Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niewielki Wrocław

krzyna

Recommended Posts

Spokojnie się uda wybudować do grudnia - sam w to wierzę w swojej inwestycji. Mam zamiar zacząć w następnym tygodniu, chyba że mnie pogoda przyblokuje. -5stopni mnie nie przerażą, oby nie było więcej.

Co do rekuperacji to mam podobną wycenę, ale czekam na jeszcze jedną. Zaczyam liczyć zwrot inwstycji w rekuperator i nie wygląda to kolorowo. Dużym atutem jest zdrowe powietrze, ale tego jak wiecie wycenić się nie da. No cóż, waham się jeszcze i czekam na wycenę z ostatniej badanej przeze mnie firmy - wtedy podejmę decyzję czy wchodzę w reku.

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo wam dziękuję za otuchę - jest bardzo przydatna w chwilach oczekiwania i nie mozności ruszenia z czymkolwiek dalej.

Jakiś czas temu załozyłam stronkę o naszym domku i w ramach nudzenia się w oczekiwaniu na gwizdek do startu troszę ją uzupełniłam.Jak by ktoś miał ochotę to zapraszam... :wink:

http://niewielkidom.startowy.com/

Daro_K ale Ci zazdroszcze, że już zaczynasz.....POWODZENIA

Witam..

to mój pierwszy post na tym forum.. Jestem z Wrocławia i jesteśmy z mężęm w trakcie załatwiania kredytu na działkę w Mokronosie Górnym.. mamy już umowe przedwstępną i czekamy na wyciagi z ksiąg wieczystych działki..

Chcielibyśmy zacząć budować sie jak najwcześniej się uda.. ale nie wiem czy damy rade finansowo załatwić wszystkie formalności przed uzyskaniem kredytu na budowę..

poza tym nie bardzo wiem za co się na początek zabrać.. może pomożecie mi się zorganizować ze wszystkim.. generalnie nieco przeraża mnie ogrom inwestycji na jaką sie porywamy, ale zawsze marzylismy o domku.. i powoli marzenia zaczynaja sie ziszczać..

wstępnie mamy wybrany projekt muratora: C114a Znany

a Wam życzę powodzenia w załatwianiu formalności.. i szybkiego rozpoczęcia budowy..

to z pewnością jest działka budowlana i są już w niej woda i prąd.. znajomi kupowali od tej samej właścicielki tylko że 3 lata temu i na wiosnę będą się wprowadzać..

nie wiem na jakie koszty musimy się przygotować zanim rozpocznie się budowa..

z pewnością będziemy potrzebować architekta do adaptacji projektu do działki.. no i oby nie był zbyt drogi.. jakiego rzędu to jest koszt we Wrocku?

Aniula@

Jeżeli Mokronos Górny należy do gminy Wrocław, i są plany zagospodarowania przestrzennego, należy wystąpić o wypis i wyrys z tych planów do UM /Nowy Targ/ .

Gdy już będziecie mieli wypis i wyrys, to na Kromera /na parterze/ zamówić mapę.

W Urzędzie Miasta dowiecie się jaka mapa czy do celów opiniodawczych czy projektowych, bo występując o WZ składa się mapę do c. opiniodawczych.

A tak wogóle to poszukajcie projektanta z uprawnieniami, który będzie Was reprezentował w UM i spiszce z tą osobą umowę. Co ma zrobić i za ile.

Nie wszystko wykonuje jeden projektant, dochodzą tu projektanci instalatorzy.

Ich pieczątki są na mapie do celów projektowych i za to trzeba zapłacić za pośrednictwem projektanta, który adaptuje budynek na działce. Pozdrawiam :wink:

Projektant ceni się około 1000,- 1600,- adaptacja projektu na działce a instalatorzy po 300,-. Razem około 2.000,- czasem więcej. Mapy do celów opiniodawczych: 50-70,-zł, a do celów projektowych około 600 i więcej, te zamawia geodeta.

Bardzo wam dziękuję za otuchę - jest bardzo przydatna w chwilach oczekiwania i nie mozności ruszenia z czymkolwiek dalej.

Jakiś czas temu załozyłam stronkę o naszym domku i w ramach nudzenia się w oczekiwaniu na gwizdek do startu troszę ją uzupełniłam.Jak by ktoś miał ochotę to zapraszam... :wink:

Daro_K ale Ci zazdroszcze, że już zaczynasz.....POWODZENIA

Ufff - trochę latania za mną i trzy rzy więcej przede mną;?) Krzyna - fajna stronka - ja mam chęć na dzielenie się moją budową ale nie mam total czasu na systematyczne i regularne pisanie - więc będę to robił od przypadku do przypadku;)

Jeszcze nie zacząłem;) budować, ale jestem tuż tuż - cięciwa napięta.

pzdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

Własnie dostałam załamania.....

We wtorek złozylismy wniosek o zjazd z drogi na działkę - dzownię dzisiaj do Pana a on mówi, że nie maszych dokumentów......i tydzień w plecy :x

Poza tym własnienie dowiedzielismy się, że musimy jeszcze odrolnić dziełkę czyli 2 tygodznie oczywania- na szczęście mamy IV grupę gruntu i nie musimy płacić.

Wniosek o pozwolenie na budowę składamy w przyszłym tygodniu i brakujące dokumenty doniesiemy.

Tak własnie to wygląda.

Mam coraz większe obawy czy zmieścimy się z przeprowadzką do listopada.

A jak tak u Was???

my jesteśmy na finiszu załatwiania kredytu na działkę.. i chcemy od razu zabrac się za załatwianie papierów i całej reszty do budowy.. chcielibyśmy postawić w tym roku stan surowy zamknięty.. myslicie że to realne??

szukam też atrakcyjnego cenowo ale dobrego architekta, który zajmie sie adaptacją projektu i tymi papierami wszystkimi..

może macie kogoś do polecenia.. ??

krzyna

Witam, musisz się dowiedzieć czy wjazd na Twoją działkę jest z drogi, która podlega pod ZDiK, bo jak nie to może być gminna. ZDiK podbije dużą pieczęć na mapie. Jeżeli jest gminna to potrzeba pismo UM z al.Kromera /dział nieruchomości/. Ja to przerabiałam.

Jeżeli chodzi o doniesienie dokumentów to może zmieścisz się w czasie. Urząd ma 65 dni na wydanie PnB.

• 2 weeks później...

w piątek złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę....z warunkami zjadzu z drogi (Pan z gminy wyrobił się w godzinę), ale bez odrolnienia.

Odrolnienie złożylismy na całą działkę gdzie 178m2 to II klasa a reszta to IV klasa- i przez te 178 musimy czekać miesąc a nie 2 tygodnie.

Bylismy na targach budowlanych i mamy całą teczkę ulotek o przydomowaej oczyszcalni, oknach, dachówkach itp ;-))))

Tylko to nam zostało w oczekiwaniu na papierzyska

Pozdrawam

Witamy Serdecznie Wrocławiaków i okolic.

Wraz z żoną kupiliśmy we wrzesniu działkę w Świetej Katarzynie, w bardzo ciekawym miejscu,całe 10a.Dojazd do Wro,jak dla nas rewelacja,do tego szybka kolejka miejska-10min i wysiadamy na Głównym.

W tym roku zamierzamy rozpoczac budowę naszego domu-Dom za rogiem C110-Muratora.

Obecnie jestesmy na etapie papierologii, pewnie zajmie nam to jeszcze z 2,3-m-ce ale duzo juz jest.Wypis i wyrys,warunki przyłaczy mediów,mapa do celów projektowych,projekt u architekta w adaptacji,badania geodezyjne gruntu,odrolniona,zapłacony podatek o gruntu-całe 17 zł/rok 2007!(rozpisane na raty ) :lol:

teraz jednak została najtrudniejsza kwestia,a mianowicie znalezienie dobrej ekipy budowlanej,umiarkowanej cenowo z własnym sprzętem.

