Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Michal jakie wymiary ma ta rurka? Ciekawe jak bedziesz uwijal wezownice. Ja troche malo miejsca zostawilem i teraz nie wiem jak to zawiesic w srodku

średnica 800mm a długa na 2300.

Myślę, że z wężownicą nie będzie problemu. Do CWU fi 22 - 25m, soral fi15 - 25m. Grand blokują cię łuki hamburskie? Podeślij jaką fotkę.

...

Takie pytanko. Czym spawaliście bufory? Myślę nad spawarką inwertorową. Ktoś sam spawał?

Ja spawałem inwertor DEDRA 200 MMA. Spawanie bajka. Puściłem podwójny spaw i wytrzymało 5 Atm na próbie ciśnieniowej od pierwszego kopa - aż dekle wydęło ;)

Potwierdzam! Ta Dederka jest rewelacyjna, człowiek spawa i się dziwi jak to ładnie spawa przy 230V. Zauważyłem,że jak się spawa minusem (- na elektrodę) to mniej chlapie !

Super się spawa migomatem mam 250A (przy 60%) - ale na jednorazowy "wyskok" troszkę kosztowna zabawka. Najważniejsze,żeby nie zapędzić się w kozi róg, nie wydumywać trudnych do pospawania zakamarków. Mimo,że spawałem od zewnątrz i wewnątrz, to w takim małym zakamarku właśnie była dziurka (taka jak by po szpilce ,ale była) .W takim miejscu nawet nie ma jak przeszlifować -przeciąć spawu żeby poprawić i zaczyna się LEPIANKA.

Cruz

Ja mam przyłbice Esab-a origo-tech. Dla mnie rewelacja, ale jak się spawa pół dnia prądem ponad 200A to opalenizna gwarantowana nawet w przyłbicy. Na początku trzeba się przyzwyczaić, bo człowiek się dziwnie czuje jak ma TĄ rękę wolną :).

Jak znajdę chwilkę ,narysuję jak rozwiązałem problem osadzenia wężownicy CWU w baniaku.

Edytowane przez Locost
Tak mam 600mm i trochę ciasno się zrobiło i właśnie o te łuki się martwię. U góry mam zwoje bardzo gęsto i myślę żeby lekko obniżyć wężownicę. Na dole się jakoś upcha.

Rurkę kupiłem w Dąbrowie Górniczej. Zdjęcie satelitarne z lokalizacją podał Adam na poprzedniej stronie.

690zł

Teraz składam sprzęt do lutowania. Butla z tlenem już jest a z propanem-butanem w kuchni :)

Rozmawiałem dzisiaj z pewnym gościem i może uda się wykonać dennice takie jak w sklepowych zbiornikach. Ciekawe jaka cenowo będzie. Podobno będzie to lepsze rozwiązanie niż z płaską blachą. Cena podpowie co wybrać:)

Rurkę kupiłem w Dąbrowie Górniczej. Zdjęcie satelitarne z lokalizacją podał Adam na poprzedniej stronie.

690zł

.......

a patrzcie jaką poznaniacy mają okazję, sześć stówek za gotowy solidny zbiornik, że też w moich okolicach sie takie cuda nie zdarzają :(

http://allegro.pl/zbiornik-stalowy-1000-l-i2025399796.html

Jak nie kupie inwertera to zawiozę do spawacza i bez problemu. Kilku chętnych już się zgłosiło :) Rura na przyczepce także nie będzie problemu. Pozostaje mi tylko zrobić wężownicę i to sklecić ze sobą.

Kurcze cholernie drogie te luty srebrne :/

Adam poleca Ag45 hmmm a ten np: 25 nie wystarczy?

Jak znajdziesz taki - wystarczy!

Ma ZWILŻYĆ STAL.

Zwykle jest bez otuliny...

Borax (czteroboran sodu, bezwodny, jest dobry zamiast - bo z tego się ta otulina składa).

Topnik do lutu twardego w sklepie na to mówią...

:lol:

Upierdliwy z lekka...

Grzejesz (z czuciem!) laskę lutu i wkładasz do boraksu.

Zaśmierdnie, zaskrzeczy i sie przylepi...

Takim "upudrowanym" podchodzisz do tej stali...

Adam M.

moja Dederka jest all inclusive ma właśnie tig-a ,ale nie próbowałem spawać jak się przestraszyłem tych elektrod "wolframowych" będących w komplecie... hmm jakieś gwoździe? bardziej to stalowe niż wolframowe :) . Opcja dobra. Nie trzeba podawać spoiwa przy "ewentualnych przeciekach" wystarczy przetopić.

Moja dederka z opcją TiG kosztowała 800 lub 900 zł.

Jeszcze nie rozliczyłem blachy na rurę, za kołnierz i 2 dekle zapłaciłem 300zł .Całość pewne wyniesie z 1400??? ://

Jak będę wiedział dam znać

blacha ?

zwinięcie i pospawanie rury 300zł

dekle (robota+materiał #6 ) 300zł

aaaa kurde! same nogi 100zł ceownik hutniczy setka

W firmie która mi zwijała rurę walcują takie fajne dennice wyoblone. Ale czy to fajne? a przejścia wężownic? a "demontowalność" i tak trzeba pierścienie dołożyć. Skłaniam się ku płaskim deklom. No chyba że góra dla bajeru :) ,ale ja mam tam również jedno wyjście ( CWU ).

Edytowane przez Locost

Właśnie doczytałem teraz o tym Boraksie.

Ag25 na ALLE są nawet z otuliną po 16-30zł czyli sporo tańsze niż 45. Trzeba będzie popróbować tego i tego :)

Martwię się tylko tą grubością rurki. Miała być 6mm a jest 8. Ciekawe czy palnik da rade.

Koledzy,

Całemu buforowemu bractwu z Ojcem Dyrektorem na czele

życzę rewelacyjnych pomysłów, sukcesów i niskich opłat za energię.

No i powodzenia w życiu osobistym.

Pozdrawiam Jerzy_Mor

PS

Moje prace przystopowało, bufor w częściach,

zaległości na forum, ale wracam po nowym roku.

"nadymałem" baniaka :)

(..)

Mimo ,że mieszkam 100 km od Wawy na wschód to też kitowałem po "hydraulike" do Tych do Instal-hurtu na ul. Fabrycznej 11, chyba z 900km cyknąłem w obie strony (koszt 150zł)

To jak ?!

Baniaki nabite na święta? :)

Zdrowych i rodzinnych świąt Wam życzę! :)

A z ciekawości to jaki koszt tam takiej rurki np 800-900

RAFI@RAFI, ty biesz wiedział czy warto brać inwerter "z opcją TIG" (wspomniana dedra jest w takiej wersji), czy może "jakiegoś prawdziwego" TIGa?

do domowego użytku to wystarczy dedra ,ja mam piroteka i jestem zadowolony

tak naprawdę "prawdziwy TIG" działa tak samo co te z opcją

plusem TIGa jest wszechstronność pospawasz dwie żyletki i bufor ,stal ,miedz i co tam chcesz (jak alu to musi mieć zmiane biegunowości )

Michał

jeżeli chodzi o spawanie to polecam tiga ,spawalem MMA ,MIGIEM i jak dopadłem TIG-a to już się nie zamienie ,po prostu miodzio

Hmm, ja nie wyobrażam sobie spawanie bufora TIGiem. No chyba, że bufor jest z (w miarę) cienkiej nierdzewki, aluminium lub miedzi.