Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poczytaj wątek, tu jest na prawdę sporo informacji!

Postaw minimum 750 L , zrób wężownicę do cwu opcjonalnie, może nawet do solarków !

Będziesz mógł palić z mocą znamionową bez użycia dmuchawy !

Kocioł bedzie czystszy, komin też.

Zużycie opału powinno się zmniejszyć, ale uważam że niewiele .

Na podwyższenie sprawności o 30-40 % bym nie liczył.

Celowałbym raczej w 1 tonę oszczędności rocznie, ale różne są zimy i różne przyzwyczajenia domowników.

Tu ciężko określić ile zł zostanie w kieszeni.

Bardziej skorzysta komin i sam kocioł a to i tak sporo !

No i ta wygoda :)

Dokładnie !

Moim zdaniem bufor to dobry pomysł, o ile ktoś ma na niego odpowiednio dużo miejsca bo izolacja jest bardzo ważna.

20-30 cm najlepiej !

teraz pala w okresie grzewczyn na okraglo 24g na dobe jak zrobie bufor 1000litrów jaki czas bede musial palic i na ile czasu zagrzany do 80stopni bufor wystarczy przy tych 100metrach kwadratowych mieszkania orjetacyjnie Edytowane przez ryniu12

Tak, jedna pompa do obiegu kocioł-bufor i druga dalej !

Ta pierwsza załączana termostatem a druga jak komu pasuje.

Ja mam pod pogodówką .

Jam mam pytanie odnośnie doboru kotła.

Bufor 1000 L , podłogówka na całości.

Zastanawiam się nad kotłem SAS 17 kW lub 23 kW z nadmuchem lub bez (raczej bez).

Jak dobrać moc kotła ??

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy kocioł z górnym spalaniem będzie lepszy od tego z dolnym spalaniem ?? I dlaczego ??

Z góry dzienki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Otwarte około 5-7% objętości zładu.

Przy założeniu że podgrzewasz wodę do temperatury 90ºC (temperatura spoczynkowa 10ºC),

objętość wody zwiększa się o 0,0356 dm³/kg.

Można mniejsze.

Ten bufor będzie przecież prawie stale ciepły do gorącego.

Zimny praktycznie nie.

Adam M.

Witajcie

Mam 230 m2 podłogówki w całym domu

planuje piec

http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=451&Itemid=451

i mam zasobnik SGW(S)B 300

http://www.xenergy.pl/product_info.php?cPath=30_36&products_id=63

Czy da się w nim podgrzać wodę przepływowo i zrobić z niego bufor ?

Czy piec wystarczy ?

Jak to sensownie połączyć z regulatorem pokojowym ?

Może jakiś schemacik.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy kocioł z górnym spalaniem będzie lepszy od tego z dolnym spalaniem ?? I dlaczego ??

Kocioł może być z dolnym i z górnym spalaniem.Spalanie jest reakcją utleniania i przy doborze kotła trzeba się kierować tym w jakim stopniu te spalanie (utlenianie) będzie się w nim odbywać.Przypomnę co zawsze mowił "hes",że "paliwo najpierw trzeba spalić a potem chłodzić".Niestety kotły w sprzedaży, w swych konstrukcjach równocześnie spalają i chłodzą,dlatego jest sadza i "giną " kalorie z opału.

Kocioł dobrze spalający byłby droższy od tych co są na rynku i taka produkcja nie schodziłaby.Również gabaryty kotla wyposażonego w ceramiczny dopalacz byłyby większe.

Pozdrawiam.

ja u siebie planuje kominek z PW chyba jakis Makroterm 10 lub 14 kW do tego kocioł gazowy za jakiś czas do tego dojdą solary ale to troche później. Dom do ogrzania 110 m z poddaszem ocieplenie 18 cm welna na scianach i na poddaszu 30 cm wełny. I tak się zastanawiam czy bufor 500 l nie będzie za mały (większy za bardzo nie wejdzie). Może ktoś się wypowiedzieć w tej kwestii?

Jak chałupa zrobiona zgodnie z normą - to potrzebuje około 40W/m2

Dla 230m2 to około 10kW.

W mrozy.

Czy się da połączyć?

Da się.

Ludzie na księżyc polecieli i wrócili i się dało - to tutaj jest łatwiej...

Bufor 300 litrów to ... buforek...

Co, tak właściwie, chcesz osiągnąć?

Adam M.