Jesli macie jakieś ciekawe a przede wszystkim sprawdzone,poprosimy o namiary.

pozdrawiamy

w piątek złożyliśmy wniosek o pozwolenie na budowę....z warunkami zjadzu z drogi (Pan z gminy wyrobił się w godzinę), ale bez odrolnienia.

Odrolnienie złożylismy na całą działkę gdzie 178m2 to II klasa a reszta to IV klasa- i przez te 178 musimy czekać miesąc a nie 2 tygodnie.

Bylismy na targach budowlanych i mamy całą teczkę ulotek o przydomowaej oczyszcalni, oknach, dachówkach itp ;-))))

Tylko to nam zostało w oczekiwaniu na papierzyska

Pozdrawam

Gratulacje, wszystko na dobrej drodze.Myślę, że przy sprzyjających wiatrach za miesiąc zaczynacie

• 2 weeks później...

mamy już drzewo na więźbę i dachówkę (marsylka- nie wiem dokładnie co do za kolor- ale jakby grafit wpadający w brąz....;-)))))) i okna zamówimy chyba też plastikowe w podobnym odcieniu. Zaczynamy troszę od tyłu ale murarz załatwił nam dobre ceny i bierzemy.

Wiem, że są problemy z bloczkami a on mówi, że bedzie dobrze i wszystko bedzie na czas i mamy sie nie martwić...no zobaczymy.

Z budową ruszamy po świętachi niech się dzieje co chce.....

Już bym chciała żeby było "za rok"!!!!!!!!!!!!!

Jak tam u Was...

drzewo wyszło 700 zł za kubik

o ile sie nie myle to drzewo jest z Obornik Śl.

okna bądą raczej plastikowe - chociaż jeszcze nie wiem bo nie robiłam wyceny i musimy porównać.

Jeżeli będą plastikowe to raczej kolor dopasowany do dachówki czyli taki grafitowo-brązowy.

Wypatrzyłam taki kolor w budynku OuatroFromu na Legnickiej i chyba fajnie będzie wyglądało do dachówki i łatwe w utrzymaniu.

zdjęcie dachówki zamieściałam na stronce

bo w muratorze nie potrafie

:D

• 3 weeks później...

Aniul@,

-Złóż wniosek o wydanie warunków przyłączy (prąd i woda) bo na to długo się czeka- ok m-ca

- dowiedz się czy Wasza działka jest odrolniona ale pewnie nie jest więc musisz ją odrolnić - 1 m-c oczekiwania - żeby to załatwić potrzeba Ci wypis i wyrys z ewidencji gruntów( na ten papierek czeka się do 2 dni) - przy tej okazji dowiesz się jaką macie klase ziemi - jeżeli macie I,II i chyba III to dowiedz się jak to wygląda z odrolnieniem bo jak my sie dowiadywaliśmy to Pani powiedziała, że gdyby nasza działka była na II kl to za odrolnienie całości (11 arów), przez 10 lat płacilbyśmy ok 1500 zł (naszczęscie mamy IV)

- jedno z najwaznieszych - szukaj dobrej ekipy i kierownika budowy

- mapa do celów projektowych (też się czeka ok m-ca) - i do tego nie musisz mieć projektu

- do pozwolenia na budowe potrzebne jest jeszcze uzgodnienie zjadu na działkę - my czekaliśmy 2 tygodne - ale zależy z jakiej drogi masz zjazd - albo gminna albo powiatowa- jak powiatowa to oczywiście dłużej się czeka

- jeżeli razem z pozwoleniem na budowę domu chcesz zgłosić podłączenie prądu i wody to musisz zrobić projekt i zrobić uzgodnienie z Wydziałem Uzgodnienia Projektowego czy jakoś tak (mieści się na Piłsudskiego - tak gdzie nadzór budowlany i katastralny) - ale dokładnie nie wiem jak to wygląda bo my zoribliśmy narazie bez tego

No i to narazie wszystko :lol:

a gdzie macie tą działeczke - jak należycie do gminy Długołęka to daj znać - powiem Ci gdzie co załatwić....

My mamy już pozwolenie i jak dobrze pójdzie to w sobotę będzie stan zero...

chciałaby się pochwalić ale nie umiem wklejać zdjęć