Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To może większa średnica, żaden to problem tylko czy sam pomysł jest ok?

Po pierwsze taniej a po drugie od razu mamy odczyt,nie trzeba żadnego wskaźnika!

Jak dla mnie byłoby to kłopotliwe. To już lepiej weź gruby pręt metalowy i tak samo go wkręć w obudowę. Tak, aby na kilka cm w głąb Ci wchodził do bufora. On będzie lepiej przekazywać ciepło wzdłuż do termometru, czyli jego temperatura będzie mniej więcej jednakowa na całej długości.

Hmm ,,, Sam nie wiem,,,

Nawet pytałem o termometr z dłuższym "trzpieniem" ale gość powiedział że chyba nie ma takich!Może ktoś widział taki z 10 cm, to było by najlepsze rozwiązanie bo wtedy dochodził by on do bufora :roll:

Ten "trzpień" :wink:

Jest tego jak nas.., no naprał!

Wystarczy zajśc do jakiego sensownego sklepu.

Merazet, Meraserw czy coś podobnego.

Tylko nie należy podcierać szkłem!

Są termometry wyglądające jak manometr i z systemem kontaktowym do automatyki. Lanca pomiarowa od 3cm do 1,5m. Co 5cm. Są z kapilarą o długości 5mb zwiniętą w śliczne kółeczko. Sam zegarek masz tam, gdzie chcesz, byle nie dalej jak te 5, 8, czy 10m.

Jest wszystko!

Trzeba decydować: pomiar czy namiastka za 3zł...

Adam M.

A można tak?

Rurka 1/2' o długości 10 cm z gwintem wspawana w ściankę bufora a w to wkręcony zwykły termometr?

W tej rurce była by woda z bufora :roll:

Dlaczego nie bezpośrednio w buforze ten termometr?

Bo chciałbym aby to wychodziło przed izolację i płytę,którą chciałbym wszystko zabudować ,,,

Będzie wskazywać jakaś temperaturę, ale na pewno nie temperaturę wody w buforze :-(

Kupiłem to http://img413.imageshack.us/img413/8876/565681116.th.jpg

Bo ,,, tanie :roll:

Jak się sprawdzi to zobaczymy, nikt z tego strzelał nie będzie :lol:

5mm dobre, ale nie dostaniesz...

7mm popularne.

Jest sporo grubszych. Ale to ciężar tylko.

Rozumiem, ze układ otwarty i ciśnienia niewielkie.

Do ciśnieniówek wstawia się dennice...

Adam M.

Jak szukałem rury to przy średnicy 830 najcieńsza ścianka miała 8 mm, zdecydowałem się ostatecznie na 730 i 6 mm ścianka, wagowo duża różnica, cenowo też!

Tylko się zastanawiam czy blachę na denka kupić też 6 mm czy może być cieńsza ?

Układ otwarty!

Dałbym też szóstkę.

To nie problem wytrzymałości tylko spawacza i spawania.

Znacznie łatwiej łączy się elementy o porównywalnej grubości i zdecydowanie solidniej to wychodzi.

Adam M.

Witam. Też chcę zainstalować bufor ciepła.Znaleziono mi zbiornik firmy Winkelmann 1500l ze zbiornikiem wewnętrznym c.w.u. 300l.W zb. wewn. jest wężownica do solaru.Prosiłbym znawców tematu o opinie na temat takiego rozwiązania jak i samego zbiornika.
Lepszym rozwiązaniem jest bufor z wężownicą do ciepłej wody o wydajności 56 l/min.lub wymiennikiem płytowym,niżeli zasobnik zatopiony w buforze.Masz zawsze ciepłą wodę świeżą.pozdrawiam
koszt jest duży.Bufor 800l w tym wężownica solarna 2.4m2,wymiennik c.wu o wydajności 560/10min z izolacją wys.2050,śred.990.koszt 11000pln

http://www.elektromet.com.pl/14/pl/14.2.html

6500pln brutto

podobne parametry a cena :o :o :D

Piczman ...to info dla k_m a zmiana... dla Ciebie :p

Rozwiązanie dobre ,,, jak tańszy niż 10 tyś to bierz :wink:

7700 zł po rabatach brutto

Cena bardzo atrakcyjna.

Mają może w ofercie taki z przepływowym podgrzewaniem cwu ???

…nie mogę znaleźć… w necie

Co do koncepcji to taka sobie - solar grzeje tylko CWU - lepiej jak pisali przez wężownice

Mam nadzieję że takie mają

A dajże jakiś namiar to zobaczę czy coś koło 1000 mają bo taki mnie interesuje