Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

5 mm spokojnie wystarczy (a nawet 4), sam chciałem taką wziąć ale akurat była ciut za krótka. Mam 8mm x2550 i weź to se dźwignij. Z przyczepki we trzech ledwo ją sciagneliśmy (nie niszcząc przyczepy). Celuję w dekle 5mm. Reszty nie analizuję.

A mi się wydaje że na dekle (płaskie) 5mm to za mało. Ja mam dolny dekiel z blachy 20mm ale to tylko dlatego, że taka udało mi się zdobyć. Optymalne to chyba 10mm ale ja za rozsądne pieniążki takiej nie zdobyłem.

Mój bufor jest fi 1400 x 1800mm a dekiel górny i dolny były już pospawane zanim został przetransportowany z samochodu do piwnicy.

błędne podłączenie naczynia wzbiorczego/bezpieczeństwa: moze być nieciekawie po zagotowaniu wody w kotle, bo ani bufor (bo zasilany przez syfon) ani naczynie (bo niepoprawnie podłaczone) nadmiaru czy pary nie odbierze, albo zrezygnować z syfonu albo rurę bezpieczeństwa/wzbiorczą wpiąć pzred syfonem

Dokładnie ale najbardziej optymalne to podłączenie naczynia wzbiorczego przed syfonem i przed zaworem 3D.

błędne podłączenie naczynia wzbiorczego/bezpieczeństwa: moze być nieciekawie po zagotowaniu wody w kotle, bo ani bufor (bo zasilany przez syfon) ani naczynie (bo niepoprawnie podłaczone) nadmiaru czy pary nie odbierze, albo zrezygnować z syfonu albo rurę bezpieczeństwa/wzbiorczą wpiąć pzred syfonem

Ale czy podczas wzrostu ciśnienia nadmiar nie zostanie wypchnięty z kotła rurą powrotu przez bufor do naczynia?

Ale czy podczas wzrostu ciśnienia nadmiar nie zostanie wypchnięty z kotła rurą powrotu przez bufor do naczynia?

Tak, ale to nie zabezpiecza kotła. Jak na kotle zrobi się >100st to para prędzej zrobi bombę z kotła niż znajdzie drogę w labiryncie do naczynia.

http://www.mmsilesia.pl/248336/2010/3/10/nocny-wybuch-w-bytomiu-jedna-osoba-nie-zyje?category=naSygnale

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100206/INOWROCLAW01/369597438

http://www.kwpsp.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=486:Wybuch-kot%C5%82a-C.O.-w-Gi%C5%BCycku&catid=36:dzialaniawobiektywie&Itemid=118

A mi się wydaje że na dekle (płaskie) 5mm to za mało. ...Mój bufor jest fi 1400 x 1800mm ....

Da się jaki ceownik na usztywnienie, wolę tak jak dać 10mm i wraz ceownik dla spokoju. Próbowałem sobie wyobrazić 1400x1800 - jak rodzina zajrzy do kotłowni to nie pyta czy ufo przyleciało? :) Masz to na "nogach"? Sie nie dziwię co do grubości dekla.

Da się jaki ceownik na usztywnienie, wolę tak jak dać 10mm i wraz ceownik dla spokoju. Próbowałem sobie wyobrazić 1400x1800 - jak rodzina zajrzy do kotłowni to nie pyta czy ufo przyleciało? :) Masz to na "nogach"? Sie nie dziwię co do grubości dekla.

Do mnie już UFO przyleciało:

http://img845.imageshack.us/img845/7760/47020126.jpg

Ja znajdę czas to opisze jak takie coś przetransportować "Tymi ręcami" do piwnicy i to przez drzwi "90" ale pod kątem by przejść zaraz przez następne "80".

Planuje że będzie stało na 5cm XPSa + folia alu. ratunkowa + 10cm wełny = ok 6cm po potraktowaniu przez 3 tony.

Edytowane przez cruz

Ogromne Toto :). Z góry założyłem ,że lepszym rozwiązaniem będzie postawienie 800 z króćcami do podpięcia kolejnej 800-setki ponieważ 800 +(2x300)=1400 średnicy , z izolacją będzie prawie 1,5 metra.Czy w Twoim przypadku folia aluminiowa spełni swoje zadanie? Wełna nie będzie za bardzo zmiażdżona, bo stopek żadnych nie przewidujesz?

Ja dam 10 cm wełny folie i 20 styropianu.

Dekle planuje wykonać z blachy 5 i wzmocnić żebrami również z 5 (zostanie pasek przy zwijaniu rury z arkuszy 2.5x 1.25). Czy ta rura 25 PP od naczynka to dobry pomysł?Z syfonu raczej nie zrezygnuje, przesunę rurę .

Cruz

Czy w instalacji z buforem da się zagotować wodę do takiego katastroficznego stopnia?

Widzę,że z tego syfonu niezły zakapior, ma ktoś doświadczenie jaki jest bilans strat i zysków w takim przypadku? Nie chciałbym dobrowolnie budować sobie bomby na której nic ewentualnie nie wiele zyskam.

Locost

Jeżeli będziesz zwijał z blachy a nie jakieś ze złomu to poważnie bym się zastanowił nad 4mm - będzie taniej i łatwiej przestawiać. 5tka to nadal dosyć potężna ścianka a Ty masz tylko 3.3m do naczynia wzb. Najwyżej dekle z 5mm z arkusza 1 x 2 m. Na wieki i tak nie zrobisz.

Dokładnie 48 kg by był lżejszy. Troszkę za późno , przed chwilą zawiozłem do firmy która spawa zbiorniki. Czekam na telefon ile będzie kosztowała impreza ze spawaniem a ile bez, warto chyba dołożyć ,robią to na porządnych maszynach .Zbiorniki spawają na co dzień.

Jestem na etapie projektowania mojego zbiorniczka (fi800x1500 czyli 754l) i zastanawiam się czy jest sens łączyć go z 300 litrowym zbiornikiem na CWU z dwoma wężownicami który dostałem w pakiecie "solarnym". Tak sobie myśle czy nie zszeregować wężownic i wpuścic w nie wodę z bufora. Czy lepiej sprzedać zbiornik i zrobić za tą kase porządną wężownice do CWU. Bufor będzie zasilany z kotła gazowego+kominek z PW+solary. Układ bez zbiornika CWU ma taka przewagę, że byłby w stanie funkcjonować w przypadku braku prądu (z UPS-a była by zasilana jedynie pompa obiegowa podłogówki) bufor grawitacyjnie byłby ładowany z kominka. Natomiast 300 l daje dosć duża wygodę kozystania z CWU w przypadku 4 osobowej rodziny + często goscie.

Proszę o opinie co sądzicie o takich układach.

Ogromne Toto :). Z góry założyłem ,że lepszym rozwiązaniem będzie postawienie 800 z króćcami do podpięcia kolejnej 800-setki ponieważ 800 +(2x300)=1400 średnicy , z izolacją będzie prawie 1,5 metra.Czy w Twoim przypadku folia aluminiowa spełni swoje zadanie? Wełna nie będzie za bardzo zmiażdżona, bo stopek żadnych nie przewidujesz?.

Z izolacją będzie 1400 +(2x300) = 2000 i tle jest przewidziane miejsca. Ale oczywiście też założyłem lepsze rozwiązanie i zostawiłem króćce +zaworki (2'') i miejsce na podpięcie drugiego takiego maleństwa. I może w przyszłości jakiś mikro bufor fi 600 na CWU przepływowo.

Stopek nie będzie, a wełnie chyba nic nie będzie.

Dekle planuje wykonać z blachy 5 i wzmocnić żebrami również z 5 (zostanie pasek przy zwijaniu rury z arkuszy 2.5x 1.25). Czy ta rura 25 PP od naczynka to dobry pomysł?Z syfonu raczej nie zrezygnuje, przesunę rurę .

Ja też będę miał syfon bo to dużo ułatwia. A rurkę do naczynia wzbiorczego dam jak najbliżej wylotu z kotła. A ta odprowadzająca z naczynia chyba może już być z PP bo to nie jest strategiczne. Ale jak nie jest długa to bym dal z CU lub stali jakiejś.

Cruz

Czy w instalacji z buforem da się zagotować wodę do takiego katastroficznego stopnia?

Widzę,że z tego syfonu niezły zakapior, ma ktoś doświadczenie jaki jest bilans strat i zysków w takim przypadku? Nie chciałbym dobrowolnie budować sobie bomby na której nic ewentualnie nie wiele zyskam.

Bufora tak łatwo nie zagotujesz. Ale może ktoś/Ty zapomni otworzyć zawór do bufora który tylko zakręcił by coś sprawdzić. A może będziesz już kończył ładować bufor i jakieś 89st a ty będziesz chciał 95. Wyjdziesz na ogród akurat wyłączą ci prąd grawitacja nie będzie tak wydajna i co?

Prawdopodobne mało ale czy chcesz ryzykować?

Edytowane przez cruz

Chciałem wrócić jeszcze do średnicy rurek miedzianych/rodzaju wężownicy. Gdzieś tam na początku było o tym ale trudno mi znaleźć.

Kupiłem 50m fi 15x1.0 , początkowo patrzyłem na stosunek powierzchni wymiany (i cenę oczywiście) ale z niepokojem przyglądam się na zalecane prędkości przepływu. Nie mierzyłem jeszcze z jaką prędkością napełnia się np. wanna przy dobrze rozkręconej baterii ale banalnie licząc..

Zakładając 15L/min, daje mi to 0.25L/s, jeden metr fi15 (13mm) zrównoleglonej na 2x25m daje 0.26L/m - czyli sięgam 1m/s.

Czy nie odpuścić sobie rozgałęzienia na cyrkulację? - złączenie wprowadzi dodatkowe zawirowania/słaby punkt itp.

a może wyprowadzić osobno obie wężownice na zewnątrz i tu (wcześniej) je łączyć? - myślę o kolankach wewn. bufora.

Co prawda przepływ nie jest stały jak w c.o.,

dzielić na 3?, nie przejmować się?

Gdzie można zakupić materiał na uszczelkę do buforka w okolicach Zagłębia? Namiary na sklepy internetowe mam, ale jest tyle rodzajów tych gambitów, kryngielitów itp. że wolę sprzedaż bezpośrednią :). Chyba żeby ktoś był taki miły i wskazał palcem: o ta się nada...

Cynk. Jakby ktoś z Lublina szukał rury na złomie to dzis widziałem takie ~800-900 w ładnym stanie, chyba coś ~8+ ścianka (nie macałem), blacha na dekle.

p.s. A ja po swoja pod Tarnobrzeg jeździłem :bash: ,szczęściem różnica w cenie za kg. pokryła paliwo.

[edit] Piczman->PW

Edytowane przez szaryb
Cynk. Jakby ktoś z Lublina szukał rury na złomie to dzis widziałem takie ~800-900 w ładnym stanie, chyba coś ~8+ ścianka (nie macałem), blacha na dekle.

Ja potrzebuję, podaj więcej szczegółów albo namiary.

8 mm do za gruba no ale warto sprawdzić.

A z uszczelniaczy to polecam Wam PTFE ekspandowane - układasz na kołnierzu taśmę na taką średnicę jak chcesz.

Dzięki za podpowiedź. Tą taśmę uszczelkową dawać na całej powierzchni kołnierza, czy na brzegu, a może zaraz koło śrubek? Nie wiem, po co, ale kołnierz mam wycięty o szerokości 10cm (fi wew. 800mm, fi zew 1000mm). Jak na całej powierzchni, to tyle samo mi wyliczyli za uszczelkę z Polonitu :(

PS. Ja mam rurę (na bufor) grubą na 8mm :)

Edytowane przez Aga i Krzysiu
PS

Witam po dłuższej przerwie. Trochę to trwało (wiecie jak to jest - po pracy chwilę czasu w wszystko samemu) ale połączyłem w końcu cały układ (przypomnę dwa bufory 1000 l) i rozpocząłem dzisiaj palenie. Właściwie to zacząłem wczoraj ale musiałem przerwać

Więc tak: paliłem 3 godz, spaliłem 2 taczki drewna świerkowego. Bufory jeszcze nie ocieplone więc w kotłowni mała sauna... możecie sobie wyobrazić :-)

schemat układu zaczerpnięty z "piec i 100 buforów" zamieściłem na stronie 231.

Każdy z buforów ma 3 termometry: góra (15cm od góry), środek, dół (15cm od dołu),

Pomierzyłem w ciągu tych 3 godzin temperatury i tak:

A1 - bufor zasilany z pieca

A2 - bufor dołączony do A1 i zasilający CO i CWU

na kotle średnio 65-70st

--

TEMPERATURY:

godz. 19:00 START PALENIA

A1 A2

34 30

30 30

23 22

19:30 (START GRZANIA CWU)

A1 A2

54 36

32 30

25 24

20:00 (START GRZANIA CO)

A1 A2

70 50

34 33

27 29

20:30

A1 A2

72 53

34 38

30 34

21:00

A1 A2

73 52

42 41

32 38

21:30

A1 A2

76 62

41 43

36 42

22:00

A1 A2

77 65

53 48

39 44

Mam parę pytań,

1. Zauważyłem, że po wyłączeniu grzania w kotle i włączonym grzaniu cwu i co temperatura w buforze A2 zaczęła dość szybko opadać (z 62st do 55 jak wychodziłem, teraz mam 70st w A1 i 50 st w A2). Czy to nie za szybki spadek temp?

2. Nie wiem czy nie popełniłem błędu technicznego przy połączeniu dwóch buforów? Połączyłem je śrubunkiem gdzieś 20 cm od szczytów?

Miały być złączone w samym szczycie?

3. Mój 150 litrowy zbiornik wyrównania nawet się nie podgrzał. Temperatura wyczuwalna jest na rurze zasilającej i tam się urywa.

Czy to znaczy, ze nie ma w nim wody (zalałem układ aż do przelania) ?

4. w jednym z buforów coś w czasie grzania "pstrykało" - coś jakby ktoś końcówką długopisu dotykał ścianki bufora. Co to za dźwięki?

5. temperatura w zbiorniku A1 dość szybko przyrastała. Doszedłem do prawie 80st na wysokości 15cm od góry (więc ile powyżej?)

Jak wyglądałby przyrost w trakcie dalszego palenia - doszłoby do około 100st przy zimnym dnie i 40st w okolicy dna? Co byłoby dalej?

Mam na myśli to, że w zbiorniku A2 jeszcze byłoby sporo zapasu do nagrzania...

Czy ocieplenie wpłynie jakoś na rozkład temperatury czy tylko na szybsze ładowanie i dłuższe utrzymanie ciepła?

Pozdrawiam z placu boju.

Jutro załączę kilka fotek.