,czy nie?

Nie bardzo rozumiem co Ty próbujesz zrobić, chcesz kupic dwa identyczne projety i dać architektowi do "scalenia"

Czy dwa rózne proejty i je scalic?

W każdym z przypadków to bedzie sporo pracy, kupując zwróc uwage na to by wybrany projekt mial jedną sciane bez okien, by dach miał odpowiednie kierunki pochylenia, itd itp a arcitekt i tak Cie skasuje jak za projekt indywidualny :)

Zanim wpakujesz sie w koszty zakupu raze odwiedzic projektanta i z nim to usatlić.

• 2 weeks później...
Chcę kupić projekt podstawowy i jego odbicie lustrzane.W opisie jest właśnie opcja bliźniaczenia.Tak proponował mi koleś z tego biura projektowego.

Dobrze ci mówił. Ale zapomnij o zmianach. Zmiany sporo kosztują.

Może lepszą opcją będzie zamówienie projektu. Będzie może 2,3 razy droższy ale dopasowany i do działki i do Waszych wymagań.

Chcę kupić projekt podstawowy i jego odbicie lustrzane.W opisie jest właśnie opcja bliźniaczenia.Tak proponował mi koleś z tego biura projektowego.

idz do projektanta i pokaz mu w necie projekt tego domu ktory chcesz, niech zrobi ci szybka wycene czy kupic 2x projekt +2x adaptacja czy na podstawie rozkladu pomieszczen zaprojektowac od nowa(wtedy robisz z czego chcesz i wszystkie zmiany sa wliczone w projekt). miesiac temu rozliczalem sie z projektantem i wyszlo 4tys za polowe. i to bylo taniej niz kupic projekt i zaadoptowac. pozdr,