Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

Witam

Instalacja odpalona - no i mam problem.

Niestety coś u mnie nie działa... A najgorsze że działało. Poniżej mocno uproszczony schemat instalacji.

http://i10.photobucket.com/albums/a114/Losiu78/bufor_zps1d2u2vkf.jpg

Od pieca idzie zasilanie, odnoga na mieszanie powrotu (ręcznie sterowany zawor 3drożny), na powrocie zawór 3D, zawór zwrotny, filtr przy pompie, pompa, zawory odcinające pompę. To działa.

Od bufora idą dwa układy podłogówki. Od bufora kolejno zawód zamykający, zawór 3drożny, zawór zwrotny, filtr, pompa i dalej w podłogę. Na powrocie nie ma zaworu zwrotnego. Z tego co wiem to błąd. Magik który mi to zakładał tak zrobił, a teraz telefonów nie odbiera... Ale to inna bajka. Na podłogę w obu układach podłogówki idzie za duża temperatura. Dlaczego? Bo nie ma zaworu zwrotnego i zamiast pobierać z powrotu z podłogówki, pobiera z powrotu bufora. Tzn ta odnoga do zaworu 3D jest gorąca jak bufor jest gorący.

Dwa pytania.

1. Dlaczego wydaje mi się ze wcześnie było ok? Układ działa od marca. Częściowo, bo całość dopiero od kwietnia. Na końcu było podłączenie wody do wężownicy CWU.

2. Gdzie wraca woda z podłogówki? Bo jeżeli zaciąga z bufora, to coś nie halo.

Prośba o radę co to może być, czy wstawienie zaworu zwrotnego pomoże? Czy problem jest głębszy? Mieszkamy od dwóch tygodni i jak na razie nie mogę za bardzo podłogówki włączać. Całe szczęście jest ciepło i nie ma takiej konieczności, ale jednak czasem trzeba...

Witam

Powyższy problem rozwiązany. Dziekuję wszystkim za rady, zadziałały :) Wstawiłem zawory zwrotne na powrocie podłogówki i jest teraz OK. No prawie. Bo pojawił się inny problem :)

Z bufora idą dwa układy podłogówki. Dwa wyjścia z bufora, dwa zawory 3D, dwie pompy itd. Są one dość blisko siebie (tzn te wyjścia z bufora, bo same podłogówki dzieli kondygnacja :) )

Wyloty z bufora mają kolanka wg tego co adam_mk wykładał.Patrząc od z kierunkiem wirowania wody najpierw jest poddasze, potem parter. O co chodzi. Odpalam sam parter, jest ok.

Odpalam samo poddasze jest ok.

Odpalam najpier parter, potem poddasze, to najpierw parter grzeje, po właczeniu poddasza przestaje grzać. Rurka między buforem a zaworem 3D parteru robi sie zimna.

Odpalam najpierw poddasze i potem parter, poddasze grzeje, parter nawet nie zaczyna...

Czyli, pompa poddasza ciągnie z bufora, oraz przez zawór 3D parteru ciagnie powrót z podłogówki parteru. Jeżeli dam pompę parteru na maxa, a poddasza na min. to jest ok. Pompy nie są tej samej mocy.

najciekawsze - wcześniej było OK :) Na wiosnę grzałem oba obwody i działało.

Czyli jaki powód?

Co się zmieniło

1. wstawiłem zawory zwrotne.

2. spuszczałem wodę z bufora celem zrealizowania pkt 1. Niestety nie pomyślałem, a magik który mi to montował powiedział ze nie trzeba dawać tylu zaworów kulowych bo drobie są. No i może podłogówka cos sie zapowietrzyła? Skoro ciągnie wodę z drugiej podłogówki, to za mało wody wraca w tej właściwej? Przecież nie powinno tworzyć podciśnienia, jeżeli zasysa ileś tam wody, nawet na dużym ciśnieniu, to jednocześnie wrzuca taką samą ilość wody powrotem...

Spotkaliście się z czymś takim?

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak odpowietrzyć podłogówkę?

Ja używałem tzw pompy do brudnej wody w wiaderku, podpiętej do rozdzielacza powrotu a z rozdzielacza zasilającego wężem do wiaderka. Oczywiście tak jak napisał bajcik, po jednej pętli. Rozdzielacze odcięte od instalacji.

Edytowane przez webi

Czytam sobie ulotkę starego superkomputera

http://archive.computerhistory.org/resources/text/Cray/Cray.Cray2.1985.102646185.pdf

Na stronie 12tej opisano chłodzenie. Hmmm brzmi znajomo. Cray był buforem! ;)

I to jest pomysł na tanie grzanie: mieć serwery do wynajęcia, a ciepło nasze.:rolleyes:

( chwila googlania )

Ktoś to już wymyślił, tylko inaczej

http://www.treehugger.com/clean-technology/nerdalize-warming-homes-heat-cloud-servers.html

Witam,

Przepraszam jak coś nie tak zrobię to mój pierwszy wpis na jakimkolwiek forum. Mam problem ze znalezieniem fachowca do połączenia tego...[ATTACH=CONFIG]369101[/ATTACH] w całość. Potrzebny schemat albo fachowiec:D

Chodzi mi o połączenie kominka hybrydowego, kotła ds i bufor. Układ otwarty, naczynie wzbiorcze na nie ocieplonym strychu (wspólne dla kotła i kominka). Kocioł według schematu nilsana? a co z kominkiem? Może dodam, że przeczytałem chyba wszystko co znalazłem na temat bufora i możliwości połączenia z różnymi rodzajami źródeł ciepła. I tu jest problem było tego tak dużo, że nic już z tego nie wiem. Rozmawiałem z czterema firmami i tylko z jednej firmy gość się zainteresował tematem. Jeśli chodzi o dom to wykonane zostało OZC 8kw +cwu?, projekt ogrzewania podłogowego ok. 280m2 do tego będą 3 drabinki i 2 grzejnik. Da się coś wymyślić? Nie wiem jak wstawić bardziej wyraźny rysunek. Kominek 15 kw z czego 10 na płaszcz wodny (dane producenta), bufor 2000L kocioł ds. Co myślicie o takim zestawie?

Edytowane przez chris1

Kominek to też kocioł, więc podłączasz go jak.. kocioł. Miałem układ nilsana, ale przerobiłem wstawiając zamiast zaworu termostatycznego, termostat dwuzaworowy. Podobny efekt uzyskasz stosując w tym miejscu zawór 3d. Po przeróbce uzyskuje dużo lepsze uwarstwienie, kocioł szybko uzyskuje wysokie temperatury. Drabinki i grzejniki podłącz bezpośrednio do zbiornika (ewentualnie zawór 3d ograniczający tzas.) Wyprowadź zasilanie do rozdzielacza

i pogrupuj pomieszczenia z grzejnikami osobno, każdy obwód z zaworem zwrotnym i osobną pompką sterowaną termostatem w danym pomieszczeniu.

Podłogówką podłącz osobno, z osobnym 3d i pompką.

Do bufora możesz podłączyć grzałki, umieszczając je na zewnątrz zbiornika w ok 2" rurach i łącząc z buforem 3/4" albo 1" rurami i podobnie jak to jest zrobione w pompach ciepła.

Witam,

projektuję bufor do mojej instalacji, mam już koncepcję jak to ma wyglądać - wzoruję się na rozwiązaniu które podał mac_612 w wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?242576-Nape%C5%82nianie-bufora-akumulatora-prawie-wrz%C4%85tkiem/page5 chcę uzyć termostatu z ursusa C360 jest 3 drożny i ma pokaźne średnice króćców ponad 30mm, ale mój piec MPM projekt DS 19kW wg DTR-ki może pracować na 85 st C max, zalecana praca to 60-80 st C, czy jest możliwość przestawienia termostatu na 75-80 st C czy zamiast niego wstawić zawór 3D? Chciałbym jak najefektywniej grzać bufor

20161003_133754.jpg Właśnie eksperymentuje z tym termostatem, wiem, że nie wygląda to za ładnie;) Tak podłączony termostat z wkładem alkoholowym utrzymuje na kominku 65/70'C przy pustym buforze. Pozostaje kwestia jak to sensownie połączyć z instalacją CO. króćce mają rozmiar 11/4" i 1" być może szło by je nagwintować. Zawór 3d to bardziej profesjonalne rozwiązanie ale i niestety droższe. W razie awarii niestety trzeba wymienić cały zawór, a tutaj tylko wkładkę za ok 20zł.

Wyższa temperatura wody nie szkodzi kotłu, a pomaga w procesie spalania. Więc kocioł może pracować nawet na 90'C.

Edytowane przez mac_612

To teraz ponowie mój bufor- w końcu uruchomiony.

Grzałka elektryczna 12kW podłączona.

Piec CO 20kW działa zarówno na pompce jak i na grawitacji.

Ile mam jeszcze dowalić do pieca? Po 3 godzinach jarania drewnem bufor jeszcze nie jest nagrzany bo na powrocie do pieca mam 60*C, a na zasilaniu idzie 85*C.

Pytanie zasadnicze: Skąd mam wiedzieć ile jest stopni w buforze? Mam on wyjścia na 4 czujniki i chciałbym coś tam podłączyć, co by pokazywało rozkład temperatur? Jaki termometr elektroniczny doradzacie?

Kominek to też kocioł, więc podłączasz go jak.. kocioł. Miałem układ nilsana, ale przerobiłem wstawiając zamiast zaworu termostatycznego, termostat dwuzaworowy. Podobny efekt uzyskasz stosując w tym miejscu zawór 3d. Po przeróbce uzyskuje dużo lepsze uwarstwienie, kocioł szybko uzyskuje wysokie temperatury. Drabinki i grzejniki podłącz bezpośrednio do zbiornika (ewentualnie zawór 3d ograniczający tzas.) Wyprowadź zasilanie do rozdzielacza

i pogrupuj pomieszczenia z grzejnikami osobno, każdy obwód z zaworem zwrotnym i osobną pompką sterowaną termostatem w danym pomieszczeniu.

Podłogówką podłącz osobno, z osobnym 3d i pompką.

Do bufora możesz podłączyć grzałki, umieszczając je na zewnątrz zbiornika w ok 2" rurach i łącząc z buforem 3/4" albo 1" rurami i podobnie jak to jest zrobione w pompach ciepła.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem przeróbkę układu nilsana. bufor-schemat-antyladdomat-nilsan-1024x819.jpg

W sprawie kominka to rozumiem że to jest kocioł. Tylko w moim przypadku kominek oddalony od bufora ok.15m i rury pójdą jakieś 15 cm pod posadzką, jeśli zastosuje przerobiony układ nilsana będzie to działać prawidłowo? Grzejniki i podłogowe myślałem żeby tak ^E9294175965AC3E5B3950C156B14D49EDCEB0DFD0D7B168DE6^pimgpsh_fullsize_distr.jpg, oczywiście głowice termostatyczne na grzejnikach.