Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Dobra od początku.Kocioł GS zamontowany 10 lat temu w układzie zamkniętym(wierzyłem wtedy w niemiecką technikę).Kocioł na 100 m 2 chałupę totalnie przewymiarowany na szczęście zasobnik cwu 140 l. i bufor 1000 l. ze zbiornika na hydrofor i w nim też zawirowania(brak leja).Pompa bufora ssie na powrocie i tłoczy do kotła i nigdy się nie zapowietrzyła pracuje idealnie.Po półtorej roku doszło do przegrzania kotła(sąsiad zapomniał zamknąć drzwiczki z popielnika).Temp. była tak duża że luty puściły(gdyby były twarde to bym chałupy po wsi szukał).Zasobnik cwu nie był uszkodzony tylko pianka trochę stopniała,ale trzyma do dziś.Po tym zdarzeniu otwarłem układ i skończył się problem wzrostu ciśnienia a zaczęła radość ładowania do pełna bufora.Firma powymieniała co było popsute i zamontował nad kotłem coś w rodzaju spirali schładzającej,ale to chyba schładza instalację a nie kocioł.W każdym razie coś tam od czasu do czasu pobulgocze.Za kotłem zawór 4d i zasilanie idzie do bufora przed nim trójnik i kawałek rury na niej pompa co z sitkiem po stronie ssawnej(bufora),sitko czyste,sprawdziłem(tu też może zaciągać powietrze przez uszczelkę od śruby).Obojętnie czy to powietrze czy para są to gazy które nie powinny być w pompie.Zauważyłem że rura z zaworu 4d do bufora robi odgłosy jakby woda leciała ciurkiem wtedy kiedy pompa się zapowietrza.Jestem pewny że to któryś z tych elementów.Jeśli mi firma P2ar zrobi nowy kocioł do zimy to wywalę zawór 4 d i tą spiralę.Jak będę wymieniał kocioł to zrobię zdjęcia,ale na tą chwilę niewiele widać,bo wszystko grubo zaizolowane a nie chcę wszystkiego zrywać jeśli tylko założę separator.Bardzo doceniam że chcecie mi pomóc i na pewno jeszcze tej pomocy będę potrzebował.

Zrozumiałem, że masz dwie pompy.

Jedna ładuje bufor.

Druga napędza CO i ta właśnie się zapowietrza.

Czy tak?

Adam M.

dobry masz ten kocioł, po co go wymieniać, prawie chałupę wysadziłeś cyny roztopiłeś a jemu nic!!! Zawór 4d bulgocze? Jak wygląda rura bezpieczeństwa i naczynie? Może masz za małe? Jak wygląda część instalacji która odbiera ciepło? Z czego jest zrobiona?
Witam.Adam dokładnie tak.Pompa do bufora na powrocie, a pompa co na zasilaniu.Herakles kocioł dobrze pospawany nie znaczy że super konstrukcja i do drewna się nie nadaje bo to kocioł węglowy i choć ma dużą komorę ok. 50 l. to na drewno niestety trochę mało(chyba że chcesz co parę godzin podkładać).Zawór 4 d nie bulgocze tylko to schładzające urządzenie.Naczynie wzbiorcze 100 l. rura bezpieczeństwa cu 28 mm. Instalacja lutowana z miedzi grzejniki stalowe(był 1 grzejnik aluminiowy ale zdemontowany,praktycznie nie był używany).W sumie 11 grzejników średnia moc 800W. Pozdrawiam.

Jak ma być DOBRZE to funkcje powinny być rozdzielone.

Ogrzewanie domu ma być brane z baniaka - bufora a nie z wyjścia kotła.

Kocioł ma "widzieć" tylko bufor!

Jego ma pilnować a nie domu.

Tu upatruję źródła kłopotów.

SUMUJE się podciśnienie pomp...(w kawałku instalacji).

Niepotrzebnie, bo pokonywany jest próg kawitacji.

Przełącz to i odpuść ten separator.

On usprawnia rozruch.

Głównie...

Adam M.

Dedukuję na "nie widziane" ale tak mi wychodzi z opisu...

A.M.

Witajcie,

stałem się posiadaczem zasobnika. Ma pojemność 500l.

No i jest problem, a w zasadzie zagwozdka.

Oto stał sobie w gospodarstwie pod płotem, do góry nogami, kilka lat.

Pod własnym ciężarem lekko osiadł w glebie.

Mrówki pod izolacją uczyniły sobie mrowisko.

Skaj mu się postarzał.

Ale...

Ale!

Starość dopadła go tylko po wierzchu, lekko zapociła się izoalacja,

a co najważniejsze:

Gdy go brałem, wszystkie króćce miał jeszcze pozasłaniane oryginalnymi plastikowymi zaślepkami.

Obejrzałem anodę magnezową - jest nietknięta przez wodę.

Napełniłem go wczoraj, sprawdziłęm szczelność wężownic, baniaka.

Po raz pierwszy widział wodę.

Jest szczelny.

Poprawiłem uszczelkę przy anodzie: stara gumowa po wierchu sparciała, więc wkręciłem na pakuły

Ten zasobnik jest nowy. Choć ma kilka lat.

Biwalentny zasobnik solarny.

Dwukrotnie emaliowany w środku.

Kupiłem go z uwagi na pojemność za cenę nieznacznie, naprawdę nieznacznie! wyższą od złomu.

Jego pojemność i wymiary (odnośnie kłopotu z miejscem), na początek mam nadzieję, że spełnią moje oczekiwania w stopniu przynajmniej takim, że będę wiedział jak w praktyce moja instalacja działa.

Poniżej schemat bebechów.

średnica zewn z izolacją: 700mm

średnica wewn 620mm

wysokość 1800mm

sem1-net.jpg

Any comments?

Dopisane:

Co sądzicie o następującym pomyśle:

Zamiast pruć baniak, żeby wstawić wężownicę miedzianą CWU,

wpleść nitki rurek miedzianych (przewody hamulcowe) wykorzystując otwór rewizyjny i pomagając sobie otworem anody magnezowej.

Nitka po nitce, upleść we wnętrzu warkocz rurek odpowiadający długością i powierzchnią wymiany spirali normalnie kręconej z rurki fi 15 czy fi 18.

Pytanie odnośnie samej anody:

Jako że zład to będzie woda kotłowa, w jaki sposób wykorzystać otwór po anodzie?

Może tam wprowadzić zasilanie z.... kozy (czyt.: kotła)?

dopisałem:

Znalazłem odpowiedź. Odpowietrznik.

Edytowane przez PeZet
Witam.Krótko do adama. Jak wyobrażasz sobie drugie wyjście z bufora jak jest tylko jedne,bo to nie bufor tylko zbiornik z hydrofora i ma tylko jedno wyjście u dołu i z góry.Przed samym wejściem do bufora u góry zamontowałem trójnik i z górnego wyjścia tego trójnika wychodzi rura do pompy co.Napisz jak to inaczej (lepiej) zrobić,bo ja innej możliwości nie widzę jak rozpruć bufor i wspawć drugie wyjście na pompę co.To co mam to oryginalny schemat z buderusa z roku 2001.Napisz jak montujesz taką instalację,gdzie pompa z bufora na powrocie czy zasilaniu.Pozdrawiam.

Zrobiłeś co się dało bez prucia baniaka...

Różnie montuję.

Zależy od konkretnego układu.

Jeden wlot i jeden wylot nie dają wielu możliwości manewru.

Adam M.

Witam. Podepnę się na chwilę pod Wasz wątek o buforach. Potrzebowałbym porady jak podpiąć bufor w tym schemacie chodzi mi o to jak najkorzystniej wybrać z wyjść tego bufora aby najlepiej go wykorzystać, jak prawidłowo powinny się mijać zasilanie i powrót. Pozdrawiam Malinasschemat.jpgbufor.jpg
Laddomat do ładowania bufora. Bufor który zakupiłem to galmet 1000l bez wężownic

malinas, rozumiem, ze do ladowania bufora. Tylko po co az laddomat? To dosc "skomplikowane" urzadzenie i nie jest tanie. Jaka widzisz wartosc dodana z zastosowania takiego rozwiazania?

Jak nie laddomat to co proponujesz innego?

ja sie nie znam, wiem tylko tyle ile wyczytalem w tym watku ;). dlatego pytam. myslalem, ze Ty wiesz po co pchasz tam ten laddomat ;). moze tk bedzie lepiej.

Tworca tego watku - adam_mk radzi, ze najtanszym, najprostszym ukladem do zasilania piec-bufor jest ... grawitacja. samo sie pasie jesli baniak jest wyzej niz piec. a o takie rozmieszczenie gratow ciezko wiec mozna dac pompke na rozruch i u-rurke, ktora jest kontrowersyjna bo niektorym nie zadzialala.

Witam, chciałbym się zapytać znawców co sądzą o wymienniku BF-1 1500L http://www.e-boilere.ro/documents/products/47497/boilere%20solare%20BF.pdf

czy będzie spełniał rolę bufora i czy można tą spiralę podłączyć bezpośrednia do kotła. Zbiornik mogę mieć za niecałe 3 tyś zł.

Dziękuję za podpowiedź.

Witam, chciałbym się zapytać znawców co sądzą o wymienniku BF-1 1500L http://www.e-boilere.ro/documents/products/47497/boilere%20solare%20BF.pdf

czy będzie spełniał rolę bufora i czy można tą spiralę podłączyć bezpośrednia do kotła. Zbiornik mogę mieć za niecałe 3 tyś zł.

Dziękuję za podpowiedź.

dajesz linka do dokumentacji, gdzie masz 3 schematy z podłączeniem do kotła - to po co pytasz?

czy będzie z tego bufor? bufor = magazyn , 1500ltr to jakiś magazyn

chcę grzać dom tylko prądem w II tarfyie, prawie się już zdecydowałem na zbiorniku buforowy, ale mam kilka pytań

zbiornik będę miał 1000L i wyszło mi, że przy maksymalnym zapotrzebowaniu projektowym na moc (2,8kW) potrzebuję grzałki 7kW aby naładować cały bufor do 95 stopni i równocześnie pokryć zapotrzebowanie na moc do grzania w czasie ładowania bufora

chciałbym zastosowac grzałkę 6kw (3x2kW) a w okresach największych mrozów dodatkowo grzać przez jakieś 2-3h w I taryfie, ew. domontować drugą mniejszą grzałkę

pytanie, jak najlepiej sterować pracą grzałki aby przy pełnym naładowaniu bufora wyłączyła się?

grzałka będzie bez termostatu, gdyż te z termostatem raczej pozwalają na grzanie do ok. 70stopni

rozwiązanie ze względu na bezpieczeństwo musi być pewne

wyczytałem też gdzieś, że taki zbiornik podlega pod UDT, jak to wygląda w praktyce?

ale jaki termostat i gdzie go zamontować? moim zdaniem najlepiej na dole zbiornika, czy dobrze myślę?

czy są może grzałki zintegrowane z termostatem do 95 stopnie bo nie mogłem takich znaleźć?

Zapis o UDT znalazłem na stronie Elektrometu w instrukcji grzałki 9kW

http://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/34/zespoly-grzewcze-ejk-3-9-kw

Instalując grzałkę elektryczną w zbiorniku ciśnieniowym należy też pamiętać, że urządzenia te w zakresie eksploatacji podlegają różnym formom dozoru technicznego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dn. 9.07.2003r. Wynika z niego m.in., że:

1. Elektryczne pojemnościowe podgrzewacze wody użytkowej o temperaturze roboczej nie wyższej niż 100ºC i pojemności nie wyższej niż 300 l, oraz zbiorniki wypełnione wodą (w tym wymienniki ciepła) o temperaturze roboczej nie wyższej niż 100ºC i pojemności nie większej niż 500 l, podlegają pod dozór uproszczony, a więc nie wymagają zgłoszenia do Urzędu Dozoru Technicznego.

2. Elektryczne podgrzewacze wody o pojemności większej niż 300 l i zbiorniki wypełnione wodą ( w tym wymienniki ciepła) o pojemności większej niż 500 l podlegają pod dozór ograniczony i wymagają zgłoszenia do Urzędu Dozoru Technicznego.

Edytowane przez skrabi