ProMyst 10.06.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Witam, przepraszam, że się wtrącam w wątek ale czy takie bufory z roku 1980 o pojemności 1600 litrów i jeśli dobrze przeczytałem ciśnieniu roboczym 0,6 MPa nadadzą się ? Da radę je jakoś połączyć i uzyskać 3200 litrów? Ktoś takie coś widział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Wyglądają jak z systemów para-woda...Widziałem takie i podobne...Surowiec dobry, ale to bardzo grube.(także - solidne i ciężkie).Połączyć się da bardzo prosto. Skalkuluj koszt i wkład pracy i podejmij decyzję. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 10.06.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 ProMyst materiał świetny ścianka bodaj 20mm trzeba już spawać warstwowo.Mam z czegoś takiego akumulator na powietrze.Dawno temu z jednostki wojskowej kupiłem jako złom 3.5 kubika po naprawie bo było przerdzewiałe w jednym miejscu zostało 2.5da się więc.Roboty masa ale coś mi się zdaje że satysfakcji będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.06.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 W tej sytuacji - kompletnie Cię nie rozumiem! Szukasz tu recepty na biznes?... Szukam odpowiedzi ile tego ciepla jest w okresie zimnym, by wiedzieć czy warto budować dla niego instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 10.06.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Adam jestem w fazie ciepła co do fotowoltaniki itp.to temat następny.Mój dom to ponad 300m kw mieszkalnej to bufora kawałek być musi i akumulatorki do tego mniejszy na bieżąco duży do zbierania nadprodukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 10.06.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 (edytowane) Przepraszam że nawiązuje do tematu nie związanego z buforem lecz Adamie tylko tutaj jesteś.Czy jest możliwe uzyskać z gwc przewymiarowanego i dwa metry pod ziemią uzyskać 15 stopni w zimieTylko rurowy wchodzi w rachubę. Edytowane 10 Czerwca 2012 przez Artur201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 W sprzyjających okolicznościach masz moc rzędu 1000W/m2.Jak masz dupiato postawiony dom - to ta moc idzie w dach i krzaki koło domu.Jak dobrze - to na wielkopowierzchniowego solara. Co wspólnego ma zima z mocą promieniowania Słonecznego? Ma wiele wspólnego z CZASEM nasłonecznienia!Dzień jest krótszy to ENERGII jest mniej.MOC się nie zmienia! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Artur201W Tychach i na podkarpaciu - miejscami- jest i ze 20stCGENERALNIE jest od +10 (na płaskim) przez +11 (na południowych stokach) do +7 (na stokach zacienionych, północnych).Chodzi o -2m ppt.Anomalie jednak są spotykane.Jest tu opis miejsca, gdzie nie przekracza się +5. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 10.06.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Nawet jesli moc promieniowania słonecznego w zimę jest taka sama, to jednak nie widziałem leżących na plażach turystów i opalających się. Może są niedoimformowani ? . Wiem też, że jak postawię w lato widro wody ze studni w cieniu, to za parę godzin jest ciepła. W zimę jak postawię tę samą wodę na słońcu, to zamarza. Może ta woda z mojej studni głupia jest ?. Wiem Adam że Słonce emituje tyle samo, tyle że na inne planety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.06.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Czy jest możliwe uzyskać z gwc przewymiarowanego i dwa metry pod ziemią uzyskać 15 stopni w zimie Tylko rurowy wchodzi w rachubę. w październiku jak najbardziej ... w marcu już niestety nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.06.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Max.moc promieniowania słonecznego ,jaką udało się uzyskać w zimie na pionową przegrodę w Polsce to 0,95Kwh/m2.Problem polega na tym ,że w zimie jest na zewnątrz -10oC a w lecie +25oC.Straty wynikające z tej różnicy temp.powodują ,że zyski słoneczne w zimie są jakie są,czyli nędzne.Nie wspomnę o ilości słonecznych godzinach np.od listopada do początku lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 "jednak nie widziałem leżących na plażach turystów i opalających się. "Sierotko Boża!WTEDY te golasy leżą na Gubałówce!(to kwestia kąta padania promieni słonecznych!)Plaże są ZBYT płaskie w tę porę roku! Chyba kompletnie tego problemu nie "kumasz".O sublimacji lodu słyszałeś?W opisanych warunkach cudownie sublimuje! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 10.06.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Adam po prostu chodzi mi po głowie żeby to ciepło z gwc i po reku pod chodnikiem puścić i zobaczyć co z tego wyjdzie.robił ktoś coś takiego bo nie słyszałem.Co do bufora to najpierw pomieszczenia na to a to się wiąże z ogromną ilością pracy membranami itp.Przećwiczyłem na kanale jak pogłębiałem.Co do bufora to widzę w moim układzie minimum 3 m3 akumulator do tego 5m3 wzwyż.Te dwa zbiorniki muszę odseparować bo też w planach może się uda wymłodzić do 100 m3 żeby z lata nazbierać. Solarków planuję 50 m2 więcej kulturalnie nie zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r7m8 10.06.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Moc promieniowania słonecznego w zimie niestety nie jest taka sama co latem z powodu innego, mniej korzystnego kąta padania promieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 nydarMasz brzydkie przyzwyczajenie mylenia jednostek!Brednie wychodzą!Jeżeli zimą pobierasz jedynie 0,95Kwh/m2 to wyrzuć te badziewne solary na jaki śmietnik! Moc to ilość energii w jednostce czasu równej 1 sekundzie!Ilość energii to moc razy czas! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 K>U>R>W>A>!!!NIE!!!Moc jest TAKA SAMA! Zdolność jej pobierania jest mała z powodu niedoskonałości urządzeń pracujących w niskich temperaturach otoczenia!Także z ich "ustawienia na lato". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Znowu zaczynam łazić w permanentnym szoku!DLACZEGO ktoś, kto myli stopień Celsiusa z centymetrem i Pascalem bierze się za budowanie? Uruchomcie rozum!Nawet do sracza go nosicie - to nie gadajcie, ze się nie da! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 10.06.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 I dlatego solary powinny mieć możliwość zmiany kąta nad czym też myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2012 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Po co Ci taka nadprodukcja latem?Masz dla niej zastosowanie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur201 10.06.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2012 Nie da się parasola w D.. rozłożyć chociaż to zależy od wielkości parasola lub D...Często to słyszę nie da się a ja uważam że to kwestia czasu i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts