bimki 29.12.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam, mam w domu stare centralne - zbiornik wyrówawczy znajduje się na strychu. Niedawno zainstalowalem popme i kupiłem nowy piec. Czy jak mam juz pompe i obieg wymuszony, to czy nadal potrzebny jest ten zbiornik wyrowawczy? Co musialbym zrobic, zeby moc go odciąć i jakie to mniej więcej koszty? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 29.12.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Witam, mam w domu stare centralne - zbiornik wyrówawczy znajduje się na strychu. Niedawno zainstalowalem popme i kupiłem nowy piec. 1 Czy jak mam juz pompe i obieg wymuszony, to czy nadal potrzebny jest ten zbiornik wyrowawczy? 2 Co musialbym zrobic, zeby moc go odciąć i jakie to mniej więcej koszty? pozdrawiam odn 1 tak - jezeli to piec na paliwo stale odn 2 jezeli to piec na paliwo stale - ubezpieczyc sie na zycie na jak najwieksza kwote + notariusz oblicz jakie to koszty P.S. oczywiscie tej opcji Ci nie zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy z gosławic 29.12.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimki 29.12.2006 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 chyba źle sprecyzowałem o co mi chodzi teraz mam obieg otwarty z naczyniem wzbiorczym na strychu. Nie chce juz tego naczynia, bo mi przeszkadza w urzadzeniu poddasza. Dlatego chcialbym miec obieg zamkniety - z tego co sie zorientowalem to w obiegu zamknietym powinienen miec jakis zawor bezpieczenstwa i cos co chroni przed przegrzaniem. Chcialem zapytac czy taka przerowba jest kosztowna (pomnińmy koszty notarialne i ubezpieczeniowe, hehe) Piec jest na wegiel/drzewo (bez podajnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beno11 29.12.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 chyba źle sprecyzowałem o co mi chodzi teraz mam obieg otwarty z naczyniem wzbiorczym na strychu. Nie chce juz tego naczynia, bo mi przeszkadza w urzadzeniu poddasza. Dlatego chcialbym miec obieg zamkniety - z tego co sie zorientowalem to w obiegu zamknietym powinienen miec jakis zawor bezpieczenstwa i cos co chroni przed przegrzaniem. Chcialem zapytac czy taka przerowba jest kosztowna (pomnińmy koszty notarialne i ubezpieczeniowe, hehe) Piec jest na wegiel/drzewo (bez podajnika). czytaj co poprzednio napisalem Piec na wegiel/drzewo musi byc w obiegu otwartym inaczej patrz pkt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.12.2006 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 to ja może doprecyzuję: ten notariusz to jest po to, żeby testament spisać... na wypadek wybuchu kotła pozbawionego zabezpieczenia - rury bezpieczeństwa... i gdy spadkobiercy ustawowi wszyscy mieszkają w tym domu.... to trzeba na wszelki wypadek ustanowić jakiegoś spadkobiercę testamentowego, jeżeli nie chce się żeby działka /z ruinami domku/ przeszła na rzecz Skarbu Państwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimki 30.12.2006 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 no chyba masz racje z tym, ze musi byc ten zbiorniczek na poddaszu... trudno. Pozostaje go tylko jakos obudowac i koniec... znalazlem taki artykuł: http://www.termomodernizacja.com.pl/index.php?section=art&article_ID=196&page_ID=1ale mnie nie przekonuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2006 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 WitamJeśli zakupiłeś nowy piec, to napewno jest z przeponowym naczyniem wzbiorczym. Wystarczy zainstalować zawór na wyjściu do starego zbiornika wyrównawczego, lub go zlikwidować i rurę do niego zaczopować, w już zamkniętym obiegu wyrównać ciśnienie do wymaganego przez producenta pieca, piec uruchomić i cieszyć się z przerobionej instalacji.Pozdrawiam Leon z Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 30.12.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Sory!!!Nie napisałeś jaki nowy piec zakupiłeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 30.12.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 bimki czemu cie nie przekonuje ?to jedyny sposob na pozbycie sie naczynia wzbiorczego z poddaszaale niestety drogi w zakupie i drogi w eksplantacji (dodatkowa pompa)najlepiej obuduj i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimki 30.12.2006 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 obuduję i tyle myslalem, ze mozna miec zastepnik tego naczynia w piwnicy i koniec - a okazuje się, że fizykę cieżko oszukać... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 30.12.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 PN-91/B-02413-Ogrzewnictwo. Ciepłownictwo. Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych - kotłami na paliwo stałe - mówi jasno i wyraźnie - do kotłów na paliwa stałe nalezy stosowac system OTWARTEJ instalacji C.O. czyli posiadającej naczynie wzboircze z przelewem w najwyższym punkcie instalacji!!Tak więc mam ogromną prośbe do kbab - nie pisz głupot i nie wciskaj kitu ze piec na paliwo stałe - nieważne ile ma przepon - powinien czy może pracowac z układzie ciśnieniowym.Druga rzecz radzę zapoznać się dokładnie z gwarancją kotła - - podejrzewam że na 100% jest tam zapis o instalacji w układzie otwartym. Pozdrawiam serdecznie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts