Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

myślał ktoś nad budową bufora zamiast ze stali z żywic epoksydowych/poliestrowych ??

Baniak taki bedzie ważył ok 100 kg (fi800xh2400) gęstośc ok 1,4g/cm3 gr10mm

Wytrzymałość termiczna to spokojnie 120*c

Ciśnienia zbyt wielkiego nie ma przy dnie będzie jakieś 2,5ata

Witam wszystkich chciałem się pochwalić ten temat naprawdę bardzo mi pomógł jest w nim masa wiedzy. Nowych pytań nie trzeba zadawać zbyt wiele bo jakie by się nie wymyśliło, to po tych 300 stronach ma się ogromną wiedzę i odpowiedź na nie!!

Odpaliłem mój piec na słomę!! :lol::lol:

Radość nie do opisania po 3 miesiącach chłodu w domu

Edytowane przez dominik19866

kalio

Było!

Tę ścieżkę i to w TYM wątku TEŻ przedeptano...

:lol:

Policz parcie...

Potem nam opowiedz jak zrobiłbyś baniak który swobodnie wytrzyma nacisk rozciągający go we wszystkie strony z siłą około 150 ton!

(napisałeś 2,5at)

Ja WIEM, że się da, ale łatwe by nie było a w domowych warunkach prawie nierealne...

Może TY masz jaki "domowy" pomysł na takie konstrukcje?

Opisz go!

No, i może też coś o przejściach przez płaszcz takiego baniaczka rurką miedzianą, wlotach, wylotach...

Lokost, dominik

Gratulacje!

Adam M.

Adamie

Za wcześnie na gratulacje.

Silikon schnie/wiąże ,dno dokręcone z dystansami na około 4mm. Silikon wysoko temperaturowy wiąże około 1.5 mm/24h myślę,że będę skręcał dopiero jutro.Wtedy zobaczymy co toto warte , bo zdaje się ,że nikt z Was jeszcze nie zamykał tym sposobem. Jak próby ciśnieniowe wypadną pomyślnie ,to będzie dopiero sukces :) .

Jak opanuję "sztukę" wstawiania zdjęć z miniaturkami z imageschack , to opisze dokładnie swoje zmagania, zrobiłem kilka fotek,więc będzie o czym pisać.

Refleksji ;Pbyło sporo, jednak następnym razem jak ktoś mi będzie proponował CU 18 w cenie 22 tojednak wezmę 18 :D .Ileż trzeba się naklnąć przy zwijaniu TEGO....ehh... ale... jest tak CWU 2X25 FI22 solar 2x +-13m FI22.

Adamie,jeżeli często walczysz z buforami , zastanawiam się jaki masz patent na zwinięcie CU22 do małej średnicy bez załamań ;) powiedzmy tak około Fi 180mm.

Poza tym nauczyłem się spawać "na leżąco" nad sobą - i wcale się nie przypiekłem :) .

Cruz

Z tym odpowietrznikiem na środku porażka.

Dekiel z #6 ma ochotę tą centralną częścią być zwrócony do wewnątrz a nie wypchnę go powietrzem bo connex pociągnie za wężownicę.

Teraz zastanowił bym się nad wspawaniem dekla z małym spadkiem, takim z 5-10 mm na tych 800.

Pomysł ze skośnym deklem jest cenny!

Znacznie ułatwi odpowietrzenie baniaka.

No, przyspieszy odpowietrzenie.

Co z tej fi 22 zwijałeś, że potrzebowałeś aż tak ciasno to zrobić w baniaku fi 80cm?

Tak ciasne zwijanie takiej rurki wymaga zwykle prowadzenia w przyrządzie.

Czasem dodatkowe glejowanie w trakcie zwijania dla uplastycznienia już utwardzonych i wstępnie zwiniętych fragmentów.

W domowym warsztacie bardzo trudne...

DLATEGO właśnie zwijam wężownice przy płaszczu dla CWU.

Po co się umartwiać?

Adam M.

Pewnie chodzi o stożek. Mi też się troszkę zagięło a mam 15 i większą średnicę. Nie ma się co wygłupiać, To przecież nie musi być aż tak dokładnie. U mnie problem wyszedł w tej wewn. warstwie zwojów to zrobiłem jak leci. No chyba, że te grzały elektr. się tam wstawia to tzreba miejsce zrobić.

Rura na której zwijałem wężownicę CWU miała FI 600 i wysokość około 800 , niestety lepszego (dłuższego) towaru nie miałem. 3 rurki Fi 15 pełniące rolę nóg wlutowałem od środka ( nie między częściami wężownicy. Zawęziłem sobie pole manewru do około 560mm . Wężownicę solara zaczynałem zwijać od około fi 250 i się chrzaniło.

Adamie

Nie zwijałem blisko ściany bufora, bo bałem się o hamburskie, że nie przejdzie.

Czy możecie napisać 2 zdaniowy FAK jak wrzucać fotki z miniaturami ? :D

Ja robię inaczej:

Odpalam obrazek w dowolnym programie graficznym.

Print Scrin.

Potem odpalam Painta.

Ctrl V.

Pokazuje się jako obrazek.

"Wybieram" to, co potrzebne ramką (narzędzie na górze drugie z lewej).

Ctrl C

Nowy - Ctrl V

Zapisz jako JPG (na pulpit!)

Mamy bardzo małego JPG.

Imageshack

Browse (szuka sam na pulpicie)

Wskazujesz i przesyłasz.

"Oddaje" całą masę linków.

Klikasz pierwszy od góry (link)

Dajesz "kopiuj"

Nowa karta w przeglądarce i wklejasz jako adres.

Enter

Wyświetla się okno images z Twoim obrazkiem

Prawy klawisz myszki i - "kopiuj adres obrazka"

Zapisujesz go w "nowym pliku tekstowym" czy Wordzie - jak chcesz zachować na potem...

Wklejanie TUTAJ:

Dajesz sekwencję BEZ SPACJI:

adres obrazka

Na tym forum się wyświetli "wprost"

(images akceptuje obrazki małe, do 100kB)

Adam M.

ech...

1. upload na serwer

1.1. wchodzisz na http://imageshack.us/

1.2. klikasz [browse] i podajesz gdzie na dysku to zdjęcie

1.3. [upload] i się załaduje

1.4. serwer poda adres zdjęcia oraz kilka gotowców do wklejenia na forum

2. napisanie posta ze zdjęciem

2.1. treść piszesz standardowo

2.2. musisz umieścić w tagach coś takiego

[img=http://tutaj.adres.do/twojego/zdjęcia/na/serwerze.jpg]

2.3. podląd posta, czy działa ;)

2.4. jak działa to ok

Edytowane przez bajcik
..., solar jak powstanie będzie DIY i będzie miał takie same opory przepływu co zwykły grzejnik :-D

-> #5788 Tak się zastanawiam. Czemu (skoro jak rozumiem będą robione z grzejników) nie puścisz od razu wody kotłowej przez nie - tylko jeszcze przez wężownicę? (nie ruszy grawitacyjnie?).

Ja chcę wykonać swój układ m.więcej tak: Solar+nacz. wzbiorcze, mam małą różnicę wysokości (staram się robić w miarę wąski i wysoki) i tego się obawiam w grawitacji solara.

[edit] Nie no, znowu się popisałem. Ma latać z glikolem zimą pewnie (ale ja w to nie wierzę, to dlatego).

Edytowane przez szaryb

Można na kilka sposobów...

Tego linka potrzebnego pozyskać.

Czasem na forach jest "wstaw obrazek"

Wtedy samo wpisuje to ....

Adam M.

Cruz

Z tym odpowietrznikiem na środku porażka.

Dekiel z #6 ma ochotę tą centralną częścią być zwrócony do wewnątrz a nie wypchnę go powietrzem bo connex pociągnie za wężownicę.

Widzisz mój górny dekiel (mojego maleństwa) też w środku opadł o parę mm. Ale pamiętaj ze zład będzie wirował i to lżejsze (głupie) powietrze i tak będzie na środku. A jako że ustaliliśmy że jest głupie to się wydobędzie do mądrego odpowietrznika.

-> #5788 Tak się zastanawiam. Czemu (skoro jak rozumiem będą robione z grzejników) nie puścisz od razu wody kotłowej przez nie - tylko jeszcze przez wężownicę? (nie ruszy grawitacyjnie?).

Ja chcę wykonać swój układ m.więcej tak: Solar+nacz. wzbiorcze, mam małą różnicę wysokości (staram się robić w miarę wąski i wysoki) i tego się obawiam w grawitacji solara.

[edit] Nie no, znowu się popisałem. Ma latać z glikolem zimą pewnie (ale ja w to nie wierzę, to dlatego).

Raz, glikolu nie wleję do całej instalacji gdzie ma być docelowo nawet 10 ton wody, jak już zauważyłeś. Zwróć uwagę, co się stanie jak temperatura wady w solarze spadnie poniżej 4 stopni.

Po wrzuceniu do imageshacka masz coś takiego:

http://img24.imageshack.us/img24/9610/45948918.png

I jest tam pole "Kod Forum" skopiuj jego zawartość i wklej pisząc post.

Spróbuj np. ten post zacytować i zobacz jak to wygląda.

A co do zrzutów ekranu, polecam ksnapshot, można sobie wybrać dokładnie kwadracik na pulpicie, który ma się znaleźć w naszym pliku graficznym. No i oczywiście darmowy.

http://img825.imageshack.us/img825/2585/img0632mn.jpg

Dokładnie tak robiłem jak piszecie....tylko po cholere dodawałem te spacje...

wrzucam pierwszą fotkę, założyłem album na imageshacku.

Edytowane przez Locost

Adamie ....ale te cholerne 22... ;). Chałupa ma 40 lat :). Na razie muszę skupić się na wymianie dachu ,żeby było na czym je zamontować ;). Jak już imageshacka opanowałem to założe album z remontu domu.... pochwalę się na pewno :)

zamiast 6mm2 drutu miedzianego do krępowania polecam 2.5 :)

Edytowane przez Locost