Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja posiadam bufor połączony z piecem na paliwo stałe z miarkownikiem ciągu.

U mnie idzie "bezpośrednio" w kaloryfery, nie mam wężownicy, więc bufor w pewnym sensie pełni rolę sprzęgła hydraulicznego.

Miarkownik lepiej mi się spisuje niż bracholowi dmuchawa (bez bufora). Co prawda jedno i drugie działa, ale on ma piec oklejony a ja czyściutki. Oboje palimy 100% drewnem.

Ja mam bufor 1000l miarkownik ciągu wężownice 25mb do cwu chodz narazie pale drewnem i wole lub tak sie nauczyłem ze otwieram dolne drzwiki i dzieki temu ładuje bufor 2,5 -3 ale najlepiej pali mi sie jak jestem na podwórku i doglądam a jak jestem w domu to czesto wychodze zobaczyć czy wszystko oki czy temp nie urosła za dużo . Zastanawiam się co zamontować żeby bez wychodzenia z domu wiedzieć czy z piecem wszystko oki , doradźcie czy jak bym zamontował sobie http://sklep.avt.pl/p/pl/488275/8-kanalowy+system+pomiaru+temperaturyz+usb.html i dał 8 termometrów i kabelkiem USB do salonu kotłownie mam obok to czy mi to sie sprawdzi , bym dał termometry 2 na zasilanie i powrót pieca 2 na podłogówkę 3 na bufor i jeden na dwór jak by było podłączone pod kompa to nawet przez tel i neta bym mógł sprawdzać jak temp jest na buforze .

Ja palę bez miarkownika, mam stały uchył klapki większy dla drewna mniejszy dla węgla (dobierany na oko, tak żeby po paleniu piec był czysty). Pompka z termostatem (włącza się przy 60' przy węglu, i 80' przy paleniu drewnem).

i tak chodzi o to żeby spalić tyle by bufor osiągnął jak najbliżej tych 90'.

U mnie kocioł bez miarkownika i dmuchawy, stały nastaw. Dopiero trenuję nastawy klapki, powietrza wtórnego i czopucha podług ilości i rodzaju paliwa. Trochę produkuje sadzy, więc muszę więc udać się po radę do maniaków z forum.info-ogrzewanie.pl którzy chyba mieszkają w swoich kotłowniach :)
U mnie kocioł bez miarkownika i dmuchawy, stały nastaw. Dopiero trenuję nastawy klapki, powietrza wtórnego i czopucha podług ilości i rodzaju paliwa. Trochę produkuje sadzy, więc muszę więc udać się po radę do maniaków z forum.info-ogrzewanie.pl którzy chyba mieszkają w swoich kotłowniach :)

Za bardzo wychładzasz kocioł. Zwiększ moc kotła (nastawy klapki/drzwiczek) i/lub zwiększ temperaturę wody wchodzącej do kotła i/lub zmniejsz prędkość wody wchodzącej do kotła.

Ja też tylko uchylam drzwiczki popielnika.

Edit. No chyba że kocioł to dolniak i smoli (delikatnie) w komorze załadunkowej. Tam zawsze będzie smolić, ten typ tak ma.

Edytowane przez cruz
Ja posiadam bufor połączony z piecem na paliwo stałe z miarkownikiem ciągu.

U mnie idzie "bezpośrednio" w kaloryfery, nie mam wężownicy, więc bufor w pewnym sensie pełni rolę sprzęgła hydraulicznego.

Nie przypominam sobie opisu twojego bufora. Napiszesz co to za konstrukcjai jak się sprawuje? Zdjęcia mile widziane.

Możecie coś więcej napisać jak palecie drewnem a jak węglem? Mam defro 30 kw ale jak pale drewnem to ciężko na miarkownik na węglu to jedynie jak się rozkręci na otwartych dzwikach to wtedy zamykam i na miarkowniku

No i mam problem dziś przyszła rurka w kręgu 22mm do CWU i niestety są na niej przygięcia na długości.

Rurka jest w paru miejscach spłaszczona coś w ten deseń 0 przełamań brak.

I teraz co robić :

1. wyginać wężownicę i się nie przejmować

2. wygiąć obejrzeć i jak lipa wlutować na twardo złączki. Tlen i acetylen mam.

Problemem jest że zamierzam zaspawać zbiornik na stałe a cięcie go to mordęga grubość 12mm.

