robjar 27.04.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 ie za stan surowy zamknięty za dom w werbanach oczywiście chodzi o robocizne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 02.05.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Obecnie jesteśmy z mężem na etapie poszukiwania wymarzonego projektu i właśnie Dom w Werbenach zwrócił naszą największą uwagę. My jednak będziemy budować bez garażu, z czym nie ma problemu jak się dowiadywaliśmy w Archonie.Dom ma ładną bryłę, funkcjonalne rozmieszczenie pomieszczeń. Mi zależało na dużej kuchni (choć chętnie wcisnęłabym gdzieś jeszcze spiżarkę), wielkiej przestrzeni dziennej (wywalę to "coś" łączące pokój dzienny z holem - zostanie sama kolumna)...Robjar, a jakie zmiany adaptacyjne wprowadzasz w projekcie?Z wielką ochotą będę śledzić postępy twojej budowy, bo my zaczniemy budować najwcześniej wiosną 2009.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robjar 04.05.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam i bardzo się ciesze ze wybraliście ten projekt jest super ale kilka zmian trzeba wprowadzić.Powiększamy wiatrołap, łączymy łazienke z kotłownią,wyburzamy kawalek ściany przy telewizorze co spowduje wrarzenie większej przestrzeni a w z tego pokoju robimy pokoj otwarty (będzie się tam znajdowal barek z winami i alkoccolami ,mała sowka,maly telewizor(taki maly pokoj towarzyski do pogaduszek.Dodatkowo okno w tym pokoju przedlużamy do samej podłogi ,będzie można z niego wyjść na taras a okno prawe w salonie powiększamy do szerokości 2 metrów(będzie rozsówane)To narazie wszystkie zmiany.Zapraszam wszystkich do wymiany opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana79 04.05.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Witam, zamierzam kupic ww projekt, bardzo prosze o spostrzezenia a propos jego funkcjonalnosci, ewentualnych modyfikacji. Mysle o podpiwniczeniu 1/3 budynku pod pomieszczeniami 5,6,7 i 8 oraz likwidacji 2 okien w kuchni i jadalni na elewacji bocznej a takze 2 okien dachowych w pokojach numer 8 i 5 na poddaszu. Z gory dziekuje za komentarze i rady. Ponizej link do projektuhttp://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m45f00d51b3d8b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAgnieszk 05.05.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2007 Fajny, niewielki domek, zauważyłam go jakiś czas temu ale w wersji z dachem czterospadowym, bardziej mi się podoba. Układ pomieszczeń ciekawy, choć salon z jadalnią za małe i wiatrołap mógłby być większy. Zyczę trafnego wyboru! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 06.05.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 Hmm... no i proszę twoje zmiany zainspirowały mnie do glębszych przemyśleń Ten pomysł z powiększeniem wiatrołapu wydaje się fajny, zwłaszcza, że po przesunięciu łazienki można by było dać w niej oba małe okienka, a my i tak będziemy budować dom bez garażu, więc na tej elewacji bocznej chcemy dać 2 małe okienka: jedno w kotłowni, a drugie w gabinecie - żeby było symetrycznie. A pomiędzy nimi będzie okno dachowe doświetlające schody:) Co do zmian w salonie to też jestem za powiększeniem okna na taras - tylko my wolimy powiększyć to w środku. Fajną rzeczą będzie ten pokoik na pogaduchy...my jednak potrzebujemy pokoju - gabinetu do pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robjar 11.05.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Masz racje z powiększeniem środkowego okna ,po przemyśleniach też tak zrobimy.Fajnie by było gdyby można przesunąć kominek w inne miejsce ale nie zabardzo jest gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lido41 28.06.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2007 Witam Szukam osób które budują lub są zainteresowane projektem" Dom w Werbenach"z pracowni ARCHON.Oczywiście mile widziane opinie, rady, fotki...,. Oto link do projektu:http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4497ce9bb36e7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 19.07.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Cześć robjar.... zastanawiam się jak twoja budowa? Coś ruszyło??Czekam na relacje i zdjęcia!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 23.01.2008 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ręce opadają...jak wreszcie udało mi się znaleźć chwytający za serce post, to wątek upadł Już prawie od roku kochamy się z mężem w tym domku..niestety nikt na forum Muratora go nie wybudował i nie buduje!! Nie wiem AManys czy twoje plany budowlane co do Werbeny się nie zmieniły... Planujemy budowę odbicia lustrzanego Werbenki, ale bez garażu.. Poza tym poszerzamy dom o 1m i wyciągamy wykusz do końca balkonu.. Chciałabym też zmienić rozkład ścianek działowych na poddaszu (tak, żeby każdy pokój miał oddzielny balkon). Budowę planujemy na wiosnę 2009, ale jak odrolnią nam działeczkę wcześniej, to może fundamencik stanie jeszcze jesienią A jak to wygląda u Ciebie... Dodam tylko, że będziemy budować tuż pod Krakowem (powiat Wielicki). Jeszcze jako tako działa forum fanów Werbenki na stronie Archonu - w ten sposób umówiliśmy się w sierpniu z budującymi Werbenę pod Rzeszowem na oglądanie ich domku (wtedy był to stan surowy otwarty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 24.01.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Witaj Maja W. ja również ruszam z Werbenką na wiosną 2009 r. teraz przygotowania. Jak planujesz poszerzyć do o metr to spójrz na projekt Dom w Werbenach 3 ma wymiary 11 m x 8,8 Myslę że dla nas będzie idealny. Też myślałem o poszerzeniu domu o 1 m. Ten nowy projekt będzie dostępny w spzedaży od początku marca - dzwoniłem doArchonu. Planuję zamurować wejście do kuchni od strony korytarza. Ten mowy projekt ma również spiżarkę i salon 33 m. Bo poprzedni miał chyba 26. Przy otwartej kuchni powinno to być wystarczające. Również planuję budowę w wersji lustrzanej i prawdopodobnie dorzucę piwnicę. Ciekawi mnie bardzo Wasz pomysł na rozmieszczenie poddasza. Jeśli można to proszę dać jakiś skan na priva. Pozdrawiam i czekam na wieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maja W. 02.02.2008 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witaj AManys... jakoś mało na tym forum zwolenników Werbeny :/Projekt Domu w Werbenach 3 oglądałam, ale pozostaniemy jednak przy poszerzeniu domu o metr, ale nie symetrycznie jak jest w tamtym projekcie, tylko właśnie salon i gabinet (i oczywiście 2 pokoje na górze). Ten nowy projekt uważam, że jest fajny właśnie ze względu na spiżarkę, większy wiatrołap i większe łazienki...no ale to dodatkowe kilkadziesiąt tysięcy więcej...Nad tym rozmieszczeniem pokoi na poddaszu jeszcze myślę...jak coś "stworzę" to Ci prześlę.A gdzie ty będziesz budować swoją Werbenkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka567 02.02.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witajcie!!I ja zamierzam budowac ten domek.Ogladałam chyba z 1000 projektów,ostatecznie wybraliśmy kilka i długo miał to być dom w cyniach z Archonu, ale Werbenka ma jednak duzo lepsze rozwiązanie na dole, chociaż góra bardziej mi odpowiadają Cynie.Naczytałam się sporo o tym projekcie i różne zmiany są wprowadzane.Można np.zrobić na górze dwa identyczne pokoje tzn.naprzeciwko łazienki zrobić garderobę.My wymyśliliśmy coś innego-nie wiem jeszcze jak się na to zapatruje architekt.Mówie cały czas o tym nowym projekcie Dom w werbenach 3 z podwójnym garażem .Zmiany ktore chcemy wprowadzic wyglądają tak : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b645952315ee540.html[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 14.02.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Zdecydowaliśmy się z mężem wybudować dom w werbenach 3, z garażem 2-stanowiskowym.Początkowo chcieliśmy postawić DwWerb 2GP, ale po przeczytaniu forum na stronie Archonu i przeanalizowaniu powierzchni, wydaje mi się, że wersja 3 bedzie korzystniejsza(forumowicze narzekali na zbyt mały pokój dzienny).Mój kierownik budowy, stwierdził, że wersja 3 jest lepiej rozwiązana-jest spiżarka i garderoba, a koszty budowy będą prawie identyczne jak wesja 2GP,(której nie chciałam podpiwniczać). Budujemy w woj.opolskim. Teraz jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Zastanawiam się teraz jaki kredyt będzie najkorzystniejszy.Interesowałam się kredytem z dopłatą od państwa,ale znajomi odradzają mi, ze wzgledu na wysokie oprocentowanie-ok 9% . Jesli ktoś wziął taki kredyt, bądz sie interesował tym, to proszę o wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka567 16.02.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2008 Cieszę się, że się też zdecydowaliscie na ten projekcik!!! W grupie będzie nam raźniej A myśleliście już nad adaptacją? Co macie zamiar zmienić? Pozdrawiam A & Ł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 18.02.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Niezapominajka, odnośnie zmian, to planuje przesunąc ściankę w pokoju 2 do pokoju 8, tak żeby 2 miał osobny balkon(jak inne pokoje), podniosę ściankę kolankową o jeden pustak. W jadalni wstawię duże okno i tam będzie wyjście z kuchni na taras. Byłam ostatnio u znajomej, które musiała latać trasą kuchnia-jadalnia-salon, żeby dostać się na taras z kawą, jednocześnie nieustannie zmywając i denerwując się, gdy ktoś naniesie trawę lub piasek na jej parkiet. Ja chciałabym tego uniknąć, zresztą tak będzie lepiej, bo działkę mam długą i wąską. Od strony jadalni planuje ciut większy taras, tak żebym mogła posiedzieć z dziećmi i pobawić się . Będę też miała lepszy widok od tej strony na ogród i dzieci (na razie mam jednego niesfornego aniołka, którego wszędzie pełno ). W kuchni nie będzie żadnych wiszących szafek, tylko same blaty,ale szersze niż klasyczne(zawsze mi się takie podobały). Blat od strony jadalni będzie wyższy- cos w rodzaju barku,ale krzeseł barowych nie będzie(chyba ). W salonie zamuruję to małe okienko, gdyż tam chcemy postawić duuuuże akwarium ok 600 l, bo mąż i ja jesteśmy pasjonatami akwarystyki profesjonalnej. Teraz mamy 250 l i piękne, duże pielęgnice i wciąż nam mało Trochę mnie przeraża czyszczenie takiego kolosa i podmiana wody, ale myślę, że będzie ok. A propo ścianki kolankowej, to widziałam Dom w Aloesie 2 w realu i tam scianka w orginale miała 107 cm, ale własciciele podniesli o jeden pustak i 10 cm z wieńca i te skosy były praktycznie nieuciążliwe, takie skosy mogłabym mieć. Teraz mieszkam w domu ze skosem 90 cm i jest to trochę za mało. Jeszcze do niedawna byłam zdecydowana na aloesa, ale jak go zobaczyłam, to dziękuję sobie, że dążyłam do tego, żeby go zobaczyć w realu, bo antresola w tym domu to jedno wielkie nieporozumienie. Wchodzi się do domu i mimo wiatrołapu od razu każdy widzi co się dzieje w salonie i kto co pije.A dziura w suficie jest niewspółmierna wielokścią do wnętrza. To projekt dla kogoś, kto ani na chwilę nie będzie chciał pobyć sam i wypocząć w ciszy, choćby pół godzinki Niezapominajka, gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 19.02.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Ja w woj. opolskim. Jaki kolor elewacji planujecie i jaki dachówki? [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka567 19.02.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witaj Niaka!Też mamy za soba zachwyt nad projektem "Dom w aloesie", ktory jednak szybko nam przeszedł na korzyść "Domu w cyniach"-na całe szczęście znależliśmy zdjęcia z realizacji w środku i stwierdziłąm, że kuchnia jest stanowczo za mała. No ia tak znalazłam "Werbenkę " Budujemy pod Poznaniem.Odnośnie elewacji to podoba nam się kolorek blady krem a dachówka karpiówka koloru grafitowego. Chcemy też wprowadzić kilka zmian w projekcie-pierwsza i podstawowa to garaż 2- stanowiskowy. Na dole : - w garażu dobudowany mały korytarz i zrobione wejście do gabinetu przez drzwi z tyłu garażu. Bo póki co ma być tam pokój gościnny ale docelowo gabinet i stąd to osobne wejście. - viv a vis schodów zrobiona ażurowa ścianka z piaskowca - kuchnia częściowo zamknięta ścianką ażurową też z piaskowca (albo z czegoś innego) - zlikwidowane małe okno w kuchni (żeby było więcej miejsca na szafki wiszące - w jadalni duże drzwi zamiast okna( żeby nie trzeba było biegać na taras przez salon - w salonie zamienione okno z drzwiami (żeby nie chodzić pomiędzy kanapami a TV) A jeżeli chodzi o górę to też kilka zmian A generalnie ma to wyglądać prawie tak jak tu narysowłam -tylko że lustrzane odbicie, czyli łazienka będzie tam gdzie jest a reszta odwrotnie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9b645952315ee540.html%5B/url%5D Pozdrawiam-Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 20.02.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witaj Niezapominajka Odnośnie dachu to planuje dachówke jak w projekcie, czyli czerwoną marsylkę- nie wiem tylko czy kolor ceglasty czy może inny odcień. Własnie się zastanawiałam jak mogę zaaranżowć tą przestrzeń naprzeciw schodów. Twoja azurowa scianka z piskowca to świetny pomysł, tylko nie bardzo mogę sobie ją wyobrazić-napisz coś więcej. Tak naprawde to dom w cyniach, szczególnie góra bardziej mi odpowiada, ale dół tego domu jest dla mnie nie do przyjęcia(hol w salonie, mała kuchnia i w ogóle duża przestrzeń niczym nie podzielona), no ale nie pogodzę domu w werbenach i cyniach, więc wybrałam werbeny 3. Nie wiem czy pisałam, ale też robie garaz 2 stanowiskowy. Schody będą lane z betonu, później je sobie czymś obłożę. Wkleję dziś fotkę z naszej działki, na której bedzie stał dom, mam w sumie 20 arów, i juz się trochę martwię kto będzie obrabiał ogród.Na razie tylke. Wczoraj właśnie mój kierownik budowy i wykonawca złożył dokumenty do wodociągów (prąd i gaz już złożony). no i teraz czekamy. Nie wiem ile to potrwa,ale mam nadzieję że pozwolenie na budowę będzie wkrótce. Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niaka 20.02.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 i jeszcze jedno, chcesz przenieś łazienkę w inne miejsce, ale czy piony będą Ci się zgadzały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts