Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wziąłem przykładowo całkowite zużycie roczne 20000 kWh

.....

teraz prąd: taryfa G12 obliczenia tylko dla taryfy nocnej:

Składnik zmienny stawki sieciowej 0,0325 zł/kWh

Składnik stały stawki sieciowej 4,74 zł/m-c

Stawka opłaty przejściowej - powyżej 1200 kWh - 6,00 zł/m-c:

Stawka jakościowa 0,0097 zł/kWh

Stawka opłaty abonamentowej 1,58 zł/m-c

czyli

0,0325*20000 + 4,74*12 + 6*12 + 0,0097*20000 + 1,58*12 = 991,84 zł

Proponuję na skróty 991,84 zł / 20000 kWh = 0,049592 zł/ kWh. - 5gr/kWh ???

Jeżeli klikasz z Polski, to raczej niemożliwe.

Czegoś nie policzyłeś :(.

Aktualny cennik ENEA G12 układ trójfazowy:

cena energii elektrycznej:

-strefa nocna 0,1640 zł/kWh

-strefa dzienna 0,3621 zł/kWh

składnik zmienny opłaty sieciowej:

- st. nocna 0,0618 zł/kWh

-st. dzienna 0,1871 zł/kWh

stawka jakościowa 0,0120 zł/kWh

opłaty stałe usługi dystrybucyjnej:

opłata abonamentowa

okres rozliczeniowy 2 miesiące 2,05 zł/m-c

składnik stały stawki sieciowej

ukł.trójfazowy 7,39 zł/m-c

stawka opłaty przejściowej

pow.zużycia 1200kWh/rocznie wynosi 5,93 zł/m-c

ceny podane z vatem 22%

ciekawe jak te ceny mają się do cen innych nosników.

Wziąłem przykładowo całkowite zużycie roczne 20000 kWh

.....

teraz prąd: taryfa G12 obliczenia tylko dla taryfy nocnej:

Składnik zmienny stawki sieciowej 0,0325 zł/kWh

Składnik stały stawki sieciowej 4,74 zł/m-c

Stawka opłaty przejściowej - powyżej 1200 kWh - 6,00 zł/m-c:

Stawka jakościowa 0,0097 zł/kWh

Stawka opłaty abonamentowej 1,58 zł/m-c

czyli

0,0325*20000 + 4,74*12 + 6*12 + 0,0097*20000 + 1,58*12 = 991,84 zł

Proponuję na skróty 991,84 zł / 20000 kWh = 0,049592 zł/ kWh. - 5gr/kWh ???

Jeżeli klikasz z Polski, to raczej niemożliwe.

Czegoś nie policzyłeś :(.

w tym wyliczeniu nie ma ujetej ceny energii

jak podłączyć CWU do bufora żeby nie puścił +90 w rury ?? dajecie jakiś zawór trójdrożny żeby pilnował zakresu temperatur ??

Co najmniej tyle. Ja bym jeszcze dołożył baterię z termostatem na każdym odbiorze wody, bo jej temperatura może się mocno zmieniać (jeśli będziemy chcieli "głęboko" rozładowywać zasobnik).

jak podłączyć CWU do bufora żeby nie puścił +90 w rury ?? dajecie jakiś zawór trójdrożny żeby pilnował zakresu temperatur ??

Co najmniej tyle. Ja bym jeszcze dołożył baterię z termostatem na każdym odbiorze wody, bo jej temperatura może się mocno zmieniać (jeśli będziemy chcieli "głęboko" rozładowywać zasobnik).

Krzysztof - a może lepiej zawór mieszający przy zasobniku?

Djcezar - a nie lepiej kilka mniejszych grzałek? Z automatyka to da modulacje mocy, tzn nie ma włącz/wyłącz, tylko stopniowo.

Choć z drugiej strony grzałka elektryczna jest dość sprawnym urządzeniem i nie generuje większych strat.

jak podłączyć CWU do bufora żeby nie puścił +90 w rury ?? dajecie jakiś zawór trójdrożny żeby pilnował zakresu temperatur ?? czy rury plastiki zgrzewane wytrzymają eksperymenty z czasowym podgrzaniem CWU do +90

Ja dałem wszędzie baterie termostatyczne, można też dać jeden centralny zawór mieszający. Rurki do ciepłej wody powinny wytrzymywać 95C stale.

Dla wygody korzystania z cwu podgrzewanej w zasobniku wolałbym mieć te baterie termostatyczne, co najmniej w prysznicu.

Bo jeśli chciałbym wykorzystywać zasobnik możliwie skutecznie, musiałbym wybierać z niego możliwie dużo ciepła, czyli pobierać cwu o jak najniższych temperaturach. I wolałbym iść pod prysznic po prostu odkręcając zawór a nie zastanawiając się, czy mam puścić więcej gorącej (czy raczej ciepłej) czy zimnej wody. ;)

Zawór mieszający po wyjściu z bufora zapewni tyle, że się wodą nie poparzę.

Dla wygody korzystania z cwu podgrzewanej w zasobniku wolałbym mieć te baterie termostatyczne, co najmniej w prysznicu.

Bo jeśli chciałbym wykorzystywać zasobnik możliwie skutecznie, musiałbym wybierać z niego możliwie dużo ciepła, czyli pobierać cwu o jak najniższych temperaturach. I wolałbym iść pod prysznic po prostu odkręcając zawór a nie zastanawiając się, czy mam puścić więcej gorącej (czy raczej ciepłej) czy zimnej wody. ;)

Dokładnie… a przy „długim” prysznicu np. we dwoje :) odpada potrzeba korygowania temperatury (wody oczywiście)

Witam poniwnie

Czar prysł.

zyga350

w tym wyliczeniu nie ma ujetej ceny energii

Masz racje nie doliczyłem ceny energii, gdzie po korekcie nie wygląda to tak różowo, a wyszło mi tak:

przy zużyciu 20000kWh tylko w taryfie nocnej 4416,40zł.netto

gazu przy sprawności pieca 90% o ile gaz nie jest chrzczony 3690zł.

węgla przy sprawności pieca 75%, wartości opałowej 22MJ/kg i cenie za tone 650zł. wyszło - 2130zł

Czy przy grzałce w wodzie można przyjąć 100% sprawności?

Napiszcie czy w poprzednim moim poście poprawna jest zasada obliczania ceny gazu i węgla.

A to zależy chyba jak go ustawisz. Jeśli ustawiony będzie na ok. 50 stopni, to powinien dawać te 50 (powiedzmy z dokładnością do 2), o ile w buforze co najmniej tyle będzie. To w zasadzie działa wtedy tak jak bateria termostatyczna, tyle że z mieszaczem umieszczonym na buforze. Im niższa będzie różnica między temperaturą wody, w której się kompiesz, a tą podawaną przez zawór mieszjący, tym większy komfort kompieli ;-)

PS. Mam nadzieję, że się zbytnio nie mylę, bo niedługo zacznę to testować "na ludziach"... ;-)

witam!

Mam pytanie do użytkowników systemów z kilkoma zbiornikami buforowymi lub innych, którzy wiedzą co w trawie piszczy.

Mianowicie: Jak połączyć dwa lub trzy bufory razem? Zrobić jakieś wspólne zasilanie i powrót czy grzać z kotła tylko pierwszy zbiornik, a pozostałe połączyć do niego szeregowo? Jeśli tak to jakie przekroje są konieczne? Jakie są będą opóźnienia w nagrzewaniu drugiegi i trzeciego zbiornika? Czy wymiana będzie na tyle szybka, żeby kocioł pracujący na pełnej mocy miał gdzie oddać moc?

pozdrawiam

Mianowicie: Jak połączyć dwa lub trzy bufory razem?

Najlepiej ustawić je pionowo, jeden nad drugim, i połączyć grubymi rurami. Żeby funkcjonowały jako namiastka większego zasobnika warstwowego.

Zrobić jakieś wspólne zasilanie i powrót czy grzać z kotła tylko pierwszy zbiornik, a pozostałe połączyć do niego szeregowo?

Grzać najwyższy zbiornik. Powrót do kotła ze zbiornika znajdującego się najniżej.

Jakie są będą opóźnienia w nagrzewaniu drugiegi i trzeciego zbiornika? Czy wymiana będzie na tyle szybka, żeby kocioł pracujący na pełnej mocy miał gdzie oddać moc?

Myślę, że można przyjąć, że opóźnienia będą takie, jak w zwykłym pojedynczym zasobniku warstwowym o tej samej pojemności.

Ustawienie trzech zbiorników 1000l jeden na drugim nie wchodzi w gre!!:))

No chyba, że byłyby one ustawione poziomo, wtedy jeden nad drugim Ci się zmieści.

Zasilanie na pierwszy, powrót z ostatniego, spięte szeregowo na kilku poziomach (minimum dół i góra) i to dużym fi. Ale i tak na grawitację bym za bardzo nie liczył. Chyba że to fi będzie tak z 1/4 średnicy bufora ;-)