Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy jest tu prawnik? -dofinasowanie budowy z policji

agnieszkakusi

Recommended Posts

Maggie, tylko właśnie u nas jest ten problem, że jako panna miałam mieszkanie i teraz okazuje się, że nie należy się dofinansowanie. Słyszałam jednak o kilku przypadkach gdzie pieniądze po dłuższej walce, ale były wypłacane. A 9 tyś pieszo nie chodzi... Kilka lat temu koleżanka, która ma męża wojskowego dostała np.60 tyś, 45 tyś na nią, jej męża i dziecko, a 15 tyś na...zaświadczenie o ciąży. Dlatego pytam tu na forum, bo może ktoś jest ze służb mundurowych (oczywiście nie tylko policja) i wie jak to wygląda.

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maggie, tylko właśnie u nas jest ten problem, że jako panna miałam mieszkanie i teraz okazuje się, że nie należy się dofinansowanie. Słyszałam jednak o kilku przypadkach gdzie pieniądze po dłuższej walce, ale były wypłacane. A 9 tyś pieszo nie chodzi... Kilka lat temu koleżanka, która ma męża wojskowego dostała np.60 tyś, 45 tyś na nią, jej męża i dziecko, a 15 tyś na...zaświadczenie o ciąży. Dlatego pytam tu na forum, bo może ktoś jest ze służb mundurowych (oczywiście nie tylko policja) i wie jak to wygląda.

Jeśli chodzi o fundusz socjalny to nie ma znaczenia co posiadacie, a co nie. Ważne, żeby w ciągu określonego czasu nie brać pożyczki na budowę - a tego nie braliście.

Te kwoty, które podajesz to nie fundusz socjalny, ale jakieś dodatkowe świadczenia dla wojska - być może i policji. Twój mąż powinien dowiedzieć się w pracy - w kadrach - jak to jest. Oni mają wewnętrzne przepisy na pewno. To specyficzna grupa zawodowa.

Przedstawię w skrócie jak to wygląda w wojsku. Żołnierzowi przysługuje mieszkanie (10 mkw. na członka rodziny) a jeśli go nie dostał to może otrzymać "ekwiwalent za rezygnację z kwatery"( w wysokości ok. 60 tys. przy rodzinie 4 osobowej).

Od razu powiem że nie mam zamiaru wdawać się w wywody typu "ale w wojsku dobrze" - zainteresowanym polecam kontakt z najbliższą Wojskową Komendą Uzupełnień w celu spróbowania tego chleba.

Plamiak, nie zazdroszczę wojskowym tych dodatków, bo dobrze wiem jak to tam jest (moje trzy koleżanki mają mężów wojskowych). No właśnie w policji też podpierają się tymi 10 mkw powierzchni mieszkalnej. My mamy mieszkanie 32,5m. Teraz zastanawiam się jak to jest z tym zaświadczeniem o ciąży, bo w najbliższym czasie i tak planujemy drugie dziecko. Sama nie wiem. W kadrach męża babki są tak niezorientowane, że się w głowie nie mieści.

Wiesz, trochę odchodząc od tematu...a co powiesz na rolników, którzy dostają kasę z UE? Przecież też mogą sami się utrzymać, a rękę wyciągają ...

piszesz bzdury Mościa Panno

aby kasa wypłyneła z UE, to najpierw tam trzeba te kase wpłacić adekwatnie do ustaleń i umów z UE ( z księzyca pieniądze nie spadają tak i jak pieniadze na /ewentualne/ dofinansowanie budów policjantów)

wczesniej wpłacona kasa do Unii /z Polski tez! i z pracy rolnika i "nie rolnika" też!/ dzielona jest tak, ze najwieksze porcje z tego torta dostaja Niemcy,Anglicy, Włosi, Francuzi, Hiszpanie i inne nie wymienione przeze mnie nacje

a na końcu połowe tej stawki oddaje sie polskiemu rolnikowi (zmiejszoną jeszcze przez pensje urzedników unijnych, bankierów, polskich urzedników i kosztów utrzymania ich biur)

