Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja ma naczynie zbiorcze coś ok 70-80 litrów, zrobiłem je sobie z wylukanego na złomie za dwie czy trzy dychy starego (ale w dobrym stanie) bojlera, zaspawałem co niepotrzebne, dospawałem to co potrzebne i tam gdzie potrzebne, pomalowałem, dorobiłem stojaczek i stoi sobie na strychu przy kominie

aha, te 70-80l obsługuje dwa bufory po ok. 850-900l, duży kociołek i kotłownia na dużych stalowych przekrojach, i ok. 800mb rury podłogówki, całośc szacuję na ok. 2000l, system sprawdzony, działąjący, polecam ;)

a jeśli chodzi o sterowanie do podłogówki to kolejny sezon rozpocznie niedługo zestaw składający się ze sterownika pogodowego Frisko MR65-MT (jeśli dobrze pamiętam symbol) oraz zaworu 3D z siłownikiem ESBE/AFRISO i też jest ok, dodam tylko, że Frisko ma sympatycznych panów na wsparciu telefonicznym, kilka razy dzwoniłem i nigdy się nie zawiodłem

a jeśli chodzi o prace pompy to ponoć praktycy i teoretycy ;) także ci forumowi zalecają stałą pracę pompy przy regulowanej temperaturze czynnika grzewczego, skoro zalecają ;) to i tak zrobiłem za to pompkę sobie sprawiłem energooszczedną grunfos alpha2, która energii zuzywa tak na oko jakąś jedną trzecią tego co zwykła pompa

Edytowane przez edde

A co robi sterownik jeśli temperatura w pomieszczeniu jest wyższa od zadanej(np. obnizenie temp na noc lub wzrost temp pomieszczenia po odpaleniu kominka)? Czy w takiej sytuacji też nie wyłącza pompy?

MR65 realizuje wszystkie interesujące mnie funkcje tylko jest troche drogi.

Edytowane przez kawiarz
Poczytałem o sterowniku EDDEGO
Cruz,

Odnośnie naczynia wzbiorczego to czy jest sens brac podłogówke pod uwage przy obliczeniach objętości? przecież dT=ok. 5C więc wzrost objętości będzie znikomy.

Hmm 50 oC - 10 oC wychodzi mi dT 40 oC. Bo i 50 i 10 się może zdarzyć.

A co robi sterownik jeśli temperatura w pomieszczeniu jest wyższa od zadanej(np. obnizenie temp na noc lub wzrost temp pomieszczenia po odpaleniu kominka)? Czy w takiej sytuacji też nie wyłącza pompy?

MR65 realizuje wszystkie interesujące mnie funkcje tylko jest troche drogi.

dobre pytanie ;) w tej chwili nic nie robi bo opcja termostatu (czy termometru - nie pamiętam już) pokojowego jest wyłączona, nieaktywna była przez cały sezon i nie zauważyłem że by była potrzebna wiec nie spinam się z instalowaniem czujnika, ba, nawet o tym dopiero teraz sobie przypomniałem, ze można ;) a z tego co pamiętam po przekroczeniu progu temperatury pokojowej jest na czas przekroczenia obniżana krzywa grzewcza, czyli wysterowyje siłownikiem niższą temperaturę zasilania podłogówki

a jeśli chodzi o kociołek to mam defro optima komfort plus 30kW

Witam jaka efektywniejsza będzie weżownica 1x50m fi22

czy 2x25m fi22 zwienięte w przeciwnych kierunkach połączone trójnikami

Witam,

Czy ktoś ma linka do zdjęcia z tą drugą wężownicą z rurkami w przeciwnych kierunkach?

Drugie pytanie to po co aż tyle tej wężownicy? Do tej pory spotkałem się z 25 m i wystarczało wszystkim?

Jeszcze jedno pytanie: jakimi kotłami napędzacie bufory?

Może ktoś jeszcze napisze o tych sterownikach :)

Witam, ja mam kociołek żeliwny buderusa G211-26D mam miarkownik, ale nie używam. Pompkę uruchamiam ręcznie i tak też zatrzymuję (wkładam wtyczkę do kontaktu i wyjmuję) planuję jakiś tani termostat.

Podłogówką steruje moduł UMS-4P firmy p.w.Key, dla mnie wystarcza (nawet nie wykorzystuję wszystkich jego opcji). Kosztował połowę tego co frisco i ma czujniki w komplecie. Działa :) Mieszacz i zawór 3d Afriso (wiem przepłaciłem, ale zawór już miałem a nie znam się na siłownikach i po prostu kupiłem taki co pasuje).

Naczynie wzbiorcze mam o pojemności 50l (nawet mniej) mogło by być więcej, (wody w instalacji mam: bufor ok 1200l, kocioł 31l, podłogówka ok100l) ale nie potrafiłem tego wytłumaczyć poprzednim hydraulikom, a skoro już jest...to zostało.

Obecnie palę drewnem. Brzoza, akacja, w dwie godziny ładuję bufor z temp ok 25'C do ok 60'C, spalam przy tym około 30 kg drewna (0,06mp).

Pozdrawiam.

To i ja się podepnę z prośbą. mam wszędzie podłogówkę na jednym rozdzielaczu i wszędzie ścienne na drugim rozdzielaczu. jak to najlepiej wysterować?

pomp jeszcze nie ma ani zaworów termoregulacyjnych.

"Drugie pytanie to po co aż tyle tej wężownicy? Do tej pory spotkałem się z 25 m i wystarczało wszystkim? "

A kto zabroni bogatemu?

:lol:

A na poważnie...

Jak w baniaczku masz ze 40stC a koniecznie MUSISZ odkręcić sobie naraz ze TRZY krany - 25mb może być mało wydajne...

Więc na taki przypadek przewymiarowują powierzchnię wymiany i spowalniają strugę w wężownicy (wydłużają czas wymiany ciepła).

Woda ma bardzo duże cierpło właściwe i grzeje się wolno...

Adam M.

Spytałem się bo jestem tak mniej więcej na 2010 roku tego tematu bo niedługo będę działał z moim buforem i się zdziwiłem czy coś się w trakcie tych 2 lat(około 170 stron) zmieniło.

Dzięki za pomoc.

Na pewno niedługo się odezwę z następnymi problemami ;)

Jak w baniaczku masz ze 40stC a koniecznie MUSISZ odkręcić sobie naraz ze TRZY krany - 25mb może być mało wydajne...

Więc na taki przypadek przewymiarowują powierzchnię wymiany i spowalniają strugę w wężownicy (wydłużają czas wymiany ciepła).

Woda ma bardzo duże cierpło właściwe i grzeje się wolno...

Adam M.

Dokładnie tak, ktoś gdzieś kiedyś liczył i dla 70'C to wystaczyło 5 mb Cu fi 22 aby podgrzać wodę z sieci z 10'C do 40'C, ale to musi być strumień ciepłej wody (gdy pali się w piecu).

Dobrze jak wężownica zaczyna się na dole baniaka i zagęszcza się u góry, pozwoli to na lepsze wykorzystanie ciepła z baniaka.

IMHO lepiej jest mieć nawet 2x12mb równolegle niż 1x25. U mnie wężownica ma taki kształt { [ } ] (dwie wężownice nasunięte na siebie) o długości już pisałem :).

U mnie wężownica ma taki kształt { [ } ] :).

O teraz rozumiem o co chodzi! :) Ładnie i prosto to wytłumaczyłeś.

Jednak jeśli ktoś ma zdjęcie takiej wężownicy to z chęcią zobaczę.

bufor 1000l

kocioł 80l

rurki 100l

No więc:

bufor 1000l 10 - 90oC 39,144336l

kocioł 80l 10 - 100oC 3,80007936l

rurki 100l 10 - 50oC 1,2974808l

czyli wychodzi nie mniej niż 44,24189616

ale pomyśl o jakimś zapasie więc, ja bym dal co najmniej 50l i z jakiejś nierdzewki.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=5412456&viewfull=1#post5412456

Odgrzewam kotleta bo biorę się za działanie.

Czy taki bufor wytrzyma ciśnienie przy układzie zamkniętym? Jakie w ogóle ciśnienie będzie działało na bufor?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=5412456&viewfull=1#post5412456

Odgrzewam kotleta bo biorę się za działanie.

Czy taki bufor wytrzyma ciśnienie przy układzie zamkniętym? Jakie w ogóle ciśnienie będzie działało na bufor?

A czy pomyślałeś jakie będziesz potrzebować naczynie bezpieczeństwa przeponowe do tego?