Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy jest tu prawnik? -dofinasowanie budowy z policji

agnieszkakusi

Recommended Posts

Wiesz, trochę odchodząc od tematu...a co powiesz na rolników, którzy dostają kasę z UE? Przecież też mogą sami się utrzymać, a rękę wyciągają (wg. Twojego podejścia). Co z dopłatami np.z ARiMR czy ochrony środowiska do ekologicznych oczyszczalni ścieków? Co ze zwrotem różnicy vat, odpisaniem odsetek od kredytów hipotecznych (w końcu to forum budowlane). Też wielu ludzi wyciąga po nie ręce.... czy w takim razie jak mąż dostanie podwyżkę (może kiedyś, w końcu.... :roll: :D ) to ma powiedzieć płacowej, że nie chce tych pieniędzy?? Rozumiem, że policja opłacana z podatków, ale ja też płacę podatki, też płacę zus (a leczę się prywatnie). To jest chora polska rzeczywistość. Jeśli jednak mam możliwość dofinansowania to będę się o nie starać. Może gdybyś miał kogoś bliskiego w tym zawodzie to nie miałbyś...skrupułów wiedząc jakie to bagno. I nie oceniaj mnie, że wyciągam po coś rękę, bo sama chętnie pomagam innym - zresztą wiele osób z tego forum o tym wie.

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Capricorn

Przyzwoitosc , to takie zwyczajne slowo .

Agnieszka podeszła do sprawy emocjonalnie, a ja nie jestem jej adwokatem ;-) ale pozwól, że jako pracownik budżetówki przedstawię Ci, jak "to" działa:

Otóż, jeśli nie złozę wniosku o nisko oprocentowaną pożyczkę na budowę / kupno / remont domu / mieszkania, to pieniądze z tego paragrafu nie zostaną przesunięte nigdzie indziej, a juz najbardziej nie zostaną zwrócone do skarbu państwa, tylko przyznane zostaną innej osobie wnioskującej, lub, w przypadku jej braku, będą oczekiwać na taką osobę. To jest fundusz na "te" sprawy - i koniec.

Z kolei, jeśli wniosek złożę, to też nikomu dodatkowe pieniądze nie są odbierane - niezależnie od ilości wpływających wniosków pula socjala jest taka sama, ilość wnioskujących determinuje czas oczekiwania na przyznanie pożyczki.

Dla mnie nie jest niczym nieprzyzwoitym korzystanie z tego typu wsparcia.

Dodam jednak, że piszę o SWOIM przypadku - nie mam pojęcia, jak jest to rozegrane w policji (przypuszczam jednak, że dość podobnie). I nie sądzę, zeby w policji ktoś rozdawał pieniądze w nagrodę za to, ze pracownik buduje dom.

Pytanie przecież brzmi (chyba): czy policjant ma możliwość uzyskania preferencyjnego kredytu / dotacji, a nie: czy maż Agnieszki zasługuje na doplate do budowy.

Myślę, Luc, że trochę przesadziłeś. Co według Ciebie w tym jest nieprzyzwoite? To, że Agnieszka, chce uzyskać wiarygodną informację od forumowiczów? Że przysługują jej jakieś niewielkie dodatkowe pieniądze?

Czy jak kupowałeś materiały budowlane próbowałeś się targować i dostać rabat, lub szukałeś tańszego dostawcy takich samych materiałów?

to, zgodnie z Twoim rozumowaniem, zadzwonię jutro do znajomych, którzy mają 70 ha gospodarstwo i powiem im, że branie kasy z unii to przegięcie, bo przecież jak nie było unii to też jakoś żyli. A pomyślałeś nad tym, że dofinansowanie budowy z policji to korzystanie z funduszu socjalnego? W końcu jakies pieniądze na ten fundusz przysługują. W wielu firmach masz fundusze, z których pracownicy dostają kasę na urlopy, paczki dla dzieci, dają nisko oprocentowane pożyczki, które potem umarzają i są to firmy państwowe, prywatne, duże, małe. Jeśli nie ma ustawy o wynagrodzeniach dla pracowników (tu niestety potrzebna jest ustawa) to może w ten sposób starają się pracownikom pomóc i podnieść im dochody.

No dobra dziewczyny . A co byscie powiedzialy , zebym zazadal od Was doplaty do budowy swojego domu . Nie jestem sfera budzetowa .

Tyle, że:

1. niczego nie żądamy,

2. niczego nie dostajemy od "darczyńców indywidualnych"

korzystamy jedynie z możliwości, jakie daje nam wykonywany zawód i otaczający go pakiet socjalny.

