Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odcięcie zbiornika wyrównawczego

bimki

Recommended Posts

Witam,

mam w domu stare centralne - zbiornik wyrówawczy znajduje się na strychu. Niedawno zainstalowalem popme i kupiłem nowy piec.

Czy jak mam juz pompe i obieg wymuszony, to czy nadal potrzebny jest ten zbiornik wyrowawczy? Co musialbym zrobic, zeby moc go odciąć i jakie to mniej więcej koszty?

pozdrawiam

Witam,

mam w domu stare centralne - zbiornik wyrówawczy znajduje się na strychu. Niedawno zainstalowalem popme i kupiłem nowy piec.

1 Czy jak mam juz pompe i obieg wymuszony, to czy nadal potrzebny jest ten zbiornik wyrowawczy?

2 Co musialbym zrobic, zeby moc go odciąć i jakie to mniej więcej koszty?

pozdrawiam

odn 1 tak - jezeli to piec na paliwo stale

odn 2 jezeli to piec na paliwo stale - ubezpieczyc sie na zycie na jak najwieksza kwote + notariusz :) oblicz jakie to koszty

P.S. oczywiscie tej opcji Ci nie zycze

chyba źle sprecyzowałem o co mi chodzi :)

teraz mam obieg otwarty z naczyniem wzbiorczym na strychu. Nie chce juz tego naczynia, bo mi przeszkadza w urzadzeniu poddasza. Dlatego chcialbym miec obieg zamkniety - z tego co sie zorientowalem to w obiegu zamknietym powinienen miec jakis zawor bezpieczenstwa i cos co chroni przed przegrzaniem.

Chcialem zapytac czy taka przerowba jest kosztowna (pomnińmy koszty notarialne i ubezpieczeniowe, hehe)

Piec jest na wegiel/drzewo (bez podajnika).

chyba źle sprecyzowałem o co mi chodzi :)

teraz mam obieg otwarty z naczyniem wzbiorczym na strychu. Nie chce juz tego naczynia, bo mi przeszkadza w urzadzeniu poddasza. Dlatego chcialbym miec obieg zamkniety - z tego co sie zorientowalem to w obiegu zamknietym powinienen miec jakis zawor bezpieczenstwa i cos co chroni przed przegrzaniem.

Chcialem zapytac czy taka przerowba jest kosztowna (pomnińmy koszty notarialne i ubezpieczeniowe, hehe)

Piec jest na wegiel/drzewo (bez podajnika).

czytaj co poprzednio napisalem

Piec na wegiel/drzewo musi byc w obiegu otwartym inaczej patrz pkt 2

to ja może doprecyzuję:

ten notariusz to jest po to, żeby testament spisać...

na wypadek wybuchu kotła pozbawionego zabezpieczenia - rury bezpieczeństwa...

i gdy spadkobiercy ustawowi wszyscy mieszkają w tym domu....

to trzeba na wszelki wypadek ustanowić jakiegoś spadkobiercę testamentowego, jeżeli nie chce się żeby działka /z ruinami domku/ przeszła na rzecz Skarbu Państwa...

Witam

Jeśli zakupiłeś nowy piec, to napewno jest z przeponowym naczyniem wzbiorczym. Wystarczy zainstalować zawór na wyjściu do starego zbiornika wyrównawczego, lub go zlikwidować i rurę do niego zaczopować, w już zamkniętym obiegu wyrównać ciśnienie do wymaganego przez producenta pieca, piec uruchomić i cieszyć się z przerobionej instalacji.

Pozdrawiam Leon z Wrocławia.

PN-91/B-02413-Ogrzewnictwo. Ciepłownictwo. Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych - kotłami na paliwo stałe - mówi jasno i wyraźnie - do kotłów na paliwa stałe nalezy stosowac system OTWARTEJ instalacji C.O. czyli posiadającej naczynie wzboircze z przelewem w najwyższym punkcie instalacji!!

Tak więc mam ogromną prośbe do kbab - nie pisz głupot i nie wciskaj kitu ze piec na paliwo stałe - nieważne ile ma przepon - powinien czy może pracowac z układzie ciśnieniowym.

Druga rzecz radzę zapoznać się dokładnie z gwarancją kotła - - podejrzewam że na 100% jest tam zapis o instalacji w układzie otwartym.

Pozdrawiam serdecznie

Sebo8877