Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobra,

Nadejszła pora na mój bufor.

Koncepcja jest taka że zostanie on zabudowany razem z kominkiem więc będzie miał trochę nietypowy kształt. Będzie wygladał jak paczka papiersów :lol:

w podstawie 700x350, wysokośc 2200mm. Blacha 4mm. Jakieś żebra spinające w środku. Wytrzyma? Wróżenie z fusów? Zalać wodą i spie....??

Bo jutro zabieram się za spawanie...

Idż tam, gdzie na podłodze są jakie kafle.

Połóż na niej te blachy na ten bufor.

Przedłuż sobie te widoczne fugi w kaflach przez tę blachę jaką kredą.

Tam gdzie się krzyżują kreski zrób dziurę (niektórzy wmawiają mi że otwór... :roll: ).

Przez te dziury po starannym pospawaniu pudełka przepchasz na wylot jakie pręty i tak przewiążesz całość.

Wytrzyma!

Sprawa dotyczy boków większych. Tych 700 c 2200.

Te mniejsze są dobre bo blacha 4.

pozdrawiam Adam M.

może być taki kształt ja cały czas wyobrażałem sobie walec

sam przymierzam się ale nie wiem walec czy prostopadłościan

u mnie w kotłowni jest mało miejsca ale takie pudł zajeło by mniej miejsca i jakoś bym dopasował się kształtem

czy 40cm na 90 i wysokie 250 cm na dom 150m może być pozdrawiam

CZEŚĆ AROK

ja też mam zamiar wykonać samemu bufor czytam to forum i jest tu dużo informacji

obserwuję zmagania z buforem Piczmana wczoraj miał pierwsze odpalenie i ładowanie bufora i wszystko ok

cofnij się od początku tam jest wszystko napisane

POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH I WESOŁYCH ŚWIĄT

• 2 weeks później...

Witam fachowców!

Właśnie buduję mój pierwszy zasobnik z wężownicą miedzianą do kolektora słonecznego własnej produkcji. Buforek jest maleńki ma tylko 140l i ma służyć do wstępnego podgrzania cwu. Właściwy podgrzewacz wody to bojler gazowy tzw. American, którego sprawność w przyszłości też przydało by się poprawić przez odzyskanie energii ze spalin...

Ale do rzeczy. Buforek mam ze stali prawdopodobnie kwasoodprnej (magnes ledwo ją przyciąga) a wężownicę zrobiłem z miękkiej miedzi. Wczoraj spotkałem zaprzyjaźnionego fachowca, który ze swojego doświadczenia stwierdził, że jeśli tą miedzianą wężownicę wstawię do zbiornika z kwasówki to po roku zrobi mi się z niej sito! Gdyby zbiornik był wykonany ze zwykłej stali to wężownica by wytrzymała dłużej...

Co Wy na to? Czy może tutaj chodzić o korozję elektrolityczną (galwaniczną) czy jakieś inne reakcje zachodzą w tym przypadku? A może fachowiec się myli - oby!

Pozdrawiam Sebastian

Witam wszystkich fascynatów.

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz.

Co myślicie o zastosowaniu zamiast miedzianej rurki jako wężownicy (CWU), takiej z nierdzewni. Ostatnio się spotkałem z taką, jest dość ciekawa bo można ją łatwo wyginać gdyż jest zbudowana podobnie jak peszel. Rozmawiałem już nawet na ten temat ze znajomym hydraulikiem, który ma pomysł na przejście i podobno trwałe. Cena podobno co miedzi. Problemem może się okazać dość duży opór podczas przepływu wody, chodź w pewnym sensie może to jest zaleta. Ma zwiększoną powierzchnię i wymiana ciepła powinna być lepsza. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

Ale chyba miedź ma lepszą przewodność , nie tak ?

Jak cena ta sama to po co kombinujesz?

Adamie, na razie wystarczy mi wrażeń, daj odpocząć :lol:

Serdeczne dzięki za pomoc w wykonaniu buforka :p

Teraz tylko sąsiada zaprosić i niech mu ta wątroba gnije :lol: :wink:

Też mi się tak wydaje.

Jak cena ta sama to po co kombinujesz?

Kombinuje, bo jest to coś łatwiej wygiąć i jest mniej "toksyczne" :D

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz.

Co myślicie o zastosowaniu zamiast miedzianej rurki jako wężownicy (CWU), takiej z nierdzewni.

Moim zdaniem same zalety:

1. Lepsza wymiana bo turbulencje.

2. Brak osadzania kamienia bo turbulencje.

3. Łatwość formowania.

itd.

Cena podobno co miedzi.
:o gdzie?

Będzie pewnie równa jak miedź pokryje się cienką warstewką kamienia. Potem już karbowana nierdzewka wygrywa. Czyż nie?

W porównaniu z przewodnością wody przewodność zarówno nierdzewki, jak i miedzi jest duuuużo większa, tak więc nie będzie tutaj istotnej różnicy i nie ma to praktycznie żadnego znaczenia.

W porównaniu z przewodnością wody przewodność zarówno nierdzewki, jak i miedzi jest duuuużo większa, tak więc nie będzie tutaj istotnej różnicy i nie ma to praktycznie żadnego znaczenia.

To przewodnośc wody nie ma tu znaczenia: KONWEKCJA

A na miedzi kamień się nie osadza.... :D

Adam M.

Słówko uzasadnienia? Choćby nawet założyć, że to prawda to stal nierdzewna w tych warunkach będzie miała dłuższy czas życia.

Stal - tak.

A prześwit rury? :roll:

A co do miedzi...

Zobacz szereg elektrochemiczny metali.

Masz miedź i wapń, magnez...

Zobacz gdzie są w tym szeregu... i gdzie jest żelazo...

Było... bogato...

Adam M.

A prześwit rury?

Co do prześwitu to ja mam dostęp do dwóch rozmiarów 1/2 i 3/4 cala.

bardzo łatwo się tą rureczkę zakańcza.

Okazuje się że prześwit to nie wszystko, w praktyce ze względu na nie równe ścianki jak już pisałem są dość doże problemy z przepływem wody. Chodź nie wiem jak duże. Przydało by się to sprawdzić. Przykładowo wziąć z 10 m tej rury i analogiczny przekrój miedzianej rury. Obie zwinięte tak jak ma być docelowo w buforze i sprawdzenie w praktyce jak się to zachowuje. Pozostaje przy okazji sprawdzenie jak z oddawaniem ciepła. Może się okazać że wystarczy mniej tej nierdzewnej i wtedy opór był by mniejszy.

Co do ceny to ja mogę mieć taką za: 1/2 za 18zł/mb i 3/4 za 21zł/mb.

Nie wiem ile dokładnie kosztuje teraz rurka miedziana, ale z tego co pamiętam to ceny podobne.

Grubość ścianki w tej rurze nierdzewnej to 1mm.

A co do miedzi...

Zobacz szereg elektrochemiczny metali.

Masz miedź i wapń, magnez...

Zobacz gdzie są w tym szeregu... i gdzie jest żelazo...Było... bogato...

Adam M.

Nie wiem czy myślimy o tym samym zjawisku:

"Przypadek narastania kamienia występuje, jeżeli stężenia soli w warstwie wodnej wewnątrz wymiennika ciepła przekraczają ich rozpuszczalność, to ma miejsce wytrącanie się, które jest powiązane z narastaniem kamienia. Głównymi czynnikami tworzącymi kamień są węglan wapnia i fosforan wapnia, ale również siarczan wapnia, krzemiany, Zn i Mg, które można zaliczyć do minerałów zawartych w wodzie. Narastanie kamienia zmniejsza ciepło wymieniane przez wymiennik - przewodnictwo cieplne węglanu wapnia jest około 25 razy mniejsze niż stali. Narastanie kamienia zależy od trzech głównych czynników: mineralizacji (zasadowości), wyższej temperatury i pH w cyrkulującej wodzie oraz dwóch mniej ważnych czynników: obecności materii organicznej i składu chemicznego powierzchni wymiennika ciepła. Można również odpowiednio ukształtować powierzchnię wymiennika ciepła, aby ograniczyć narastanie kamienia. Karbowanie, fałdowanie skośne kanałów (ryflowanie) i odpowiedni współczynnik przepływu wody względem powierzchni wymiany przynosi korzyści w celu wyeliminowania narastania kamienia."

To wprawdzie o skraplaczach... ale to też wymiennik.

Witam,

Właśnie znalazłem stronę z system rurociągów ze stali nierdzewnej do szybkiego montażu. http://www.artom.com.pl/Przewody/001.htm

Jest tam filmik pokazujący jak tą rurkę się wygina - wygląda to całkiem fajnie... Opory przepływu czynnika grzewczego w karbowanej rurze z pewnością są spore ale właśnie te zawirowania mogą się przyczynić do lepszego oddawania ciepła.

Jak już wcześniej pisałem, obawiam się korozji mojej wężownicy miedzianej umieszczonej w zbiorniku z kwasówki. W moim przypadku zastosowanie wężownicy nierdzewnej byłoby z pewnością bardziej trwałe. Naczytałem się o tych wszystkich korozjach elektrolitycznych i coś jednak musi być na rzeczy...

Pozdrawiam Sebastian