Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z buforka mialem miec ciepla wode uzytkowa. Bufor ma dwie wezownice solar nieszczelna. Druga wszystko oki fi 22 25 m. Do tego 3 grzalki 3x1,5. Ponadt w srodku lejek. Co teraz zrobic koszty duze wymiennik i naczynie przeponowe chyba 1 tys jeszcze faktury nie dostalem. Sterownik do pieca oraz sterownik do zaworu. Jedynie co to latwo sie fajnie reguluje podlogowke.

amciek80

Te wysokości nie mają znaczenia.

Zawór piłeczkowy tak jak piszesz.

Rurka poniżej 5/4" wychodząca z kotła jest już "cieniutka"

6/4 do 2" to dobre przekroje.

Adam M.

Jak zwykle instalacja ogrzewania kosztuje :( niestety musisz to przejsc. Jednak jakoś mam wrażenie, że nie przykładałeś się zatem teraz cierpisz. Ale głowa do gory...coś wymyślimy jak by tu Ci pomóć. Musisz jednak konkretnie ustalić co chcesz uzyskać, jakie zapotrzebowanie masz etc...W tej chwili nie mam za dużo czasu ale inni na pewno pomogą. DUZO PRACY PRZED TOBA ale na szczęście mrozy już się kończą i masz parę miesięcy na dopieszczenie...Glowa do gory i nie narzekaj tylko pytaj i zmieniaj.
Jak zwykle instalacja ogrzewania kosztuje :( niestety musisz to przejsc. Jednak jakoś mam wrażenie, że nie przykładałeś się zatem teraz cierpisz. Ale głowa do gory...coś wymyślimy jak by tu Ci pomóć. Musisz jednak konkretnie ustalić co chcesz uzyskać, jakie zapotrzebowanie masz etc....

Oj miszczu drogi pewnie przeoczyłeś że o to samo pytał już Adam i Dzieci już zdążyły też odpowiedzieć

W tej chwili nie mam za dużo czasu ale inni na pewno pomogą.

Szkoda na pewno byś coś niekonwencjonalnego i nowatorskiego wymyślił.

Oj miszczu drogi pewnie przeoczyłeś że o to samo pytał już Adam i Dzieci już zdążyły też odpowiedzieć

Szkoda na pewno byś coś niekonwencjonalnego i nowatorskiego wymyślił.

oooo...znowu echo :) kabaret całkiem śmieszny :cool:

Dzieci

Odbierz PW.

Jest problem, co widać...

KTO tak kazał to zrobić?

Jak Ty - to masz kłopot.

Jak majster - to On ma kłopot, bo nie dał tego, co obiecał i za co wziął kasę.

Dostarczony towar ewidentnie nie odpowiada zamówionemu.

Nie znam układów, ale wiem, że jest żaba do zjedzenia..

Technicznie - da się to we w miarę prosty sposób "postawić na nogi".

Łącznie z usunięciem tej nieszczelności.

Adam M.

Dzieci, hydraulicy tak mają. Swojego też uczyłem jak ma zamontować wymiennik (nie chciałem go wcale, ale bałwan nie zrobił rury na strych) po roku użytkowania wywaliłem to wszystko i mam układ otwarty.

Inny hydraulik zrobił tak jak chciałem a nie tak jak "się robi". Wymiennik i naczynie oddaj hydraulikowi lub sprzedaj na aledrogo.

Pozdrawiam.

Odwróć pompę w obiegu buforowym.

Tą przy kotle zostaw tak, jak jest.

Sobota i niedziela przed nami a roboty jest na pół godziny...

Dasz radę.

Adam M.

Tak, żeby obieg był "przeciwprądowy". Jeśli lewa strona płynie do dołu to prawa do góry, masz wtedy mniej więcej tę samą różnicę temparatur pomiędzy lewą i prawą stroną na całej powierzchni wymiennika - ergo najefektywniej przekazujesz ciepło z jednej strony do drugiej

To tam jest zaworek zwrotny?

Umknęło mi...

Odwracając pompkę odwracamy też ten zaworek...

Adam M.