Grzegorz63 13.05.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Trebor, to rozumiem, ale nie na zwykłym kominie..., który nie stanowi części konstrukcyjnej ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trebor 13.05.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Dodam, że strop niejako dzieli komin na dwie części: górną i dolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 13.05.2003 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Witam serdecznie. Jeżeli to komin wentylacyjny murowany z cegły pełnej, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby oprzeć belki. Fundament powinien być odpowiednio poszerzony i wzmocniony.Jeśli to dymowy, to opieranie belek, jest conajmniej ryzykowne. Nie to, żeby się zaraz miało zawalić, ale może pękać... patrz wątek o pękaniu ściany kominowej...Jednak zwykle komin dymowy, jest stosunkowo wąski, tak, że mieści się między belkami i problem sam się rozwiązuje.Powodzenia. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 13.05.2003 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Nie wiem jak jest w innych projektach, ale u mnie są 3 kominy: jeden - same kanały wentylacyjne; drugi- kanał dymowy do kominka, kanał wentylacyjny i kanał do rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka, trzeci - kanał dymowy pieca zgaz. drewno, dwa piony wentylacyjne i chcę dodać kanał dymowy do pieca gazowego. Wszystkie kominy mają blisko 100cm czyli więcej niż rozstaw belek w stropie. Stąd problem z oparciem belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zelur 24.10.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 (edytowane) Jesli wylewam belkę żelbetową dookoła komina to jakiej szerokości powinna ona być żeby oprzeć na niej belki od stropu TECHBUD? Jeśli belki od stropu TECHBUD idą do niej prostopadle/ równolegle? Potzrzebna mi ta informacja do projektu z BO. Z góry dziękuję za pomoc. Wymagane przez producenta oparcie belki to 8 cm Edytowane 24 Października 2013 przez zelur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts