Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niewielki Wrocław

krzyna

Recommended Posts

Witam,

Chociaż śledzimy różne wątki forum MURATORA od dłuższego czasu,to do tej pory się nie ujawnialiśmy bo nie było z czym.....Ale dziś już możemy z głowami pełnymi zapału i marzeń o własnym skrawku nieba na ziemi;-)

Jesteśmy początkującym, młodym małżeństwem. Spotkaliśmy się we Wrocławiu i tu postanowiliśmy zostać.

Dlatego też w połowie grudnia (po długich poszukiwaniach) staliśmy się posiadaczami działki 6 km od granicy Wrocławia, a od dzisiaj mamy projekt naszego Niewielkiego M05 B :lol:

Bardzo się cieszę, że staniemy się oficjalymi Forumowiczami i mam nadzieję, że będziemy mogli skorzystać z Waszego doświadczenia i z czasem podzielić się naszym.

Pozdrawiamy

Krzyna & Spółka

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chcemy zacząć na wiosnę ale nie wiem czy zdąrzymy z formalnościami.

Co do skipy to mamy dwie na oku ale jeszcze przed szczegółowymi rozmowami.

Jedyne co mamy na obecną chwilę to działkę, mapki do celów opiniodawczych i projekt;-) Jutro jadę włozyć wnioski o warunki przyłączy i o wypis z planu zagospodarowania.

A Ty na jakim jesteś etapie i gdzie budujesz lub zamierzasz?

Zamierzam budować w Dobrzykowicach na wiosnę (myślę, ze zdąże z pozwoleniem na budowę). Wybraliśmy projekt Natalia z MG Projekt) jest w tej chwili u architekta w adaptacji. Nie wiemy jeszcze z czego budować i nad tym ciagle myślimy i nad ogrzewaniem. Marzy nam się pompa ciepła (wygąda na pózniejsze lata, bo nie jesteśmy już młodym stażem ale duchem tak małżeństwem) .A gdzie wy dokładnie budujecie

Gorąco pozdrawiamy

D & P

Bardzo ładny domek;-))) i całkiem podobny do naszego .....

My będziemy budować w Bukowinie ( za Zakrzowem, koło Pasikurowic)

My chcemy rekuperator i płaszcz wodny. Poważnie zastanawiamy się nad Ytongiem 36,5 bez ocieplenia ( narazie). Chcemy wykończyć dół a poddasze dopiero później.

Wiecie już może ile będzie Was kosztowało postawienie tego domku (tzn robocizna + stan surowy otwarty)?

Podobnie jak Wy chcemy zacząć na wiosnę i mam nadzieje, że zdąrzymy z papierami i że nie będzie zimy.

My chcemy rekuperator i płaszcz wodny. Poważnie zastanawiamy się nad Ytongiem 36,5 bez ocieplenia ( narazie). Chcemy wykończyć dół a poddasze dopiero później.

Wiecie już może ile będzie Was kosztowało postawienie tego domku (tzn robocizna + stan surowy otwarty)?

Podobnie jak Wy chcemy zacząć na wiosnę i mam nadzieje, że zdąrzymy z papierami i że nie będzie zimy.

Kosztorys , jest na stronie, ale myslymy, że nie jest juz za bardzo aktualny, szczególnie jezeli chodzi o materiały. Siedzimy w internecie i szukamy hurtowni. Nasz kuzyn z daleko , wg swojej wiedzy ocenił, że robocizna do stanu surowego (u nich) to okolo 36 tys z dachem. Zobaczymy, kiedy uda nam się rozpocząc. Nasze Pani architekt mówiła nam, że ona radziłaby budować z gazobetonu ?

dostałam dzisiaj warunki przyłącza wody - spoko , tylko muszę mieć zgodę sąsiada bo sam ciągnął rury.

Dostałam wycenę robocizny...

Stan surowy otwarty+przykrycie dachu+wszystkie maszyny=48000,00zł

Co o tym my myślicie???

Proponuję nie rozdzielać tematu "Niewielkiego" na kilka. Zdecydowanie korzystniej dla Ciebie i pozostałych będzie jak pozostaniemy przy temacie głównym - link powyżej. Tam są specjaliści i możesz sie spodziewać bardzo sensownych odpowiedzi.

P.S.

Ta cena jak dla mnie jest dość wysoka choć nie szalona. ;)

dostałam dzisiaj warunki przyłącza wody - spoko , tylko muszę mieć zgodę sąsiada bo sam ciągnął rury.

Dostałam wycenę robocizny...

Stan surowy otwarty+przykrycie dachu+wszystkie maszyny=48000,00zł

Co o tym my myślicie???

Witam

nie wiem jakie wymiary domu ale jesli chodzi o okolice Wroclawia to porownywalna kwota .....niestety okolo 30% wieksza niz 1,5 roku temu.

Pozdrawiam

I jeszcze coś.....

na naszej działce stał kiedyś dom i teraz została po nim tylko piwnica. W sobotę był geodeta i okazuje się, ża mamy tak jakieś powojenne instalacje i studnię - nie wiem tylko w którym miejscu i co z tym fantem zrobić, znając szczęście to będzie w miejscu gdzie ma być dom i chyba trzeba będzie ją zasypać...nie wiem -temat do rozpracowania...