Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla ścisłości, bo czytałem że są problemy ze zdefiniowaniem typu połączenia. Jest to połączenie kaskodowe.

http://www.kmg.ps.pl/to/czworniki/laczenie.html (analogia z elektrotechniki ale do zastosowania uniwersalnie)

konkretne pytanie jest:

- czy rura spustowa od rynien galeco :) fi 87mm stalowa powlekana (i gdzieś tam w przekroju ocynkowana) nadaje się na rurę lejka w buforze o średnicy 80 cm?

- co - jaka blacha - nadaje się na talerz lejka?

Podczas napełniania do instalacj weszło 980 litrów ale to razem z podłogówką i ściennym 650 metrów węża

w naczyniu tylko 1/3 pojemności

Buforek zostanie teraz ocieplony i zabudowany ścianką tak że będzie miał bardzo ciepło :)

pozwolę sobie ponowić pytanie:

:

konkretne pytanie jest:

- czy rura spustowa od rynien galeco :) fi 87mm stalowa powlekana (i gdzieś tam w przekroju ocynkowana) nadaje się na rurę lejka w buforze o średnicy 80 cm?

- co - jaka blacha - nadaje się na talerz lejka?

Witam

Czytałem ten temat od początku (znaczy zaczynałem kilka razy ) ale jakoś do końca nie mogę dotrzeć :( ciągle coś mi pzreszkadza

Mam już mętlik w głowie !!!

A potrzebuję konkretnej porady

Mam dom – 220 metrów , nowy, w miarę dobrze ocieplony na razie mieszka w nim 2+1, (w planach 2+2)

Co myślicie o takim rozwiązaniu :

Piec ATOMOS Dc 25s + bufor ok. 1000 l + CWU ok. 200-300 l

lub

(Bardziej mi polecane przez kilka osób – nie z tutejszego forum )

ATMOS DC 32s + bufor ok. 1500L + CWU 200-300 l

Co wy na to ? możecie mi podpowiedzieć – po prostu nie znam się na obliczeniach, a czasu mam ostatnio bardzo mało :( a czas mnie goni - piec musze kupić :(

edde

Spawałeś coś powlekanego?

Jak było?

Na lejek każda blacha dobra...

Najlepsza - otrzymana w prezencie....

To kierownica strugi. Mechanicznie nie pracuje.

Podgrzany zład jest całkowicie bierny, bo odgazowany i odkamieniony.

Adam M.

wiec większy bufor do takiego pieca 25kW ? niech mi to ktos policzy - proszę :)

mnie zastanawia po co ci bardzo drogi kocioł z pełną automatyką jeśli z założenia dostawiasz do tego bufor który sam z siebie będzie robił za dawkowanie mocy w stosunku do potrzeb

przykład: DEFRO OPTIMA 30KW o komorze zasypowej na 60kg węgla czyli jakieś 300kWh ciepła da ci możliwość jednym podejściem zagotować bufor 1500L + 300L CWU i jeszcze starczy mocy żeby podnieść temperaturę w domku z +18 na +22 a to wszystko za za połowę ceny atmosa

PS ten kociołek ma też większa komorę spalania więc łatwiej mu będzie spalać drewno w dużych kawałkach, pełne załadowanie powinno dać przynajmniej 150kWh czyli tez wystarczy na zagotowanie bufora

edde

Spawałeś coś powlekanego?

Jak było?

Na lejek każda blacha dobra...

Najlepsza - otrzymana w prezencie....

To kierownica strugi. Mechanicznie nie pracuje.

Podgrzany zład jest całkowicie bierny, bo odgazowany i odkamieniony.

Adam M.

no, spawać nie spawałem :) ale też myślałem nie o spawaniu a o nitowaniu jakimś, rurę spustową od rynien niepotrzebną w blaszaku mam (darmowa ;) ), tylko czy 87 mm to dobry wymiar?

bufor 1000L może mniej więcej zmagazynować 75kWh przy różnicy temperatur +30 na +95, bufor 1500L w tych samych warunkach 114kWh, podłogówka wodna + masa akumulacyjna ścian i stropów w okolicach 60 kWh, teoretycznie twój domek będzie gubił od 6,5KW do 11KW przy długotrwałych mrozach -20 czyli 158-264kWh na dobę, a to dla węgla oznacza kociołek z komorą zasypową 30kg czyli jakiś zwykły 20KW za 2 tyś, z kolei dla drewna potrzeba będzie znacznie większa komora zasypowa w okolicach takiego 30KW węglowca jak podałem wyżej, albo chodzenie do kotła w duże mrozy 2 razy na dobę, lub w duże mrozy przejście na węgiel, a drewno tylko na jesień-wiosnę

i to sie nazywa pomoc :)

jestem nastawiony na piec na drewno - były wahania odnośnie ekogroszku - ale mi przeszło :) wolę drewno znając jego wady i zalety

wiec rozumiem ze bardziej korzystny będzie piec 32 kW i do tego dobrać odpowiedni bufor - 1500 ?

Nitowanie żelaza żelazem ma sens.

Nitowanie nitami zrywalnymi to zrobienie elektroogniwa...

To będzie zalane wodą...

Alu nie jest trwałe w takich warunkach.

87mm to trochę mało, ale zadziała.

Rura od piecyka, w każdym markecie dostępna, taka 120-130mm kosztuje dychę...

Jak za krótka, to brać dwie.

Adam M.

myślałem o nitach stalowych, choć pewnie skręcenie na śruby np. M4 czy M5 byłoby prostsze i szybsze niż klepanie ;)

z tą rurą od "kozy" - fakt, nawet do głowy mi nie przyszła, tylko ona taka wiotka, 0,5mm, nie za cienka ?

i skoro tak, to czy lej z 0,5mm nie będzie zbyt "papierowy"?nada się? no i blacha ocynk też chyba odpada?

a buforowcy-użytkownicy-wykonawcy może się pochwalą z czego mają ten element ?

Celujesz w pancerną konstrukcję...

To tylko kierownica strugi!

Tam kartka papieru byłaby dobra.

Tylko jak ją tam trwale umieścić...

Klej biurowy, biały - odpada...

To ma być na tyle sztywne, żeby przeżyło transport i szarpaninę z ustawianiem.

To z blachy od 0,5 do 1mm spokojnie sobie radzi.

Dobrze jest, jak się ten lejek jako podeprze (jak jest jak).

Adam M.

Witam

Pytanie odnośnie tego obrazka

Chodzi mi o kierunek wirowania wody w zbiorniku

http://img299.imageshack.us/img299/2917/bufor1ix8.jpg

To jest widok od góry ??? tak mi wychodzi z prawa coriolisa.

Pozdrawiam

Nalać wody do wanny. Trochę....

Wyciągnąć korek...

Zweryfikować!

To widok od dołu.

Od góry patrząc, powinno się kręcić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Z Coriolisa...

Adam M.