Piczman 15.10.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 czyli można podłączyć bufor i zasobnik cwu razem i grzać, albo bufor, albo zasobnik cwu. Nie chcę rezygnować ze zbiornika cwu skoro już go mam. Jak ten baypass wykonać? Nie bardzo rozumiem, jak to zrobić? Czyli w lecie odcinam grzanie bufora i grzeję tylko zasobnik cwu, albo odwrotnie. Może jakiś schemat narysujecie? Poplątało Ci się wszystko, mówimy o grzaniu ciepłej wody użytkowej a nie bufora! Chodziło mi o to żebyś miał możliwość wyboru którędy popłynie ciepła woda zanim trafi do kranów, czy przez bufor czy przez zasobnik! Póki co możesz grzać w zasobniku a jak trafi się awaria lub będziesz chciał Go zlikwidować to pokierujesz wodę do bufora. Może to i niepotrzebna kombinacja ale jakaś możliwość. Ogólnie namawiam Cie do zrobienia wężownicy w tym buforze! Odcinanie w lecie grzania bufora to już inna bajka, jest wiele możliwości podłączenia tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Wydajność wężownicy sprawdzę w przyszłym tygodniu albo w weekend, póki co nie mam wody bieżącej z powodu zimy ( wodę ciągnę od sąsiadki wężem ogrodowym) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander1 15.10.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Zastanawiam się cały czas nad optymalizacją całego układu dlatego myśłe o jak najmniejszej ilości pompek. Najlepiej gdyby cały układ pracował grawitacyjnie a jezeli nie to przynajmniej musi mi chodzić, moze nie tak sprawnie jak z pompkami ale jednak, na wypadek braku prądu.A czy możesz mi powiedziec czy masz zawór trójdrożny i czy masz zamontowany miedzy nim a grzejnikami 2 pompkę?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.10.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Tak jak już pisałem wyżej mam zamontowany zawór esbetv60 i mam tylko jedna pompkę która uruchamia mi się przy ok 60*C ta pompka wystarcza żeby zasilić grzejniki i zasobnik 200l. Nie mam drugiej pompki bo jest zbędna. Jak chcesz mieć instalacje grawitacyjna to niestety musisz pominąć ten zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksander1 18.10.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Podpowiedzcie jak wstawić schemat instalacji na forum. Gdzie wstawić plik ze skanera np w jpg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morito123 20.10.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam wszystkich.Proszę o praktyczną radę. Czy wystarczy bufor ok. 400 l przy piecu 17 kW. Dom ok. 150 m. kw. dobrze ocieplony, ogrzewanie grzejnikowe. W zasadzie zależy mi najbardziej na ogrzewaniu cwu (wężownica w buforze), bo myślę, że zbyt dużych nadwyżek mocy jednak nie ma, szczególnie w okresie zimowym. Czy z takiego układu wystarczy ciepłej wody dla 5 - cio osobowej rodziny? Taki zbiornik mam w dobrym stanie za grosze na złomie. Jest jeszcze inny ok. 1200 l ale rozpruty i nie da się go wnieść do kotłowni, trzeba go rozcinać. Drożej zatem i więcej zachodu. Czy gra warta jest świeczki?pozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.10.2009 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dla domu o takiej powierzchni to 1200 L będzie mało a co dopiero 400 W takim układzie będzie spełniał tylko role sprzęgła a Tobie to chyba nie potrzebne? A grzanie cwu? Załatw to inaczej, taniej i lepiej się da !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 20.10.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dla domu o takiej powierzchni to 1200 L będzie mało a co dopiero 400 wielkość bufora bezpośrednio nie zależy od wielkości domu a od wielkości kotła. morito123 pisze, że ma kocioł 17kW czyli przy buforze 400 litrowym na każdy kilowat przypada ok 23 litry - czyli już całkiem nieźle. Dodając jeszcze zład na instalacji powinno być całkiem nieźle. Gorzej może być natomiast z cwu dla 5 osób, przydał by się podgrzewacz pojemnościowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.10.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 wielkość bufora bezpośrednio nie zależy od wielkości domu a od wielkości kotła morito123 pisze, że ma kocioł 17kW czyli przy buforze 400 litrowym na każdy kilowat przypada ok 23 litry - czyli już całkiem nieźle. Kolega nie ma nadwyżki mocy więc to ze w książce piszą xL wody/x Kw mocy kotła jest raczej mało ważne! Zapewne pyta czy dołożenia zbiornika 400 L sprawi że instalacja będzie pod jakimś względem lepsza! Zaraz mi się przypomina jak mi hydraulik próbował wmówić że źle zrobiłem podłogówkę, " bo widzi pan mnożymy ilość metrów kw. przez 70 W i wychodzi nam ,,, To jaki ma być bufor zależy od NAS i od NASZYCH oczekiwań !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 20.10.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 To jaki ma być bufor zależy od NAS i od NASZYCH oczekiwań !!! tu się niestety nie zgodzę. Wielkość bufora powinna być dobrana do szeroko pojętych parametrów instalacji i jej funkcji i trybu pracy a nie w zależności "od NAS" ponieważ to gorsze niż przyjęcie zapotrzebowania ze wskaźnika W/m2, który wynika z mniejszego czy większego doświadczenia. a wielkość bufora dla morito123 jest wystarczająca do tej mocy kotła, zwłaszcza, ze jak pisze głównie zależy mu na cwu - czyli tak ja napisałem lepszym rozwiązaniem było by wstawienie pojemnościowego podgrzewacza do cwu a nie wstawianie bufora o pojemności ponad m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.10.2009 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Mógłbyś jaśniej, bo trochę nie rozumiem... CO daje bufor 400 litrowy w takim układzie?Do tego z CWU przepływową? Tam są grzejniki.Nawet nie wiemy czy blaszaki czy żeliwiaki. Dla mnie jest tu mało danych i niekonkretnie postawiony problem.CO jest celem wymuszającym wstawienie takiego bufora?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 20.10.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 przymierzam sie do dosc nietypowego rozwiazania buforowego i ciekawi mnie, co o tym sadzicie... dom 250m275m2 podlogowki + grzejniki niskotemperaturowekociol peletowy modulowany 15kW-24kW w roli bufora, zasobnika c.w.u. i wymiennika ciepla wystepuje zbiornik c.w.u. 400l dobrze zaizolowany z 2 wezownicami + grzalka i teraz: 1. kociol pracuje na wysokiej temperaturze (80-85 deg) i sprawnosci (zakladana ponad 90%), ladujac zbiornik poprzez gorna wezownice. po osiagnieciu 80 deg w zbiorniku kociol wygasza sie. pobieranie wody uzytkowej bezposrednio z gory zbiornika, cyrkulacja (ten zlodziej ciepla) uruchamiana w razie potrzeby 2. obiegi podlogowki i grzejnikowe wraz z mieszaczami i innym ustrojstwem zasilane poprzez wezownice solarowa (dolna - raczej blizej srodka niz dna) 3. po rozladowaniu bufora do 45 deg (lub w przypadku zwiekszonego zapotrzebowania ma c.w.u.) kociol zalacza sie i laduje zbiornik (punkt 1) grzalka awaryjnie (wyjazdy oraz alternatywne zrodlo ciepla) rodzaj ukladu obojetny, poniewaz woda kotlowa nie miesza sie z obiegiem grzewczym. BTW kociol ma wezownice i dopuszczony jest oficjalnie do montazu w ukladzie zamknietym w polsce ZALETY- prostota i przejrzystosc ukladu- 1 zbiornik = c.o. + c.w.u. + wymiennik ciepla (cena, miejsce w kotlowni)- c.w.u. zawsze dostepna- kociol nigdy nie pracuje na niskich temperaturach: wysoka sprawnosc, wydluzone zycie kotla, mniej czyszczenia, etc. WADY- pierwsze uruchomienie ukladu (lub po przerwie) wydluzone, ale to dotyczy wszystkich ukladow buforowych, chyba ze zastosuje sie bypass- ???... uwagi mile widziane, eksperyment wkrotce sie zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.10.2009 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Uwagi... Nikt chyba jeszcze nie zagrzał palnikiem wody w szklance "od góry" choć palnik ma blisko 2000stC. Jak ma się ten buforek od góry zagrzać? Tylko dlatego, że woda jest cieczą i wykonuje ruch konwekcyjny to da się grzać. Grzeje się ją zawsze od spodu garnka. Ja nie spotkałem innego sposobu... "morito123 potrzebuje zabezpieczyć CWU dla 5 osób, ma na oku zbiornik 400L który może sobie szybko i tanio skombinować, pyta cię czy warto kombinować z większym czy nie warto" Jak dla 5 osób i "live" to może być. Jak ma służyć za magazyn- to jest mały. Będzie go rozładowywał system grzewczy. I to szybko... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Na 24 godziny to Mu nie wystarczy, u mnie 1000 L przy dzisiejszych temp. ( +5 C) wystarcza na jakieś 35-40 godzin, mam 110 m i dom energooszczędny ! Budowa bufora 400 L kosztuje "prawie" tyle co tego 1200 L i po co komu zbiornik który "potrzyma" parę godzin ? No chyba że chałupka Pasywna jest ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 20.10.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam wszystkich. .... Czy wystarczy bufor ok. 400 l przy piecu 17 kW. .... W zasadzie zależy mi najbardziej na ogrzewaniu cwu (wężownica w buforze), ... Andrzej Piczman ma rację, za mały bufor aby jeszcze z niego mieć cwu z wężownicy. Przydałby się jeszcze jakiś zbiornik pojemnościowy na cwu. Moc kotła jest tu podrzędną sprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morito123 20.10.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam wszystkich. .... Czy wystarczy bufor ok. 400 l przy piecu 17 kW. .... W zasadzie zależy mi najbardziej na ogrzewaniu cwu (wężownica w buforze), ... Andrzej Piczman ma rację, za mały bufor aby jeszcze z niego mieć cwu z wężownicy. Przydałby się jeszcze jakiś zbiornik pojemnościowy na cwu. Moc kotła jest tu podrzędną sprawą. Dzięki za rady. Póki co jednak chyba zdecyduje sie na te skromne 400 l z weżownicą do cwu. Na pewno dam znać jakie będą efekty. Chodzi mi po prostu o zagospodarowanie nadwyżki mocy a nie az tak bardzo na wygodzie, żeby palic raz na parę dni. A grzejniki to blaszaki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morito123 20.10.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Dla domu o takiej powierzchni to 1200 L będzie mało a co dopiero 400 W takim układzie będzie spełniał tylko role sprzęgła a Tobie to chyba nie potrzebne? A grzanie cwu? Załatw to inaczej, taniej i lepiej się da !!! Może jakieś propozycje dla tańszego i lepszego cwu? z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 20.10.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 To jak to w końcu z tą węzownicą od gazowca ja planuje bufor z trzema węzownicami dolna do solara i na górze do kotła gazowego i do cwu ,dodatkowo jeszcze kocioł na paliwa stałe bez wężownicy oczywiście. Rzeczywiście nie da się nagrzać całego bufora górna wężownicą? Druga sprawa jak to jest z grzaniem całego bufora a grzaniem go np. do połowy czy jeśli mamy dwa identyczne bufory jeden grzejemy cały np do 60stopni a drugi do połowy do tej samej temperatury to jaka będzie temperatura po tygodniu jeśli z nich nie korzystamy mnie się wydaje ze w tym pierwszym w najgorszym wypadku będzie około 50stopni a w tym drugim? temperatura sie chyba wyrówna w całym zbiorniku trochę ucieknie na zewnątrz będzie pewnie koło30stopni na samej górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.10.2009 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Chyba zacznij czytać ten watek od początku...Pomijasz podstawy działania tego urządzenia.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.10.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Ciepłej wody użytkowej na osobę(w widełkach), to ile?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts