Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niewielki Wrocław

krzyna

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zamierzam budować w Dobrzykowicach na wiosnę (myślę, ze zdąże z pozwoleniem na budowę). Wybraliśmy projekt Natalia z MG Projekt) jest w tej chwili u architekta w adaptacji. Nie wiemy jeszcze z czego budować i nad tym ciagle myślimy i nad ogrzewaniem. Marzy nam się pompa ciepła (wygąda na pózniejsze lata, bo nie jesteśmy już młodym stażem ale duchem tak małżeństwem) .A gdzie wy dokładnie budujecie

Gorąco pozdrawiamy

D & P

A więc witajcie :wink: nowi sąsiedzi !!!

Cześć Danad :)

Jeśli chodzi o ogrzewanie to mamy takie na jakie aktualnie i w najbliższej przyszłości nas stać. Piec na ekogroszek z automatycznym podajnikiem. W przyszłości planujemy jeszcze kominek w salonie. :D Na razie jesteśmy zadowoleni ale eksploatujemy kocioł zaledwie kilka tygodni.

Jeśli będziemy mogli Wam w czymś pomóc to jesteśmy otwarci. :wink: Napiszcie przy jakiej ulicy kupiliście swoją działeczkę lub w której części wsi.

Pozdrawiamy

Cześć Danad :)

Jeśli chodzi o ogrzewanie to mamy takie na jakie aktualnie i w najbliższej przyszłości nas stać. Piec na ekogroszek z automatycznym podajnikiem. W przyszłości planujemy jeszcze kominek w salonie. :D Na razie jesteśmy zadowoleni ale eksploatujemy kocioł zaledwie kilka tygodni.

Jeśli będziemy mogli Wam w czymś pomóc to jesteśmy otwarci. :wink: Napiszcie przy jakiej ulicy kupiliście swoją działeczkę lub w której części wsi.

Pozdrawiamy

Nasza działeczka jest przy Widawskiej. Nie mamy prądu i wody (ma być zgodnie z umową na koniec lipca). Kupujemy agregat prądotwórczy i zaczynamy w kwietniu. Szukamy przyczepy kampingowej dla budowlanych i ogladamy się za materiałami. Jakie są Wasze rady w tym zakresie.

My nie mamy przyczepy. :cry: O doświadczeniach napiszę jutro bo dziś mam trochę pracy. :roll: jak przyjadę do domku to zobacze na mapie gdzie ta Widawska pozdrawiam, hej :)

A wy przy jakiej ulicy macie ten śiczny domek, dzieki za info, nasz kuzyn obiecał załatwić przyczepe. Teraz tylko ta nieszczesna adaptacja wreszcie od architekta i szukanie materiałów

Pozdrawiamy

D&P

cześć,

My dostniemy mapkę do celów projektowych w poniedziałek i zaczynamy adaptację. Warunki przyłączenia wody już mamy (niestety musimy zrobić rozbudowę sieci wodociągowej- projekt 2500,00, ale mamy mozliwośc przyłączenia się do studni na czas budowy), a prąd będzie w tym tygodniu- mam przynajmniej taką nadzieję.

Wzieliśmy z hurtowni kawałek Ytonga i całą noc moczył się w wodzie- efekt- strasznie sięnapił i chyba zamiast betonu komówkowego będziemy budować z keramzytu.

Robimy kominek z rozprowadzeniem i piec na pelety.

I chyba rekuperator, chociaż nie wiem ile to będzie kosztowało.

Zastanawialiśmy się nad piwnicą ale poszło w zapomnienie- za duży koszt- postawimy sobie później osobny budyneczek na warsztacik dla męża i kosiarkę;-)

nie wiecie jak wygląda sprawa z Zakładem Uzgodnienia Dokumentacji projektowej? tzn ile się czeka?

pozdrawiam

cześć,

My dostniemy mapkę do celów projektowych w poniedziałek i zaczynamy adaptację. Warunki przyłączenia wody już mamy (niestety musimy zrobić rozbudowę sieci wodociągowej- projekt 2500,00, ale mamy mozliwośc przyłączenia się do studni na czas budowy), a prąd będzie w tym tygodniu- mam przynajmniej taką nadzieję.

Wzieliśmy z hurtowni kawałek Ytonga i całą noc moczył się w wodzie- efekt- strasznie sięnapił i chyba zamiast betonu komówkowego będziemy budować z keramzytu.

Robimy kominek z rozprowadzeniem i piec na pelety.

I chyba rekuperator, chociaż nie wiem ile to będzie kosztowało.

Zastanawialiśmy się nad piwnicą ale poszło w zapomnienie- za duży koszt- postawimy sobie później osobny budyneczek na warsztacik dla męża i kosiarkę;-)

nie wiecie jak wygląda sprawa z Zakładem Uzgodnienia Dokumentacji projektowej? tzn ile się czeka?

pozdrawiam

Państwa plany są zgodne również z moimi. Też wachałem się nad Ytongiem. Prawda - pije wodę ale i szybko oddaje ;) A 36,5cm to zdaniem moich doświadczonych znajomych, przyzwoite minimum, więc dlatego ja stosować mam zamair 40cm i mocno pochylić się nad zagadniniami doizolowania wodnego od fundamentów i ścian zew. Też stosować będę rekuperację i płaszcz wodny - cen nie znam jeszcze. Co do s.s.o. to macie dobre ceny, jeśli są poniżej 50tys za 160m2 (użytkowej) domu z dachem kopertowym (250m2);) Właśnie czekam na wyraźny sygnał z nieba, że to już czas na odgarnięcie humusu. Budować będę w Brzezinie ;]

pozdrawiam

Też się cieszę, że coś się ruszyło bo chwilowy przestój (czekanie na mapkę i warunki) doprowadzał mnie do szału.

Naszczęście architekt to nasz znajomy więc może bedzie szybko, a przede wszystkim taniej;-)

Najwazniejsza zmiana jaką wprowadzamy to ustuowanie pieca, a co za tym idzie nowy komin (w pomieszczeniu nr 4- zamiast pokoju bedzie pomieszczenie gospodarcze z wyjściem na ogród)

czy macie może jakieś namiary na firmy zajmujace się wentylacją mechaniczną i rekuperatorami w okolicach Wrocławia?

Jestem z "www.rekuperatorami" umówiony na wtorek, zdam relację co potrafią, mam też inną firmę, ale są na oko mniej konkretni, opiszę następnym razem. Cięgle czekam na wieści z nieba co do mrozów w lutym - bo w zasadzie wszystko gotowe do odpalenia prac - z nadzieją na wprowadzene się do domku przed wigilią ;)

Jestem z "www.rekuperatorami" umówiony na wtorek, zdam relację co potrafią, mam też inną firmę, ale są na oko mniej konkretni, opiszę następnym razem. Cięgle czekam na wieści z nieba co do mrozów w lutym - bo w zasadzie wszystko gotowe do odpalenia prac - z nadzieją na wprowadzene się do domku przed wigilią ;)

Jak dobrze odpalisz to Wigilia w nowym domku jest całkiem, całkiem możliwa. :wink: Gratuluję zapału i trzymam kciuki :)

POzdrawiam

Prowadzę rozmowy z dwoma firmami (jak wspomniałem). http://WWW.rekuperatory ostro się cenią. Mają co prawda dobre centralki o bajeranckich opcjach, ale nie wiem, czy tego potrzebuję. Muszę przyznać, że obsługa klienta na przyzwoitym poziomie. Druga firma - nazwy jeszcze nie ujawnię - znacznie tańsza, bo instalacja oparta o inną centralkę - Zefir. Trudno wprost porównać te oferty, ale próbuję. Dotychczasowe koszty wachają się od 21tys zł do 15 tys zł - więc jest o co walczyć. Ceny nie zawierają GWC, a to dodatkowe 6-9 tys zł. Może ktoś spotkał centralkę Zefir ? - mało o niej pszą.

Dostalismy wycenę rekuperatora od http://www.rekuperatory.pl:

- wersja Premium - 95,9% odzysku ciepła - 18 219,96 brutto

- GWC - 11 010,30 brutto

na rekuperator raczej będziemy się decydować ale nie wiem jak GWC bo trochę drogo łącznie wychodzi.

Dajcie znać jak tam wasze oferty...

My zamierzamy zacząc budowę od kwietnia i wprowadzić się w grudniu (tzn nie mamy zbyt dużego wyjścia bo sprzedaliśmy mieszkanie z wyprowadzeniem na koniec listopada) - tylko błagam nie dobijajcie że marne szanse, bo już nie śpie po nocach i myśle, który most we Wrocławiu będzie najlepszy do zamieszkania :lol: