Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki za zainteresowanie.

Jednostka zew jest załadowana R417a - podobno. Na razie podłączę przewody miedziane, ciągnę próźnię i puszczę czynnik. Zobaczymy jak sie sprawdzi.

A można wymienić czynnik - bedzie wydajniejsza? Sprężarka jest Toshiba PH295x2cs-8kuc1, albo cuś przerobić na wydajniejszą?. Na forum klimatyzacji klimatyzatorzy nabieraja wody w usta - cuż boja sie odbioru chleba.

najlepiej bym wstawił PC Panasonica T-CAP KIT-WXC09F3E5 ale cena min ok 18 tys - ale trzyma parametry 9kw do -15stopni celciusza przy temp zasilania 45 stopni i cop 2,09 - to tak jak bym palił drewnem bez latania dop piwnicy, ale cena :bash:

Sprytnie. Możesz zamontować na zasilaniu centralnego zawór 3 drogowy przełączający aby w stanach minimalnych brał energię na c.o. z pod wężownicy.

Założyciel tego wątku już na samym wstępie opisał budowę i zjawiska zachodzące w buforze, który zbudowałem na obraz i podobieństwo. Jednym z tych zjawisk jest warstwowy rozkład temperatur. Tak przynajmniej jest w moim przypadku. Jeżeli na samej górze zostało około 200l wody w temp ok 40oC to 2/3 wysokości tego bufora (1000 litrowego) mam tylko 20oC.

Zasilanie CO wodą o takiej temperaturze w moim przypadku mija się z celem. Grzejniki dobrałem tak, żeby mogły zapewnić ogrzewanie wodą o temperaturze 35-40oC, Wartość z górnego przedziału jest dobierana przez program kiedy na zewnątrz temperatury spadają poniżej 10 stopni lub kiedy program zauważy, że zadane temperatury nie zostają osiągnięte w którymś z pomieszczeń. .

Dodam, że stan całkowitego rozładowania bufora lub nawet taki, w którym CO nie ma być z czego zasilana zdarzyła mi się raz w ciągu ostatnich 5 lat. Sam do niej doprowadziłem testując wydajność wężownicy CWU w opisanych warunkach.

Edytowane przez Rototrol

Ja na stałe mam przełaczone pobieranie na co spod wężownicy cwu. Mam mozliwośc brania na co z gótry ale korzysztam z tego jak na dłuzej wyjeźdzzam. Jak co stanie to chałupa sie nie wychłodzi w ciagu godzin, a jak zabraknie ciepłej wody pod prysznicem to słychać dziki ryk wkurzonych kobiet jak im leci letnia woda po pleckach ;)

Ja na stałe mam przełaczone pobieranie na co spod wężownicy cwu. Mam mozliwośc brania na co z gótry ale korzysztam z tego jak na dłuzej wyjeźdzzam. Jak co stanie to chałupa sie nie wychłodzi w ciagu godzin, a jak zabraknie ciepłej wody pod prysznicem to słychać dziki ryk wkurzonych kobiet jak im leci letnia woda po pleckach ;)

Rozumiem twoje priorytety. Mam podobne tylko zrealizowane inną metodą. System sterowania centralnego ogrzewania jest tylko jednym z kilku systemów automatyki domowej, które zrobiłem tymi rękami i dla których napisałem proste oprogramowanie.

Mam zdalny dostęp do każdego parametru tej automatyki z telefonu czy też komputera. Programowo mogę ustawić taki priorytet jaki jest mi potrzebny.

Najważniejsze jest jednak bezpieczeństwo i dlatego system CO pracuje w układzie otwartym na ciśnienie atmosferyczne.

Całość sprawuje się w moim przekonaniu bardzo dobrze.

Do tego systemu czas dodać słoneczko. Kolejnym etapem jest chęć bycia zupełnie off-grid. Wydaje się, że Adam już tam jest od kilku lat.

Edytowane przez Rototrol

kudłaty69

R417a to ścisły zamiennik za R22.

Prawie tak samo jak R290 który TEŻ jest zamiennikiem za R22.

A R290 to... propan. Cenę znasz tak jak i dostępność.

Problem w tym - jaki tam jest olej. R290 i R22 lubią mineralny a nie syntetyk.

Z ogniem daleko przy robocie a poza tym - pracują tak samo.

UPARŁEŚ SIĘ na to -15stC?

Adam M.

"A w butlach turystycznych to chyba mieszanina propanu i butanu - i tego chyba nie można"

Można. Dobry zamiennik za R12.

Klimę samochodową, tą starą, tym się ratowało.

Pogoogluj:

CARE30, CARE60, R290, R600

To są BARDZO DROGIE czynniki chłodnicze.

(jak kupujesz w odpowiedniej butelce w hurtowni chłodniczej)

Po naszemu:

LPG, LPG "zimowe", propan, butan.

Ile kosztują to masz na każdej stacji benzynowej.

Butan można przedestylować z LPG, jak jest trochę mrozu.

Albo...

Poczekać na wiosnę, jak dachy zaczną kryć.

Wtedy łatwiej o butan.

Propan techniczny sprzedają w butlach 11kg.

Adam M.

To podziel się tą wiedzą. Mi chodzi przedewszystkim o info o stanie bufora -temperatury itp na komórce.

Da się ,ale roboty sporo. I trzeba trochę kasy też wyłożyć.

Zobacz np. tutaj opisałem w kilku słowach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191644-Opomiarowanie-i-sterowanie-buforem-sygnalizacja-jego-stanu&p=7122759#post7122759

post #70

PS

Więcej pisałem tutaj,

https://forum.budujemydom.pl/topic/27504-ogrzewanie-w-moim-domu-to-moja-sprawa/

ale nie dokończyłem. Brak czasu.

Przed zimą raczej też nie dokończę.

Edytowane przez mrTomo
dopisałem

Już troszkę poczytałem

r12 temp wrezenia -30,1 krytyczna 112

r290 temo wrzenia -42,5 krytyczna 97

Wiec lepsze r290 tylko czy ma to wielkie znaczenie praktyczne bo r12 stoi w piwnicy.

Na razie podłączę obacze na manometrach co i jak wg suwaka chłodniczego.

Na stronie http://www.linde-gaz.pl/pl/products_and_supply/refrigerants/hfc_refrigerants/r417a/index.html pisze że do r417a to olej MO, AB, POE (czyli wszystkie są ok - jak sprawdzić jaki jest?

Da się ,ale roboty sporo. I trzeba trochę kasy też wyłożyć.

Zobacz np. tutaj opisałem w kilku słowach:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191644-Opomiarowanie-i-sterowanie-buforem-sygnalizacja-jego-stanu&p=7122759#post7122759

post #70

PS

Więcej pisałem tutaj,

https://forum.budujemydom.pl/topic/27504-ogrzewanie-w-moim-domu-to-moja-sprawa/

ale nie dokończyłem. Brak czasu.

Przed zimą raczej też nie dokończę.

Dzieki - stary ruter mam sieć biegnie koło kotłowni więc trzeba by coś z tym zrobić:)

To podziel się tą wiedzą. Mi chodzi przedewszystkim o info o stanie bufora -temperatury itp na komórce.

Jest kilka możliwości. Ja zrobiłem tak, żeby system był rozwojowy, Można zacząć od samych pomiarów a potem dołączać kolejne elementy instalacji.

System oparty jest na kilku łatwo dostępnych elementach.

Co potrzeba:

- Raspberry Pi (dowolny model) na popularnych aukcjach można kupić jeden z pierwszych modeli za 50 zł a najnowszy Pi 3 za jakieś 170 zł

- adapter magistrali USB <----> 1-Wire - gotowy złożony za jakieś 50 zł (z AVT)

- czujniki temperatury DS18B20 każdy po jakieś 4 zł

- dostęp do Internetu jeśli potrzebujemy odczytywać dane / sterować zdalnie z dowolnego miejsca na świecie.

- przewód - potrzeba min.3 żył (stosowałem kable dla sieci komputerowej - 8 żyłowe, dla instalacji alarmowej - 6 żyłowe i inne) - koszty parę zł

Raspberry Pi to w zasadzie mały komputer na którym można zainstalować Linuksa. Dalej to już tylko wyobraźnia. Samo odczytanie temperatur jest proste i można skorzystać z gotowej biblioteki - digitemp. Można napisać prosty skrypt, który zautomatyzuje dla naszych potrzeba ten proces.

Kolejnym etapem jest zdalny dostęp do tych informacji. Tu z kolei korzystamy choćby z JuiceSSH czyli klienta SSH dla Android (darmowy).

Logujemy się zdalnie do systemu jednym kliknięciem na telefonie i uruchamiamy skrypt, który odczyta dla nas temperatury,

Dalej ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można podłączyć moduły przekaźników (ok 35 zł za 8 kanałów). Jeśli braknie nam standardowych wyjść/ wejść GPIO na samych Rapberry Pi można dołączyć ekspandery portów opartych na układach MCP23017 (16 kanałów) - koszt jakieś 4 zł.

Ja nie odkryłem tutaj nic nowego. Po prostu chciałem zbudować modularny system o znikomych kosztach ze zdalnym dostępem.

ogrzwanie.jpgpokoje.jpg

ogrzwanie.jpg

pokoje.jpg

Edytowane przez Rototrol

Pierwsze to nie jest raspberry pi. Na nim nie można zainstalować gotowej dystrybucji Linuksa - raspbian.

Drugi link to bardzo okrojona wersja - tzw pi zero. Nie ma choćby nawet portów lan do komunikacji z siecią Ethernet. Zawsze można dokupić coś na USB ale to więcej kłopotu. To miała być wersja za 5 dolarów. Niestety nie da się jej kupić w tej cenie.

Niestety na Allegro nie ma dzisiaj nic używanego takiego jak raspberry pi model b czy też raspberry pi 2. Od zaraz dostępne są najnowsze wersje - raspberry pi 3. Zaleta taka że oprócz 4 portów USB i LAN mają też wbudowane wi-fi i Bluetooth.

Raspberry Pi nie jest konieczny do tego projektu ale raspberry pi ma bardzo dobre wsparcie co bardzo ułatwia początkującym poznanie podstaw Linuksa i programowania w dowolnym języku.

Przykładowy link :

http://allegro.pl/raspberry-pi-3-radiatory-paczkomat-0-zl-pomocja-i6752829591.html

Do tego potrzebny zasilacz jak do komórki z mini USB i karta pamięci microSD min 4GB