Wężownica wygięta wrzucam parę fotek.

http://imageshack.us/scaled/thumb/20/927x.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/811/ii1s.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/9/dlnm.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/543/wns5.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/266/pp6r.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/542/v3eo.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/32/4xiy.jpg

Edytowane przez nommo
foty
Też tak miałem, nawet bardziej, rzucają tym w transporcie najlepiej byłoby zareklamować, od razu przy kurierze trzeba sprawdzić. Ja tak nie zrobiłem, bo tylko trochę rozpakowałem i podpisałem kurierowi, dopiero za kilka tygodni się okazało że spłaszczona w kilku miejscach. Ścisnąłem żabką żeby "odplaszczyć" i miejscami rurkę miałem kwadratową w przekroju. Wydaje mi się że nie ma się czym przejmować. Wężownica działa i mam nadzieję, że tak będzie przez następne pół wieku :)

Dzięki panowie za potrzymanie na duchu :) Otwornica z Yato padła po pierwszym otworze więc przerzuciłem się na palnik.

Zastanawiam się czy mufy calowe wystarczą do podłączenia kominka z pw. obieg wymuszony. Na grzałki mam mufy 6/4 będą 2 szt.

Dzień dobry

jakoś nikt nie odpowiedział na zadane tydzień temu pytania :(:(:(

przeczytałem już ok 250 str wątku ale dalej nie znajduję odpowiedzi na wiele pytań.

poza pierwszymi 60 stronami sporo ciekawych info na stronach 295-320.

ponieważ oprócz tego wątku mam sporo własnych przemyśleń to zasygnalizuje problemy buforowe :):):)

1. nie wszyscy budują dom od początku, a ci co remontują nie zawsze maja możliwość techniczną żeby wynieść naczynie wzbiorcze ponad ostatnią kondygnację i muszą decydować się na system zamknięty. ale bufor dalej pozostaje buforem !!!

2 . nie wszyscy mogą zrobić tylko podłogówkę często tak jak u mnie parter podłogówka, piętro grzejniki

z tym wiąże się następny problem. obwód grzejnikowy (cieplejszy) powinien wychodzić z bufora wyżej, a podłogówka dużo niżej ale jest jedno ale :):):)

ta jesień jest tego dobitnym przykładem tzn . podłogówka na parterze grzeje na ,,pół gwizdka,, od końca sierpnia (jak zimny) do połowy lub końca maja.

Grzejników na piętrze jeszcze w tym roku nie włączałem. i tak co roku chodzą od października do kwietnia czyli w sumie 2-3 mieś krócej.

czyli ok 1/3 bufora przez 2-3 mies. magazynuje niewykorzystywane ciepło :(:(:(

w takim wypadku chyba trzeba czerpać ciepełko z góry poprzez zawory termostatyczne, to na razie stwierdzenie retoryczne bufor dopiero ustawiam.

Acha pytanko czy ktoś słyszał o super taniej taryfie elektrycznej - w godzinach 24 - 4, podobno mocno dotowanej. W Niemczech i Beneluksie można ją stosować. U nas koncerny energetyczne podobno też znają temat . ?????

mam taki mniej więcej układ jak opisał piotrmati i planował grand72 w 2012r.

w Skandynawii wykorzystanie KP jest dość powszechne i nikt nie robi z tego problemu,

chodzą w układach otwartych ale i zamkniętych co prawda w takich sytuacjach muszą być spełnione wszystkie wymogi dotyczące zabezpieczeń.

jak pisałem wyżej od 4 lat palę w kominku nie znudziło mi się ale na razie zasilam podłogówkę na parterze w systemie otwartym. wiem co oznacza zagotowanie wody :):):) dzieciaki już się o to postarały.

na piętrze mam przewymiarowane grzejniki. ALE połaczenie wszystkiego w jeden system oznacza zamknięcie układu.

Dzień dobry

2 . nie wszyscy mogą zrobić tylko podłogówkę często tak jak u mnie parter podłogówka, piętro grzejniki

z tym wiąże się następny problem. obwód grzejnikowy (cieplejszy) powinien wychodzić z bufora wyżej, a podłogówka dużo niżej ale jest jedno ale :):):)

ta jesień jest tego dobitnym przykładem tzn . podłogówka na parterze grzeje na ,,pół gwizdka,, od końca sierpnia (jak zimny) do połowy lub końca maja.

Grzejników na piętrze jeszcze w tym roku nie włączałem.

U mnie przeciwnie podłogówkę włączam dopiero w sezonie ,a grzejniki w okresach przejściowych,przeważnie wieczorami. ;)

Moje Panie to by nawet w lipcu chciały ciepłe podłogi w łazienkach :):):):)

Jak pisałem tydzień temu mam otwartą przestrzeń parteru i ciepełko z podłogówki ale i szyby kominkowej swobodnie wędruje na piętro a w sypialnich od południa duże , bardzo duże okna idealnie zbierają ciepło w jesienne dni. dodatkowo żeby nie puszczać w komin 300 st c z kominka proste dwa nawiewy zrobiłem akurat z góry obudowy kominkowej nad podłogę piętra (korytarz) Obudowa kominka nie posiada nawiewów ( widziałem często brudne smugi u znajomych) na parterze tylko regulowane podejście powietrza poprzez strop z piwnicy pod palenisko

Dzień dobry

Acha pytanko czy ktoś słyszał o super taniej taryfie elektrycznej - w godzinach 24 - 4, podobno mocno dotowanej. W Niemczech i Beneluksie można ją stosować. U nas koncerny energetyczne podobno też znają temat . ?????

Ja słyszałem coś przeciwnego na falach radiowej jedynki (ostrzegam, uważam ten ..a właściwie wszystkie media, łącznie z RM,Republica itd. za narzędzia sterowania, "jedynka" jest wzorcowa) - słyszałem (niestety urywki tylko) że teraz taryfa nocna ma być w cenie dotychczasowej/(niższej?), ale w dzień ma być o wiele droże. Na prąd bym się chyba jednak nie nastawiał zbyt mocno.

Wystarczyło, żeby mnie tylko trochę "nie było" i już się narozrabiało...

"Czy jest możliwe i bezpieczne dostawienie 35 cm walca z blachy 2 mm i zaspawanie czapki??,"

Można.

Robi się tak, jak blacha jest "za krótka". Spawanie z obu stron tej wstawki.

Dobry spawacz potrzebny.

Bufor o takiej pojemności powinien pracować raczej w układzie otwartym

"Zamknąć" przez jaki wymiennik płytowy można to, co MUSI być PONAD naczyniem wzbiorczym-bezpieczeństwa.

Do stabilizowania temperatury kotła można zastosować laddomat albo.... duży termostat!

Przy ustawieniu mocy kotła "na styk" miarkownikiem trochę "taktuje". Po podniesieniu mocy - idzie ciągle.

W obu przypadkach chodzi POPRAWNIE a bufor napełniany jest od góry wodą o temperaturze 80-90stC.

Bufor stawia się na czymś w rodzaju styroduru (10cm jest dobre)

Z tą grzałką...

Problem odrobinę złożony.

POWINIEN być nad nią lejek (z otworami).

Osobno kontroluje się grzałkę a osobno kocioł/kominek.

Tak jest wygodniej.

Ta minimalnie przypłaszczona miedź nie jest problemem.

Wody "starczy".

Łączenie równolegle rurek CWU to rozwijanie powierzchni, zwiększenie czasu wymiany ciepła przez zmniejszenie prędkości potrzebnej strugi i prowadzi do tego, że gdy w buforze jest 45stC to w kranie 44,5.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Dzięki. o styrodurze było już w paru miejscach tylko bufory robione samemu mają prawie zawsze dennicę płaską i nic poza tym

więc powierzchnia podstawy to koło. Gotowce mają albo nóżki albo jak w moim przypadku okrąg czyli postawione na styrodurze wytną ładne kółeczko :):):),

w międzyczasie wymyśliłem, że postawię na 5-6 kawałkach odwróconego c-ownika i trysnę pianę wytrzymującą 100*. Nie wiem czy odp dotycząca grzałki jest dla mnie. Na razie stawiam pusty 1000l bufor bufor, który chcę oprócz kominka ogrzewać prądem na 2 taryfie. Wymiennik ( z wężownicami) dostawię później - kasa ale i wiedza co do potrzeb mojego układu po sezonie będzie większa.

z grzałką pojawia się jeszcze jeden problem. dostarczenie wystarczająco zimnej wody do zaworu termostatycznego na zasilaniu CO. Chyba nikt nie zauważył że podpięcie powrotu z układu schłodzi zasilanie o 10*-15*. Przy ładowaniu kominkiem lub grzałką (ma zabezpieczenie na 85*) spokojnie pod deklem będzie często 90*. zasilanie przewymiarowanych grzejników max 60*-65*, podłogówki (u mnie idzie przez 2 grzejniki) zakładam 40*-45* ( takie zasilanie mam teraz bezpośrednio z kominka i jest ok). W przypadku bufora z wężownicami - szczególnie do CWU problemu nie ma dajemy rozbiór niżej ale w przypadku pustego bufora gdzie priorytetem jest CO problem jest :(:(:(:. Dlatego myślę grzałę 12kWh dać wyżej żeby mieć zapas chłodniejszego zładu,

poza tym po dostawieniu drugiego bufora z wężownicami pojemność wzrośnie do 1,6t (może 2t - mało miejsca) i tak powinna być trochę wyżej (zasilanie prądem w przeciwieństwie do innych źródeł powinno wystarczać od 2 taryfy do 2 taryfy na zapas większy nie ma sensu)

• 2 weeks później...
Witam

Czy ktos z uzytkownikow tego forum ma zrobiony kociol na paliwo stale z miarkownikiem ciagu+bufor ktory posiada wezownice 25m fi 15 na cwu +ogrzewanie podlogowe,Niechce montowac dmuchawy do pieca stad ten miarkownik ciagu,Prosze o jakis schemat rady wszystkich uzytkownikow.DZIEKUJE

Oto mój kociołek z usprawnionym miarkownikiem.

m2.jpg