Czy jeśli kolejarz ma darmowy bilet PKP, to znaczy, że to TY płacisz za ten przejazd?

Tomek

Doplacamy wszystkim do budowy albo nikomu .

Widzisz Luc, tak w tym kraju jest, że... nie jest dobrze i normalnie. Nie wchodzę w tej chwili w politykę. Ale generalnie rzecz ujmując dzielimy biedę, a nie bogactwo. Kilkanascie lat temu byłem w Norwegii. W kraju, który nie ma możliwości skonsumować na bieżąco tego co dają przychody z ropy. Nadwyżkę mądrze inwestuje, by coś zostało dla przyszłych pokoleń. Płace z tego co wiem są w Norwegii jedne z najwyższych, jeśli nie najwyższe w Europie. Koszty życia również. Jest jednak pewna zależność. Wprawdzie pensja panienki z okienka w urzędzie pocztowym wystarcza na normalne życie, bez szaleństw, ale normalne, to policjant który strzeże bezpieczeństwa tego urzędu i tej panienki zarabia trochę więcej. Jeszcze więcej zarabia nauczyciel który ich uczył i nauczył. A lekarz który ich wszystkich leczył zarabia najwięcej. To tak w uproszczeniu. Płacimy wszyscy podatki z których utrzymywane jest szkolnictwo, armia, policja itd. Jak resort, zgodnie z ustawą dzieli kasę otrzymaną z budżetu na płace to jego sprawa, o ile działa w ramach prawa. Jeśli ustawa nie zabtania może przyznać 100% dodatek łysym albo rudym. Nam nic do tego. Możemy tylko zamanifestować swoją niechęć do takich poczynań idąc do wyborów i wybierając odpowiedzialnych polityków, a nie oszołomów.

Moja żona pracuje w państwowej oświacie. Ma stopień nauczyciela dyplomowanego i 1700 zł pensji. Do tego dochodzą różne dodatki na które możesz się obrazić. Za trudne warunki pracy, wysługa lat i parę innych. Łącznie kilkaset złotych. Płacone w różnych teminach, raz więcej, raz mniej.

Chałupę remontujemy kilka lat, początkowo z oszczędności, później kredyt wzięty w banku. Zapewniam Cię, że gdybym miał możliwość otrzymania dofinansowania, z jakiegoś legalnego źródła, nie wahałbym się o nie walczyć.

Reasumując, jest to oczywiście moje prywatne zdanie, jeśli budującemu policjantowi resort może dać jakąś formę pomocy przy budowie własnego domu to nie nasza rola, by krytykować rodzinę policjanta który o taką formę pomocy się stara.

Pozdrawiam

Tomek

Witam Państwa! Ponieważ dyskusja nieco sie rozmyła proponuję link do wspomnianego już IFP gdzie zaistniał podobny temat:

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=16758&highlight=dofinansowanie

i jeszcze:

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=15858&highlight=dofinansowanie

Pozdrawiam policjantów...agnieszkakusi - chyba nigdy nie liczyłaś na zrozumienie ze strony społeczeństwa...chociaż ja Cię rozumiem...

Plamiak, nie nie liczyłam na zrozumienie i szczerze mówiąc długo się zastanawiałam czy w ogóle na forum o to pytać, bo wiedziałam, że dostanę po głowie.

Na IFP już szukałam. Niestety u nas jest trochę pokręcona sytuacja i dlatego pytałam o prawnika.

Fundusz socjalny musi być utworzony w każdym zakładzie pracy zatrudniającym powyżej 20 osób, tak stanowi Kodeks Pracy. Na co te pieniądze idą o tym decyduje Komisja Socjalna (oczywiście też w ramach przepisów).

U mnie (zakład budżetowy) np. na pożyczki socjalne, m.in. na budowę domu, paczki świąteczne dla dzieci i dofinansowanie wypoczynku letniego, u mojego męża np. na popijawy w knajpie albo wyjazdy weekendowe zwane szumnie spotkaniami integracyjnymi :( (firma prywatna).

Tak więc tworzenie funduszu socjalnego jest obowiązkiem zakładu pracy, także policji, a korzystanie ze świadczeń przez agnieszkę i jej męża nie jest jakimś nadużyciem, a prawem pracowniczym. Panie z kadr lub z działu socjalnego powinny udzielić wyczerpujących informacji na temat zasad udzielania i warunków takiej pożyczki.

Zamiast reagować świętym oburzeniem warto czasem trochę doczytać...