a nasi rolnicy nie wyciagaja reki po coś co nie jest ich i nie chca księzycowej gospodarki w jaka zostali wmanewrowani ! :evil:

woleliby aby w zadnym państwie unijnym nie było dopłat tylko zeby, mieso, owoce, warzywa czy mleko polskie mogli sprzedac na wolnym rynku czy to w polskim czy w niemieckim, angielskim czy francuskim w sklepie /markecie/ za cene jaka płaci sie niemieckiemu, angielskiemu, francuskiemu czy holenderskiemu rolnikowi

tak jak piszesz - rolnicy moga sami sie utrzymac

tylko ... ze po ich cięzko wypracowana kase wyciaga łapki zbyt wiele urzedniczyn, którzy wola redystrybuowac, rządzić "komu - ile", zyc z "dopłat" i cudzej pracy

p.s.

Agnieszkakusi

gdybys napisała, ze mase lekarzy, byłych wojskowych adwokatów czy byłych policjantów itp. kupiło pola i udaja rolników - nie uprawiajac go - czychając wyłacznie na dopłaty - tu miałabyś racje ...

pzdr

Gość M@riusz_Radom

Tak tak tak, tyle, że aby uzyskać ulgę trzeba najpierw ZAINWESTOWAĆ albo zapłacić, w skrócie niee skorzysta z ulgi ( choćby zwrot VAT) kiedy tego vatu nie zapłaci. Czyli nikt mu prezentu nie zrobi ..

Przekombinowałeś albo źle dobrałeś argumenty ;)

Nie do końca Mariusz,

wszyscy płacą podatki, ja też pracując na własny rachunek, i to nie małe.

i też "inwestuję", a jakoś do tej pory, na żadną ulgę/premię/pomoc się nie mogłem załapać, ciągle o krok. a to za późno, a to wziąłem współwłasność z rodziną, a to dyskwalifikowało, a to za duża powierzchnia, itd. może na zwrot VATu mi się uda załapać, ale to też tylko częściowo bo większość rzeczy pewnie będę miał w 2008 i też się tylko o to otrę.

idąc tokiem rozumowania Luca dopłacam z moich podatków do budowy czyiś domów (już mniejsza o to czy do Luca też czy nie), nie mogąc wybudować swojego.

ale tak nie myślę, ten tok rozumowania jest mi obcy (choć jestem za zniesieniem wszelkich ulg, przywilejów itd. - chodzi o przejrzystość, równe szanse, itd.)

Mojej mamie tylko dlatego, że jej dziecko jest zatrudnione w strukturach UE i jest u niej zameldowane przysługuje dodatek do emerytury, o który może się starać po spełnieniu żmudnej drogi biurokratycznej , przecież trzeba utrzymać urzędników. ;)

O innych dodatkach, apanazach pracowników instytucji europejskich, nie tylko unijnych, możemy tylko powiedzieć, że dodatek z funduszu socjalnego to jest mały pikuś. Wynajmowanie przez rok mieszkania, opłaty kilka razy przelotów do Polski (w tym 2 razy dla całej rodziny), zapewnione częste urlopy jest standartem dla pracowników średniego szczebla. Im wyżej, tym więcej oczywiście.

Nie wiem, kto jest nieprzyzwoity i czy w ogóle w takich kategoriach to da się rozpatrzyć, ci ludzie, którzy wygrali taką robotę w konkursach (co mają powiedzieć? nie, dziękuje, nie chcę tych wszystkich "udogodnień", poproszę tylko gołą pensję) czy może system jest nieprzyzwoity?

I oczywiście problem stary jak świat, tyle, że pomnożenie tych dodatków przez ogromną ilość pracowników tych instytucji daje naprawdę niezłą sumę.

(....)

idąc tokiem rozumowania Luca dopłacam z moich podatków do budowy czyiś domów (już mniejsza o to czy do Luca też czy nie), nie mogąc wybudować swojego.

To nie moj tok rozumowania .

Wyjasniam : za prace otrzymuje sie zaplate . I za to policjanci powinni budowac sobie domy . To jest ok . Jezeli jednak zrobic zapis w ustawie , pozwalajacy funkcjonariuszom uzyskac dofinansowanie do budowy , to dlaczego nie rozszezyc tego zapisu o np. szewcow . Czlowiek porusza sie na konczynach dolnych , ochrona ich jest wiec czyms wiecej niz tylko zawodem ( ze niby policjant sluzy a nie pracuje ) .

to jest ten sam tok rozumowania, nawet jeśli zaprzeczysz :) - przyczepiłeś się, że oni będą budować swój dom z Twoich podatków, pozwoliłeś sobie zasugerować nawet, że zachowują się nieprzyzwoicie. z moich podatków, jak wyjaśniłem, też trochę "nieprzyzwoitych" osób się pobudowało (nie ma siły, budżet jakoś się musi zamknąć, jeśli ktoś dostał ulgę, a ja nie, tzn. że m.in. moimi środkami zalepiono tę dziurę), może i Ty też, tylko ja się nie mogę jakoś załapać za budowanie z czyiś podatków. taki (zły) system, w czym akurat policjantów najmniejsza wina.

chcę tylko pokazać, że nie tylko oni, tylko cała masa osób korzysta z tego/podobnego systemu; oczywiście część osób będzie się upierać, że to co innego, ale to już tak jest, że punkt widzenia zależy od...

chcę tylko pokazać, że nie tylko oni, tylko cała masa osób korzysta z tego/podobnego systemu; oczywiście część osób będzie się upierać, że to co innego, ale to już tak jest, że punkt widzenia zależy od...

Pieniadze nie biora sie z powietrza . Jezeli policjantowi dofinansuje sie budowe , to z jakich pieniedzy ? Ci co korzystaja z dotacji , otrzymuja kase wypracowana przez kogos innego .

Uwazam , ze wykorzystywanie innych jest nieuczciwe .

Brzoza...myślę, że trochę mnie źle zrozumiałeś. W żadnym wypadku nie czepiam sie tego, że rolnicy dostają kasę z UE. I wiem jak to wygląda od strony prawnej. Pewnie, że lepiej było by gdyby w normalnych cenach sprzedawali to co wyprodukują. Wiem jaką ciężką pracę mają rolnicy, nie raz byłam na żniwach u rodziny. Nie musisz mnie uświadamiać. A panną nie jestem od kilku lat :lol: :lol: :lol: :lol:

Przykład rolników podałam razem z innymi, aby uświadomić Lucowi, że to nie jest tak, że my chcemy tą kasę z policji wyżebrać. Chodzi o to, że jest wiele różnych instytucji, które w ten lub inny sposób wspomagają jakieś tam zawody, grupy osób. Poza tym jest coś takiego jak fundusz socjalny więc trochę nie bardzo jest w tym momencie podejście Luca.

A ja uważam, że Agnieszka nie musi tłumaczyć dlaczego chce skorzystać z uprawnień jakie ustanowiło państwo w stosunku do tej a nie innej grupy zawodowej.

Sorry - musiałaby być głupia, żeby nie skorzystać.

Mnie na pewno bardziej wku....ą ci "biedni renciści" mieszkającuy piętro niżej - chlejący za moje pieniądze już od wielu lat.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. NIe marudzę, że nie mam dopłaty do kredytu - choć wiele osób ją dostanie. Mogłabym pokombinować , przepisac mieszkanie na męża i takie tam.... Wtedy to jest wyciąganie kasy od Państwa.

Agnieszki mąż chodzi w mundurze ( takim czy innym) i ma takie lub inne przywileje -i nie jest to jedyna grupa zawodowa. I nie on sobie "przyznał" te przywileje. Ja się nie zamieniam....brrr

Luc, chylę czoła, źle napisałam. Fundusz socjalny jest w policji trochę inny. Podpytałam męża jak to dokładnie jest. Urlopowe dostają wszyscy policjanci, ale np paczki czy pożyczki nisko oprocentowane dostają tylko Ci co należą do związków.

A kasa na dofinansowanie budowy jest z funduszu socjalnego. To tak jakby były w jednym zakładzie pracy dwa fundusze.