Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Robi się ciepło, wreszcie przestanę może puszczać ciepło z bufora w podłogę.

Sprawdzę parę rzeczy i opiszę, chodzi o cwu ,,,

Po zimie stwierdzam że buforek to był dobry pomysł.

Polecam dla wygody :)

Witam!

Ponawiam znowu prośbę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Czy ktoś z szanownych Panów ma jakąś koncepcję jakie urządzonko wstawić na nitkę nr 1 w celu ominięcia ładowania bufora przy piecu kondensacyjnym, jeśli temperatura w buforze w okolicy wężownicy będzie niższa niż zadana. Wężownica dodatkowo nie będzie chłodziła obiegu grzewczego.

Bufor będzie ładowany tylko przez kominek z płaszczem wodnym, który z kolei po przekroczeniu zadanej temp będzie wspomagał piec gazowy, który się wyłaczy.

No i czy jest to dobre rozwiązanie? Może inaczej - ekonomiczne?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie uwagi...

Mój.JPG

tak na szybko.

da się na kilka sposobów np zawór 3d . trzeba troszkę przerobić układ. po co dwie pompy na bufor ?

Święta prawda przeoczyłem. Można jeszcze dodać na dole wężownicę dosolara.

Dziękuję za uwagę i czekam na więcej.

3D to jest zawór czrerodrożny ?

Mój.JPG

Kupiłem właśnie buforek. Ok. 1,5m3, z dołu i z góry i jeszcze z boku odkręcane dekle. Wydaje mi się idealny do tego celu.

Zastanawiam się nad wpięciem go w powrót do pieca kondensacyjnego. Piec będzie miał za zadanie rozprowadzić gorącą wodę jak do tej pory czyli w podłogówkę i grzejniki, a jeśli zajdzie potrzeba podgrzać do zadanej temperatury. Taka jest moja idea, nie wiem jeszcze czy tak się na pewno da podłączyć do pieca. I co z wodą użytkową.

Pozdrawiam!

bufor..jpg

Kupiłem właśnie buforek. ....
tak mi się nasuneło. z tych co widziałem to głównie mają po 3 stopy. wynika to z tego że 3 punkty zawsze będą mieć wspólną płaszczyznę. i nawet jak będzie coś nie równo będzie stać stabilnie.

Ponownie przemyślałem sprawę i zrobiłem nowy schemat.

Czy układ będzie działał poprawnie i czy dla kominka 24kW wystarczy bufor 450L.

Piec gazowy (kondensacyjny) nie będzie ładował bufora, całość sterowana sterownikiem Euroster UNI2 i sterownik pokojowy.

Schemat_Instalacji.jpg

Edytowane przez jesionki

Jeśli kominek z PW będzie oddawał nominalnie 24kW do obiegu wody to ten bufor masz za mały.:(

Przy ładowaniu od 10oC do 90oC bedzie miał pojemność niecałych 42kWh,

Przy wychłodzenie bufora do temperatury 30oC i powtórnym ładowaniu będzie wstanie z akumulować już tylko 31,5kWh, a to znaczy że po 1,5 godzinie palenia masz nabity bufor na max.

Nawet uwzględniając jednoczesny rozbiór ciepła to paląc w takim kominku musisz patrzeć na zegarek, bo inaczej może zdarzyć się jakaś przykrość.

Właściwie to zaraz po rozpaleniu musiałbyś myśleć już o wygaszaniu. :(

Poza tym wydaje mi się ze kominek 24kW to trochę za mocny do domu o powierzchni 160m2

Poza tym wydaje mi się ze kominek 24kW to trochę za mocny do domu o powierzchni 160m2

Tak masz rację, zagalopowałem się!!!

Będzie to kominek 19kW, gdzie moc obiegu wodnego to 16,7kW. Jak wygląda bilans dla tego modelu?

Dom będzie miał ok 218 m kw (ogrzewane), z czego ok 25 m kw. to garaż, wiatrołap i kotłownia. Te pomieszczenia będą miały niższe temperatury, ale również ogrzewane.

Zastosuję również rekuperator z wymiennikiem obrotowym.

To dalej dużo.

Chyba że dom będzie średnio izolowany i rozbiór ciepła podczas palenia będzie spory.

Bez określenia zapotrzebowania na ciepło trochę ciężko dobrać moc

Kominek z PW o mocy nominalnej 16,7kW

Bufor 450l

Pojemność bufora bez zmian.

Czas ładowania od 30oC do 90oC poniżej 2 godzin (1h 50min) bez rozbioru ciepła.

Wartość opalowa drewna to około 15kJ/kg czyli ~ 4,2Kwh

Żeby więc nabić bufor do 90oC potrzebujesz spalić około 7,5kg drewna o wilgotności poniżej 20%.

Przy takiej pojemności bufora, i takiej mocy kominka nie jest to nawet jeden pełen załadunek.

mozesz podac model kominka z plaszczem? albo chociaz producenta?

Kominek firmy Lechma model PL-200 Exclusive SP (Szyba Prosta), lub PL-190 Standard 19kW.

Nie wiem jeszcze czy będzie to model do układu zamkniętego, czy otwartego, ale z chłodnicą płaszcza wodnego, komorą zamkniętą (dolot do komory spalania od dołu sterowany przepustnicą), szyber automatyczny i szyba pyrolityczna. Oczywiście zabezpieczenie termiczne i zawór bezpieczeństwa to obowiązek.

Dzięki za odpowiedź. Jakiej wielkości bufor byłby właściwy?

Czy pompy obiegowe na obu strefach podłogówki są potrzebne, czy wystarczą pompy na obiegach pieca i bufora?

Pojemność zbiornika buforowego wynika z mocy kominka. Minimum 50l/kW, zalecane 80l/kW.

Tona lub więcej wychodzi...

Taka beczka fi 80 o wysokości ze 2m.

Adam M.

Panie Adamie bardzo proszę się przyjrzeć czy układ zgodny z tym schematem zadziała.

Link do instrukcji sterownika: http://www.euroster.com.pl/index.php?pokaz=pokaz&id_produktu=48.

Link do bufora: http://www.stalko.com/produkty,bufor-ciepla---pojemnosc-500-litrow-z-gorna-wezownica-miedziana.,6,22.html (w przypadku kiedy nie będzie solarów).

Praca w układzie "B"lub "C".

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

schemat bufora.jpg

Edytowane przez jesionki

Wpadło mi jeszcze jedno do głowy!

Gdyby urządzenia pracowały w jednym obiegu zamknięty, czyli kominek bufor (bez wężownicy) i układ pieca.

Czy nie był by to sprawniejszy układ?

Jeżeli chodzi o ładowanie bufora to byłby on pod kontrolą sterownika (dławienie kominka) przy osiągnięciu zadanej temperatury. Chodzi raczej o zgromadzenie nadmiaru energii podczas rozpalenia kominka niż celowe ładowanie do "obucha".

schemat bufora bez wezownic.jpg

Edytowane przez jesionki

"Jeżeli chodzi o ładowanie bufora to byłby on pod kontrolą sterownika (dławienie kominka) przy osiągnięciu zadanej temperatury. Chodzi raczej o zgromadzenie nadmiaru energii podczas rozpalenia kominka niż celowe ładowanie do "obucha". "

Logika!

Czyli zakładamy niewydolność i kiepskie działanie tego sterownika i robimy mu "protezę " z tego bufora?

PO CO?

Dać lepszy sterownik!

I... czyścić ten komin do obłędu! Ze 2 razy w tygodniu!

(Zaczęli robić całkiem fajne buforki... )

Adam M.

Logika!

Czyli zakładamy niewydolność i kiepskie działanie tego sterownika i robimy mu "protezę " z tego bufora?

PO CO?

Dać lepszy sterownik!

I... czyścić ten komin do obłędu! Ze 2 razy w tygodniu!

Adam M.

Panie Adamie proszę o podpowiedź bo nie jarzę haha. Czemu protezę?

Jaki lepszy sterownik? Czemu? ten jest kiepski? Ma Pan jakiś konkretny na mysli?