piotr.nowy 12.05.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Czy deski z litego drewna można kłaść tylko na legarach, czy można jako podłogę pływajacą albo klejoną na całej powierzchni? U mnie będzie ocieplona podłoga na gruncie i ocieplenie między legarami traci sens więc po co same legary? A może nie ocieplać podłogi na gruncie tylko właśnie miedzy legarami wsadzić izolację.Wtedy nie przenosi ona obciążeń i moze być wełna albo tańszy styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość robertdg 10.06.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Co do samego ocieplenia to nie wiem, ale legary są potrzebne żeby do czego było te deski mocować. Nie wiem o jakich deskach podłogowych mówisz bo spotkałem np. deski podłogowe ale coś w rodzaju paneli. Ja osobiści właśnie skończyłem remont w starej kamienicy i kładłem typowe deski podłogowe 28 mm długości 4-5 metrów na legarach. I drugi raz bym tego nie zrobił. LEgary były rzadko rozłożone ( tak się kiedyś budowało) co ok 90 cm a deski jak powedział stolarz nie za grube, ale takie dostałęm w handlu za przyzwoite pieniadze czyli 47zł za m2 oczywiście sosna 4 stronnie strugana na piuro i wpust. Pomimo, iż przestrzeń pod deskami pomiędzy legarami starałęm się wypełniać czy się da ale w miarę lekki ( obciązenie na strop poniżej) to deski się uginają i skrzypią. Są też pioruńsko miękkkie byle co upadnie i już dziura. Pewnie deski dębowe lub podobne były by dużo lepsze ale kogo na to stać za 200zł/m2. Jka masz jakieś pytanka to pisz [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 10.06.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Sama zastanawiam się nad ułożeniem desek sosnowych w części sypialnej na klej albo jako podłogę pływającą. Takie deski mają 16-21mm grubości i nie mogą być dłuższe niż... no właśnie nie pamiętam ile . Oglądałam takie deseczki ( te mocowane na klej ) już na jednym składzie w Siedlcach, znalazłam też jadną firmę która ma w ofercie deski o różnych grubościach i rozmiarach. Potwierdzam - te co oglądałam rzeczywiście były z litego drewna. A co do miękkości sosny - część sypialna domu nie jest tak intensywnie używana, a ja wolę porysowane deski niż za te same pieniądze "błyszczące" panele przypominające z wyglądu plastikową wykładzinę - ale to już oczywiście kwestia gustu. Z tego co znalazłam: http://www.amenda.pl/ ale chętnie zobaczę też inne oferty Pozdr. B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 11.06.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Myślę o deskach na legarach ,ale wykluczam skrzypiące podłogi. Nie chce tez by to razem bylo za wysokie. Wykonawca poleca zatopienie legarow w wylewce , mają wystawać 1-2 cm ,i do nich przybicie desek. Powinnam się na cos juz zdecydować ,bo od tego zależy wysokość podlogi - co pociąga możliwość projektowania schodów i ich wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 01.08.2003 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Myślę o deskach na legarach ,ale wykluczam skrzypiące podłogi. Nie chce tez by to razem bylo za wysokie. Wykonawca poleca zatopienie legarow w wylewce , mają wystawać 1-2 cm ,i do nich przybicie desek. Powinnam się na cos juz zdecydować ,bo od tego zależy wysokość podlogi - co pociąga możliwość projektowania schodów i ich wykonanie. O zatapianiu legarów w wylewce to jeszcze nie słyszałem! Jak myślicie-dobry pomysł? Jaki powinien być max. rozstaw legarów aby deski 28 mm nie uginały się (za bardzo), albo jakie grube powinny byc deski , żeby rozstaw legarów był w granicach 80-90 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 01.08.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Hey Przy grubości deski podłogowej 28 mm rozstaw między legarami nie powinien być większy niż 50cm. Co do zatopienia legarów w posadzce to nie wiem czy to ma jakikolwiek sens, bo po co je niby zatapiać. Wystarczy dobrać ich odpowiednią wysokość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 01.08.2003 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Po to by nie skrzypiało układa się deski na legarach podwójnych - ułożonych jak łaty i kontr-łaty plus odp. napiłowania legarów między..Trafiłem gdzieś na opis konstrukcji podłogi na legarach dla hali sportowej,wygląda jak podałem wyżej i ponoć jest "miękko" i nie skrzypi dziś i jutro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefbud 01.08.2003 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Po to by nie skrzypiało układa się deski na legarach podwójnych - ułożonych jak łaty i kontr-łaty plus odp. napiłowania legarów między.. Trafiłem gdzieś na opis konstrukcji podłogi na legarach dla hali sportowej, wygląda jak podałem wyżej i ponoć jest "miękko" i nie skrzypi dziś i jutro... Czy dobrze zrozumiałem, deski układa się na takiej kratownicy z legarów? Możesz dokładniej opisać tę konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 01.08.2003 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2003 Chtnie pokażę obrazek - bo mam takowy.Tylko jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefbud 02.08.2003 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2003 Chtnie pokażę obrazek - bo mam takowy. Tylko jak? Napisz jak grube i szerokie są te legary, czy te poprzeczne są tej samej szerokości, jakie są odległości między nimi. Dzięki za dobre chęci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 03.08.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 moje legary maja 15 cm wysokosci i 7,5 szerokosci, ukladane sa co 60 cm, na to deski z obcym piorem, klejone i przykrecane, nie ma prawa skrzypiec .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 10.08.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Tak się też robi by nie skrzypiało i było "miękko":http://republika.pl/jerzy_b/obrazki/pnl.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 10.08.2003 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Możesz podać wys. i szer. tych legarów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts