Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deski pod?ogowe-tylko na legarach?

Recommended Posts

Czy deski z litego drewna można kłaść tylko na legarach, czy można jako podłogę pływajacą albo klejoną na całej powierzchni? U mnie będzie ocieplona podłoga na gruncie i ocieplenie między legarami traci sens więc po co same legary? A może nie ocieplać podłogi na gruncie tylko właśnie miedzy legarami wsadzić izolację.Wtedy nie przenosi ona obciążeń i moze być wełna albo tańszy styropian.

• 5 weeks później...
Gość robertdg
Co do samego ocieplenia to nie wiem, ale legary są potrzebne żeby do czego było te deski mocować. Nie wiem o jakich deskach podłogowych mówisz bo spotkałem np. deski podłogowe ale coś w rodzaju paneli. Ja osobiści właśnie skończyłem remont w starej kamienicy i kładłem typowe deski podłogowe 28 mm długości 4-5 metrów na legarach. I drugi raz bym tego nie zrobił. LEgary były rzadko rozłożone ( tak się kiedyś budowało) co ok 90 cm a deski jak powedział stolarz nie za grube, ale takie dostałęm w handlu za przyzwoite pieniadze czyli 47zł za m2 oczywiście sosna 4 stronnie strugana na piuro i wpust. Pomimo, iż przestrzeń pod deskami pomiędzy legarami starałęm się wypełniać czy się da ale w miarę lekki ( obciązenie na strop poniżej) to deski się uginają i skrzypią. Są też pioruńsko miękkkie byle co upadnie i już dziura. Pewnie deski dębowe lub podobne były by dużo lepsze ale kogo na to stać za 200zł/m2. Jka masz jakieś pytanka to pisz [email protected]

Sama zastanawiam się nad ułożeniem desek sosnowych w części sypialnej na klej albo jako podłogę pływającą. Takie deski mają 16-21mm grubości i nie mogą być dłuższe niż... no właśnie nie pamiętam ile 8) . Oglądałam takie deseczki ( te mocowane na klej ) już na jednym składzie w Siedlcach, znalazłam też jadną firmę która ma w ofercie deski o różnych grubościach i rozmiarach. Potwierdzam - te co oglądałam rzeczywiście były z litego drewna. A co do miękkości sosny - część sypialna domu nie jest tak intensywnie używana, a ja wolę porysowane deski niż za te same pieniądze "błyszczące" panele przypominające z wyglądu plastikową wykładzinę - ale to już oczywiście kwestia gustu.

Z tego co znalazłam: http://www.amenda.pl/

ale chętnie zobaczę też inne oferty

Pozdr. B.

Myślę o deskach na legarach ,ale wykluczam skrzypiące podłogi. Nie chce tez by to razem bylo za wysokie. Wykonawca poleca zatopienie legarow w wylewce , mają wystawać 1-2 cm ,i do nich przybicie desek. Powinnam się na cos juz zdecydować ,bo od tego zależy wysokość podlogi - co pociąga możliwość projektowania schodów i ich wykonanie. :roll:

• 1 month później...
Myślę o deskach na legarach ,ale wykluczam skrzypiące podłogi. Nie chce tez by to razem bylo za wysokie. Wykonawca poleca zatopienie legarow w wylewce , mają wystawać 1-2 cm ,i do nich przybicie desek. Powinnam się na cos juz zdecydować ,bo od tego zależy wysokość podlogi - co pociąga możliwość projektowania schodów i ich wykonanie. :roll:

O zatapianiu legarów w wylewce to jeszcze nie słyszałem! Jak myślicie-dobry pomysł? :roll:

Jaki powinien być max. rozstaw legarów aby deski 28 mm nie uginały się (za bardzo), albo jakie grube powinny byc deski , żeby rozstaw legarów był w granicach 80-90 cm?

Po to by nie skrzypiało układa się deski na legarach podwójnych - ułożonych jak łaty i kontr-łaty plus odp. napiłowania legarów między..

Trafiłem gdzieś na opis konstrukcji podłogi na legarach dla hali sportowej,

wygląda jak podałem wyżej i ponoć jest "miękko" i nie skrzypi dziś i jutro...

Po to by nie skrzypiało układa się deski na legarach podwójnych - ułożonych jak łaty i kontr-łaty plus odp. napiłowania legarów między..

Trafiłem gdzieś na opis konstrukcji podłogi na legarach dla hali sportowej,

wygląda jak podałem wyżej i ponoć jest "miękko" i nie skrzypi dziś i jutro...

Czy dobrze zrozumiałem, deski układa się na takiej kratownicy z legarów?

Możesz dokładniej opisać tę konstrukcję.